Günlük Piyasa Bülteni

Hazine Bölümü'müzün tecrübe ve birikiminden yola çıkarak Günlük Piyasa Analizleri yapılmakta ve siz değerli yatırımcılar ile paylaşılmaktadır.

Günlük hazırlanan bültenleri otomatik almak için Ad Soyad ve e-Posta adresinizi girerek "BÜLTENE KAYIT OL" demeniz yeterli.

Güncel Piyasa ve Döviz Haberleri 16/08/2022 - Salı

Hisse senetleri 'sürükleniyor', petrol durgunluk korkularıyla düşüyor

  • Dün sabah erken saatlerde bültenimizi kaleme alırken, Çin'de açıklanan büyüme yönlü verilerin zayıf sonuçlanması ardından Çin Merkez Bankası'nın sürpriz nitelikte de olsa 10 baz puanlık faiz indirimine gittiğini paylaşmıştık. Lâkin itiraf etmeliyim ki, bu gelişmenin dün küresel mali piyasaların keyfini bu denli kaçıracağına da pek ihtimal vermemiştim. 
  • Endüstriyel üretim ve perakende satışları kapsayan Çin faaliyet verilerinin moralleri bozmasını takiben, ABD'de NY fabrika faaliyeti, Ağustos ayında COVID-19 pandemisinin başlangıcından bu yana en düşük seviyesine geriledi. Bu da, hâliyle, FED'in faiz oranlarını artırdıkça dünyanın en büyük ekonomisinin ivme kaybetmeye devam ettiği şeklinde yorumlandı.  
  • Özellikle Çin'in faiz indirim kararı ardından risk iştahının zayıflaması ile ABD Doları küresel bazda değer kazandı; büyüme endişelerinin yeniden tırmanması sonrasında kıymetli madenler, baz metaller, kripto paralar ve beraberinde petrol ise sert değer kayıplarına sahne oldu. Dün ayrıca, Çin'den gelen zayıf büyüme rakamları kadar, okuduğumuz raporlarda, İran ile süregelen nükleer müzakerelerin başarılı olma ihtimali ve Japonya'da nükleer santrallerin devreye alınması sonrası petrol talebinin azalacağı beklentisinin de etkili olduğunu görrüyoruz. 
  • Değerli yatırımcılar, özellikle bültenimizde sıklıkla yer verdiğimiz Brent petrole ilişkin 94 dolar seviyesindeki önemli teknik bölgeyi hatırlayacaklardır. Bu minvalde, petrol cephesinde 94 dolar seviyesi defans görevi üstlenmekte yetersiz olursa, teknik mânâda daha da aşağıda 83 dolar seviyelerine kadar büyük bir boşluk görülüyor. Brent cephesinde kabaca 102 dolar seviyesi geçilmeden aşağı yönlü baskının devam etme ihtimalini küçümsemiyoruz. 
  • Gümüş uzun bir süredir yukarıda takip ettiğimiz sırası ile 20,80 ve 22 dolar seviyelerinden ilkini temiz bir şekilde test etmesi ardından dün suyun âdeta Çin ile 'bulanması' sonrasında bu sabah 20,25 dolar seviyesine kadar geriledi. Gümüşte 19 dolar seviyesinin altında açtığımız uzun pozisyonumuzu korumaya devam ediyoruz. Altın cephesinde de mevzuu aynı. Haftayı iyimser bir görünüm ile kapatan ve 1,800 dolar seviyesinin üzerine yükselen ons altın bu sabah 1,775 dolar seviyelerine geriledi. 1,700 dolar seviyesinin altında taşıdığımız uzun pozisyonlarımız devam ediyor. Gram altında ise 1,023TL seviyesinin geçilmesi sonrasında radar menziline giren 1,065TL seviyesi, ons altında yaşanan geri çekilme sonrası şimdilik bir adım da olsa uzaklaştı.  
  • ABD borsaları geceyi %0,5 civarında yükselişle tamamlarken, yeni gün balangıcından Asya piyasaları, petrol fiyatları ve emtia bağlantılı para birimlerini etkileyen zayıf Çin verilerinin ardından küresel büyümeye ilişkin endişelerle birlikte yön bulmakta zorlandığını görüyoruz. Şangay borsası %0,3 yukarıda işlem görürken, gösterge endeks Tokyo borsası enerji ile ilgili hisse senetlerinin ağırlığı ile hafif de olsa geriledi. Emtia ihracatçısı Avustralya doları ve Çin Yuanı değer kaybederken yatırımcılar güvenli limana sığınma isteği ile doları yeniden hatırlandı. 
  • Bu bağlamda, doların piyasa kuru olan DXY sabah saatlerinde 106,5 seviyesine yükselerek bir haftanın en yükseğine tırmanırken, EUR ve GBP başını aşağıya çevirdi. Sterlin cephesinde, belirgin durgunluk emareleri ve beraberinde İngiltere merkez bankasının buna rağmen enflasyonla savaşma sözüne paralel faiz artırımlarına devam edeceği beklentisi ile aşağı yönlü hareketin devamına ihtimal tanıyoruz. Bu sabah GBPUSD paritesinin yeniden 1,20 seviyesinin diplerine kadar gerilediğini görüyoruz. Teknik mânâda, pandemi döneminde test edilen son 35 senenin en düşüğü olan 1,1450 seviyesini takip ediyoruz.  
  • Dün Türkiye cephesinde Hazine ve Maliye Bakanlığı, Temmuz ayı merkezi yönetim bütçe gerçekleşmelerini yayımladı. Buna göre, bütçe dengesi 64 milyar TL, nakit dışı denge ise 47,3 milyar TL açık verdi. Açıklanan raporda, Mevduat ve Katılma Hesaplarının Kur Artışlarına Karşı Korunmasına İlişkin Giderler kalemi Temmuz’da 23,4 milyar TL olurken, toplam maliyet de 60,6 milyar TL'ye yükseldi. KKM'nin TCMB'ye maliyetini ise bilmiyoruz. USDTRY kuru 17,95 seviyelerindeki yatay seyrini dün de devam ettirirken, Borsa İstanbul ise günü hafif düşüşle, bankacılık endeksi ise %1,25 yükselişle tamamladı. Kur cephesinde kamunun desteği ile neredeyse sabit kur rejimine geçilirken, borsa cephesinde ise yükselişin devamına biraz da olsa çekinceli yaklaşıyoruz (aşağıda grafiksel olarak izah etmeye çalıştık). 
  • Türkiye'de yayımlanan Resmi Gazete'ye göre ikinci el araç satışına 6 ay ve 6 bin kilometre şartı getirilerek fiyat artışları frenlenmeye çalışılacak. Hazine dün 10 yıl vadeli tahvil ihracını tamamlaması ardından bugün de iki ayrı borçlanma ile devam edecek. Veri takviminde içerde Temmuz ayı konut satış istatistikleri; dışarıda ise Almanya ZEW eğilim endeksi, ABD yeni konut inşaatları, inşaat ruhsatları ve sanayi üretimi takip edilebilir.


