Günlük Piyasa Bülteni

Hazine Bölümü'müzün tecrübe ve birikiminden yola çıkarak Günlük Piyasa Analizleri yapılmakta ve siz değerli yatırımcılar ile paylaşılmaktadır.

Günlük hazırlanan bültenleri otomatik almak için Ad Soyad ve e-Posta adresinizi girerek "BÜLTENE KAYIT OL" demeniz yeterli.

Güncel Piyasa ve Döviz Haberleri 25/08/2023 - Cuma

"Çok beklersiniz!"

  • Türk mali piyasalarına bir kere alıştınız mı, başka piyasalar insana inanın çok sıkıcı geliyor. Dün sonuçlanan olağan TCMB Para Politikası Kurulu toplantısında oyun değiştirici bir adım atıldı. Politika faizi %17,50 seviyesinden 750 baz puan artırımla %25,00 seviyesine getilirldi. Karar ardından X hesabından açıklama yapan Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, enflasyonun 'belini bükeceğiz' demese de, "kararlıyız, fiyat istikrarı en büyük önceliğimiz" açıklamasında bulunarak TCMB'nin şahin tonunu bir kademe daha yükseltti.  
  • Piyasa beklentisinin 250 baz puan artırımla %20 seviyesine yoğunlaştığı bir günde TCMB'nin adeta 'kükremesi', ortodoks para politikası duruşuna net ve açık bir şekilde geçildiği anlamını taşıyor. Hatırlanacağı üzere, faizin bir noktada %25 seviyesine getirileceğine kesin gözüyle bakarken, bunun bir defada yapılacağını ön görmemiştik. Kararın kendisi kadar, politika metninde de parasal sıkılaştırmanın devamına işaret edilirken, TCMB'den yılın geriye kalan her olağan toplantısında 250 baz puan faiz artırımına giderek politika faizini %35 seviyesine yükselteceğini yönünde görüş değişikliğine gidiyoruz.  
  • TCMB'nin enflasyonla savaş konusunda dün sergilediği şahin duruş takdir edilirken, kararın uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının da dikkatinden kaçmayacağını düşünüyoruz! Yakın bir zamanda not / görünüm artırımı gelmesini bekliyoruz. Her ne kadar TCMB piyasa faizlerini arkadan takip ediyor olsa da, son dönemde atılan yerinde adımları bir bütün olarak ele alırsak, TL ve TL cinsi varlıklar açısından olumlu olarak okuyoruz.  
  • TCMB'nin piyasalara yön tayin etmesi gereken (politika) faizi ile piyasa faizleri arasındaki uçurumun kapanması kuşkusuz önemli olsa da, asıl mevzunun  enflasyon karşısında ezilen (negatif faiz) TL yatırımcısının bundan sonra mağdur edilmeyeceğidir. Daha basit bir yaklaşımla, bundan sonraki dönemde faizlere 'reel' açıdan da bakmak gerektiğini düşünüyoruz. Belki İslami öğretiye göre faiz haram olsa da, enflasyon kadar faiz (ortodox para politikası) bundan sonra daha çok 'hoşgörü' ile karşılanabilir.  
  • Reel faiz konusunun dün alınan yerinde karar sonrası gelin kararın piyasa yansımasına ilk etapta bakalım. Peşinen yabancı indinde Türkiye'nin risklerini yansıtan 5 yıl vadeli CDS risk primi dün neredeyse 40 baz puan düşerek 380 baz puana gerilediğini not edelim. Riskin düşmesi eurobond getirilerinin de düşmesi yani fiyatlarının artması anlamına geliyor. Bu da Türkiye'nin yurtdışından daha ucuz borçlanması demek. Borsa konusunda rengimiz son dönemde belli: kalabalıkların coşkusu ile enflasyondan kaçan küçük yatırımcının desteği ile yükselen borsa, bundan sonra yeni para girişinden yoksun biraz dinlenmeye geçebileceğini paylaşmıştık. Faizin artmasını zerre kadar sevmeyen biz bankacıların endeksi (XBANK) dün %8,5 artış kaydederken, ana endeks ise günü %1,5 düşüşle tamamladı!  
