Günlük Piyasa Bülteni

Hazine Bölümü'müzün tecrübe ve birikiminden yola çıkarak Günlük Piyasa Analizleri yapılmakta ve siz değerli yatırımcılar ile paylaşılmaktadır.

Günlük hazırlanan bültenleri otomatik almak için Ad Soyad ve e-Posta adresinizi girerek "BÜLTENE KAYIT OL" demeniz yeterli.

Güncel Piyasa ve Döviz Haberleri 13/08/2020 - Perşembe

Hem kur hem faiz cephesinde bir miktar yükselişe hazır olunmalı

  • Dört bir yandan gelen coronavirus aşısına yönelik olumlu haberlerin, küresel piyasalarda risk iştahını daha da yukarı tırmandırdığına şahit oluyoruz.
  • Bu bağlamda, Wall Street (finans piyasaları) ile Main Street (gerçek sokak ekonomisi) arasındaki uçurum da daha da açıldı. İşsizliğin yaklaşık 7 puan arttığı bir dönemde, ABD borsaları pandemi öncesi seviyelere dönerek yeni rekorlara yelken açıyor!
  • Bol para, amaç olarak tıkalı kredi kanalları açılsın, faizler düşsün, ekonominin çarkları dönsün diye verilirken, para oluk oluk sermaye piyasalarında akıyor; balon da her geçen gün daha da şişmeye devam ediyor. Şubat ayında 3,393 puan seviyesi ile zirve yapan ABD’nin en büyük 500 şirketinin işlem gördüğü S&P500 endeksi, dün gece 3,387 puan seviyesine yükseldi!
  • Ana tema olarak, son aylarda, dünyada var olan bol para nedeniyle yaşanan faizsizlik ortamı veya en basitinden yatırımcıların getiri arayışı, diğer tarafta ise bol paranın yaratacağı gelecek enflasyona karşı korunma isteği, kıymetli metalleri (özelinde altın) rekor seviyelere taşımıştı.
  • Karamsarlığın ağır bastığı günlerde yatırımcıların güvenli limanı olan sığındığı kıymetli metaller, henüz Dünya Sağlık Örgütü’nden onay almasa da, Putin’in “aşıyı bulduk!” demesi ile  tarihin en sert kar satışlarından birine boyun eğdi.
  • Gümüşün ons fiyatı, Salı gününü, açılış fiyatının %15 altında kapatarak, bu alanda tarihinin en büyük üçüncü; volatilite bazında bakarsak (gün içi görülen en yüksek ve en düşük seviye arasındaki fark) %20 ile bu alanda tarihinin en büyük dördüncü düşüşünü yaşadı! Bol para sen nelere kadirsin!
  • Biriken muazzam karların realize edilme isteğinin bir parçası olarak gördüğümüz bu haftaki tarihi çöküşü, bu boyutuyla elbette beklemesek de, sağlıklı olarak görerek, ana yukarı yönlü trend de ise herhangi bir bozulma olmadığı yönünde yorumluyoruz.
  • Nitekim, altının ons fiyatı, teknik bir seviye olan 1,860 dolara kadar gelip yeniden 1,950  seviyesine yükselirken; gümüşün ons fiyatının 23 dolara kadar gerilemesi ile yeniden 26 dolara çıkması, yatırımcıların eğiliminde pek de bir değişiklik olmadığını gösteriyor (bakınız grafik).
  • Dışarıda, kıymetli metaller, aşı, ABD’de artan enflasyon, artan risk iştahı derken, içeride ise son günlerde TCMB ve BDDK’nın atmış olduğu adımların bir neticesi olarak faiz hadlerinde ciddi bir yükseliş görüyoruz. TCMB’nin likiditeyi kısması ile Borsa Istanbul cephesinde gecelik TL faizleri bir haftada neredeyse 2 puan artarak TCMB’nin borç verme faiz oranı olan %9,75’e dayandı. Bu bağlamda, Türkiye’de mevduat faizleri %10-11 bandına çıkarken; ticari kredilerin ise %14’ü aştığını okuyoruz (bakınız grafik).
  • USD/TRY kuru evvelki gece saatlerinde 7,22 seviyesinin altına sarkmasına rağmen, dün sabah saatlerinde hızlı bir tempo ile 7,30 seviyelerinin etrafında salınarak tarihi zirvesine yeniden yaklaştığını görüyoruz. Yaşanan türbülansı hafifletmek adına, TL’ye olan güvenin daha sıkı bir şekilde tesis edilmesi, atılan adımların daha etkili ve sürekli bir şekilde kullanılması gerekiyor.
  • Dün gece canlı yayına katılan Sn. Bakan Albayrak, kurun seviyesinden ziyade rekabetçi olup olmadığının önemli olduğunu söyledi. TCMB rezervlerin aşındığı, kamu bankalarının kura müdahale gücünün azaldığı bir ortamda, hem faiz, hem de kur cephesinde bir miktar daha yükselişe izin verileceğini anlıyoruz.
  • Yeni gün başlangıcında, günü kucaklayan Asya piyasalarında hakim renk yeşil. ABD borsalarının vadeli işlemleri ise yatay bir seyir izliyor.
  • Mali piyasaların gündeminde bugün Almanya’da TÜFE, ABD’de ise her hafta Perşembe günü olduğu üzere işsizlik maaşı başvuruları takip edilecek. Türkiye’de ise yarın cari işlemler dengesi önem arz ederken, TCMB’nin olağan toplantısının haftaya Perşembe günü  olduğunu hatırlatalım.