>Brent

Brent cinsi ham petrol, Rusya'nın 24 Şubat'ta Ukrayna'ya asker göndermesinden bu yana en düşük seviyesine gerileyerek dün 92 dolar seviyesini test etti. Teknik manada 94 dolar seviyesine dikkat edilmeli. Yukarıda 102 dolar seviyesi aşılmadan yaşanacak tüm yukarı yönlü hareketleri tepki olarak yorumlayacağız. Daha da aşağıda 83 dolar seviyesi bulunuyor. 

 
16606239762f5ff4f0a71da1b7a2d6429e08427dc4_1_1200.jpg
 

>Gümüş

Gümüşte uzun bir süredir takip ettiğimiz 20,80 ve 22 dolar seviyelerinden ilkinin temiz bir şekilde test edilmesi ardından dün suyun âdeta Çin ile 'bulanması' sonrası bu sabah 20,25 dolar seviyesine kadar gerileme görüyoruz. Gümüşte 19 dolar seviyesinin altından açtığımız uzun pozisyonu korumaya devam ediyoruz.

 
16606239767115e4d6703125eb7acdd006974c2d2d_2_1200.jpg
 

>BIST100 & BIST100 ($)

Enflasyondan kaçan yerli yatırımcıların sürüklediği Borsa İstanbul ana endeksi neredeyse her gün zirve seviyesini bir adım daha yukarı taşırken, teknik göstergeler ise yükselişi sorgulamamıza neden oluyor. Öte yandan, dolar bazlı endekste ise hâlen daha düşüş trend çizgisinin aşılamadığını not etmemiz gerekiyor.  

 
1660623977adf555bcb1e146aba27d68fd2efd5cc2_3_1200.jpg
 

>Türkiye CDS

Konjonktürün de desteklediği Türkiye'nin 5 yıllık CDS risk priminde yaşanan geri çekilmenin, Moody's kararı sonrası duraksadığını görüyoruz. CDS'in yönünü yukarıya çevirmesi, Türkiye eurobond getirileri üzerinde yeniden baskı kurabilir.

 
1660623977e6f0336d0e8e04e50742f6dc22c3fac3_4_1200.jpg
 
Emre Değirmencioğlu (@emredegirmenci5)
Grup Müdürü • Group Manager
Hazine Bölümü • Treasury Department
Yasal Uyarı: Bu e-postada yer alan yorumlar, kişisel bilgi ve tecrübelere dayanarak ve/veya güvenilir olduğuna inanılan kamuya açık kaynaklardan derlenerek hazırlanmıştır. Bu yayındaki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan, her ne surette olursa olsun kullanımı olumsuz etkileyecek her türlü sonuçtan dolayı Kıbrıs İktisat Bankası Ltd. ve ayrıca her ne nam altında olursa olsun her ne akitle bağlı olursa olsun her türlü çalışanı ve bu yazının yazarı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz ve/veya bu bilgiler, hiçbir surette gönderenleri ilzam etmez ve/veya sorumlu kılmaz. Kullanan ancak kendi bilgi, inisiyatif ve değerlendirmesi ile hareket etmelidir.