Günlük Piyasa Bülteni

Hazine Bölümü'müzün tecrübe ve birikiminden yola çıkarak Günlük Piyasa Analizleri yapılmakta ve siz değerli yatırımcılar ile paylaşılmaktadır.

Günlük hazırlanan bültenleri otomatik almak için Ad Soyad ve e-Posta adresinizi girerek "BÜLTENE KAYIT OL" demeniz yeterli.

Güncel Piyasa ve Döviz Haberleri 25/11/2020 - Çarşamba

İçeride solan ‘umut’ rallisi, dışarıda esen ‘bayram’ havası
 
  • Türk mali piyasaları, yakaladığı iyimserliği maalesef koruyamadı.
  • Halbuki, ekonomi yönetiminde başlayan değişim, pembe kalplerin havada uçuştuğu piyasa dostu söylemler, akabinde TCMB’nin faiz adımı derken Türk mali piyasalarına yönelik fon girişleri ile TL ve TL cinsi varlıkları olumlu ayrışmıştı.
  • Türk insanının barometresi, USDTRY kuru, 8,6 seviyesinden 7,5’a kadar gerilemesinde, yabancı yatırımcının swap işlemleri de dahil olmak üzere okuduğumuz raporlarda göre yaklaşık 5 milyar dolar civarında girişi ile yaşanmıştı.
  • Peki, Perşembe’den sonra, son 2-3 günde ne oldu ki yeniden kur 8 seviyesini aştı? Bu sorunun arkasında birden çok neden sıralanabilse de, gözlemlediğim kadarıyla, yurtiçi yerleşiklerin döviz ile aşkı hız kesmeden devam ediyor.
  • Akabinde, hukuk alanında reform bekleyen, hatta bazı tutukluluk hali devam eden kilit isimlerin tutukluluk halinin kaldırılacağını düşünen piyasalar, Bahçeli’nin sert açıklamaları ve Cumhurbaşkanlığı YİK üyesi Arınç’ın istifa etmesi ile hukuk alanlarda normalleşme beklentisi de ivme kaybetti.
  • Üzerine, bir de Libya yolunda Türk Bayraklı kuru yük gemisinin Alman fırkateyn tarafından durdurularak aranması, AB ile de ilişkilerin kolay ilerlemeyeceği algısının artırarak (yaptırım riski?), 2-3 günde havanın neden bozulduğunu bizlere anlattı.
  • Türkiye’deki umut rallisinin veya değişimin sadece para politikası ile olmayacağını, para politikasının her sorunu çözmeye yetmeyeceğine bir kez daha tanıklık ediyoruz.
  • Dün, beklentimize paralel, BDDK aktif rasyosunu tamamen kaldırdı. Karar Türk mali piyasalarında iyimserlikle karşılansa da, yukarıda söz ettiğim gelişmeler, haberin iyimserliğini gölgeledi. Bankaların zorla kredi veremeyeceğinin anlaşılması, geç de olsa olumlu bir gelişme. Mevduat faizlerinde sınırlı da olsa bir miktar artış görebiliriz.
  • Hazine, uzun bir aradan sonra dün ilk kez içeride 10 yıl vadeli TL cinsi tahvil ihraç etti. İhraca 2 kat talep gelirken, 1,5 milyar TL borçlanma %12,32 faizle yapıldı. Öte yandan, dışarıda da 10 yıl vadeli Eurobond ihracına çıkıldı. Borçlanma tutarının yaklaşık 2 milyar dolar, faizin ise %6 civarında oluşması bekleniyor.
  • Türkiye’de saman alevi tarzı parlayan iyimserlik, yerini yeniden soru işaretlerine terk ederken, küresel mali piyasalarda ise adeta bayram havası esiyor. Her ne kadar finansal piyasalar ile gerçek ekonomi arasında büyük bir kopukluk olsa da, dünya ekonomisinin toparlanacağı yönünde inanış, kendisini fiyatlama anlamında çok açık bir şekilde gösteriyor.
  • Aşı haberlerinin peş peşe açıklanması ile, uçakların yeniden uçmaya başlayacağı, gemilerin limanı terk edeceği nihayetinde petrole talep olacağı beklentisi ile, Brent cinsi ham petrolün varil fiyatı bu sabah 48,50 dolar ile pandemi öncesine, yani Mart ayına geri döndü (bakınız grafik).  
  • Petrol son 3 haftada %36 değer kazanırken, risk iştahının artması, güvenli liman arayışını azaltıyor. Bu bağlamda, Bitcoin fiyatı 19bin doları aşarken, pandemi döneminde FED’in bilançosunun ikiye katlaması ile coşan altın, dün 1,800 dolar seviyesine kadar gerileyerek son 3 hafta %8 değer kaybetti. Acaba hangisi hatalı? Bakınız grafik.   
  • Havanın iyimser olmasına paralel, ABD'nin gösterge borsası Dow Jones, dün gece tüm zamanların zirvesine yükselirken, 30bin psikolojik seviyesinin de üzerinde gecelik kapanış gerçekleştirdi.
  • ABD borsalarının geceyi %1,5 civarında artıda, Dow’un rekorda tamamladığı günün devamında, iyimserlik Asya piyasalarına da sirayet etti.
  • Aşı nedeniyle piyasalarda olumlu havanın korunmasını bekliyoruz.
 

