Günlük Piyasa Bülteni

Hazine Bölümü'müzün tecrübe ve birikiminden yola çıkarak Günlük Piyasa Analizleri yapılmakta ve siz değerli yatırımcılar ile paylaşılmaktadır.

Günlük hazırlanan bültenleri otomatik almak için Ad Soyad ve e-Posta adresinizi girerek "BÜLTENE KAYIT OL" demeniz yeterli.

Güncel Piyasa ve Döviz Haberleri 18/12/2023 - Pazartesi

Coşkulu piyasaya FED'den ince ayar: Mart faiz indirim beklentisi 'prematüre'

  • Küresel mali piyasalar geride bıraktığımız haftanın özellikle de ikinci yarısını büyük bir coşku ile tamamladı. FED'in yılın son toplantısı ardından 'güvercin' bir görünüme geçmesi ile 6 para birimine göre değeri ölçülen dolar endeksi (DXY), %1,3 oranında değer kaybetti. Her ne kadar sadece FED'den faiz indirimi beklenmese de, oyunun dolara karşı oynandığının altını çizmek gerekiyor. Piyasanın faiz beklentilerine ışık tutan vadeli faiz kontratları, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) gelecek yıl yaklaşık 150 baz puan, İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) ise 113 baz puanlık bir indirime gideceğine işaret ederken, FED'den ise %70 şans tanınan faiz indirimlerinin mart ayında başlayarak sene boyunca 140 baz puana ulaşması bekleniyor. 
  • Elbette, havanın FED toplantısı ardından iyimser anlamda süratle değişmesi, herkesin faiz indirimi konuşması olumlu olsa da, FED cephesinden iki yetkilinin toz pembe havayı bir nebze de olsun dağıtmak isteyerek haftanın son iş günü piyasalara ince ayar verdiğini not edelim. New York FED Başkanı Williams, politikanın enflasyonu %2'ye geri döndürecek kadar kısıtlayıcı olup olmadığını düşündükleri bir ortamda borçlanma maliyetlerini düşürmeyi düşünmeye başlamak için henüz çok erken olduğunu söylerken, gelecek yıl para politikasını oylayacak olan Atlanta FED Başkanı Bostic, ilk faiz indirimi için üçüncü çeyreğe işaret etti. 
  • FED'in olağan toplantıda verdiği güvercin mesajlara rağmen iki bölge başkanından gelen şahin açıklamalar, bir nebze de olsun iyimserliği kırdı. ABD'de 10 yıllık gösterge devlet tahvilinin getirisi geçen hafta 2020'nin başından bu yana en büyük haftalık düşüşünü yaşayarak neredeyse 35 baz puanlık düşüşle %3,88 seviyesine kadar gerilemesi ardından yeni haftaya %3,92 seviyesinden başladı. Bu görünüm, Cuma günü 1,10 seviyesine kadar yükselen EURUSD paritesini de 1,09 seviyesine kadar geri itti.  
  • Faiz getirisi olmayan altının ons fiyatı, kısa bir süre önce her ne kadar 2,135 dolar seviyesine varan bir patlama kaydettikten sonra kazandığı mevzileri savunamayarak psikolojik 2bin seviyesinin altına kadar gerilemişti. Akabinde, FED toplantısı ardından ralliye ayak uydurarak 2,050 dolar seviyesine dayanması ardından FED yetkililerinin gelen ince ayar sonrası haftayı 2,020 dolar seviyesinden tamamladı. Nasıl bir volatilite değil mi? Petrol cephesinde ise, tüm OPEC+ üreticilerinin üretim sınırlamalarına sadık kalacağına dair şüpheler arasında geçen hafta beş ayın en düşük seviyesini gördükten ve 72 dolar olan beklentimizi test ettikten sonra, önemli teknik seviyeden gelen alımlarla 77 dolar seviyesine toparlandı.    
  • YEN'in dolar karşısında geçen ay tüm zamanların en değersiz seviyesi olarak görülen 152 seviyesini test etmesi ardından 142 seviyesinin diplerine kadar toparladığını not edelim. Teknik mânâda 140,70 seviyesi altında olsa bir haftalık kapanış durumunda, JPY'nin dolar karşısında ivme kazanarak değerleneceğini düşünüyoruz. Her ne kadar bu ihtimali düşük olarak görsek de, negatif faiz oranlarından nasıl ve ne zaman uzaklaşılacağının tartışıldığı bir ortamda, yarın başlayacak BoJ toplantısı büyük bir merakla takip edilecektir. Reuters anketine katılan analistlerin hiçbiri bu toplantıda kesin bir hamle beklemese de, politika yapıcılarının nihai bir değişim için zemin hazırlamaya başlayabileceğini de not edelim. Ultra gevşek para politikasını yeni yılın bir noktasında terk etmesini beklediğimiz BOJ'u dünyada gerçekten sıkılaştırma yapan birkaç merkez bankasından biri hâline gelebileceğini düşünüyoruz. 
