Günlük Piyasa Bülteni

Hazine Bölümü'müzün tecrübe ve birikiminden yola çıkarak Günlük Piyasa Analizleri yapılmakta ve siz değerli yatırımcılar ile paylaşılmaktadır.

Günlük hazırlanan bültenleri otomatik almak için Ad Soyad ve e-Posta adresinizi girerek "BÜLTENE KAYIT OL" demeniz yeterli.

Güncel Piyasa ve Döviz Haberleri 30/10/2020 - Cuma

Günün sorusu: Acı eşiğin nerede?

  • Bloomberg haberine göre, Walmart, Salı günkü seçimlerden sonra meydana gelebilecek olası bir sivil kargaşadan çekindiğinden, raflarından geçici olarak mühimmat ve silahları kaldırdığını açıkladı. Okuduğumuz haberlere göre, ABD'de seçime yüksek katılım dikkat çekiyor.  
  • Her ne kadar Biden anketlerde önde olsa da, Trump'ın sürpriz yapma ihtimalini de göz ardı etmiyoruz. Üçünü bir seçenek ise (!) şimdilik zihinleri meşgul ve huzursuz ediyor.
  • Geride bıraktığımız hafta Perşembe günü sonuçlanan TCMB olağan PPK toplantısından bu yana, TL'nin değer kaybı, dik bir açı ile yukarı giderek endişe verici boyutta arttı (parabolik). Son 1 hafta %4, ay başına göre ise dolar karşısında %6,5 değer kaybeden TL, gelişmekte olan ülke para birimleri arasında açık ara en çok değer kaybeden para birimi oldu.  
  • Her ne kadar TL'nin süregelen değer kaybı pek çok kişinin zihninde 'alışkanlık' yaratsa da, gelinen seviyelerin ekonomik bir bakış açısı ile değerlendirdiğimizde, ekonominin gerçekleri ile TL'nin dolar karşısında değeri arasında uçurum oluşmaya başladığını görüyoruz. Sermayesi TL, borcu döviz olan şirketlerin bilançoları adeta eridi! Kambiyo zararları her geçen gün daha da artıyor. İthal mal fiyatları üzerinden enflasyon geçişkenliği ise, önümüzdeki aylarda hissedilmeye ve TCMB kredibilitesi daha da sorgulanmaya başlanacaktır. 
  • Buna rağmen, içeride devam eden döviz talebi ve satıcının olmadığı piyasada, arz talep dengesizliğine paralel, geminin bir tarafına yaslanır misali, kurun soluksuz bir şekilde yukarıya gittiğini ve somut bir haber veya müdahale gelmemesi durumunda, yukarı yönlü kuvvetli momentumun da devam edebileceğinden endişe ediyoruz. 
  • Halbuki, USDTRY kuru, TCMB toplantısı öncesinde, geçen hafta 7,7'li seviyelere kadar gerilmiş, Türkiye'nin risk primi 500 puanın altına düşmüş, piyasa faizleri gevşemiş, ve Borsa istanbul ise son 9 ayın zirvesine yükselmişti. Gelinen noktada, TL dolar karşısında her gün 10 kuruş daha artarak 8,30 seviyesini aştı. CDS yeniden 550'nin üzerine çıkarken, tüm faizler yükseldi, borsa ise adeta çakıldı.  
  • TL'nın defans hattını kuvvetlendirmek adına, gününde büyük bir beklenti ile fiyatlanan ama artmayan 100-200 baz puanlık faizin, çok daha fazlasına yakın zamanda ihtiyaç olacağını düşünüyoruz. Bu bağlamda, TCMB'nin acı eşiği bulunana kadar, piyasanın zorlamaya devam edeceğini tahmin ediyoruz. 
  • TCMB Başkanı Uysal, yılın son enflasyon raporuna ilişkin sunumu Çarşamba günü yaptı. Döviz kurundaki yükselişe rağmen, herhangi bir somut önlem sinyali göremeyen piyasanın tepkisi TL'yi biraz daha satmak yönünde oldu. Yılın ilk enflasyon raporunda 2020 ve 2021 sonu enflasyon tahmini sırasıyla %8,2 ve %5,4 iken, bu oranlar sırası ile %12,1 ve %9,4 olarak açıklandı. 
  • Artan Covid-19 yeni vaka sayıları Batı aleminde yeni önlemleri de beraberinde getirdi. İtalya'da restoranlar 6'dan sonra, Almanya'da ise 1 ay boyunca kapanıyor. İspanya'da gece sokağa çıkma yasağı geldi. Fransa'da 1 ay boyunca karantina gelebileceği konuşuluyor. İngiltere'de can kaybı ise hızla artıyor. Haliyle, yürürlüğe konulan tedbirler, tıpkı Mart ayında olduğu üzere, piyasalar üzerinde ciddi bir baskı kurmaya başladı.
  • Artan izolasyon tedbirleri ve yeniden 'eve kapanma korkusu', ekonomilere ciddi anlamda zarar vereceği paniği ile birleşince piyasa yansıması da sert oldu. Pek çok havalimanı, uçak şirketinin iflasın eşiğine gelmesi ve düşen petrol tüketimi / artan stoklara paralel Brent cinsi petrolün varil fiyatı dün 37 dolar seviyesinin altını test ederek son 5 ayın en düşüğüne geldi. Petrol fiyatlarında sert gerilme ile gözümüzü yeniden yurtdışında Exxon, Shell, Chevron gibi şirketlerin hisselerine çevirdik. Yakında teknik incelemelerini paylaşacağız. 
  • Yukardaki gelişmelere paralel, Avrupa Merkez Bankası'nın ekonomiye destek adına Aralık ayında para politikasının sınırlarını daha da zorlayarak destek vereceğini açıklaması, yeni bir gevşeme sinyali olarak okunarak EUR/USD paritesini 1,165 ile son bir ayın en düşük seviyesine itti. Benzer bir şekilde, Brexit kafa karışıklığı ile boğuşan Sterlin, dolar karşısında 1,29 seviyesini aşağı yönlü zorluyor (bakınız grafik).
  • Havanın ABD seçim riski ve artan vaka sayıları ile yeniden bozmasına paralel düşen risk iştahı, kıymetli madenleri de vurdu. Altının ons fiyatı 1,860 ; gümüşün ise 22,50 seviyesine kadar geriledi. Risk iştahının gözle görülür bir şekilde bozulduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Gümüşün yeni ayı 23,85 seviyesinin altında karşılaması, teknik bir bakış açısı ile olumsuz ve daha büyük bir düzeltmenin habercisi olabilir. Benzer bir şekilde, altında ise aşağıda 1,830 seviyesi önem arz ediyor. Altın için tonumuz daha yumuşak (bakınız grafik). 
  • USDTRY kuru haftanın ve ayın son iş gününü 8,30 seviyesinin üzerinde karşılıyor. Borsa cephesinde ise, hem TL, hem de dolar bazında tablo maalesef pek iç açıcı değil. Tatil öncesi 1,126 puan seviyesinden günü kapatan ana 100 endeksin, daha da aşağıda 1,1200 puan seviyesine kadar gerileyebileceğini düşünüyoruz. Görülürse, yeniden alım için tetikte olacağız (bakınız grafik). 
  • Haftanın son iş gününde, Asya piyasaları ve ABD borsalarının vadeli işlemlerinde %1'e varan kayıplarla kırmızı bir renk hakim. Piyasaların korku endeksi VIX, bu sabah son 4 ayın zirvesine yükseldi. VIX'in artması, piyasaların huzursuz olduğu anlamına geliyor. Makro cephede ise içeride bugün turizm gelirleri, ve dış ticaret dengesi; dışarıda ise gündem oldukça yoğun: İngiltere büyüme ve TÜFE, Almanya'da perakende satışlar, ABD'de bekleyen konut satışları, Chicago PMI, ve ikinci çeyrek büyüme verisi takip edilebilir.


