Günlük Piyasa Bülteni

Hazine Bölümü'müzün tecrübe ve birikiminden yola çıkarak Günlük Piyasa Analizleri yapılmakta ve siz değerli yatırımcılar ile paylaşılmaktadır.

Günlük hazırlanan bültenleri otomatik almak için Ad Soyad ve e-Posta adresinizi girerek "BÜLTENE KAYIT OL" demeniz yeterli.

Güncel Piyasa ve Döviz Haberleri 15/10/2020 - Perşembe

İçeride "müjde" haberleri, dışarıda seçim sonrasına kalan teşvik paketi

  • Büyük bir ümitle beklenen ABD'de teşvik paketinin zora girmesi, Avrupa'da artan vaka sayıları ile yeniden eve kapanma korkusu, Brexit belirsizliği ve tümünün üzerine aşı çalışmalarının başarısız olması, son günlerdeki piyasa modunu açıklamaya yetiyor. 
  • Dün, günün ilk yarısında, yurtdışında esen karamsar havadan çıkmaya çalışan küresel mail piyasaların aksine, Türk mali piyasaları, Sn. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Cumartesi günü Fatih sondaj gemisine giderek yeni rezerv rakamını açıklayarak müjde vereceğini söylemesi ile günü pozitif ayrışarak tamamladı. 
  • Borsa İstanbul, enerji şirketleri önderliğinde, günü %1,24 yükselişle tamamlarken, USD/TRY kuru sabah saatlerinde 7,96 seviyesini test ederek tüm zamanların zirvesine bir adım daha yukarıya taşıması ardından, gaz haberlerine tepki vererek günü 7,90 seviyesine geri çekilerek tamamladı. 
  • Son günlerde, bültenlerimizde, Türk Lirası varlıklarda potansiyel gördüğümüzü ve çoğunluğun aksine, 'geminin bir tarafına yaslanmak' istemediğimiz söyleyerek USD/TRY kurunda kısa, Borsa İstanbul tarafında ise uzun pozisyon aldığımızı paylaşmıştık.  
  • Türkiye'de son dönemlerde artan cari işlemler açığının farkındayız. Pandemi nedeniyle, turizm gelirlerinden yoksun geçen seneden, içeride kredi büyümesi ile kamçılanan iç talebe paralel daha da artan cari işlemler açığı, geçen sene ilk 8 ayda 'fazladan' bu sene ciddi manada 'açığa' dönüşmesi, haliyle ithalat için döviz talebi yarattı.  
  • Beraberinde, direk doğrudan yatırımların da oldukça düşük seyretmesi, yurtiçi yerleşiklerin, TL'nin reel bir getiri sunamamasına paralel dövize hücum etmesi ile başlayan dolarizasyon, hatta altınizasyon eğilimi (ciddi bir altın ithalatını da beraberinde getirdi) rezervlerin erimesine, dövizin kurunun da ateşinin daha da artmasına neden oldu.  
  • Buraya kadar hemfikiriz. TL'nin döviz karşısında gelmiş olduğu seviye de, güven eksikliği ile birleşince tüm çıplaklığı ile ortada. Akabinde, ekonomi yönetiminin, hatalı uygulamalardan geri adım atarak (faizin artması, bsiv nin düşürülmesi, swap kanallarının açılması, aktif rasyosunun düşürülmesi, ağırlıklı fonlama maliyetinin yükselmesi vb...) "normalleşmeye" başlaması, beklenti satın alınır söyleminden hareketle, TL ve TL cinsi varlıklar için olumlu gelişmeler olarak okunmalıdır. 
  • Tümünün üzerine, son 2 haftadır, yabancı yatırımcının unuttuğu TL ve TL cinsi varlıklara yeniden rağbet ettiğini gösteren menkul kıymet raporu da eklenince, tonumuz yumuşadı! 