  • Japon Yeni'nin değer kazanması sonrasında, Asya hisse senetleri, BoJ'un aşırı gevşek politikalarından uzaklaşabileceği bir haftaya zayıf bir başlangıç yaparak başladı. Göstere endeks Tokyo borsası %0,7 düşerken, Hong Kong borsası ise %1 düşüşle başı çekiyor. Haftanın son iş günü, ABD enflasyonuna ilişkin önemli bir okumanın (çekirdek PCE) piyasanın faiz indirimlerine yönelik fiyatlandırmasını da desteklemesi bekleniyor.   
  • Dönelim Türk mali piyasalarına... Cuma gece yarısına kadar Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Moody's'in Türkiye'nin notunu güncelleyerek bir basamak yukarıya taşımasını bekledik. Açıkçası bu beklentimizde de yalnız değildik. Seçim sonrası ekonominin yeni takımının atmış olduğu yerinde adımlar ve neredeyse 900 baz puana varan Türkiye'nin risk priminin cuma günü 292 puan ile son 2,5 yılın en düşük seviyesine gelmesi de görüşümüzü kuvvetlendirmişti. Lâkin, genel  beklentilerin aksine, Moody's Türkiye'nin kredi notunu güncellemedi! Not ile CDS seviyesi arasında uyumsuzluk olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Daha basit bir anlatımla, ya CDS risk primi olması gereken yerde değil, ya da notlama!  
  • TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi'nin Aralık ayı sonuçları uzun bir ardından sonra iyileşme gösterdi: 12 ay sonrasına ilişkin TÜFE enflasyon beklentisi %43,9'dan %41,2'ye gerilerken, 24 ay sonrasına ilişkin TÜFE enflasyon beklentisi de %25,1'den %24,8'e gevşedi. TÜİK verilerine göre, Kasım ayında konut satışı geçen yılın aynı ayına göre %21'e yakın gerileyerek 93,5bin oldu. Kredi faizlerinin geldiği seviye ve bankaların kredi kullandıramıyor olmaları geçen yıla göre tabloyu bir nebze de olsa anlatsa da, yılın ilk 11 ayının ortalamasının da yaklaşık 99 bin olduğunun altını çizmekte fayda görüyoruz. 
  • Artık yılı bitirmek için geri sayımdayız. Piyasa katılımı her geçen gün daha da düşerken, bizler açısından da bülten yazmanın zor olduğu bir zaman dilimindeyiz. Bu haftanın en önemli gündem maddesini TCMB'nin olağan PPK toplantısı teşkil ediyor. Perşembe günü sonuçlanacak toplantıdan piyasanın medyan bazda beklentisi 250 baz puan faiz artırımı yönünde. Ancak, TCMB'nin 500 baz puan daha faiz artırımı yapma ihtimalini de göz ardı etmiyoruz.  
  • USDTRY kuru psikolojik 29 seviyesin etrafında salınmaya tahvil faizleri ise gerilemesi devam devam ederken, hisse senedi piyasası ise yoyo tarzında savrulmaya devam ediyor. Geride bıraktığımız hafta BIST100 ana endeksi 7,500 seviyesindeki desteğinden zıplayarak yeniden 8,000 direncine ulaştı.  Ziraat Bankası, Deutsche Bank ile vadesi 5 yıla kadar uzatılabilecek şekilde 1,75 milyar avroluk dış finansman imkânı sağlayan kredi ve fonlama anlaşması imzalaması da piyasalara moral oldu.


Emre Değirmencioğlu (@emredegirmenci5)
Grup Müdürü • Group Manager
Hazine Bölümü • Treasury Department
Yasal Uyarı: Bu e-postada yer alan yorumlar, kişisel bilgi ve tecrübelere dayanarak ve/veya güvenilir olduğuna inanılan kamuya açık kaynaklardan derlenerek hazırlanmıştır. Bu yayındaki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan, her ne surette olursa olsun kullanımı olumsuz etkileyecek her türlü sonuçtan dolayı Kıbrıs İktisat Bankası Ltd. ve ayrıca her ne nam altında olursa olsun her ne akitle bağlı olursa olsun her türlü çalışanı ve bu yazının yazarı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz ve/veya bu bilgiler, hiçbir surette gönderenleri ilzam etmez ve/veya sorumlu kılmaz. Kullanan ancak kendi bilgi, inisiyatif ve değerlendirmesi ile hareket etmelidir.