Günlük Piyasa Bülteni

Hazine Bölümü'müzün tecrübe ve birikiminden yola çıkarak Günlük Piyasa Analizleri yapılmakta ve siz değerli yatırımcılar ile paylaşılmaktadır.

Günlük hazırlanan bültenleri otomatik almak için Ad Soyad ve e-Posta adresinizi girerek "BÜLTENE KAYIT OL" demeniz yeterli.

Güncel Piyasa ve Döviz Haberleri 15/07/2022 - Cuma

Enflasyon kontrolden çıkıyor; piyasalarda çözülme (meltdown) eğilimi hâkim

  • Küresel mali piyasalar oldukça zorlu bir dönemden geçiyor. FED'in enflasyon "geçicidir" diyerek yapmış olduğu para politikası hatasının bugünlerde tüm dünya bedelini ödüyor. Enflasyonun kontrolden çıktığı algısının iyice ivme kazanması ile dün küresel mali piyasalarda âdeta çözülme (meltdown) eğilimi hâkim oldu.  
  • FED'in enflasyonla mücadelesinde geç kaldığı ve bir türlü enflasyonun önüne geçemeyerek arkadan koşmaya devam etmesi, yüksek faiz, yüksek enflasyon ve hâliyle durgunluk yani stagflasyon riskini de beraberinde getiriyor. Dün gün içerisinde Brent cinsi petrolün varil fiyatı %5 düşüş kaydetti. Kıymetli madenler cephesinde gümüş %5,5 düştü. Altının ons fiyatı 1,700 dolar seviyesinin altını test etti. Endüstriyel metallerde de durum aynı ve liste daha da uzatılabilir. Doların piyasa kuru 109,2 seviyesine yürüyerek 20 yılın yeni zirvesini test etti. Bunlar elbette siz değerli okuyucularımız için hiç de sürpriz olmadı! 
  • Amacımız felaket tellallığı yapmak elbette değil. Lâkin, bültenlerimizde belirttiğimiz üzere, "küresel piyasaların acı eşiği test ediliyor ve 'kaliteye kaçış' isteği ivmelendi!" Daha önce dile getirdiğimiz bu beklenti ile "piyasalar yeni denge noktasına acı çekerek ilerlemeye" başladı. FED'in enflasyonun gerisinde kalması, 25, 50, 75 derken şimdi de 100 baz puan faiz artırım ihtimalinin belirmesine rağmen enflasyonun hâlen daha arkasından koşmaya devam etmesi, piyasalarda ne var ne yok sat güvenli limana (dolara) sığın eğilimini kuvvetlendiriyor. Enflasyonun önüne geçerek, bozulan beklentileri yok ederek ve en önemlisi yeniden kredibilite kazanmak varken, FED'in uyguladığı 'acemi' para politikası, yarardan çok zarar vermeye başladığını düşünüyoruz. 
  • FED'in olağanüstü toplanarak aspirin tedavisini bir an önce bitirmek suretiyle direkt damardan sert bir antibiyotik ile (tek doz faiz artırımı) bu çileyi bitirmesi gerekiyor (müdahale şart oldu.) Pratikte bu tip şok müdahalelerinin pek çok örneği de var. En taze olanı, Ukrayna sonrası 28 Şubat tarihinde Rusya Merkez Bankası'nın politika faizini %8,5'dan %20 seviyesine bir defada çıkardığı para politikası toplantısı feyz alınabilir. Elbette tek doz antibiyotiğin vücudun başka organlarına yan etki yapabileceği göz ardı etmesek de, aspirinin de şu anda hastaya fayda sağlamadığını da itiraf etmek gerekiyor. 
  • Dün günün ilk yarısında Avrupa borsaları İtalya’da hükümetin düşeceği endişesiyle sert bir gerileme kaydetti. Kanada Merkez Bankası'nın 24 yılın en agresif faiz adımına soyunması sonrası FED’in de elinin sıcak olması, Avrupa Merkez Bankası üzerinde baskıyı daha da artırdı. İtalya'nın MIB endeksi, Başbakan Mario Draghi'nin koalisyon hükümetini çökme riskiyle karşı karşıya kalması tehlikesine karşın dün %3,5 gerilerken, İtalyan 10 yıllık tahvil getirileri de sert artış kaydetti.  
  • Bu minvalde, ortak para birimi EUR dün 0,9950 seviyesini test ettiğini gördük. Elbette, EUR'nun zayıflığını arkasında Amerika ile Avrupa arasında açılan faiz makasını büyük bir rol oynadığını söyleyebiliriz. Bu noktada faiz avantajının ABD lehine olması, güçlü dolar temasını da körükleyerek doların güvenli liman edası ile her şeye karşı değer kazanmasına neden oluyor. Bültenlerimizde EUR ve GBP ön planda olsa da, CHF ve JPY gibi diğer güvenli liman paralar da oldukça zayıf bir seyir izliyor. Aşağıdaki grafikte görülebileceği üzere, kıymetli madenlerden gümüş sene başına göre bakılırsa %23, bakır %29, alüminyum ise %17 değer kaybetti. Enerji ve gıda dışında doların hükümdarlığı, hemen hemen tüm varlık sınıflarında hissediliyor. Bunun arkasında yatan bir diğer neden ise piyasalarda sürü psikolojisinin galip gelmesi ve rasyonel bakış açısının da kaybolmasıdır. Ne var ne yok sat dolar al! 
  • Türkiye cephesinde var olan içsel sorunlara bir de dışsal faktörler eklenince, dün yabancı indinde Türkiye'nin 5 yıl vadeli risklerini gösteren CDS risk primi 900 seviyesini aştı. Dün uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye'nin yeni ekonomi politikası bileşimi kredi notuna yönelik riskleri artırdığını açıkladı. Ayrıca, kamunun döviz riskine ilişkin kırılganlığının da arttığını ekledi. Uzatmalı bayram tatili nedeniyle düşük işlem hacmi döviz piyasasında hissedilirken, DXY’nin 109 seviyesini aşması ile USDTRY kuru 17,50 seviyesini dün test etti. Kamunu süregelen desteğine rağmen, izlenen zamanın ruhuna uygun olmayan mevcut para politikası ve dışarıda artan sıkıntıların gölgesinde USDTRY kuru için riski yukarı yönlü görmeye devam ediyoruz. Borsa cephesinde dün ana endeks günü %1 düşüşle tamamlarken, bankacılık endeksi yatay seyretti. Teknik bir bakış açısı ile bankacılık endeksinin 1,970 endeks seviyesi altında yaptığı haftalık kapanışı sevemedik. Aşağı yönlü risklerin arttığını düşünüyoruz. 
  • ABD'de ikinci çeyrek bilançoları JP Morgan ve Morgan Stanley finansalları ile start aldı. Her iki bankanın bilançosu da beklentileri karşılayamazken, ABD borsaları geceyi hafif düşüşle tamamladı. Yeni gün başlangıcında, Asya piyasalarında parçalı bulutlu bir seyir görülüyor. Gösterge endeks Tokyo borsası hafif de olsa artıda işlem görürken, Çin ve Hong Kong borsasında eksiler göze çarpıyor. Sabah saatlerinde açıklanan veriye göre, Çin ekonomisi ikinci çeyrekte covid kısıtlamasının da etkisi ile keskin bir şekilde daraldı.  
  • Haftanın son iş gününde, mali piyasaların gündeminde ABD'de açıklanacak New York FED imalat endeksi, ABD perakende satışlar, sanayi ve kapasite kullanım oranı ile Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi takip edilebilir.
 
