Günlük Piyasa Bülteni

Hazine Bölümü'müzün tecrübe ve birikiminden yola çıkarak Günlük Piyasa Analizleri yapılmakta ve siz değerli yatırımcılar ile paylaşılmaktadır.

Günlük hazırlanan bültenleri otomatik almak için Ad Soyad ve e-Posta adresinizi girerek "BÜLTENE KAYIT OL" demeniz yeterli.

Güncel Piyasa ve Döviz Haberleri 14/07/2022 - Perşembe

Haziran enflasyonu felaket. FED'den süper boyutlu faiz artırımına hazır olun!

  • Dün küresel mali piyasalar, günün ikinci yarısında ABD'de açıklanacak enflasyon rakamlarını gergin bir şekilde bekledi. Manşet bazda yıllık TÜFE artışı artan gaz, gıda ve kira maliyetlerinin gölgesinde %9,1 çekirdek enflasyon ise %5,9 artış kaydetti. Her iki gerçekleşme de sırası ile %8,8 ve %5,7 olan beklentileri geride bıraktı. TÜFE enflasyonunun Aralık 1981 yani son 41 yılın zirvesinde sonuçlanması, piyasaların da ahengini bozdu.  
  • ABD'de fiyat baskılarının hızlandığını gösteren enflasyon rakamları ardından FED'den bu ay 100 baz puan büyüklüğünde faiz artırım beklentisinin de kuvvetlendiğini görüyoruz. Daha da alevlenen enflasyonla mücadele kapsamında Atlanta FED Başkanı Bostic, bu montanlı bir faiz artışı için her ihtimalin masada olduğunu söyledi. FED'in yapmış olduğu politika hatasının bedelinin kuşkusuz bir şekilde agresif faiz artırımları ile ödeyeceğiz. Bu da ister istemez ekonomik ve sosyal refaha daha fazla darbe anlamına geliyor.  
  • Dün Kanada Merkez Bankası, enflasyonla savaş kapsamında sürpriz bir şekilde politika faizini 100 baz puan artırarak (24 yılın en büyük hamlesi) %2,5 seviyesine yükseltti. Kanada Merkez Bankası'nın agresif adımının FED'i de benzer yönde bir adım atmaya hazırlayabileceğiniz düşünüyoruz. Enflasyonun önüne geçmek adına şok tedaviye ihtiyaç duyulduğu artık tüm çıplaklığı ile görülüyor. Küresel çapta havada uçuşan faiz artırımlarının ekonomik aktiviteyi baskı altına alacağı da hiç kuşku götürmüyor. Hızla ivme kaybetmekte olan ekonomik aktivitenin daha da zorlu bir patikaya sürüklenmesi, piyasaların da moralini bozuyor.  
  • EURUSD paritesi psikolojik 1 seviyesinin etrafında âdeta can çekişirken, güçlü dolar teması tüm ışıltısı ile masa üzerinde durmaya devam ediyor. DXY'nin 109 seviyesine doğru dolu dizgin bir şekilde ilerlediğini görüyoruz. Riskli varlık sınıfına giren hisse senetleri ve kripto paralarda satışlar göze çarparken, petrol, altın ve gümüş gibi emtialarda dün göreceli olarak yatay bir seyir izledi.  
  • İçeride ise uzatmalı bayram tatilinin etkisi devam ediyor. Sığ işlem hacminin gölgesinde ve güçlü dolar temasına paralel USDTRY kuru 17,50 seviyesine dayandı. Risk yukarı yönlü görünüyor. Türk hisse senetleri de dünkü olumsuz havadan nasibini alırken, ana endeks ve bankacılık endeksi günü %1 düşüşle tamamladı. Özellikle bankacılık endeksinin (XBANK) son 4 haftadır düşüşte olduğunu görüyoruz. XBANK cephesinde, teknik bir bakış açısıyla, haftalık kapanışın 1,970 seviyesinin altında kalmaya devam etmesi, aşağı yönlü riskin büyüdüğünü gösteriyor. Not etmekte fayda görüyoruz ki, BİST100 ana endeksi son 5 hafta %11 geriledi! 5 yıl vadeli CDS risk primi 900 baz seviyesine doğru yürüyerek alarm zillerinin çalmasına neden oluyor. Türk eurobondlarının getirisi hızlı bir şekilde artmaya (fiyatları ise düşmeye) devam ediyor! 
  • ABD borsaları, moral bozan enflasyon verisi ardından geceyi düşüşle tamamladı. Sabah saatlerinde vadeli işlemlerde küçük çaplı kayıplar olsa da, Pasifiğin diğer ucunda hâkim renk yeşil. Gösterge endeks Tokyo borsası %0,7 yukarıda işlem görüyor. Bugün içeride sanayi üretimi açıklanacak. ABD'de ise ÜFE ve işsizlik maaşı başvuruları takip edilecek. ABD'de ayrıca 2Ç bilanço dönemi bugün JP Morgan ve Morgan Stanley'in finansalları ile start alıyor. Gözler bu noktadan sonra, 26-27 Temmuz'da yapılacak olağan FED FOMC toplantısında olmaya devam edecektir. 
 