  • Dün itibariyle, bankaların ağırlıklı ortalama fonlama faizi %12,12 seviyesine yükseldi. Bu rakam Temmuz ayında %7'li seviyelerde idi. Yani? Bankaların TL borç alma maliyetleri neredeyse 5 puan birden son aylarda artmış oldu. Bu eğilimin, haftaya Perşembe günü sonuçlanacak olağan TCMB PPK toplantısı ile daha da pekişeceğini düşünüyoruz. TCMB'den yeni bir faiz hamlesi daha bekliyoruz. 
  • Küresel mali piyasalar, yukarıda da değindiğimiz üzere, ABD'de para politikasının sınırlarının artık zorlanması ardından gözler büyük bir ümitle maliye politikalarına, yani teşvik paketine çevrilmiş durumda. Dün, gün içinde bu yönde iyimser haberler gelse de, ABD Hazine Bakanı Mnuchin'in Demokratlar ile Cumhuriyetçilerin talepleri arasında büyük farkları olduğunu söyleyerek, paketin seçim sonrasına kalabileceğini ima etmesi, iyimserliği aldı götürdü. 
  • Mnuchin öncesinde, 1,880 seviyesine kadar gerileyen akabinde yeniden 1,910 dolar seviyesine yükselen altının ons fiyatı, geceyi 1,900 doların altında kapattı. EUR/USD paritesi de tıpkı altın gibi 1,1770 seviyesine doğru yürüse de, daha fazlasını getiremedi. ABD'de bilanço sezonu devam ederken, şirket finansallarının tahminlere oranla daha iyimser gelmesi, teşvik paketini bekleyen piyasaları yukarıya itmeye yetmedi.  
  • Teşvik paketinin itici gücünü arkasına alamayan ABD hisse senetleri, akşamki moralsiz modunu bu sabah Asya'ya da taşınmış. Pasifiğin diğer ucunda hava bu sabah tatsız. ABD borsalarının vadeli işlemleri de ekside. 
  • Avrupa'da artan vaka sayılarını hergün bültenlerimize taşıdık ve olası bir eve kapanma endişesinden söz ettik. İlk hamle Fransa'dan geldi. Paris başta olmak üzere pek çok şehirde gece 21:00 ile sabah 06:00 arası sokağa çıkma yasağı ilan edildi. 
  • İçeride, gözler müjdeli haberler ile TL cinsi varlıklarda olacaktır. Gözümüzün, son iki buçuk ayın zirvesine yükselen borsa cephesinde olduğunun altını çizelim! 
  • Bugün ,Türkiye'de bütçe dengesi açıklanıyor. Dışarıda ise ABD NY FED imalat endeksi, ve işsizlik maaşı başvuruları takip edilebilir.  
  • Her hafta Perşembe günü olduğu üzere, TCMB'nin para ve menkul kıymet istatistikleri raporunu takip edeceğiz. Yabancı yatırımcıların TL cinsi varlıklara olan talebini gösteren rapor seti, önem arz edecektir.

Emre Değirmencioğlu (@emredegirmenci5)
Grup Müdürü • Group Manager
Hazine Bölümü • Treasury Department
Yasal Uyarı: Bu e-postada yer alan yorumlar, kişisel bilgi ve tecrübelere dayanarak ve/veya güvenilir olduğuna inanılan kamuya açık kaynaklardan derlenerek hazırlanmıştır. Bu yayındaki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan, her ne surette olursa olsun kullanımı olumsuz etkileyecek her türlü sonuçtan dolayı Kıbrıs İktisat Bankası Ltd. ve ayrıca her ne nam altında olursa olsun her ne akitle bağlı olursa olsun her türlü çalışanı ve bu yazının yazarı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz ve/veya bu bilgiler, hiçbir surette gönderenleri ilzam etmez ve/veya sorumlu kılmaz. Kullanan ancak kendi bilgi, inisiyatif ve değerlendirmesi ile hareket etmelidir.