Günlük Piyasa Bülteni

Hazine Bölümü'müzün tecrübe ve birikiminden yola çıkarak Günlük Piyasa Analizleri yapılmakta ve siz değerli yatırımcılar ile paylaşılmaktadır.

Günlük hazırlanan bültenleri otomatik almak için Ad Soyad ve e-Posta adresinizi girerek "BÜLTENE KAYIT OL" demeniz yeterli.

Güncel Piyasa ve Döviz Haberleri 08/12/2020 - Salı

İçeride yaptırım endişesi, dışarıda Noel baba rallisi

  • Küresel mali piyasalar, yıl sonunun çekim gücüne iyice girdi. İşlem hacimleri her yerde gözle görülür bir şekilde düşerken, seneyi iyi bitirme isteği ise ağır basıyor.
  • Neden hisse senedi piyasalarının Aralık ve Ocak ayında iyimser, Mayıs ayında ise satıcılı bir seyir izlediğinin cevabı standart finans teorileri ile anlatılamasa da, davranışsal finansın ilgi alanına giren bu soru, insan psikolojisi üzerinden bakıldığında, her sene tekerrür ettiğini görüyoruz.
  • Bu bağlamda, bir tarafta Çin ekonomisinin etkileyici büyümesi, Avrupa ve ABD Merkez Bankalarında gelen güçlü parasal destek, aşının vermiş olduğu motivasyon, adeta yılan hikayesine dönen ABD mali teşvik paketi ile Brexit görüşmelerini, ve elbette artan vaka sayıları ve can kayıplarını gölgeleyebiliyor. Bu bir anomali mi? Cevap kuvvetli bir evet.
  • Dün gün içerisinde, piyasaların merceğinde, AB ile İngiltere arasında yeniden çıkmaza giren Brexit görüşmeleri yer aldı. Haftayı 1,3540 seviyesinde kapatan GBPUSD paritesi, 1,32 seviyelerine kadar gün içinde gevşedi.
  • Her iki tarafın da kalesini korumaya çalışması, müzakerelerin dün durmasına neden olsa da, İngiltere Başbakanı Johnson ile Avrupa Komisyonu Başkanı Von Der Leyen ikili görüşmeleri devam ettireceklerini açıkladı. GBPUSD paritesinde dalga boyu oldukça yüksek. Sterlin trade eden yatırımcıların haber akışına ve fiyat savrulmalarına dikkat etmeleri gerekiyor.
  • Yurtiçi piyasalara ise dün kayda değer bir değişim yaşanmadı. USDTRY kuru son zamanlarda olduğu üzere, gün boyu 7,80 – 7,87 bandında yön arayarak adeta gitti geldi. Aşağıda 7,76 , yukarda ise 7,92 seviyelerini şimdilik oyun sahasının çizgileri olarak görüyoruz. Geçildiği yöne doğru hareketin ivme kazanacağını, arasının ise gri bölge olmaya devam edeceğini düşünüyoruz (bakınız grafik).
  • Türk mali piyasaları da, tıpkı yurtdışı gibi, iyice yılsonu etkisine girince, potansiyel riskleri görmezden gelebiliyor. Bu bağlamda, bu hafta başlayacak olan AB Liderler zirvesi ve 20 Ocak tarihinde koltuğa oturacak Biden sonrası CAATSA yaptırım riski, diplomatik cenahta can sıkabilir.
  • Hazine ve Maliye Bakanlığı, Kasım ayına ilişkin nakit dengesi rakamlarını açıkladı. Nakit dengesi 12,5 milyar TL fazla verirken, geçen yılın Kasım ayına göre %58 oranında artışın kurumlar vergisi geçici ödemesinden kaynaklandığını düşünüyoruz. Bu verilerle, yılın ilk 11 ayında nakit dengesi 135,1 milyar TL açık verdi (2019’un ilk 11 ayına göre açık %44 artış kaydetti).
  • KKTC İstatistik Kurum verilerine göre, Kasım ayında tüketici enflasyonu aylık bazda %2,41 artış kaydetti. Söz konusu aylık artış, son 20 ayın en yükseği olurken, yıllık enflasyonu da %16,08 ile 17 ayın zirvesine taşıdı. Döviz kurunun etkisi, tüm ana harcama gruplarına etki etmiş.  
  • Yeni gün başlangıcında, Asya piyasalarında ve ABD borsalarının vadeli işlemlerinin kırmızılara büründüğünü görüyoruz. Vaka sayılarında artış ve yeniden gündeme gelen izolasyon önlemleri moralleri bozuyor (Kaliforniya, rekor sayıdaki vaka sayısı ve hastanelerin dolu olması nedeniyle  seyahat ve iş faaliyetlerine yeni kısıtlamalar getirdi).
  • Her ne kadar, İngiltere’de sağlık personeli ile resmen aşılanma başlıyor olsa da, vaka ve ölüm sayılarının gelmiş olduğu nokta özellikle Noel tatili öncesinde otoritleri düşündürüyor.
  • İzolasyon endişeleri nedeniyle teknoloji hisseleri ve beraberinde altının da ons fiyatının yeniden tırmanmaya başlarken, petrolün ivme kaybettiğini görüyoruz. Nasdaq, geceyi rekor seviyede kapatırken, bir taraftan güvenli liman arayışı, diğer taraftan ABD’den beklenen mali teşvik paketinin yaratacağı enflasyona karşı ucuzlayan altın (ve diğer kıymetli madenler) dün yeniden rağbet gördü (bakınız grafik).
  • Türk mali piyasaları endişe edilen yaptırım riskine karşı şimdilik kuvvetli duruyor. Temkinli olmakta yarar olduğunu düşünüyoruz. Mali piyasaların gündeminde bugün Almanya’da ZEW eğilim endeksi ve Euro Bölgesi büyüme rakamları takip edilebilir. Haftanın olayı ise Perşembe günü toplanacak Avrupa Merkez Bankası olağan toplantısı.
  • Sene sonu nedeniyle, yavaş yavaş bizler de pozisyonlarımızı konsolide etmeye başlıyoruz. EUR/USD paritesinde uzun pozisyondayız. Zarar kes seviyemiz giriş seviyemiz olan 1,1980 ; kar al seviyemiz 1,23’de bulunuyor. Altın cepheside 1,800 usd/ons seviyesinin altından 2 kademe uzun pozisyondayız. . 1,910 seviyesi aşılırsa pozisyonumuzu büyüteceğiz.


