Günlük Piyasa Bülteni

Hazine Bölümü'müzün tecrübe ve birikiminden yola çıkarak Günlük Piyasa Analizleri yapılmakta ve siz değerli yatırımcılar ile paylaşılmaktadır.

Günlük hazırlanan bültenleri otomatik almak için Ad Soyad ve e-Posta adresinizi girerek "BÜLTENE KAYIT OL" demeniz yeterli.

Güncel Piyasa ve Döviz Haberleri 24/04/2020 - Cuma

Covid-19’a karşı denenen ilaç testleri geçemedi

  • Bloomberg haberine göre, ABD'de Covid-19 tedavisi kapsamında ilaç denemeleri başarısız oldu. Gilead'ın üzerinde çalıştığı ilacın testleri geçememesi, moralleri bozdu.
  • Öte yandan, hafta başında, arz (stoklama) ve talep endişelerine paralel WTI petrolün Mayıs kontratlarında yaşanan çöküş ve akabinde Brent petrole de yansıyan hareket, bu sabah itibarı ile toparlamışa benziyor. Brent petrolün aktif kontratı 22,25, WTI ise 17,35 dolar seviyesinden işlem görüyor.
  • Bir tarafta ilaç geliştirmelerinin başarısız olması, diğer taraftan enerji ihraç eden ülke, şirket ve fonların petrol çöküşü ile tehdit altında olmasının imdadına, ABD Kongresi yarım trilyon dolara yakın destek paketini ile yetişti. Yeni paketin enerji şirketlerine destek olacağı beklentisi, piyasaları olumlu yönde etkiliyor.
  • Piyasaların ağrılarını dindirmek için uzun yıllardır alıştığımız morfin etkisi (bol ve ucuz para) altının ons fiyatının 2 günde 1,680 dolardan 1,730 dolara kadar taşımış. Altında her ne kadar ana yön yukarı olasa da, düzeltme için zamanın çok da uzak olmadığını düşünmeye devam ediyoruz.
  • TCMB, politika faizini 100 baz puan indirimle %8,75 seviyesine çekti. Böylelikle, geçen sene %24 olan politika faizi, Temmuz 2019’da başlayan ve ard arda 8 toplantıda devam eden indirimlerle %8,75 seviyesine kadar geriledi (bakınız grafik).
  • Faiz kararı ardından, USDTRY kuru psikolojik 7,00 seviyesini test etse de (düzeltelim 6,9990) dün, Türk Mali piyasalarının kapalı olduğu günde, yerli alımlarının olmaması ile elektronik işlemlerde 6,93 seviyesine varan gün içerisinde geri çekilme görüldü. Bloomberg’e göre, kamu kaynaklı döviz satışları dikkat çekiyor.
  • Türkiye bugün sokağa çıkma yasağı nedeniyle kapalı konumda olsa da, piyasalar açık konumda olacak.
  • TCMB net döviz rezervleri, 14 milyar USD altına gerilerken, piyasalar halen daha swap anlaşması ümidi ile bekliyor (bakınız grafik).
  • ABD'de vaka sayısı son 3 haftanın en düşük artış oranını kaydederken, Avrupa cephesinde  İspanya rakamları yeniden artışa geçti. Bu sabah itibarı ile küresel vaka 2,73 milyon, can kaybı sayısı ise 191bin.
  • BDDK’nın aktif rasyosu düzenlemesi ardından 10 yıllık tahvilin bileşik faizi ise %12,4 ile Mart ortasından bu yana en düşük düzeye gerilerken, Türkiye’nin risklerini gösteren 5 yıl vadeli CDS risk primi 620 baz puan civarında salınıyor.
  • Yeni gün başlangıcında, Asya piyasalarını sert olmasa da kırmızılara büründüğünü, ABD vadeli endekslerinin ise yatay seyrettiğini görüyoruz. ABD’den gelen destek paketi, petrol piyasasından yeniden kalp atışının duyulmasına neden olurken, Batılı ülkelerinin pandemiden çıkış stratejilerini açmaya başlamaları olumlu taraftaki gelişmler olarak görülüyor. Lakin, virüse karşı ilacını testleri geçememesi, moralleri bozuyor. 

TCMB net rezervleri geriliyor

TCMB'nin net rezervleri 21 Nisan itibarı ile 14,1 milyar dolar seviyesine geriledi. Rezervler sene başında 37,1 milyar dolar seviyesinde idi. Rezervlerde hızlı erime, kırılganlk işareti olarak okunuyor.

1587706772e91c0070b1bdd383b576996a77a4bb5b_1_1200.jpg

Tüketici Güven Endeksi

TCMB - TÜİK ortaklaşa çalışması ile hesaplanan tüketici eğilim anketi, Nisan ayında, bir önceki aya göre 3,3 puan gerileyerek 54,9 değerini aldı. 100’ün altı tüketici güvenin düşük olduğunu gösterirken, tarihinin de en düşük seviyesi ile karşı karışıyayız. Endeksi oluşturan alt kalemlere baktığımızda en fazla bozulma, gelecek 12 aylık dönemde tasarruf etme eğiliminde görülüyor. 

158770677283144bb12521e382fe1d42c00dc653f1_2_1200.jpg  

TCMB PPK faiz indirdi

TCMB politika faizinde 100 baz puan indirime gitti. Böylelikle, 1 hafta vadeli repo faiz oranı %8,75 oldu. Piyasa beklentisi 50 baz puan indi. Güney Afrika’nın 100 baz puan indirimi ardından TCMB’nin de böyle bir adım atacağına bizlere daha fazla inanmıştık. Karar ardından yayımlanan kısa politika metninde, ağırlıklı olarak korona virüsünün etkilerine işaret edildiğini gördük. TL'deki değer kaybı enflasyonu olumsuz etkileyen bir faktör olarak nitelendirilirken emtia fiyatlarındaki düşüş ise olumlu bir etken olarak ön plana çıkarıldı.

1587706772b1310eb7cc1bd762ba2bb243b6e8bd51_3_1200.jpg  
Emre Değirmencioğlu (@emredegirmenci5)
Grup Müdürü • Group Manager
Hazine Bölümü • Treasury Department
Yasal Uyarı: Bu e-postada yer alan yorumlar, kişisel bilgi ve tecrübelere dayanarak ve/veya güvenilir olduğuna inanılan kamuya açık kaynaklardan derlenerek hazırlanmıştır. Bu yayındaki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan, her ne surette olursa olsun kullanımı olumsuz etkileyecek her türlü sonuçtan dolayı Kıbrıs İktisat Bankası Ltd. ve ayrıca her ne nam altında olursa olsun her ne akitle bağlı olursa olsun her türlü çalışanı ve bu yazının yazarı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz ve/veya bu bilgiler, hiçbir surette gönderenleri ilzam etmez ve/veya sorumlu kılmaz. Kullanan ancak kendi bilgi, inisiyatif ve değerlendirmesi ile hareket etmelidir.