Günlük Piyasa Bülteni

Hazine Bölümü'müzün tecrübe ve birikiminden yola çıkarak Günlük Piyasa Analizleri yapılmakta ve siz değerli yatırımcılar ile paylaşılmaktadır.

Günlük hazırlanan bültenleri otomatik almak için Ad Soyad ve e-Posta adresinizi girerek "BÜLTENE KAYIT OL" demeniz yeterli.

Güncel Piyasa ve Döviz Haberleri 02/02/2022 - Çarşamba

FED endişesi azalırken piyasalar kayıplarını telafi ediyor

  • Küresel mali piyasalar, yılın ilk ayında yaşanan sert satış baskısını, son günlerde bir nebze de olsun üzerlerinden atmaya çalıştıklarını görüyoruz. Tekrar etme niyetimiz olmasa da, FED'in enflasyona karşı kontrolü elden kaçırmadan para politikası duruşunu daha hızlı ve daha erken sıkılaştırabileceği beklentisi, satış baskısının arkasında yatan ana unsur idi. 
  • Lakin, aşağıda Türkiye PMI örneğinden de görülebileceği üzere, dün dünya genelinde açıklanan PMI verileri pek de iyimser sonuçlar üretmedi. Dünyanın büyüme motoru olarak kabul edilen Çin'de açıklanan özel sektör PMI verisi (büyümenin öncü göstergesi) eşik değer olarak kabul edilen 50,0 seviyesinin altına kayarak daralma bölgesine geçti! Bize ne Çin'den sakın demeyin.  
  • Dünyanın merkez bankası gibi davranan amiral gemi FED'in, küresel PMI verilerini, politika kararı üretmeden dikkatle irdelediklerini pekâlâ biliyoruz. Bu bağlamda, Mart ayında 50 baz puan artırımı gibi agresif adımlarla sıkılaştırmaya başlanılacağı yönünde tahminler yetmezmiş gibi, sene boyunca 4 değil 6 kez artırım olmalı şeklinde varsayımların da kademeli olarak yerini daha elle tutulur tahminlere terk edeceğini düşünüyoruz. Okurlarımız, geçen hafta kaleme aldığımız Sezen Aksu'nun müthiş şarkısı Gülümse'ye atıfta bulunarak yaptığımız değerlendirmeyi hatırlayacaklardır. 
  • Görüşlerimizi kuvvetlendirmek adına, St Louis Fed Başkanı James Bullard, FED'in daha sıkı bir para politikasına Mart ayı FOMC toplantısından başlayarak art arda 3 faiz artırımı ile dönmesi taraftarı olduğunu söyledi. Lakin, Bullarda sözlerine "50 baz puanlık bir artırımın bize şu anda gerçekten yardımcı olacağını düşünmüyorum" diyerek küresel mali piyasaların üzerinde var olan baskıyı da hafiflettiğini not etmemiz gerekiyor. 
  • Her ne kadar FED kaynaklı satış baskısını küresel mali piyasaların üzerinde Demokles'in kılıcı gibi sallanmaya devam edeceğini düşünmeye devam etsek de, faiz artırım sürecinin piyasaları alt üst edecek derecede agresif olmayacağı inancının da kuvvetlenmeye başladığını görüyoruz. Dün bu bağlamda, küresel borsaların kayıplarını telafi etmeye devam ettiğini not etmemiz gerekiyor. BIST100 ana endeksi %0,6 yükselirken, risk iştahının küresel göstergesi olan teknoloji borsası Nasdaq geceyi % 0,75 yükselişle tamamladı.  
  • USDTRY kuru dün gün boyu 13,33 - 13,46 dar bandında salınarak günü bir önceki güne nazaran önemli bir değişim göstermeden 13,40 seviyesinin altında tamamladı. USDTRY kurunda, dalga boyunun oturmaya başladığını, volatiliteni düşmeye önümüzdeki günlerde de devam edeceğini öngörüyoruz. Bu bağlamda, hata payımız olsa da, kur cephesinde bir miktar daha aşağı yönlü yer olduğu görüşümüzün arkasında durmaya devam edeceğiz. Kur Korumalı Mevduat (KKM) ürününün kapsamının tüzel kişiler ile genişletilmesi ardından dün iki yeni düzenleme daha yapıldığını görüyoruz. TCMB'ye KKM mevduat faizine tavan uygulama yetkisi verilirken, yurtdışı yerleşikleri de sisteme dahil edebilmek adına "Yuvam Hesabı" adında bir uygulama hayata geçiriliyor. 
