Günlük Piyasa Bülteni

Hazine Bölümü'müzün tecrübe ve birikiminden yola çıkarak Günlük Piyasa Analizleri yapılmakta ve siz değerli yatırımcılar ile paylaşılmaktadır.

Günlük hazırlanan bültenleri otomatik almak için Ad Soyad ve e-Posta adresinizi girerek "BÜLTENE KAYIT OL" demeniz yeterli.

Güncel Piyasa ve Döviz Haberleri 27/01/2021 - Çarşamba

Doğu Akdeniz’de sular soğuyor. Gümrük Birliği anlaşması güncellenebilir!

  • Küresel mali piyasalar, yeniden gündemin ilk sırasına yükselen pandemi riski nedeniyle haftanın ikinci gününü de olumsuz tamamladı.
  • ABD’nin bulaşıcı hastalıklar konusunda bir numarası olan Fauci’nin Davos’tan yaptığı açıklamalar, moralleri bozdu. Hatırlanacağı üzere Fauci, ikinci doz aşının gecikmemesi gerektiğini, mutasyon geçiren virüse karşı aşının ise işe yarayamayabileceği yönünde uyarısı, piyasaların moralini bozdu.
  • Dünyada Covid-19 vaka sayısı bu sabah 100 milyonu aştı. Avrupa’da özellikle de İngiltere ve Almanya’da sürecin kontrolden çıkma noktasına yaklaştığı haberleri, ister istemez mali piyasaları etkiliyor. KKTC’de artan vaka sayılarına paralel bugünden itibaren Lefkoşa ve Girne kapanıyor.
  • Aslında bu kadar olumsuz habere rağmen, küresel mali piyasaların tepkisinin çok sınırlı kaldığını da söylemek gerekiyor. Bunda, uçsuz bucaksız likidite ve beraberinde yok denecek kadar düşük faizlerin payı olmadığını kim söyleyebilir ki?
  • Türk mali piyasaları ise dünkü günü olumlu anlamda ayrışarak tamamladı. TL’nin senelerdir olumsuz ayrışması ve beraberinde sunmuş olduğu ağız sulandırıcı getirinin yatırımcı ilgisi ile karşılaştı aşikar.
  • Küresel olumsuz havanını ‘kasırgaya’ dönüşmemesi durumunda, kısa vadeli sermayenin (sıcak paranın) Türk Mali piyasaları ile işinin henüz bitmediğini düşünüyoruz. Dün bu bağlamda, USDTRY kuru 7,33, EURTRY 8,93 ; GBPTRY ise 10 seviyelerine yaklaştı. USDTRY kurunda ilk hedefimiz olan 7,24 seviyesine bir adım daha yaklaştık.
  • Dün haber akışı arasında, Türkiye ile Yunanistan arasında devam eden olumlu görüşmelere atıfta bulunan AB, bir tarafta yaptırımları kaldırma kararı alırken, diğer tarafta ise AB Konseyi'ne Gümrük Birliği anlaşmasını güncelleme tavsiyesinde bulundu.
  • Bazı akademik tahminlere göre, Türk şirketlerinin tarım ve hizmet sektörlerinde ve kamu ihalelerinde faaliyet göstermesine izin verecek önemli bir gümrük birliği güncellemesi, Türk ekonomisine milyarlarca dolar pompalayabilir ve bu da Türkiye'nin büyümesine yaklaşık 2 puan katkı getirebilir.
  • Mart sonundaki kritik AB Liderler Zirvesi öncesinde, bu gelişmeleri memnuniyetle karşılıyoruz. Sırada, ABD ile ilişkileri tamir etme amacıyla zemin yoklanacaktır. Şubat ayı Nato zirvesini bir kenara şimdiden not edelim! Diplomaside, karşılıklı menfaatler esastır. Gerisi kuru gürültü!
  • ABD Hazine Bakanı Yellen, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde ardından dün Davos oturumlarında konuşan İngiltere Merkez Bankası Başkanı Bailey’nin “kripto para birimleri kalıcı değil” sözü dikkat çekti.
  • Her ne kadar Bailey’nin bu görüşüne katılmasak da, otoritelerin sözlü müdahaleleri ve beraberinde regülasyonların artacağı bir döneme giriyoruz. Bitcoin’de $40bin üzeri “maçın uzatma anlar” dediğimizden bu yana BTCUSD 31bin dolar seviyesinde tutunmaya çalışıyor. Sağlıklı alım içim, aşırı alım seviyesinden uzakalaşarak $18-23bin dolar bandını hedefliyoruz.
  • Ons altın neredeyse 6 aydır aşağı yönlü ve yatay bir seyir izliyor. Ağustos 2020’de 2,072 dolar ile zirveye yükselmiş, akabinde ise Kasım ayıda 1,764 seviyesine kadar gevşemiş, son dönemlerde ise 1,850 dolar civarında denge buldu. Altının faiz getirisi yok. Bu nedenle, fiyatının artması gerekiyor ki yatırımcılarına bir getiri sunabilsin. Bu şekilde yatay hatta aşağı yönlü seyir, bir noktada altın yatırımcısını bıktırabilir!
  • Özellikle, ABD tahvil faizlerinin ciddi anlamda gerilediği dünkü günde, altının hiçbir atak yapamaması bizleri düşündürüyor. Pozisyonlanma anlamında, bu sene, altın yerine bir hikayesi olduğuna inandığımız gümüşe, portföyümüzde ağırlıklı olarak yer veriyoruz. Gümüş için sabırlı olmaya devam edeceğiz.
  • FED'in iki günlük toplantısı dün başladı ve karar bu akşam TSİ22:00'de açıklanacak. Başkan Powell’ın basın toplantısı ise TSİ22.30. Her ne kadar faiz oranları konusunda bir değişiklik beklenmese de, tahmin edileceği üzere, FED'in pandemi riskine dikkat çekip piyasa dostu söylemleri ve beraberinde destekleri uzun süre koruması bekleniyor.
  • Her ne kadar yeniden gündemin ilk sırasına yükselen virüs riski piyasaların moralini bozsa da, ABD’den beklenen 1,9 trilyon dolar büyüklüğünde mali teşvik paketi, teraziyi dengede tutmaya çalışıyor.
  • Yeni gün başlangıcında, Asya piyasalarında karmaşık bir görüntü hakim. Kore borsası %0,6 düşerken, Japonya borsasında %0,25 yükseliş görülüyor. ABD borsalarının vadeli işlemlerinde ise Nasdaq artıda, S&P ve Dow ise hafif ekside günü karşılıyor.
  • Mali piyasaların gündeminde bugün içeride TCMB enflasyon raporu, ekonomik güven endeksi; dışarıda ise ABD öncü büyüme verileri ve işsizlik maaşı başvuruları takip edilebilir.

