Günlük Piyasa Bülteni

Hazine Bölümü'müzün tecrübe ve birikiminden yola çıkarak Günlük Piyasa Analizleri yapılmakta ve siz değerli yatırımcılar ile paylaşılmaktadır.

Günlük hazırlanan bültenleri otomatik almak için Ad Soyad ve e-Posta adresinizi girerek "BÜLTENE KAYIT OL" demeniz yeterli.

Güncel Piyasa ve Döviz Haberleri 03/04/2024 - Çarşamba

Faiz yüksek, döviz piyasası soğudu, hisse senetleri satıcılı... Gözler TÜFE'de

  • Türk mali piyasaları yerel seçimler ardından ikinci iş gününü de tıpkı ilk gün gibi yön bulmakta biraz zorlanarak tamamladı. TCMB'nin dezenflasyonist sürecin tesis edilmesi adına son haftalarda peşi sıra atmış olduğu agresif adımların neticesinde sert bir şekilde yükselen piyasa faizleri, hisse senetleri üzerinde baskı kurarken, döviz piyasasında da suların durulmasına neden oldu. Yüksek TL faiz yatırımcı iştahını kabartınca, USDTRY kuru gün boyu psikolojik 32 seviyesinin etrafına salınırken, son 2 gündür kur cephesinde egemen olan aşağı yönlü hareketin de arkasında, TL ihtiyaçlarını karşılamak adına önce seçim sonrasını görüp döviz pozisyonunda kalmayı tercih eden yurtiçi yerleşiklerin döviz bozumlarının etkili olduğunu işitiyoruz. 
  • Hulâsa, risksiz bir yatırım aracı olan yüksek TL mevduat faizinin (son verilere göre 3 aya kadar ortalama mevduat faizi %59,52) cazibesi kuru aşağıya baskılama başlarken, hisse senetlerini de olumsuz etkiliyor: dün BIST100 ana endeksi günü %1,3 düşüşle tamamladı. Yabancı yatırımcının ilgi gösterdiği borsanın lokomotif endeksi bankacılık hisselerini bir kenara bırakırsak, borsa genelinde limoni seyrin hâkim olduğunu söyleyebiliriz. Teknik bir bakış açısıyla, 8,480 endeks seviyesinin altında haftalık bir kapanış görmemiz, aşağı yönlü isteği daha da süratlendirebilir. Türkiye'nin yabancı indinde risklerini gösteren 5 yıl vadeli CDS risk primi 300 baz puan seviyesine gerilerken, uzun vadeli TL cinsi tahvillere de alım geldiğini not edelim. Mart ortasında %48 seviyelerine yükselen 2 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi %44 seviyelerine geriledi. 
  • Yurtdışı cephede ise küresel mali piyasaların dün günü keyifsiz bir şekilde tamamladığını gördük. Faiz indirimi bekleyen piyasa aktörleri, ABD'de hafta başı açıklanan güçlü ekonomik veriler sonrasında FED'den daha düşük oranda faiz indirimi beklemeye başlayınca, Amerikan tahvil faizlerini dün %4,40 seviyesine yükselerek son 4 ayın zirvesine geldi. Doların da güçlü seyri (hafta başı DXY son 5 ayın zirvesini test etti) hisse senetleri üzerinde baskı kuruyor. 
  • Dün ABD'de önde gelen endeksler geceyi düşüşle tamamlarken, teknoloji şirketlerinin işlem gördüğü Nasdaq endeksi %1 düşüşle ilk sırada yer aldı. Elektrikli araç pazarında artan rekabet karşısında fiyat kırmasına rağmen dünyanın en değerli otomobil üreticisi Tesla'nın talebi canlandırmayı başaramayarak 4 yıldır ilk kez üç aylık teslimatlarda düşüş bildirmesinin de etkili olduğunu görüyoruz. Şirketin hisseleri dün günü %5 düşüşle tamamladı. 2024 yılına iyi bir başlangıç yapamayan Tesla'nın %33 gerilediği de not edelim. Elektrikli araç üreticisi, yüksek faiz oranlarının tüketicinin pahalı ürünlere olan iştahını azaltması ve dünyanın en büyük otomobil pazarı olan Çin'deki rakiplerinin daha ucuz modeller piyasaya sürmesi nedeniyle zorlu bir süreçten de geçtiğini görüyoruz. Çinli akıllı telefon üreticisi Xiaomi teslimatlara başlarken, ilk elektrikli aracı SU7 için 100bin'den fazla sipariş aldığını söyledi. 