Ø  TL faizler yükseliyor


TCMB, bu hafta alışık olduğumuz üzere direk faiz artırmak yerine, örtülü (dolaylı) faiz artırımı yapmayı tercih etti. TCMB, piyasa yapıcısı bankalara verdiği likiditeyi keserek, piyasa cephesinde de faizlerin artmasına neden oldu. TCMB’nin borç verme faiz oranı %9,75 seviyesinde bulunurken (faiz koridorunu üst bandı), şu anda BIST gecelik faizi de (mavi renk) %9,75 seviyesine dayandı. Daha basit bir anlatımla, ucuz fon bulamayan bankalar, piyasa faizini TCMB’nin borç verme faizine kadar yükselmesine neden olurken, bankaların da ortalama fonlama maliyeti dün itibariyle %8,71 seviyesine yükseldi (siyah çizgi). Bu faizlerin en tepesinde, TCMB’nini %11,25 ile geç likidite faizi oranı bulunduğunun altını çizelim (ceza faizi).

Pratikte, ortalama fonlama maliyeti mevduat faizlerine ışık tutarken, BIST cephesinde oluşan gecelik faiz ise ticari kredi faizlerinin oluşmasında referans olarak kullanılıyor.

Aşağıdaki grafikten de görüleceği üzere, TCMB’nin politika faizi (asıl faiz) olan %8,25’den her iki faiz seviyesinin de ayrışmaya başladığını, bunun da ikincil piyasa faizlerine yansımaya başladığını görüyoruz. Nitekim mevduat faizleri %11’e dayanırken, ticari kredi faizleri de %14-15 bandına yükseldi.

TCMB’nin haftaya düzenlenecek olağan toplantısından asıl faiz olan %8,25’i yükseltip yükseltmeyeceğini henüz bilmiyoruz. Lakin, parasal sıkılaştırmanın üstü örtülü bir şekilde yapılması, politika etkinliği ve döviz kurunu kontrol etme açısından istenilen etkiyi doğurmayacağına inanıyoruz.

15972961612b94c4447de9d6ae46d776f4e6b4cdf3_1_1200.jpg

Ø  Kıymetli metaller

Altının ons fiyatı, aşağıdaki grafikten de görülebileceği üzere, kesik yeşil yükseliş trendinin geçtiği 1,865 dolara kadar gelerek, tepki yükselişleri ile yeniden 1,920 – 1,950 bandına geri döndü. Göstergelerin aşırı şişmesi ardından gelen bu 130 dolar boyutunda bir günlük satış barını, düzeltme ve sağlıklı olarak yorumluyoruz. Yönün halen daha yukarı olduğunu düşünmeye de devam ediyoruz. Teknik anlamda, yukarıda, sırası ile 1,980 ve 2,176 dolar seviyeleri önem arz ediyor.

  1597296161b9c94f15142cd93567595c4037874007_2_1200.jpg

Gümüş, yukarıda da belirttiğimiz üzere, tarihin en sert ilk dört düzeltmesinden birini yaparak, 23,40 dolar ile dip ile tepe arasındaki hareketin %50sini test etti. Tıpkı altında olduğu üzere, aşırı alım bölgesine gelen gümüşün de yaptığı bu düzeltme sonrasında yeniden 26 dolar seviyesine geldiğini görüyoruz. Yukarı yönlü hareketin, 26,20 seviyesi geçildikten sonra ivme kazanacağını, asıl hedefin ise 30 dolar ardından 34 dolar seviyesinden olduğunu not edelim.

1597296162c5784bf9502755fd10f58cb49bcce016_3_1200.jpg
1597296162e7276cff15bdc27aa9133a17930b00dd_4_1200.jpg

Emre Değirmencioğlu (@emredegirmenci5)
Grup Müdürü • Group Manager
Hazine Bölümü • Treasury Departmen
Yasal Uyarı: Bu e-postada yer alan yorumlar, kişisel bilgi ve tecrübelere dayanarak ve/veya güvenilir olduğuna inanılan kamuya açık kaynaklardan derlenerek hazırlanmıştır. Bu yayındaki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan, her ne surette olursa olsun kullanımı olumsuz etkileyecek her türlü sonuçtan dolayı Kıbrıs İktisat Bankası Ltd. ve ayrıca her ne nam altında olursa olsun her ne akitle bağlı olursa olsun her türlü çalışanı ve bu yazının yazarı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz ve/veya bu bilgiler, hiçbir surette gönderenleri ilzam etmez ve/veya sorumlu kılmaz. Kullanan ancak kendi bilgi, inisiyatif ve değerlendirmesi ile hareket etmelidir.