Ø  USDTRY

Teknik manada, bir sonraki ve en önemli durak 8,17 seviyesi olarak görünüyor. 8,58 zirvesi ile 7,50 dibi arasındaki hareketin %61,8 düzeltmesi.

1606283116e3bf8a8aa9a108e4e003975c674f6b9a_1_1200.jpg   

Ø  Brent

Brent petrolün varil fiyatı, Mart ayındaki seviyesine dönerek 48,5 dolara kadar yükseldi. Yukarıda 50,50 dolar seviyesine dikkat edelim. Güç göstergesi yükselmeye devam ediyor.

160628311623523a8581ed52c4f936cbf7e7448209_2_1200.jpg  
 
Ø  FED Bilanço Büyüklüğü vs Bitcoin vs Ons Altın

FED’in pandemi ile bilançosunu neredeyse ikiye katlayarak büyütmesi, doların değer kaybetmesine neden olduğunu hepimiz biliyoruz. Çok dolar, değer düşürüyor. Lakin, dolar sat da ne alırsan al rallisinde, son zamanlarda bir değişim dikkat çekiyor. Altının aşı nedeniyle hırpalanmaya başladığını, ancak Bitcoin’in doludizgin yukarıya yürüdüğünü görüyoruz. Bitcoin’in ödeme aracı olarak daha fazla kabul görmeye başlamasını göz ardı etmemekle birlikte, tüm parçaları birleştirdiğimiz zaman, tam olarak büyük resmi göremiyoruz. Acaba, hangi grafik hatalı?

16062831167a1e57bfe20b490581de54fd7f682ebd_3_1200.jpg 16062831162851b6418b5ac7a0bf613c556708dde3_4_1200.jpg  
 
Emre Değirmencioğlu (@emredegirmenci5)
Grup Müdürü • Group Manager
Hazine Bölümü • Treasury Department
Yasal Uyarı: Bu e-postada yer alan yorumlar, kişisel bilgi ve tecrübelere dayanarak ve/veya güvenilir olduğuna inanılan kamuya açık kaynaklardan derlenerek hazırlanmıştır. Bu yayındaki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan, her ne surette olursa olsun kullanımı olumsuz etkileyecek her türlü sonuçtan dolayı Kıbrıs İktisat Bankası Ltd. ve ayrıca her ne nam altında olursa olsun her ne akitle bağlı olursa olsun her türlü çalışanı ve bu yazının yazarı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz ve/veya bu bilgiler, hiçbir surette gönderenleri ilzam etmez ve/veya sorumlu kılmaz. Kullanan ancak kendi bilgi, inisiyatif ve değerlendirmesi ile hareket etmelidir.