Günlük Piyasa Bülteni

Hazine Bölümü'müzün tecrübe ve birikiminden yola çıkarak Günlük Piyasa Analizleri yapılmakta ve siz değerli yatırımcılar ile paylaşılmaktadır.

Günlük hazırlanan bültenleri otomatik almak için Ad Soyad ve e-Posta adresinizi girerek "BÜLTENE KAYIT OL" demeniz yeterli.

Güncel Piyasa ve Döviz Haberleri 11/02/2021 - Perşembe

FAO – Gıda fiyat endeksi 7 senenin zirvesinde!

  • Küresel mali piyasalar dün göreceli olarak sakin bir günü geride bıraktı. Günün belki de heyecan yaratan tek gelişmesi, ABD'de açıklanan ve piyasa beklentisinin bir tık altında kalan Ocak ayı çekirdek TÜFE enflasyonu idi (%1,4).
  • Verinin %1,5 olan tahminin altında açıklanmasıyla, son günlerde enflasyon kaygılarıyla meşgul olan zihinler de biraz soluklanmış oldu. Cuma günü, ABD’de açıklanan zayıf istihdam raporuna, enflasyonun da eklenmesiyle, teşvik paketi ihtiyacı iyice hissedildi. Dün konuşan Powell da destek çağrısını yineledi.
  • İstihdam raporu ve enflasyonun beklentileri karşılayamaması ile haftabaşı 92 seviyesine dayanan dolar endeksi (DXY – doların küresel değeri), bu sabah zayıflayarak 90 seviyesine gerilerken, doların piyasa faizi olan 10 yıllık tahviller de hafifçe gevşedi.
  • ABD Dolarında değer kaybı, haliyle fiyatı dolara karşı olan enstrümanlarda değer kazancına neden oluyor. EURUSD paritesi 1,1950’den aldığı gaz ile 1,2150 seviyesine dayanırken, GBPUSD paritesi de 1,3850 ile Nisan 2018’den bu yana en yüksek seviyeyi test etti. Dolar zayıflığı ile yükselişin devamını bekliyoruz.
  • İçeride ise, fiyat boylarında pek de önemli bir değişiklik olmadı. Haftalardır anlattığımız üzere, USDTRY kuru 7,03-7,05 seviyelerine kadar gerileyerek, bir sonraki hareketi için ‘kapıyı kırmaya’ çalışıyor. 7,03 seviyeleri teknik manada güçlü. Direnebildiği kadar direnmesin bekliyoruz. Kırıldığı anda, 6,85 hedef seviyemiz radar menzilinde olacaktır. Kırılamazsa, analizlerimizi ve pozisyonlarımızı güncelleyeceğiz.
  • Hafta başında, Sn. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çarşamba günü Ulusa Sesleniş programında "güzellikler açıklayacağım beni izleyin” demişti. Dün akşam müjdemizi kimse vermediği gibi, Cumhurbaşkanlığı programında da böyle bir gündem maddesi göremedik!
  • Haber akışı arasından en dikkat çekici gelişme İran'dan geldi. Cumhurbaşkanı Ruhani, nükleer enerji görüşmelerine geri dönme çağrısı yaptı. Görüşme çağrısı destek görürse, küresel risk iştahı açısından olumlu bir gelişme olarak kabul edilecektir.
  • Hazır İran demişken, Brent petrolün de varil fiyatının dün 61,7 dolar seviyesine yükseldi. Bir tarafta küresel aşılanma faaliyetleri, diğer tarafta OPEC+ arz kesintileri derken, ABD'de dün petrol stoklarının çok sert düştüğünün görülmesiyle, siyah inci koşar adım son 13 ayın zirvesine yükseldi. Brent grafiğinin haftalık bazda aşırı alım seviyelerine yükseldiğini not edelim (bakınız grafik).
  • Haliyle, petrol fiyatlarındaki yükseliş, net enerji ithalatçısı olan Türkiye ve KKTC’nin enflasyonla savaşında büyük bir sorun olmaya devam ediyor. Petrol kadar, gıda fiyat endeksinin de (küresel) Ocak ayında, Temmuz 2014’den bu yana en yüksek seviyeye yükselmesi, TCMB’nin elini zorluyor. Siz de gıda fiyatlarından şikayetçi misiniz? Buyurun grafiğe bakalım.
  • Yenigün başlangıcında, küresel mali piyasalardaki temkinli iyimser havanın korunmaya devam ettiğini görüyoruz. Çin’de ve diğer Doğu Asya'da yeni yıl tatili başladığından piyasalar tatil konumunda. Bu da ister istemez düşük işlem hacmine ve yatay seyre neden oluyor. ABD borsalarının vadeli endekslerinde ise hafif çaplı artılar dikkat çekiyor.
  • Bugün veri takvimi klasik Perşembe’den ibaret. İçeride, TCMB’nin açıklayacağı haftalık veriler (DTH, yabancı menkul kıymet, rezervler); dışarıda ise ABD işsizlik maaşı başvuruları takip edilebilir.