> GBP/USD

Sterlin cephesinde haftalık teknik göstergeler, 1,29 seviyesinin altında kapanış durumunda, dizginlerin doların eline geçebileceğini gösteriyor. Böyle bir durumda, aşağıda 1,2450 seviyesine kadar geri çekilme görülebilir.

1604037209f11efe02611fca36e8518435c06c98bd_1_1200.jpg  
 
> Borsa İstanbul (USD bazlı)

Dolar bazında oldukça uculayan borsamız, halen daha irtifa kaybetmeye devam ediyor. Teknik bir bakış açısı ile, haftalık grafiklerde üçgenin dışına çıkan endeks, daha da aşağıda 120 dolar bölgesini hedefleyebilir.

160403720980e1a4c70826e0f6e57641fa127f8348_2_1200.jpg  
1604037209dea60678c583746c8432132651567a20_3_1200.jpg  
 
> Borsa İstanbul (TRY bazlı)

Borsa İstanbul'da geçen hafta zirveleri konuşurken, TCMB toplantısı ardından maalesef dipleri konuşuyoruz. Teknik bir bakış açısı ile, görülmesi durumunda, aşağıda 1,100 endeks civarından yeniden alım deneyebiliriz. Şimdilik kenardan izliyoruz.

1604037209ae8714cd37b38bb7eb21f032f5916e22_4_1200.jpg  
 
>XAG/USD

Gümüşün ons fiyatı çok tehlike sularda dans etmeye başladı. Aylık grafiklerden de görülebileceği üzere, yeni ayın kabaca 23,85 seviyelerinde karşılanması gerekiyor. Yeşil yükselen trend çizgisi altına sarkması, gümüş için artık ısrarcı olunmaması gerektiğini bizlere söylüyor. 

1604037210b213d951d299ec22498882426fa6c399_5_1200.jpg
 

Emre Değirmencioğlu (@emredegirmenci5)
Grup Müdürü • Group Manager
Hazine Bölümü • Treasury Department
Yasal Uyarı: Bu e-postada yer alan yorumlar, kişisel bilgi ve tecrübelere dayanarak ve/veya güvenilir olduğuna inanılan kamuya açık kaynaklardan derlenerek hazırlanmıştır. Bu yayındaki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan, her ne surette olursa olsun kullanımı olumsuz etkileyecek her türlü sonuçtan dolayı Kıbrıs İktisat Bankası Ltd. ve ayrıca her ne nam altında olursa olsun her ne akitle bağlı olursa olsun her türlü çalışanı ve bu yazının yazarı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz ve/veya bu bilgiler, hiçbir surette gönderenleri ilzam etmez ve/veya sorumlu kılmaz. Kullanan ancak kendi bilgi, inisiyatif ve değerlendirmesi ile hareket etmelidir.