Günlük Piyasa Bülteni

Hazine Bölümü'müzün tecrübe ve birikiminden yola çıkarak Günlük Piyasa Analizleri yapılmakta ve siz değerli yatırımcılar ile paylaşılmaktadır.

Günlük hazırlanan bültenleri otomatik almak için Ad Soyad ve e-Posta adresinizi girerek "BÜLTENE KAYIT OL" demeniz yeterli.

Güncel Piyasa ve Döviz Haberleri 20/09/2021 - Pazartesi

FED ve TCMB haftasında Dolar her şeye karşı değer kazanıyor!

  • Nerede kalmıştık? Geride bıraktığımız hafta boyunca, kıymetli okurlarımızdan uzak kaldık. Genel bir bakış açısı ile haftanın özetini çıkararak kritik niteliğe haiz yeni haftanın beklentilerini ele almaya çalışacağız.
  •  Küresel mali piyasalar hafta boyunca keyifsiz bir tablo sergiledi. Tahmin edebileceğiniz üzere, ana hikaye pek de değişmedi: açıklanan makro ekonomik verilerin zayıf tarafta gelmeye devam etmesine rağmen, enflasyonist baskıların bir türlü dinmemesi. Ekonomi kitaplarının sayfalarında buna 'stagflasyon' adı veriliyor. 
  • Hazır enflasyondan söz etmişken, ABD'de Ağustos ayı enflasyon rakamlarının tahminlerin hafif altında kaldığını da not edelim. Örneğin yıllık manşet TÜFE enflasyonu, uzun bir aradan sonra, Ağustos ayında %5,4'ten %5,3'e gerilerken, çekirdek TÜFE artışı ise piyasa tahminlerinin altında kaldı: %4,0  
  • Enflasyonda zirve görüldü mü sorusunun cevabı henüz tam olarak bilinmemekle birlikte, küresel çapta büyüme kaygılarının devam ettiğini net bir şekilde görüyoruz. Bunların başında da, Çin kaynaklı veriler yavaşlamanın boyutunun açık bir şekilde ortaya koyduğunu söylemek gerekiyor. 
  • Bazen de, enflasyonun sayılardan ibaret olduğunu ama hissedilen enflasyonun çok daha belirgin olduğunu not düşmek gerekiyor. Nereden mi söz ediyorum? Enerji fiyatlarının seyrine bakarsak, ne demek istediğimizi çok daha rahat bir şekilde görebiliriz. 