  • Kur cephesinde dinginliği veya borsa cephesinde yurtdışı piyasalara paralel kademeli alımları bir yere kadar anlamlandırabilirken, dün tahvil faizlerinde garip ve nedenini tam olarak anlayamadığımız büyük bir hareketlilik dikkatimizden kaçmadı. Yarın açıklanacak resmi TÜFE artışının aylık %10 civarında olması beklenirken, özellikle dün açıklanan ve İstanbul bölgesi için %51'e dayanan perakende fiyatlar (enflasyon verisi) sonrası 2 yıl vadeli tahvilin bileşik faizi %20,68 ; 10 yıl vadeli tahvilin ise ise %22,97 seviyesine gerileyerek neredeyse 1 tam puan düştü! 
  • Dönelim biraz da yurtdışına. FED'in endişe edildiğinin aksine faiz artırım sürecinde bebek adımları ile devam edeceği yönünde inancın Bullard sonrası kuvvetlenmesi ve dünyada şirket finansallarının beklentilere oranla olumlu gelmeyi sürdürmesi ile dün küresel borsalar günü olumlu tamamladı. Google'ın ana şirketi Alphabet'in açıkladığı üç aylık rekor satışlar sonrası geceyi %8 yükselişle tamamladı.  
  • Risk iştahının artması ile güvenli liman isteğinin de azalması, doların dün değer kaybetmesine neden oldu. Perşembe günü açıklanacak Avrupa (ECB) ve İngiltere (BoE) faiz kararı öncesinde, her ne kadar ECB'nin faizi sabit bırakacağı beklense de, gösterge 10 yıllık Alman tahvil faizinin %0 seviyesine yükseldiğini görüyoruz (bakınız grafik). Şaşırmayın lütfen neredeyse Mayıs 2019'dan bu yana eksi seviyelerde işlem görüyor! Avrupa tarafında tahvil faizlerinde görülen yükseliş ve ABD faizlerinin %1,75-1,80 bandında göreceli sakin seyri, faiz makasının daralmaya başlaması ile EUR/USD paritesini de yeniden 1,13 seviyesinin üzerine itti. 
  • Öte yandan, perşembe günü açıklanacak BOE faiz kararına yönelik 25 baz puan faiz artırım kararı beklentiler dahilinde bulunurken, bu yıl favori para birimimiz Sterlin olacağı yönünde görüşümüzün de arkasında durmaya devam ediyoruz. GBPUSD paritesinin yeniden 1,3530 seviyesine yükseldiğini de not edelim (Sterlin uzun pozisyonlarımızı korumaya devam ediyoruz). 
  • Rusya Devlet Başkanı Putin, Batı'yı, onu savaşa çekmek için tasarlanmış bir senaryo oluşturmak ve Rusya'nın Ukrayna konusundaki güvenlik endişelerini görmezden gelmekle suçladığını görüyoruz. Ukrayna ekseninde tansiyonun bir artması bir azalması piyasaları da yormaya başladı. Brent cinsi petrolün varil fiyatı 90 dolar seviyesinin kıyısından güne başlaması da jeopolitik risk algısının dinmediğini gösteriyor. Bugün OPEC+'nın petrol üretim hedefi ile ilgili açıklamalarını da takip edeceğiz.  
  • Yeni gün başlangıcında Asya piyasalarında hava iyimser görünüyor. Gösterge endeks Tokyo borsası %1,7 yukarıda işlem görürken, ABD borsalarının vadeli işlemlerinde de %1'e varan yükselişler gözden kaçmıyor. Bugünün veri gündeminde içeride Ocak ayı geçici dış ticaret verileri, dışarıda ise Cuma günü açıklanacak resmi ABD istihdam raporu öncesinden özel sektör istihdamını takip edeceğiz. Dünyada enflasyon sorunu yaşandığı için Euro Bölgesi enflasyonu da ön planda olacaktır. 
 

