Günlük Piyasa Bülteni

Hazine Bölümü'müzün tecrübe ve birikiminden yola çıkarak Günlük Piyasa Analizleri yapılmakta ve siz değerli yatırımcılar ile paylaşılmaktadır.

Günlük hazırlanan bültenleri otomatik almak için Ad Soyad ve e-Posta adresinizi girerek "BÜLTENE KAYIT OL" demeniz yeterli.

Güncel Piyasa ve Döviz Haberleri 15/06/2020 - Pazartesi

İkinci bahar değil, ‘ikinci dalganın’ ayak sesleri…

  • Geride bıraktığımız haftanın en önemli gelişmesi, kuşkusuz, FED toplantısı sonrası piyasalarda alevlenen satışlar idi. 
  • Her ne kadar, toplantı tutanakları, piyasalar açısından oldukça yumuşak ve destekleyici açıklamalar içerse de (her ay 80 milyar dolar varlık alımı taahhüdü, 2022’ye kadar %0 faiz…), piyasalar, FED’in büyüme ve işsizlik yönünde tahminlerini beğenmedi. 
  • OECD, IMF ve Dünya Bankası’nın oldukça karamsar tahminlerine eklenen FED, küresel cephede artan ‘ekonomiler toparlanma yönünde’ beklentisini bozarak egemen olan parti havasının da hızla dağılmasına neden oldu. 
  • Diğer bir tarafta, varlık sınıfı olarak petrolün de, Suudi Arabistan’ın üretim artışına gideceği haberi veya artan stok haberlerine paralel yönünü yeniden aşağıya çevirmesi, topyekun moralleri bozdu. 
  • Aslında, bu iki önemli gelişmenin yanısıra, parti havasını bozan önemli bir başka neden daha görülüyor: Sosyal hayattaki süregelen normalleşme ile tedbirlerin küresel olarak azaltılması, Covid-19’da ikinci dalganın başladığına yönelik endişeleri artırdı.  
  • ABD genelinde vaka sayısı bu sabah itibariyle 2,1 milyonu aşarken, bazı eyaletlerde vaka sayılarında bariz artışlar görülüyor. Benzer bir şekilde, ABD’yi takip eden Brezilya, Rusya, Hindistan ve İngiltere’de vaka sayılarının arttığını, ABD ve İngiltere’de ikinci bir dalganın başladığı yönünde raporlar okuyoruz. 
  • Benzer bir şekilde, Türkiye'de de yeni vaka sayılarında artış görülüyor. Dün açıklanan son verilere göre, 1,562 yeni vaka, son bir ayın en yüksek sayısı olarak ön plana çıkarken, ilk kez yeni vaka sayısı, iyileşen hasta (1,330) sayısını geçti! 
  • Takdir edersiniz ki, pek çok ülkede tedbirler azaltılmaya ve ekonomik cephede yaralar sarılmaya çalışırken, virüs tehlikesinin yeniden baş göstermesi, izolasyonların ve karantina uygulamalarının yeniden artması, insan psikolojisinde ve haliyle dünya ekonomisinde yeniden derin yararlar açacaktır. 
  • Geçen haftanın genelini tetiklenen olumsuz büyüme, işsizlik tahminleri ve ikinci dalga riski, borsalarda dolu dizgin yukarı yönlü havayı dağıttı.  
  • Dipten, 53 günde %47 yükselen ABD’de en büyük şirketlerin işlem gördüğü S&P500 endeksi, panik satışları ile son 4 günde %6 düştü.  
  • ABD doları, FED’in faizleri 3 yıl daha sabit tutacağını, her ay en az 80 milyar dolar daha varlık alacağını dolayısı ile bilançosunu genişletmeye devam edeceğini (bol, uzun vadeli ve ucuz dolar) söylemesine rağmen, Cuma günü serbest düşüşüne son verdi: EUR/USD paritesi 1,1375 üzerinde tutunamayarak 1,1250 seviyesine kadar geri çekildi. GBP/USD kısa, EUR/GBP uzun pozisyonumuz devam ediyor. 
  • Özetle, piyasaların ruh hali, FED toplantısı ardından tamamen değişti. Piyasalar, normalleşmeyi kutlarken ve getiri avına çıkmışken, şimdi ikinci bir dalga mı geliyor endişesi ile güvenli limanlara yavaş yavaş çekilmeler görüyoruz. Dolar, hafif hafif değer kazanırken, petrol ve borsalar satış baskısına boyun eğdi. 
  • Yukarıda uzun uzun yazmamız arkasında yatan motivasyon, Çin'in başkenti Pekin'de bazı pazar ve yerleşim merkezlerinin karantinaya alınması ile tetiklendi.  
  • Yeni haftayı kucaklayan Asya piyasaları, Çin haberleri ile olumsuz etkilenirken, borsalar da kırmızılara bürünmüş. Küresel risk iştahının yeni haftada zayıf kalacağını anlıyoruz. 
  • Asya hisse senedi piyasalarının düşüşüne ilaveten ABD borsalarının vadeli endekslerinde de benzer bir şekilde %1’in üzerinde düşüşler görülüyor. Brent cinsi petrolün varil fiyatı %2 düşüşle 38 doların altına geriledi. 
  • Bir önceki hafta küresel ralliden söz ettik. Dedik ki, hayatın normalleşmeye başlaması ile piyasa aktörleri de getiri arayışına çıktı. Geçen hafta ise söylemlerimizi değiştirerek yavaş yavaş kar satışlarının başladığına dikkat çektik ve tedbirli olunmasını söyledik. 
  • Yeni haftayı ise, ikinci dalga endişesi ile karşılıyoruz. FED ardından tetiklenen satışlar acaba FED Başkanı Powell'ın Salı ve Çarşamba günü Senato'da yapacağı konuşma ile telafi edilebilir mi, bilemiyoruz. 
  • Türkiye cephesinde geçen hafta açıklanan cari işlemler dengesi, 5,1 milyar dolar açık verirken, bu kadar yüksek bir aylık açık tutarı en son Mayıs 2018’de kaydedilmişti. Öte yandan, TÜİK verilerine göre, pandeminin tetiklediği arz şokuna paralel, Nisan ayında sanayi üretimi, geçen yılın aynı dönemine göre %31,4, bir önceki aya göre ise %30,4 daralma kaydetti.
  • USD/TRY kuru yavaş yavaş doların da yerlerde sürünen halinden vaz geçmesine ile 6,80 seviyesinin üzerine oturdu. Haftasonu takip ettiğimiz haberlere göre, ABD, Türkiye'ye verilecek 6 adet F-35 savaş uçağını S-400 gerginliği nedeniyle teslim etmekten vaz geçerken, ABD Konsolosluk görevlisi Metin Topuz’un 9,5 yıl hapse mahkum edilmesini de ilişkilerde yeni bir gerilmeye yeniden yol açar mı bilemiyoruz (bu konuyu daha detaylı ele alacağız). 
  • Bugün Asya piyasalarının seyrine paralel günün pek de iyimser devam etmeyeceğini düşünüyoruz. Doların endeksinin dipten geri dönmeye başladığını not etmek gerekiyor (bakınız grafik).  
  • Türk mali piyasalarının ise, iyiden iyiye azalan yabancı yatırımcı eksikliği nedeniyle kendi iç dinamiklerine paralel, küresel piyasalarda yaşanacak türbülanstan daha uzak bir seyir izlemeye devam edeceğini düşünüyoruz.
 