  • Aşağıdaki grafikte çok açık bir şekilde görülebileceği üzere, doğalgaz fiyatları rekor kırarken, elektrik fiyatları küresel çapta tüketicileri öfkesine neden oluyor. Doğalgaz fiyatlarının tüm dünyada özellikle de Avrupa'da başta arz endişeleri ve yaklaşmakta olan kış nedenleri ile sert artış kaydettiğini not etmek gerekiyor. Bunu en çok hissedenlerden birinin de, KKTC'de yaşayan ve bu bültenin yazarının olduğunu not düşelim! Mesela, Brent cinsi ham petrolün varil fiyatı hafta içerisinde 76 dolar seviyesini test ederek neredeyse son 2 ayın zirvesine yükseldi. Avrupa'da elektrik fiyatları hayatı etkilemeye başlarken, İspanya'da düzenlenen mitingler, hükümetin elektrik faturalarından alınan vergi oranı indirilmesine neden oldu. 
  • Yukarıda da değindiğim üzere, bir tarafta artan stagflasyon riski, diğer tarafta devam eden enflasyon baskıları küresel risk iştahını hafta boyunca baskı altına aldı. Malumunuz üzere, risk iştahı azalınca da, piyasalar rotasını güvenli liman olan ABD Dolarına doğru kırıyor. DXY geçen hafta 93,3 seviyesinde tamamladı. Teknik bir bakış açısı ile, 93,8 seviyesinin üzerinde, doların gücü artacaktır. EUR/USD paritesi, bu sabah yeniden 1,17 sınırına geri çekildi. 
  • Hava geçen hafta içerde de bozdu. Sn. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın enflasyonla mücadele hakkında sözleri, piyasaların kafasında faiz indirim sinyalini tetikleyince, USDTRY kuru yurtdışı havanın da tatsız olmasının yardımı ile 8,65 seviyesine yükselerek son 5 haftanın zirvesini test etti. 
  • Özellikle, son baharın ilk günlerini yaşadığımız bu günlerde, geriye dönüp baktığımızda, yaz sıcaklarında gelişmekte olan ülke para birimlerinden olumlu anlamda ayrışan Türk Lirası'nın, TCMB'nin manşet yerine beklediğimiz üzere iletişiminde çekirdek enflasyondaki gerilemeyi ön plana çıkararak faiz indirim sinyali vermesi (veya piyasaların böyle anlaması) ve bunun 23 Eylül Perşembe günü PPK toplantısında hayat bulacağı endişesi, olumsuzluğun arkasında yatan ana neden olarak ön plana çıktı. 
  • Bizim görüşümüz, TCMB'nin Perşembe günkü olağan toplantısını pas geçeceği yönünde. Neden mi? Şu an büyüme oldukça canlı. Bu nedenle de, BDDK bireysel kredilerde süreyi 36 aydan 24 aya indirdi. Böyle bir ortamda, TCMB'nin acele bir faiz indirimine gitmesi, kur üzerinde ciddi bir tahribat yaratacaktır! Toplantıyı pas geçmesi ise, TL üzerinde var olan olumsuz havayı yumuşatacağını düşünüyoruz. Hatırlanacağı üzere, son haftalarda, bültenlerimizde, 8,30 seviyesinin altında kısa vadeli döviz alım ihtiyaçlarının karşılanmasını tavsiye etmiştik.  
  • Pekala ne zaman mı faiz indirimi bekliyoruz? Baz etkisi ile enflasyonun boynunu bükeceği Ekim / Kasım aylarında. Not etmek gerekirse, TCMB'nin her hafta Perşembe günü açıkladığı menkul kıymet raporuna göre, yurtdışı yerleşiklerin menkul kıymet pozisyonlanmasının bir önceki haftaya göre 325 milyon dolar daha arttığını gördük. Yabancının aldığı tahviller, yolda olan faiz indirimini de habercisi olarak okunmalıdır. 
  • Küresel mali piyasalarda geçen hafta risk iştahında yaşanan bozulmanın faturası, son aylarda olduğu üzere yine kıymetli metallere çıktı. Perşembe günü altının ons fiyatı 50 dolar birden gerileyerek 1,745 dolar seviyesini test ederken, gümüş cephesinde ise hatırı sayılır oranda kayıplar yaşandı. Gümüşün ons fiyatı, defans hattının geçtiği kritik seviye olan kabaca 22,50 dolar seviyesinin de altında haftayı tamamlarken, olumsuz bir görüntü sergiledi.
  • Bu arada, TCMB öncesinde Çarşamba günü FED'in olağan FOMC toplantısının da olduğunu not düşelim. Piyasa oyuncuları, ekonomiyi desteklemek adına aylık 120 milyar dolar büyüklüğünde olan tahvil alım programında azaltıma (tapering) bu toplantı ile başlanacağını veya sinyal verileceğini düşünüyorlar. Ayrıca, her çeyrek sonu güncellenen dot plot (nokta grafik) FED'in politika yapıcılarının faiz ve ekonomiye dair projeksiyonlarını yansıtacağından (daha erken bir faiz artırım beklentisi), ayrı bir endişe kaynağı olmaya devam ediyor.  
  • Takdir edersiniz ki, para musluğu hemen kapatılmayacak olup, kısılarak da olsa akmaya devam edecektir. Bu beklenti ışığında, tapering endişesi ile özellikle yurtdışı hisse senetlerinde yaşanacak olası sert gerilemeyi alım fırsatı olarak değerlendirmek üzere siperde bekliyoruz. Yatırım portföyümüzde taşıdığımız enerji ve elektrikli araçlar fonlarını ise korumaya devam ediyoruz. 
  • Yeni gün ve hafta başlangıcında, geçen haftadan sarkan olumsuz havanın Asya piyasalarını da etkisi altına aldığını görüyoruz. Asya hisse senedi endekslerinde hakim renk kırmızı. Hong Kong borsası %4 gerileyerek Asya'da başı çekiyor. Çinli emlak devi Evergrande kaderi ve 300 milyar dolarlık borcu da piyasaları germeye devam ediyor. Adım adım Evergrande'de iflas tamtamlarının çalmaya devam ettiğini not düşelim. Perşembe gün vadesi gelen tahvil kupon ödemesini yapamaması durumunda, hava daha da sertleşecektir. 
  • Asya borsaları üzerinde gezen kara bulutlar, Pasifiğin diğer ucunda da hissediliyor. ABD borsalarının vadeli işlemleri, FED'in tahvil alım programında azaltım için sona yaklaştığı endişesi ile kırmızılar büründü. Dip not düşmek gerekirse, FED'in de tıpkı TCMB gibi bu ayı pas geçeceğini düşünüyoruz. Yine de, teknoloji hisselerinin ağırlıklı olarak işlem gördüğü Nasdaq (futures) endeksi ve en büyük 500 şirketinin işlem gördüğü S&P500 bu sabah %1 aşağıda işlem gördüğünü not edelim. 
  • Manşette de belirttiğimiz üzere, TCMB ve FED haftasında hava olumsuz ve dolar her şeye karşı değer kazanıyor. Temkinl ve tedbirli stratejiler geliştirmekte yarar görüyoruz. Makro ekonomik takvimde ise kayda değer bir veri göremedik.
 