Ø  Türk Lirası Sepet Kur

½ USDTRY ile ½ EURTRY’den oluşan TL’nin sepet bazında değeri, uzun bir süredir dile getirdiğimiz aşağı yönlü seyrine (TL’nin değer kazanmasına) devam ediyor. Teknik manada, önümüzdeki aylarda, 7,65 seviyesine kadar (şu anda 8,15) gerilemenin mümkün olduğunu düşünüyoruz. Bu bağlamda, EURUSD paritesi 1,23’lü seviyelerde kalması durumunda, USDTRY kurunda 6,85 seviyesinin mümkün olduğunu düşünüyoruz.

161172619523ba88da13523ed0315543e9a181f409_1_1200.jpg
 
Ø  FED Bilanço Büyüklüğü

FED toplantısı öncesinde, FED’in bilanço büyüklüğünün 7,4 trilyon doları aşarak yeni bir zirveye yükseldiğini görüyoruz. Matbaa tam kapasite çalışıyor!

16117261960d0705de512d2e9abd78f03dc7eeea53_2_1200.jpg  
Emre Değirmencioğlu (@emredegirmenci5)
Grup Müdürü • Group Manager
Hazine Bölümü • Treasury Department
Yasal Uyarı: Bu e-postada yer alan yorumlar, kişisel bilgi ve tecrübelere dayanarak ve/veya güvenilir olduğuna inanılan kamuya açık kaynaklardan derlenerek hazırlanmıştır. Bu yayındaki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan, her ne surette olursa olsun kullanımı olumsuz etkileyecek her türlü sonuçtan dolayı Kıbrıs İktisat Bankası Ltd. ve ayrıca her ne nam altında olursa olsun her ne akitle bağlı olursa olsun her türlü çalışanı ve bu yazının yazarı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz ve/veya bu bilgiler, hiçbir surette gönderenleri ilzam etmez ve/veya sorumlu kılmaz. Kullanan ancak kendi bilgi, inisiyatif ve değerlendirmesi ile hareket etmelidir.