>DXY

Dünya genelinde yeni bir dizi faiz artırımının küresel ekonomik büyüme görünümüne ilişkin endişeleri derinleştirmesi ile, doların da güçlü seyri korunuyor. DXY haftayı 20 yılın zirvesinden tamamlamaya hazırlanırken, teknik mânâda 109,2 hedefimize de ulaşmış olduk. Şimdilik, biraz soluk almanın iyi geleceğini düşünüyoruz!

16578605843e0b56094eeb3d3b69e6c0e4209faea8_1_1200.jpg  
 

>Emtia - Yılbaşına göre performans

Güçlü dolar teması ve ne var ne yok sat paniği ile endüstriyel ve kıymetli madenler sert bir şekilde değer kaybederken, gıda ve enerji zamanın ruhuna uygun bir şekilde grafiğin üst tarafında yer almaya devam ediyor. Sene başına göre Gümüş %23, Bakır %29, Alüminyum %17, Nikel ise %6 değer kaybetti. 

1657860584f722652932449d1f9fdd65d56fcd3b37_2_1200.jpg

 
>EURUSD

1 parite seviyesi dün aşağı yönlü temiz bir şekilde geçildi. Güçlü dolar teması ile EUR'da daha da aşağısının mümkün olacağını düşünüyoruz. Teknik mânâda daha da aşağıda 0,87 seviyesi (grafik uzun dönem) hedeflenebilir. 

 
1657860584a1d39c1d6c1e62aeb623aa20caa1059f_3_1200.jpg
 

>Gümüş

Gümüşün ons fiyatında sırası ile 22 dolar geçilmeden alınmaz uyarımız ardından 20,80 ve 18,60 hedeflerimize ulaştık. Düşüşün devamı durumunda, daha da aşağıda 16 dolar seviyesinin diplerinin hedeflenebileceği göz ardı edilmemelidir.

16578605856e52ed93675cbfd1d92fb67263ae6f98_4_1200.jpg

 
>Altın

Yavaş yavaş aşağıda ön plana çıkardığımız 1,685 dolar seviyesine doğru ilerliyoruz.

 
1657860585fff5e4e636e02a336ec3d6a78ad08425_5_1200.jpg
 
>XBANK

Borsa İstanbul Bankacılık endeksinde haftalık kapanışı beğenmedik. Teknik bir bakış açısıyla, kademeli olarak aşağıda 1,600 seviyesine varan bir düşüş ihtimali göz ardı edilmemelidir. 

 
1657860585e963cb72d3a2a6cb23528a7960e9423d_6_1200.jpg  

Emre Değirmencioğlu (@emredegirmenci5)
Grup Müdürü • Group Manager
Hazine Bölümü • Treasury Department
Yasal Uyarı: Bu e-postada yer alan yorumlar, kişisel bilgi ve tecrübelere dayanarak ve/veya güvenilir olduğuna inanılan kamuya açık kaynaklardan derlenerek hazırlanmıştır. Bu yayındaki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan, her ne surette olursa olsun kullanımı olumsuz etkileyecek her türlü sonuçtan dolayı Kıbrıs İktisat Bankası Ltd. ve ayrıca her ne nam altında olursa olsun her ne akitle bağlı olursa olsun her türlü çalışanı ve bu yazının yazarı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz ve/veya bu bilgiler, hiçbir surette gönderenleri ilzam etmez ve/veya sorumlu kılmaz. Kullanan ancak kendi bilgi, inisiyatif ve değerlendirmesi ile hareket etmelidir.