  • FED'in faiz oranlarını düşürmeye yakın olduğu yönündeki beklentilerin güçlü veriler ardından zayıflamasının yarattığı moral bozukluğu bir tarafa (vadeli işlemler yılın geriye kalan kısmında 2-3 arası faiz indirimi fiyatlarken) öte yandan son 25 yıl içerisinde görülen ve Tayvan'ı sarsan 7,2 büyüklüğündeki deprem sonrası tsunami uyarısı verilmesi, Asya borsalarını bu sabah olumsuz etkiledi. Yeni gün başlangıcında, Asya borsalarının genelinde kırmızı rengin hâkim olduğunu görürken, gösterge endeks Tokyo borsası %1'e yakın aşağıda işlem görüyor.  
  • İran Devrim Muhafızları, İsrail'in Suriye'nin başkenti Şam'daki İran Konsolosluğu binasına düzenlediği saldırıda yedi subayın öldüğünü duyurdu. İsrail'in elçiliğine saldırı düzenlemesi jeopolitik risk algısını daha da bozarken, Brent cinsi ham petrolün varil fiyatı da 89 dolar ile son 5 ayın en yüksek düzeyine geldi. Elbette, yüksek petrol fiyatlarının enerji ithalatçısı ülkelerin enflasyon ve cari açıkla mücadelesini zorlaştırdığını not edelim. Artan jeopolitik riskler ve ABD'de güçlü ekonomik verilerin enflasyon korkularını beslemesi ile kıymetli madenlerin de adeta parladığını görüyoruz. Altının ons fiyatı 2,288 dolar ile rekorunu bir adım daha yukarıya taşıdı. Altın için tonumuz pozitif; teknik bir bakış açısı ile yukarıda  2,550 dolar seviyesini hedefliyoruz. Altın ons fiyatının sene başına göre %11 yükselmesi ve USDTRY kurunun amansız yükselişi birleşince, gram altının da TL bazında %21 oranında değerlendiğini not edelim.
  • Faiz hadleri her ne kadar yüksek olsa da, dün Türkiye'de Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği verilerine göre Mart'ta toplam 109,828 araç satışı yapıldı. Geçen yılın aynı dönemine göre bakılırsa %5,7 artış yaşandığını ve son 3 ayın da en yüksek rakamı olduğunu da not edelim. Otomotiv sektörü şaşırtıcı bir şekilde güçlü veriler üretirken, bugün sabah saatlerinde TÜİK'in açıklayacağı Mart ayı enflasyon rakamları dikkatle takip edilecektir. Anketlere göre aylık TÜFE artışının %3,7 seviyesinde gerçekleşip yıllık gerçekleşmeyi de %69 seviyesine taşıması (Şubat %67,07) bekleniyor. Aşağı yönlü bir sürpriz ihtimalini göz ardı etmiyoruz.

Emre Değirmencioğlu (@emredegirmenci5)
Grup Müdürü • Group Manager
Hazine Bölümü • Treasury Department
Yasal Uyarı: Bu e-postada yer alan yorumlar, kişisel bilgi ve tecrübelere dayanarak ve/veya güvenilir olduğuna inanılan kamuya açık kaynaklardan derlenerek hazırlanmıştır. Bu yayındaki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan, her ne surette olursa olsun kullanımı olumsuz etkileyecek her türlü sonuçtan dolayı Kıbrıs İktisat Bankası Ltd. ve ayrıca her ne nam altında olursa olsun her ne akitle bağlı olursa olsun her türlü çalışanı ve bu yazının yazarı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz ve/veya bu bilgiler, hiçbir surette gönderenleri ilzam etmez ve/veya sorumlu kılmaz. Kullanan ancak kendi bilgi, inisiyatif ve değerlendirmesi ile hareket etmelidir.