Günlük Piyasa Bülteni

Hazine Bölümü'müzün tecrübe ve birikiminden yola çıkarak Günlük Piyasa Analizleri yapılmakta ve siz değerli yatırımcılar ile paylaşılmaktadır.

Günlük hazırlanan bültenleri otomatik almak için Ad Soyad ve e-Posta adresinizi girerek "BÜLTENE KAYIT OL" demeniz yeterli.

Güncel Piyasa ve Döviz Haberleri 14/05/2020 - Perşembe

FED Başkanı Powell: "Görünüm çok belirsiz ve aşağı yönlü riskler ciddi."

  • Dün küresel mali piyasalar, virüsle mücadele kapsamında ülkelerin uyguladığı tedbir ve izolasyonların erken gevşetildiği gerekçesi ile temkinli başladığı günü olumsuz tamamlandı.
  • Gün içeriside, gözler FED Başkanı Powell'in konuşmasını takip etti. Bir tarafta ABD’de açıklanan enflasyonun tarihi düşük seviyelere gerilemesi, öte yandan Başkan Trump'ın negatif faiz talebini FED yetkililerinin ne ölçüde değerlendireceği merak edildi.
  • Günün büyük bir bölümünün temkinli hatta hafif satıcılı tamamlanması ardından, FED Başkanı Powell'in konuşması havayı tamamen olumsuza çevirdi. Powell’ın açıklamaları karamsar tonda olunca, piyasaların beklediği toparlanma umutlarını da adeta suya düştü.
  • Powell, her ne kadar ilave bir mali destek gerekebileceği ihtimalini tamamen dışlamasa da, negatif faiz tartışmalarını şimdilik etkisi henüz kanıtlanmış değil diyerek elinin tersi ile itti. Ucuz ve bol paradan beslenen Amerikan hisse senedi piyasaları, geceyi %2 civarında kayıpla tamamladı.
  • Türk mali piyasaları dün günü, yurtdışı piyasaların aksine, daha dengeli, yatay ve sakin bir seyirle tamamladı.
  • USD/TRY kuru, tüm zamanların zirvesini bir kademe daha yukarı taşıdıktan sonra başlayan  düzeltme sürecinde ilk destek seviyesi etrafındaki hareket dün de devam etti. Teknik manada, 6,9750 seviyesinin geçilmesi ile 6,7950 seviyesinin ikinci durak noktası olacağını düşünüyoruz (bakınız grafik).
  • Kur cephesinde tansiyonun düşmesi ardından TL ve TL cinsi varlıklarda da alımlar devam etti: BIST100 endeksi günü %0,6 oranında artışla 100bin seviyesinin üzerinde tamamlarken, CDS primi 600 baz puanın altında kalmaya devam etti.
  • TCMB’nin açıkladığı Mart ayı cari işlemler dengesi beklentilerin üzerinde 4,9 milyar dolar açık verdi. Verinin alt kalemleri incelendiğinde, 16,6 milyar dolar rezerv kaybı yaşandığı görülüyor (bakınız grafik).
  • Yurtdışı cephede ise, özellikle hisse senedi piyasalarında dalga boyunun yeniden artabileceğini düşünüyoruz. Piyasaların tansiyonunu tutan VIX (korku endeksi)  son 2 gündür yükselişe geçti!
  • Ekonomilerde yaşanan (sudden stop) ani duruş karşısında alınan önlemler daha fazla evde oturmayı kaldırmazken, izolasyonların gevşetilmesi ve hayatın yeniden normalleşmeye başlaması, ister istemez ikinci bir dalga riskini akıllara getirerek piyasalar üzerinde baskı kuruyor.
  • Bu bağlamda, gerek virüsün faturası, gerekse ikinci dalga endişeleri, gerekse de negatif faiz tartışmalarının şimdilik sonuçsuz kalması, bu sabah Asya piyasalarını topyekün kırmızılara boyadı.
  • Powell’ın negatif faizi dışlaması ile EUR/USD paritesi yeniden 1,08 seviyesine gerilerken, altının ons fiyatı 1,700 dolar civarında “ruhsuz” modunu koruyor (bakınız grafik).
  • Bugünün veri takviminde, içerde sanayi üretimi ve her hafta Perşembe günü olduğu üzere TCMB Para ve Banka İstatistiklerini takip edeceğiz.
  • Havanın, ABD kapanışları ve Asya açılışına paralel gün boyu ‘sevimsiz’ devam edebileceğini öngörüyoruz.  

Ø  USD/TRY

2019 Nisan – Mayıs dönemi ile 2020 ne kadar da benzerlik arz ediyor. Bu grafiği, 29 Nisan tarihinde “olaylar gelmeden gölgeleri gelir” başlığı ile sunmuş, psikolojik 7 seviyesi aşıldıktan sonra hareketin ivme kazanacağı ama geri dönüşün de sert olacağını yazmıştık. Sonuçlar ortada.

158943377880160c55dfec2ca49b690c4ca6e53379_1_1200.jpg

Bugüne dönersek, yeşil yükselen trend çizgisinin aşağı yönlü geçilmesi ardından ilk destek seviyesi olan 6,9750 test edildi. Bir sonraki durak 6,80 seviyesinin hemen altı olarak görülüyor. 

15894337784cf7c8ebc132c37759a6628d77503a61_2_1200.jpg   
Ø  Ons altın

Ons altında sıkışma (mor üçgen içerisinde) devam ediyor. Teknik bir bakış açısı ile kalabalıkların aksine, altında yüseliş başlamadan önce ilk etapta ‘adam akıllı’ bir düşüş yaşanacağı yönündeki senaryomuza sıkı sıkı sarılmaya devam ediyoruz. Bu nedenle aşağıda 1,675 seviyesinin geçilemesi ile hareketin ivme kazanmasının bekliyoruz.

158943377857663cc17a3927adbccba46b00cb7be7_3_1200.jpg

Ø  Cari işlemler dengesi

Cari işlemler dengesi tahminlerin de üzerinde 4,9 milyar dolar açık verdi. En son bu kadar yüksek bir aylık açık tutarı 2018 yılı Mayıs ayında kaydedilmişti.

Finans hesabı 7,7 milyar dolarlık bir çıkışa işaret etti. Hesaplanan kalemler ile rezervler arasındaki farkı gösteren net hata ve noksan kalemi 4 milyar dolar gibi yüksek bir açık verdi. Bu kalemlerin netinde döviz rezervlerinde 16,6 milyar dolar gibi çok büyük bir rakamda azalma yaşandı.

15894337796098797ae808e16d99468be60c2c0347_4_1200.jpg
Emre Değirmencioğlu (@emredegirmenci5)
Grup Müdürü • Group Manager
Hazine Bölümü • Treasury Department
Yasal Uyarı: Bu e-postada yer alan yorumlar, kişisel bilgi ve tecrübelere dayanarak ve/veya güvenilir olduğuna inanılan kamuya açık kaynaklardan derlenerek hazırlanmıştır. Bu yayındaki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan, her ne surette olursa olsun kullanımı olumsuz etkileyecek her türlü sonuçtan dolayı Kıbrıs İktisat Bankası Ltd. ve ayrıca her ne nam altında olursa olsun her ne akitle bağlı olursa olsun her türlü çalışanı ve bu yazının yazarı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz ve/veya bu bilgiler, hiçbir surette gönderenleri ilzam etmez ve/veya sorumlu kılmaz. Kullanan ancak kendi bilgi, inisiyatif ve değerlendirmesi ile hareket etmelidir.