>Bitcoin

Teknik bir bakış açısıyla 39,600 seviyesinde bulunan kritik destek seviyesini aşağı yönlü kıran ve 32,950 dolar seviyesine kadar adeta serbest düşüşe geçen Bitcoin, dün yeniden zemin test etmek adına 39,300 seviyesine varan bir yükseliş kaydetti. Mevcut uzun pozisyonlarmızı, 39,600 seviyesinin üzerinde kapanış görmemiz durumunda güçlendireceğiz.

 
1643779583e65331c40b4ffed02275c07cb82bb44a_1_1200.jpg
 

> Alman 10 yıllık tahvil

FED ve İngiltere Merkez Bankalarının faiz artırım döngüsüne geçmelerine paralel, gösterge Alman 10 yıllık tahvil faizi de Mayıs 2019'dan sonra ilk kez %0 seviyesinin üzerine yükseldi.

164377958330fe891b115c5ed3bdb3b10d8bc96dd6_2_1200.jpg  

>İSO PMI

Türkiye'de ISO-Markit işbirliği ile yayımlanan imalat sanayi PMI endeksi Ocak ayında 50,5 değerine geriledi. Endeks Aralık ayında 52,1 seviyesinde idi. Büyümenin öncü verisi olarak takip edilen PMI verisi, 50,0 seviyesinin üzeri büyüme, altı daralma olarak okunuyor. Ocak ayında gelinen seviye ise son 8 ayın en düşüğü olarak ön plana çıktı. Her ne kadar eşik değerinin üzerinden ve teknik olarak büyüme devam etse de, Ocak ayında ivme kaybı yaşandığını da not etmek gerekiyor. Elektrik kesintilerinin de yaşanan yavaşlamada pay sahibi olduğunu düşünüyoruz. Hülâsa, yeni yıla büyüme açısından pek de olumlu bir tablo ile başlanmadığını görüyoruz.

 
164377958308876172ca63f36ea545d69ee35779bc_3_1200.jpg
 

 >İTO enflasyon verisi

İstanbul'da perakende fiyatlar Ocak'ta bir önceki aya göre %13,78, toptan fiyatlar ise %6,03 arttı.

İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) İstanbul'da perakende fiyat hareketlerinin göstergesi olan İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksi'nde artış Ocak ayında geçen yılın aynı ayına göre %50,91, toptan fiyat hareketlerini yansıtan Toptan Eşya Fiyatları İndeksi ise %53,96 oldu.

Perakende fiyatlarda Ocak ayında aylık bazda en yoğun artış %26,69 ile ulaştırma ve haberleşme, %21,51 ile sağlık ve kişisel bakım, %17,19 ile konut harcamalarında görüldü. Gıda harcamalarında artış bir önceki aya göre %13,81 oldu. Giyim harcamaları %0,39 azaldı.

Toptan fiyatlara bakıldığında Ocak ayında aylık bazda en yoğun artış %20.43 ile yakacak ve enerji maddelerinde, %9,82 ile gıda maddelerinde, %7,22 ile inşaat malzemelerinde görüldü. İşlenmemiş maddeler grubunun fiyatı bir önceki aya göre %6,53 düştü.

1643779584fdd59f25befc17857327702d2129eace_4_1200.jpg  

Emre Değirmencioğlu (@emredegirmenci5)
Grup Müdürü • Group Manager
Hazine Bölümü • Treasury Department
Yasal Uyarı: Bu e-postada yer alan yorumlar, kişisel bilgi ve tecrübelere dayanarak ve/veya güvenilir olduğuna inanılan kamuya açık kaynaklardan derlenerek hazırlanmıştır. Bu yayındaki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan, her ne surette olursa olsun kullanımı olumsuz etkileyecek her türlü sonuçtan dolayı Kıbrıs İktisat Bankası Ltd. ve ayrıca her ne nam altında olursa olsun her ne akitle bağlı olursa olsun her türlü çalışanı ve bu yazının yazarı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz ve/veya bu bilgiler, hiçbir surette gönderenleri ilzam etmez ve/veya sorumlu kılmaz. Kullanan ancak kendi bilgi, inisiyatif ve değerlendirmesi ile hareket etmelidir.