Günlük Piyasa Bülteni

Hazine Bölümü'müzün tecrübe ve birikiminden yola çıkarak Günlük Piyasa Analizleri yapılmakta ve siz değerli yatırımcılar ile paylaşılmaktadır.

Günlük hazırlanan bültenleri otomatik almak için Ad Soyad ve e-Posta adresinizi girerek "BÜLTENE KAYIT OL" demeniz yeterli.

Güncel Piyasa ve Döviz Haberleri 09/03/2020 - Pazartesi

Covid-19 ve petrol savaşları, piyasaları korku tüneline soktu!

  • Haftanın ilk gününü, petrol karası kadar, hatta zift tonunda bir renkle (maalesef) açıyoruz!  
  • Bir tarafta küresel ekonomik aktiviteyi vuran ve tedarik zincirini sekteye uğratan korona virüsü, öte yanda OPEC ile Rusya’nın arz kesintisi konusunda anlaşamaması, küresel piyasalarda zincirleme bir etki doğurdu. 
  • Suudi Arabistan’ın petrol savaşlarını başlatması ardından, Brent cinsi petrolün varil fiyatı bir günde yaklaşık %30 üzerinde bir çakılma yaşadı! Varil fiyatı 72 dolar seviyesinden yılı karşılayan Brent cinsi kuzey denizi petrolü, bu sabah 32 dolar seviyesine kadar geriledi! 
  • Virüs ve petrol kol kola bu sabah piyasalarda likiditasyon eğiliminin yaşanmasına neden oluyor. Diğer bir deyişle, varlık grubunun niteliğine bakılmaksızın her yerde sert satışlar yaşanıyor (karlı pozisyonlarda bile). Bu olgunun devam etmesi, piyasalarda panik havasına ve sert çöküşe neden olabilir.
  • Bir tarafta virüsün riskten kaçış eğilimini tetiklemesi, diğer tarafta petrolün yarattığı zincirleme etki, zihinlere 1987 yılındaki yaşanan meşhur "Kara Pazartesi" olayını hatırlatıyor (Dow Jones Endeksi 19 Ekim 1987’de % 22’nin üzerinde düşerek tarihin en sert günlük kaybını yaşamıştı).
  • Covid-19 ve petrol birlikte devreye girince, bu sabah enerji ihraç eden ülke para birimleri (Rusya, Güney Afrika, Meksika) günü dolar karşısında %4-6 arasında değer kaybı ile karşılıyor. TL’nin enerji ithal eden ülke sınıfında kalması, yaşanan türbülansın da göreceli sığ kalmasına neden oluyor. 
  • USD/TRY kuru, haftayı 6,09’lu seviyelerde tamamlaması ardından, Asya seansında 6,20 seviyesini test etti. Bültenimizi yazdığımız sabah erken saatlerde, bir miktar geri çekilme görülse de, küresel hisse senedi piyasalarının açılması ardından havanın yeniden kararabileceğine ihtimal tanıyoruz. 
  • Dünyanın risksiz ve gösterge faizi olan ABD 10 yıllıklar, bu sabah %0,52 seviyesine kadar gerilerken, doların güvenli liman özelliği de sorgulanıyor. Örneğin Japon Yen’i dolar karşısında Kasım 2016 seviyelerine döndü. 
  • ABD ile Avrupa faiz makasının hızla kapanmasına paralel EUR/USD paritesi sırası ile hedeflerimiz olan 1,1240 , 1,1346 seviyelerini test etti. Sırada, biraz soluklanma ardından 1,18 seviyesi bulunuyor (bakınız grafik).  
  • Altının ons fiyatı sabah saatlerinde ilk tepkiye paralel 1,700 dolar seviyesinin üzerini test etmesi ardından 1,667 dolar seviyesine geriledi. Altında bir miktar geri çekime ardından yönün yukarıya gideceğine (tek güvenli liman) yüksek ihtimal veriyoruz. 
  • Yukarda hastalığın semptomlarından söz ettik. Haliyle doktora da biraz yer vermek gerekiyor. Piyasalarda yaşanan ve “çöküşe” benzeyen bu durum karşısında doktorun yeniden ameliyathaneye odasına girmesi bekleniyor.  
  • Daha basit bir dille, virüs ve petrol krizi, küresel ekonomide ani bir duruş riskini de beraberinde getirerek rasyonaliteyi alıp götürmüş durumda. Örneğin, İtalya kriz moduna geçerek 16 milyon kişinin yaşadığı bölgeyi tecrit altına aldı. 
  • Bu eğilimi durdurmak adına, başta en etkili doktor olan FED ve diğer küresel finansal otoritelerin koordineli bir şekilde müdahalesi bugün gün içinde beklenebilir. Aksi takdirde, 1987 yılı yakında yeniden yaşanacak gibi görünüyor.
 
Suudi Arabistan "şah" dedi!
 
OPEC+ (OPEC ile Rusya) herhangi bir arz kesintisi konusunda mutabakata varılamaması ardından, Suudi Arabistan petrol ihracatçılarına görülmemiş indirimler teklif ederek adeta petrol savaşlarını körükledi. Suudi Arabistan’ın üretimi günlük 12 milyon varil seviyesine yükselteceği haberi (daha önce görülmemiş grafiğin alt kısmı renk yeşil) petrolün varil fiyatının 32 dolar seviyesine kadar gerilemesine neden oldu (mor renk). Petrolün yılbaşında 72 dolar olduğunu hatırlatalım!

15837460888af0266d136010304def91e8fcdcf186_1_1200.jpg

EUR/USD


Doların güvenli liman özelliğini kaybetmesi, ABD faizlerinin de hızla %0’a doğru koşmasına paralel EUR/USD paritesinin yukarda 1,18 seviyesine gözünü dikeceğine yüksek ihtimal tanıyoruz.

1583746088c870b152e806736b6586a4854568cd73_2_1200.jpg

Emre Değirmencioğlu (@emredegirmenci5)
Grup Müdürü • Group Manager
Hazine Bölümü • Treasury Department
Yasal Uyarı: Bu e-postada yer alan yorumlar, kişisel bilgi ve tecrübelere dayanarak ve/veya güvenilir olduğuna inanılan kamuya açık kaynaklardan derlenerek hazırlanmıştır. Bu yayındaki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan, her ne surette olursa olsun kullanımı olumsuz etkileyecek her türlü sonuçtan dolayı Kıbrıs İktisat Bankası Ltd. ve ayrıca her ne nam altında olursa olsun her ne akitle bağlı olursa olsun her türlü çalışanı ve bu yazının yazarı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz ve/veya bu bilgiler, hiçbir surette gönderenleri ilzam etmez ve/veya sorumlu kılmaz. Kullanan ancak kendi bilgi, inisiyatif ve değerlendirmesi ile hareket etmelidir.