Ø  Gıda ve Petrol

Aşı sonrası dönemin kazananı olan petrol, gerek OPEC+’nin arz kesintisi, gerekse de ABD'de petrol stoklarının son 11 ayın en düşük seviyesine gerilemesi ile dün 61,7 dolara yükselerek son 13 ayın zirvesini test etti. Petrol fiyatlarındaki yükseliş, net enerji ithalatçısı olan Türkiye’nin cari açık ve beraberinde enflasyonla savaşını olumsuz etkiliyor. Belki de bu nedenle, faiz oranları düşündüğümüzden de uzun süre yatay seyredebilir. Ağustos ayından önce TCMB’den faiz indirimi beklemiyoruz.

Öte yandan, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Organizasyonu (FAO) verilerine göre, gıda endeksi Ocak 2021'de ortalama 113,3 puan ile peş peşe sekiz aydır yükselerek, Temmuz 2014'ten bu yana en yüksek seviyeye geldi. Küresel çapta gıda fiyatları yükseliyor!

1613021502b85d44fe85e4c7a2d08d216d034adad5_1_1200.jpg  
Ø  Bitcoin

Haftanın en önemli gelişmelerinden bir tanesi de kuşkusuz Elon Musk’ın kripto para aşkının nedenini açıklaması oldu. 1 ay kadar önce 1,5 milyar dolar büyüklüğünde Bitcoin aldıklarını açıklayan Musk, Tesla’nın kripto paraları ödeme aracı olarak kullanma niyetinde olduğunu açıkladı. Takdir edersiniz ki, arzı sınırlı olan Bitcoin, bireysel talepten sonra, devasa kurumların da ödeme aracı olarak Bitcoin’i kullanmaya başlayacakları beklentisi ile (Amazon, Apple, Paypal ?) 47 bin dolara kadar yürüdü. Bu noktada, ABD’nin en büyük kripto para toplayıcısı konumuna geçecek olması, regülasyon, düzenleme ve yasaklamalar gibi konuları gölgede bırakıyor. Her ne kadar otoriteler, Bitcoin’in artan popülaritesi ve servet etkisi ile rahatsızlıklarını dile getirmeye devam etseler de, talebin hız kesmeden devam ettiğini görüyoruz. Dün Kanada Merkez Bankası Başkanı, son Bitcoin rallisinin 'spekülatif çılgınlık' olduğu konusunda yatırımcıları uyardı. Daha önce de belirttiğimiz üzere, pandemi nedeniyle herkes evde. Gıda dışında harcamaları dibe vurmuş durumda. Bu nedenle yatırımcıların nakit gücü yüksek ve biraz da heyecan aramaları, hisse senetleri ve kripto paralarda (özellikle de alt coinlerde) yaşanan yükselişi biraz da olsun anlatıyor. Herşeye rağmen, Bitcoin ve Ethereum’un, arkalarında yatan geleceğin blokzincir teknolojisi ile, dördüncü endüstriyel devrime (veri dönemine) damga vuracaklarını düşünmeye devam ediyoruz. Beğenseniz de beğenmeseniz de, tek değişmeyen şey, değişimin ta kendisidir!

Bir not düşmekte fayda görüyorum. Tesla'nın Bitcoin'i alıp 1 ay tutmakla yaptığı kar, 14 senelik araba satış karından fazla oldu!

1613021503d132b3b31de31ee0a3b145af65209ac4_2_1200.jpg  
Emre Değirmencioğlu (@emredegirmenci5)
Grup Müdürü • Group Manager
Hazine Bölümü • Treasury Department
Yasal Uyarı: Bu e-postada yer alan yorumlar, kişisel bilgi ve tecrübelere dayanarak ve/veya güvenilir olduğuna inanılan kamuya açık kaynaklardan derlenerek hazırlanmıştır. Bu yayındaki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan, her ne surette olursa olsun kullanımı olumsuz etkileyecek her türlü sonuçtan dolayı Kıbrıs İktisat Bankası Ltd. ve ayrıca her ne nam altında olursa olsun her ne akitle bağlı olursa olsun her türlü çalışanı ve bu yazının yazarı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz ve/veya bu bilgiler, hiçbir surette gönderenleri ilzam etmez ve/veya sorumlu kılmaz. Kullanan ancak kendi bilgi, inisiyatif ve değerlendirmesi ile hareket etmelidir.