 
>Emtia Piyasası

Aşağıdaki grafikten görülebileceği üzere, doğal gaz ve petrol fiyatları yılbaşına göre getiri skalasında ilk sırada yer alırken, kıymetli madenler en alt sırada yer almaya devam ediyor.

Altın ve gümüş için yeniden alım fırsatı doğacağını düşünüyoruz. Bu nedenle, acele etmeden, doğru zamanın gelmesi için kenarda bekliyoruz. Petrol için ise görüşümüz olumlu ve pozisyonlanmamız da bu yönde.

163211113812bb3484012108633f217f26e75b3970_1_1200.jpg
 

>XAGUSD

Gümüşte geçen hafta yaşanan sert satışlarla 22,50 seviyesi civarında olan destek hattının da altına geçildiğini görüyoruz. Alım için, 22,50 dolar seviyesi altında aceleci olmadan düşüşün son bulmasını bekleyeceğiz. 2020 Mart ayında 11 dolar seviyelerinden başlayan ve 2021'de 30 dolara kadar yükselen ons gümüşte, 22,50 dolar altında %50 düzeltme seviyesi olan 20,60 ve devamında 18,50 seviyeleri (görülmesi durumunda) radar menzilimizde olacaktır.


1632111138ed4f485d62e97fd3c3945644f9a6efa9_2_1200.jpg
 

>USDTRY

USDTRY kurunda 8,28-8,30 seviyelerinden başlayan yükseliş, gerek içsel gerekse de dışsal sorunlar nedeniyle 8,65 seviyesine kadar devam etti. Doların hemen hemen her şeye karşı değer kazandığı bugünlerde, TCMB'nin de Perşembe günü faiz indirimi ile cevap vermesi (!) USDTRY kurunda yeniden zirve seviyelerin test edilmesine neden olabilir (ana senaryomuzun bu olmadığını bir kez daha not düşelim).

 
1632111138e25027e8184d9fd32cb19ee011f71bb1_3_1200.jpg
  
Emre Değirmencioğlu (@emredegirmenci5)
Grup Müdürü • Group Manager
Hazine Bölümü • Treasury Department
Yasal Uyarı: Bu e-postada yer alan yorumlar, kişisel bilgi ve tecrübelere dayanarak ve/veya güvenilir olduğuna inanılan kamuya açık kaynaklardan derlenerek hazırlanmıştır. Bu yayındaki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan, her ne surette olursa olsun kullanımı olumsuz etkileyecek her türlü sonuçtan dolayı Kıbrıs İktisat Bankası Ltd. ve ayrıca her ne nam altında olursa olsun her ne akitle bağlı olursa olsun her türlü çalışanı ve bu yazının yazarı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz ve/veya bu bilgiler, hiçbir surette gönderenleri ilzam etmez ve/veya sorumlu kılmaz. Kullanan ancak kendi bilgi, inisiyatif ve değerlendirmesi ile hareket etmelidir.