Günlük Piyasa Bülteni

Hazine Bölümü'müzün tecrübe ve birikiminden yola çıkarak Günlük Piyasa Analizleri yapılmakta ve siz değerli yatırımcılar ile paylaşılmaktadır.

Günlük hazırlanan bültenleri otomatik almak için Ad Soyad ve e-Posta adresinizi girerek "BÜLTENE KAYIT OL" demeniz yeterli.

Güncel Piyasa ve Döviz Haberleri 29/07/2020 - Çarşamba

Gecenin adı: FED
  • Dün başlayan ve bugün sonucu TSİ21:00'de açıklanacak FED’in olağan FOMC toplantısını, piyasalar, bir numaralı gündem maddesi olarak takip ediyor.
  • FED toplantısına yönelik beklenti son açıklanan ve zayıf sinyaller üreten istihdam verisi  ardından, faiz indiriminden ziyade, getiri eğrisi kontrolü ile uzun vadeli faizleri aşağı çekmesi ve sözlü müdahale ile ilave destek yönünde şekilleniyor.
  • Dün, son dönemlerin flaş enstrümanları olan altın ve gümüş, tam da FED toplantısı öncesinde sert bir volatilite ile karşı karşıya kaldı.
  • Altın ve gümüş, sırası ile 1,980 ve 26 dolar olarak hedeflediğimiz seviyeleri dün sabah saatlerinde test etmesi ardından, altın 1,900, gümüş ise 22 dolar seviyelerine kadar sert bir gerileme kaydetti. Her ne kadar gününü ikinci yarısında kayıpların büyük bir kısmı telafi edilse de, kafalarda bir miktar soru işareti kaldı.
  • Dün bültenimizde, son günlerde ‘parabolik’ bir hal alan özellikle gümüş cephesinde yükseliş ardından, her iki metanın da aşırı alım bölgesine geldiği ve FED toplantısı öncesinde kenara çekilme zamanın da gelmiş olabileceğine dikkat çekmiştik.
  • Aşırıya kaçan her hareketin aslında bu tip sonuçlar doğurması çok doğaldır. Herkes altın, gümüş konuşuyor. Medya aşırı iyimser. Annem bile “daha yukarısı var” diyor. Asabiyet de beraberinde hızlı şeritte seyrediyor. Böyle tipik dönemlerde, flaş enstrümanlarda sert hareketler her daim kaçınılmazdır.
  • Her ne kadar içerisinde bulunduğumuz kulaklardan likidite fışkırırcasına bol para döneminde, emtialar için yön yukarı görünse de, aşırı alım bölgesine gelen her iki enstrümanda da dün uzun süredir taşıdığımız uzun pozisyonlarımızı dün satarak gelişmeleri takip etmek için kenara çekildik.
  • Gümüş ve altın pozisyonlarından çıkarken, GBP/USD cephesinde ikinci kademe kısa pozisyonumuzu da 1,29 seviyesinin üzerinden açtık.
  • Türkiye cephesine dönersek, dün manşetimizi hatırlayan yatırımcılar, dünyanın çok iyimser, doların ise hemen hemen her şeye karşı değer kaybettiği bir ortamda, TL’nin iyimserliğe ayak uyduramadığını söylemiştik. Dün güne yine uzun bir süredir alıştığımız 6,86 seviyelerinden başlayan USDTRY kuru, gün içinde 6,98 seviyesine kadar yürüdü.
  • Açıkça söylemek gerekiyor ki, TL cephesinde son dönemlerde yaşanan sakinlik bile bir miktar rahatsız ediciydi. Financial Times haberine göre, kamu bankaları son 2 günde 2 milyar dolar satış yapmış! Buna rağmen kurun yukarı gittiğini, hatta EURTRY kurunun rekor kırdığının da altını çizmek gerekiyor.
  • Hatırlanacağı üzere, TCMB’nin rezervlerinde görülen ciddi aşınmaya, kamu mevduat bankaları, yasal özkaynak rakamlarına göre bakıldığında, otoritenin çizdiği kırmızı sınırı da aşacak şekilde (kabaca 9 milyar dolar) yabancı para açık pozisyon vererek eşlik etmişlerdi.
  • USDTRY kurunun son 2 gündür zincirlerini kırması ardından, 5 yıllık CDS risk primi yaklaşık 40 baz puan artarak 535 baz puana yükseldi. 2 yıllık tahvilin bileşik faizi %11 seviyelerine gelerek son 3,5 ayın zirvesine yükselirken, BİST100 endeksi, 1,200 seviyesini üçünü kez de kıramayarak %3,6 geriledi.
  • Bugün sabah saatlerinde TCMB yılın üçüncü enflasyon raporunu açıklayacak. Yıl sonu enflasyon tahminlerinde olumsuz anlamda güncelleme olabileceğini düşünüyoruz.
  • ABD'de uzun vadeli faizlerin enflasyon sonra reel anlamda gerileme kaydetmeye devam etmesi, doların da tahtını sallıyor. Hatırlanacağı üzere, Mart ayında (salgın) güvenli liman dolardı. Ne var ne yok satıldı, dolar alındı. Şimdi ise piyasalar, Mart ayının acısını misli ile çıkarıyor. Bakalım nereye kadar bu süreç devam edecek!
  • Pek çok enstrümanın aşırı alım bölgesine gelmesi bizleri açıkcası düşündürüyor. Uzun süredir taşıdığımız altın ve gümüş pozisyonlarımızdan ‘kar al’ ile dün çıktık. Yeni alım için, özellikle de gümüşte, biraz sakinleme bekliyoruz.
  • Sterlin cephesinde 1,27 ve 1,29 seviyelerinin üzerinden iki kademe kısa pozisyon açarak, herkes dolar satarken, yavaş yavaş geminin diğer tarafına yaslanıyoruz. Son hamle için pusudayız.
  • Türkiye cephesinden gelen rezervlere yönelik endişe verici rakamlara, jeopolitik cephede özellikle de Libya ekseninde cereyan eden gelişmeler ekleniyor. Türkiye ile Azerbaycan'ın geniş katılımlı ortak askeri tatbikatı bugün Azerbaycan'da başlıyor. Suudi Arabistan, Libya konusu ile ilgili dün Mısır'a açık destek açıklaması yaptı. Jeopolitik risk unsuruna dikkat etmek gerekiyor.

Emre Değirmencioğlu (@emredegirmenci5)
Grup Müdürü • Group Manager
Hazine Bölümü • Treasury Department
Yasal Uyarı: Bu e-postada yer alan yorumlar, kişisel bilgi ve tecrübelere dayanarak ve/veya güvenilir olduğuna inanılan kamuya açık kaynaklardan derlenerek hazırlanmıştır. Bu yayındaki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan, her ne surette olursa olsun kullanımı olumsuz etkileyecek her türlü sonuçtan dolayı Kıbrıs İktisat Bankası Ltd. ve ayrıca her ne nam altında olursa olsun her ne akitle bağlı olursa olsun her türlü çalışanı ve bu yazının yazarı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz ve/veya bu bilgiler, hiçbir surette gönderenleri ilzam etmez ve/veya sorumlu kılmaz. Kullanan ancak kendi bilgi, inisiyatif ve değerlendirmesi ile hareket etmelidir.