Günlük Piyasa Bülteni

Hazine Bölümü'müzün tecrübe ve birikiminden yola çıkarak Günlük Piyasa Analizleri yapılmakta ve siz değerli yatırımcılar ile paylaşılmaktadır.

Günlük hazırlanan bültenleri otomatik almak için Ad Soyad ve e-Posta adresinizi girerek "BÜLTENE KAYIT OL" demeniz yeterli.

Güncel Piyasa ve Döviz Haberleri 07/07/2021 - Çarşamba

Hava bozdu; risk modu off: FED tutanakları bekleniyor

  • Küresel mali piyasalar dün günün büyük bir bölümünde sakin bir seyir izledi. Takdir edersiniz ki, sıcak hava, covid sonrası bir nebze de olsun başlayan normalleşme derken, yaz rehavetini normal karşılamak gerekiyor. Bizler için de içerik üretmede zorlandığımız dönemlerde olduğumuz itiraf etmemiz gerekiyor. 
  • Dün sakin geçen günün ilk yarısında, Almanya'da açıklanan ZEW tüketici eğilim endeksinin tahminlerin çok altında kalması, EUR/USD paritesi üzerinde baskı kurarken, ABD seansının açılması ile küresel piyasaların tabir caizse altüst olduğunu gördük. 
  • Hatırlanacağı üzere, Pazartesi gününü tatil konumunda geçiren ABD piyasaları, dün tatilden satış düğmesine adeta basarak döndüğünü görüyoruz. Her ne kadar bu eğilimin arkasında somut bir neden göremesek de, sakin seyreden piyasaların hareketlendiğini ve risk iştahının dün çöktüğünü rahatlıkla söyleyebiliriz. 
  • Risk iştahını azaldığı zaman, gemilerin yeniden limana sığınmak istediklerini pek ala biliyoruz. Dün de bu eğilimin etkili olması sonucu ABD Doları küresel bazda değer kazandı. Dolar endeksinin içerisinde en büyük paya sahip EUR'nun sabah ZEW endeksi ile boynunu aşağıya eğmesi sonrasında, küresel çapta başlayan risk-off modu, ABD Doları'nın sepet bazda değerini (DXY) 92,6'ya kadar taşıdı. Teknik manada 92,8 seviyesi üzeri kapanış durumunda, emniyet kemerini sıkıca bağlamak gerekebilir (bakınız grafik). 
  • DXY'nin değer kazanması, riskten kaçış eğiliminin güçlenmesi ile, ABD dolarının piyasa faizi olan 10 yıllık tahvil faizlerinin de alımları eşliğinde %1,35 seviyesine kadar gerileyerek son 5 ayın dibini test ettiğini görüyoruz.  
  • Doların elinin kuvvetlenmesi ile, son günlerin flaş yatırım aracı olan petrol, kıpırdayan gümüş ve altın da bu eğilimden nasibini fazlasıyla aldı. Brent cinsi petrol, bir önceki gün OPEC+'nın üretim artışı konusunda anlaşamaması sonucu 77,5 dolar ile 32 ayın yeni zirvesine yükselirken, dün %3'en fazla düşüşle 74 dolar seviyelerine gevşedi. 
  • Son günlerde, aşağıda 100 günlük ve 200 günlük ortalamalardan destek bulan gümüş ve altın, dün neredeyse tüm kazanımlarını sildi. Gümüş 26,76 dolar seviyesine kadar yürüdüğü dünkü günde 25,98 seviyesine kadar geri çekilirken, altının da ons fiyatı benzer bir şekilde 1,815 seviyelerinde tutunamayarak gevşedi. 
  • Dün yaşanan bu hareketin altını dolduracak somut bir neden bulamadık. Yurtdışı cephede esen sert rüzgarların, içeriyi de sınırlı da olsa etkilediğine  şahit oluyoruz. USDTRY kuru dün sabah saatlerine 8,64 seviyesine kadar gerilemesi ardından, gün sonu yeniden 8,70 seviyesine doğru yükseliş kaydetti. Bir adım geri çekilip kura daha objektif bir gözle bakarsak, son 3 haftadır TL'nin göreceli olarak daha sakin bir seyir izlediğini not etmeliyiz.  
  • USDTRY cephesinde var olan uzun pozisyonlarımızı geçen haftalarda hafifletmenin de arkasında bu sakinlik yatıyor. Teknik bir bakış açısıyla, haftalık grafiklerde, aşağıda, trend değişimi anlamında bu hafta için 8,56; önümüzdeki hafta için 8,64 seviyesinin takip edilmesi gerekiyor. Üzerinde kaldığı sürece, riskin yukarı yönlü olmasını bekliyoruz (bakınız grafik). 
  • TCMB Haziran ayı reel döviz kur hesaplamalarını açıkladı. Buna göre, enflasyon ya da diğer aşınma etkilerinden arınmış bir döviz kur seviyesi sunan bu endeksin, Mayıs ayına göre 0,7 puan gerileyerek tüm zamanların en düşük seviyesine gerilediğini üzülerek görüyoruz (bakınız grafik). 
  • ABD açılışı ile emtia piyasalarında esen dünkü sert rüzgarlar, ABD borsalarında büyük çaplı bir etki doğurmamış! Teknoloji hisselerinin işlem gördüğü Nasdaq geceyi minik bir artı ile kapatmayı başarırken, S&P ve Dow aynı başarıyı sağlayamamış.  
  • Bu sabah, dünden sarkan olumsuz havanın Asya borsalarına da sirayet ettiğini görüyoruz. Şangay borsası %0,4 yukarıda işlem görürken, gösterge endeks Japonya'nın Nikkei endeksi günü %1 düşüşle tamamlama yolunda ilerliyor. Asya genelinde renk kırmızı. 
  • Mali piyasaların gündeminde bugün içeride Hazine Nakit Dengesi, dışarıda ise Almanya Sanayi Üretimi takip edilebilir. Ayrıca, Hazine ve Maliye Bakanlığı, 3 yıl vadeli altın tahvili ile altına dayalı kira sertifikasının doğrudan satış ihalelerini yapacak. 
  • Piyasaların gözü kulağı ise bu akşam 21:00'de FED'in bir önceki toplantısına ait açıklanacak tutanaklarda olacak. Üyelerin varlık alımlarını azaltma konusunda ne kadar ciddi olduklarının ipuçları aranacak.  