>ABD verim eğrisi durgunluk çığlığı atıyor

ABD'de uzun vadeli hazine tahvillerinin getirileri düştü, bu da verim eğrisini 20 yıldan fazla bir süredir en belirgin bir şekilde terse döndüğünü gösteriyor. Tersine dönüş, büyümenin yavaşlayacağına işaret. Daha basit bir tabirle, getiri eğrisi durgunluk çığlığı atıyor. Bunu da, FED'in fiyat istikrarını geri kazanma yolunda her şeyi göze aldığı yönünde okuyoruz.

Aşağıdaki grafikten de görüleceği üzere, 2 yıllık tahvil getirisi (kırmızı) 10 yıllık tahvil getirisini (siyah) aştı. Grafiğin alt tarafında, 2 yıl ile 10 yıl getirinin birbirine olan oranının (yeşil) 1 seviyesini aşması, resesyonun habercisi olarak okunuyor.

 
165777371942eca9c275b8150a8c68da4888af5ccd_1_1200.jpg
 

>ABD Enflasyon 41 yılın zirvesinde

TÜFE, artan gaz, gıda ve kira maliyetlerinin gölgesinde %9,1 ; çekirdek enflasyon ise %5,9 artış kaydetti. Her iki gerçekleşme de sırası ile %8,8 ve %5,7 olan beklentilerin de aştı. 

16577737190c398ab5b90b3525263c262f359e1699_2_1200.jpg  
 
>İnşaat Maliyet Endeksi - Enflasyonist baskılar sürüyor

TÜİK verilerine göre, inşaat maliyet endeksi Mayıs ayında aylık bazda %3,97, yıllık olarak ise ise %105,73 artış kaydetti. Benzer bir şekilde, bina inşaat maliyet endeksinin alt kalemlerine baktığımızda ise malzeme endeksinin %126,55, işçilik endeksinin ise %43,98 arttığını görüyoruz. Aşağıdaki grafikten de görüleceği üzere, soluksuz bir şekilde aylardır yükselen endekslerde ilk kez yıllık artış oranında sınırlı da olsa gerileme yaşandığını görüyoruz. 

1657773719a467fb35b8653b6a4a8ad22c222ab8de_3_1200.jpg  
 
Emre Değirmencioğlu (@emredegirmenci5)
Grup Müdürü • Group Manager
Hazine Bölümü • Treasury Department
Yasal Uyarı: Bu e-postada yer alan yorumlar, kişisel bilgi ve tecrübelere dayanarak ve/veya güvenilir olduğuna inanılan kamuya açık kaynaklardan derlenerek hazırlanmıştır. Bu yayındaki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan, her ne surette olursa olsun kullanımı olumsuz etkileyecek her türlü sonuçtan dolayı Kıbrıs İktisat Bankası Ltd. ve ayrıca her ne nam altında olursa olsun her ne akitle bağlı olursa olsun her türlü çalışanı ve bu yazının yazarı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz ve/veya bu bilgiler, hiçbir surette gönderenleri ilzam etmez ve/veya sorumlu kılmaz. Kullanan ancak kendi bilgi, inisiyatif ve değerlendirmesi ile hareket etmelidir.