Günlük Piyasa Bülteni

Hazine Bölümü'müzün tecrübe ve birikiminden yola çıkarak Günlük Piyasa Analizleri yapılmakta ve siz değerli yatırımcılar ile paylaşılmaktadır.

Günlük hazırlanan bültenleri otomatik almak için Ad Soyad ve e-Posta adresinizi girerek "BÜLTENE KAYIT OL" demeniz yeterli.

Güncel Piyasa ve Döviz Haberleri 05/09/2023 - Salı

Deflasyona giren Çin ekonomisi dünya için de tehdit!

  • Türk mali piyasalarının dün sabah saatlerinde gündeminde TÜİK tarafından açıklanan resmî enflasyon verileri bulunuyordu. Buna göre, Ağustos ayında enflasyonu piyasa beklentilerinin de üzerinde gerçekleşti. TÜFE aylık bazda %9,1 artış kaydederken, yıllık manşet enflasyonu da %58,9 seviyesine taşıdı. Açıkladığı enflasyon rakamları ile bir miktar kredibilite kaybı yaşayan TÜİK'in Ağustos verilerinin hem piyasa beklentisinin üzerinde sonuçlanması, hem de İTO ve ENAG rakamlarını da geride bırakması, piyasa cephesinde bir miktar da olsa şaşkınlık yarattı! Bu veriler, TÜİK'in davranış modelinde bir değişim olduğu algısını yarattı. 
  • Manşet enflasyon kadar, TCMB'nin favori enflasyon göstergeleri C tanımlı (çekirdek) enflasyonda da yıllık artış oranının %64,9 olması, enflasyonist baskıların ne kadar güçlü olduğunu göstererek gözleri TCMB'nin 21 Eylül tarihine düzenlenecek olağan PPK toplantısına çevrilmesine neden oldu. Dün bu bağlamda X hesabından açıklamada bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, "Enflasyonla mücadelenin biraz zaman alacağını biliyoruz. Geçiş dönemindeyiz. Enflasyonu kontrol altına almak ve daha sonra düşürmek için ne gerekiyorsa (parasal sıkılaşma, kredi politikası ve gelirler politikaları) yapacağız. Sonuçta sabretmemize değecek." dedi.  
  • Bu minvalde, 21 Eylül tarihinde düzenlenecek olağan PPK toplantısının büyük bir önem kazandığını düşünüyoruz. Geçen ay 'bazukayı' çeken ve 750 baz puan faiz artıran TCMB'nin bu ay da faiz artırabilmesi hatta bu rakamın da enflasyon dinamikleri ile uyumlu olması piyasalar cephesinde elbette 'olumlu' karşılanacaktır. Madalyonun diğer tarafından bakarsak, olası bir pas geçme durumu ise piyasa cephesinde hayal kırıklığı yaratacaktır. Yıl sonu enflasyon tahminimizi dünkü veriler ardından %65 seviyesine revize ettik. 
  • TCMB'nin kur korumalı mevduat (KKM) büyüklüğünün azaltılması için hedef belirlemesi ve güçlü faiz artırımına gitmesinin ardından bankalar TL hesaplar için ödedikleri faizleri artırmasına rağmen dövizden dönen KKM hesaplarından çıkan paranın TL yerine yine ağırlıklı olarak dövize geçtiğini dün bültenimizde grafiksel olarak da inceleyerek ele almıştık. Her ne kadar TL mevduat faizleri yükselme eğiliminde olsa da, henüz yatırımcıların ikna olmadıklarının da altını çizmek gerekiyor. Bu nedenle, TCMB'nin faiz artırımlarına devam edeceğini düşünüyoruz. Yılın geriye kalan 4 olağan PPK toplantısının her birine TCMB'nin 250 baz puan faiz artırımı sığdırmasını ve politika faizinin %25 seviyesinden %35'e çıkarmasın bekliyoruz. Dünkü enflasyon verisi ardından faiz patikasına yönelik riskler de yukarı yönlü görünüyor. 