>USDTRY
 
Gürültüyü azaltmak için haftalık grafiklere baktığımızda, yükselen trend çizgisinin oluşmaya başladığını görüyoruz. Haftalık grafiklerde, aşağıda, trend değişimi anlamında bu hafta için 8,56; önümüzdeki hafta için 8,64 seviyesinin takip edilmesi gerekiyor. Üzerinde kalındığı sürece, riskin yukarı yönlü olmasını bekliyoruz.

162563356299ada36d6d7772e29316003b5eab5b42_1_1200.jpg   

>REDK

TCMB tarafından açıklanan Reek Efektif Döviz Kuru endeksi, Haziran ayında 60 seviyesinin de altına inerek tarihin en düşük seviyesine geriledi. Daha basit bir söylemle, endeksin hesaplandığı 1994 yılından beri bakılırsa, TL hiç bu kadar değersiz olmamıştı!

1625633562d273b54ed633e383b9d6330631020fa3_2_1200.jpg   

>DXY

Dolar endeksinde 92,8 seviyesinin üzeri başka bir dünyaya işaret ediyor.

16256335630ff836636ccb0d44649bbf01df7d1d0d_3_1200.jpg  

>ABD 10 yıllık tahvil

Dün yaşanan risk-off modu ile, yatırımcıların yeniden güvenli limana sığındıklarını görüyoruz. ABD 10 yıllık tahvil dün %1,35 seviyesine gerileyerek son 5 ayın en düşük seviyesini test etti. Daha da aşağıda %1,31 seviyesi bulunuyor.

162563356399fd2c8ece7ef06d1494241d019f3451_4_1200.jpg  
Emre Değirmencioğlu (@emredegirmenci5)
Grup Müdürü • Group Manager
Hazine Bölümü • Treasury Department
Yasal Uyarı: Bu e-postada yer alan yorumlar, kişisel bilgi ve tecrübelere dayanarak ve/veya güvenilir olduğuna inanılan kamuya açık kaynaklardan derlenerek hazırlanmıştır. Bu yayındaki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan, her ne surette olursa olsun kullanımı olumsuz etkileyecek her türlü sonuçtan dolayı Kıbrıs İktisat Bankası Ltd. ve ayrıca her ne nam altında olursa olsun her ne akitle bağlı olursa olsun her türlü çalışanı ve bu yazının yazarı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz ve/veya bu bilgiler, hiçbir surette gönderenleri ilzam etmez ve/veya sorumlu kılmaz. Kullanan ancak kendi bilgi, inisiyatif ve değerlendirmesi ile hareket etmelidir.