Ø  Dolar endeksi dibi gördü mü?

FED’in düşük faiz ve bol para taahhüdü ile son 3 ayın dibine inen Dolar endeksi, Cuma günü toparlanmaya başladı. Teknik manada, yukarda 97,700 seviyesinden sonra hareket ivme kazanabilir. 

1592209532ef5c5e1e597cef8bd1ad56dae92dfb3e_1_1200.jpg

Emre Değirmencioğlu (@emredegirmenci5)
Grup Müdürü • Group Manager
Hazine Bölümü • Treasury Department
Yasal Uyarı: Bu e-postada yer alan yorumlar, kişisel bilgi ve tecrübelere dayanarak ve/veya güvenilir olduğuna inanılan kamuya açık kaynaklardan derlenerek hazırlanmıştır. Bu yayındaki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan, her ne surette olursa olsun kullanımı olumsuz etkileyecek her türlü sonuçtan dolayı Kıbrıs İktisat Bankası Ltd. ve ayrıca her ne nam altında olursa olsun her ne akitle bağlı olursa olsun her türlü çalışanı ve bu yazının yazarı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz ve/veya bu bilgiler, hiçbir surette gönderenleri ilzam etmez ve/veya sorumlu kılmaz. Kullanan ancak kendi bilgi, inisiyatif ve değerlendirmesi ile hareket etmelidir.