  • Dün enflasyon rakamları ardından gözler Sn. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Rus mevkidaşı Putin ile Soçi'de görüşmesine çevrildi. Her ne kadar toplantının amacı Karadeniz tahıl koridoruna yönelik olsa da, bu hususta Rusya'ya yönelik yaptırımların kalkması işaret edildi ki bunun da kolay bir koşul olmadığını düşünüyoruz. Her ne kadar tahıl anlaşmasına yönelik önemli bir gelişme 'şimdilik' olmasa da, buğdayın bushel fiyatının 5,65 dolar ile neredeyse son 3 yılın dibine geldiğini not edelim. Toplantıda Rusya'nın Sinop'ta ikinci nükleer santrali inşası gündeme gelirken, Trakya'da gaz merkezi ve iki ülkenin ticareti yerel paralarla yapması gibi konuların yanı sıra çok boyutlu işbirliği kararları alındı. Son dönemde Putin'in Türkiye ziyaretinin bir türlü gerçekleşmemesi nedeniyle acaba ikili ilişkilerde bir sorun mu var yönünde kaygılar da, iki liderin verdikleri samimi mesajlar ve sergiledikler sıcak tablo ile gündemden düşmüş oldu.  
  • Türkiye cephesinde gözler hareketli olan yegâne piyasa hisse senetlerinde olmaya devam ediyor. Enflasyondan kaçan küçük yatırımcının halka arzlara yönelik ilgisi ve biraz da finansal okuryazarlık düzeyi göreli düşük kalabalıkları çılgınlığı ile dün ana endeks %1 yükseliş kaydederken, endeksin lokomotif olan bankacılık hisseleri %3,2 yükseldi. USDTRY kuru enflasyon rakamları ardından hafif de olsa yükselerek 26,80 seviyesine dayanırken, Türkiye'nin yabancı nezdinde risklerini gösteren 5 yıl vadeli CDS risk primi 373 baz puan seviyesinde işlem görmeye devam etti.  
  • Yurtdışı cephede ise dün ABD piyasalarının Labor Day nedeniyle kapalı olması, fiyat boylarının da göreceli olarak kısa kalmasına neden oldu. ABD 10 yıllık tahvil getirisi %4,2 seviyesinde işlem görürken, altının ons fiyatı son 3 haftayı 1,940 dolar seviyesinde tamamlaması ardından bu hafta da benzer seviyelerde işlem görmeye devam ediyor. Bu sabah  Çin'de açıklanan hizmet sektörü PMI verileri son sekiz ayın en yavaş temposunda genişlediğini gördük. Zayıf talep dünyanın ikinci büyük ekonomisini (büyüme motoru) tehdit etmeye devam ederken, Çin'in deflasyona girmesi dünya ekonomisi için de olumsuz bir gelişme!  
  • Dikkatlerin Çin üzerinde yoğunlaşması ve salgın sonrası sıkıntılı ekonomisini istikrara kavuşturma çabalarına rağmen açıklanan verilerin endişe yaratmaya devam etmesi, emlak sektörüne yönelik sıkıntılar ile birlikte ele alırsak, Asya genelinde de satıcılı bir havanın egemen olduğunu görüyoruz. Hong Kong borsası Hang Seng %1,5 düşüşle başı çekiyor. ABD borsalarının da vadeli işlemlerine hâkim olan renk kırmızı. Bugünün veri takviminde içeride reel efektif döviz kuru, dışarıda ise Almanya ve Euro Bölgesinde hizmet PMI; ABD'de ise fabrika siparişleri takip edilecektir. 

Emre Değirmencioğlu (@emredegirmenci5)
Grup Müdürü • Group Manager
Hazine Bölümü • Treasury Department
Yasal Uyarı: Bu e-postada yer alan yorumlar, kişisel bilgi ve tecrübelere dayanarak ve/veya güvenilir olduğuna inanılan kamuya açık kaynaklardan derlenerek hazırlanmıştır. Bu yayındaki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan, her ne surette olursa olsun kullanımı olumsuz etkileyecek her türlü sonuçtan dolayı Kıbrıs İktisat Bankası Ltd. ve ayrıca her ne nam altında olursa olsun her ne akitle bağlı olursa olsun her türlü çalışanı ve bu yazının yazarı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz ve/veya bu bilgiler, hiçbir surette gönderenleri ilzam etmez ve/veya sorumlu kılmaz. Kullanan ancak kendi bilgi, inisiyatif ve değerlendirmesi ile hareket etmelidir.