Ø  XAU/USD

Altının ons fiyatı, beklenen mali teşvik paketinin yaratacağı enflasyona ve artan vaka sayıları ve izolasyon endişelerine karşı dün koruma amacıyla hızlı bir yükseliş kaydederek 1,870 seviyesine yükseldi. Teknik manada, 1,840 seviyesinin aşılması ile yukarıda 1,910 seviyesine doğru atak bekletimiz dahilinde bulunuyor.

16074058459b5dce39b1c416642dca156f5c24154c_1_1200.jpg  
Altında sağlıklı yükselişin devam edebilmesi için, ABD’de 10 yıllık tahvil faizinin çok da yükselmemesi gerekiyor. Altının ters çevrilmiş hali ile 10 yıllık devlet tahvilinin nasıl bire bir korelasyon içinde olduğu grafikten görülebilir. ABD’de tahvil faizi Ağustos başında %0,50 seviyesine gerileyince, altının da ons fiyatı 2,070 dolar ile rekor kırmıştı (turuncu)!

1607405845a34f052903fd1af253718fe8e3b09d5d_2_1200.jpg

Ø  XAG/USD

Altının dün ralli yapması ile tüm kıymetli metaller yürüdü. Gümüş cephesinde, üçgenin alt tarafının kırılmaması kaydı ile yukarıda asıl hareketin 24,75 seviyesinin üzerinde gecelik kapanış ile başlayacağını düşünüyoruz. Böyle bir durumda, daha da yukarıda 25,75-26 seviyesini takip edeceğiz.
 
1607405845e29d50825c8152b2af09b3b322a94f90_3_1200.jpg
 

Ø  USDTRY

Futbol sahasının sınırları misali, aşağıda 7,76, ara seviye 7,92, ve daha da yukarıda 8,05 arasında top adeta gidip geliyor. 7,76 aşağı geçilirse, hızla 7,50 seviyesini konuşabileceğiz ama ana senaryomuz bu değil. Yaptırım riski nedeniyle, yukarı yönlü risklerin daha ağır bastığını düşünüyoruz. Trade etmek isteyen yatırımcıların, 7,76 seviyesine doğru alım, 7,76 altına zarar kes, 7,91-7,92 seviyesine kar al deneyebilirler.
 
1607405846b3e592a95d2f142511ac6d43068f2158_4_1200.jpg
 
Emre Değirmencioğlu (@emredegirmenci5)
Grup Müdürü • Group Manager
Hazine Bölümü • Treasury Department
Yasal Uyarı: Bu e-postada yer alan yorumlar, kişisel bilgi ve tecrübelere dayanarak ve/veya güvenilir olduğuna inanılan kamuya açık kaynaklardan derlenerek hazırlanmıştır. Bu yayındaki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan, her ne surette olursa olsun kullanımı olumsuz etkileyecek her türlü sonuçtan dolayı Kıbrıs İktisat Bankası Ltd. ve ayrıca her ne nam altında olursa olsun her ne akitle bağlı olursa olsun her türlü çalışanı ve bu yazının yazarı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz ve/veya bu bilgiler, hiçbir surette gönderenleri ilzam etmez ve/veya sorumlu kılmaz. Kullanan ancak kendi bilgi, inisiyatif ve değerlendirmesi ile hareket etmelidir.