  • TCMB'nin hafta sonundaki KKM kararlarının üzerine gelen dünkü agresif faiz adımı ardından artık mevduat, kredi ve kredi kartı yani genel faiz hadlerini yükselmesi kaçınılmaz olacaktır. Bu da hâliyle iç talebi keskin bir şekilde yavaşlatarak arzu edilen soğumayı da beraberinde getirebileceğini düşünüyoruz. 
  • USDTRY kuru ise dün büyük ihtimalle zarar kes emirlerinin tetiklenmesi ile KKM'nin duyurulduğu Aralık 2021'den sonra en büyük günlük düşüşünü kaydederek 27,2350 (tüm zamanların zirvesi) seviyesinden 25,30 seviyesine kadar (~ %7) geriledi. TCMB'nin piyasaları şok etmesi ve durmadan yukarı giden kurun üzerinde biriken enerjinin birden boşalması sonrasında bu tip sert hareketleri pek de yadırgamamak gerekiyor. Asıl soru veya merak edilen konu ise bundan sonra kur nasıl bir seyir izleyecek? Peşinen söylemeliyim ki kurun çok da gerilememesi gerekiyor. Bunun arkasını da gelin hep beraber dolduralım.  
  • Dün açıklanan son verilere göre TCMB'nin swap ve hazine dövizleri hariç net rezervleri eksi 64,6 milyar dolar seviyesinde. TL'ye yönelik yabancı ilgisinin oluşması durumunda (yabancı döviz satıp TL almak isterse) işte o dövizin bir alıcısı olacak! TCMB bu süreçte rezerlerini güçlendirmek isteyecektir. Bu görüşümüzü seçim öncesi kaleme almış olduğumuz "USDTRY: Bu aşk fazla sana!" başlıklı yazımızda da gerekçeleri ile birlikte ele almıştık. Uzun bir süredir döviz piyasasına sağlıklı bir şekilde ulaşamayan (ithalatçı) şirketlerin kur düşüşü ile döviz ihtiyaçlarını gidermek isteyeceklerini düşünüyoruz. Ötesi, TL'nin değerlenmesi halihazırda oldukça sıkıntılı bir tablo sergileyen dış ticaret rakamlarını daha da zorlayacak ve TL'nin rekabet avantajının daha da kaybolması anlamına gelecektir. Dün yaşanan ve bekletinin 3 katı kadar uzak bir sapma ile sonuçlanan kararın abartılı piyasa tepkisini bir kenara bırakırsak, toz bulutunun oturması sonrasında TL'nin değer kazanmasının pek de şu ortamda gerekli olmadığının daha iyi anlaşılacağını düşünüyorum. Konuyu hafızalara kazınmış bir alıntı ile noktayayım: Çok beklersiniz! 
  • Hâliyle bültenimizin büyük bir kısmını şok etkisi yaratan PPK'nın kararı domine etti. Yurtdışı piyasalarda ise dün Nvidia'nın kâr rakamları ardından yaşanan iyimserlik gün boyu korunamadı. Küresel merkez bankacıların zirvesi olan ve her yıl ABD'nin Jackson Hole kasabasında düzenlenen ekonomik sempozyumu dün başladı. Bugün sahneye FED Başkanı Powell 17:00'da çıkacak. ABD'de ekonomik aktivitenin zayıflamasına rağmen (dün zayıf tarafta kalan PMI verileri yorumlamıştım) FED'in tonunu sürpriz bir şekilde şahin tutmaya devam etmesi piyasalar üzerinde endişe yaratıyor. Faiz oranlarının uzun süre yüksek seviyesinde kalacağı tedirginliği ve Powell'ın konuşması öncesinde ABD borsaları geceyi %1'in üzerinde düşüşle tamamlarken, Nasdaq endeksi %2'ye yakın geriledi. Altının ons fiyatı Powell'ı beklerken 1,915 dolar civarında sakinliği korurken, doların piyasa kuru olan DXY'nin 6. haftayı da peş peşe yükselişle tamamla noktasında olduğunu görüyoruz. GBPUSD paritesine uzun bir süredir dile getirdiğimiz 1,2620 teknik seviyesinin altında ilk kapanışa dün akşam şahitlik ettik. Haftalık kapanış da müsade ederse, aşağıda 1,23 seviyerinin diplerine kadar uzun bir yolumuz var! (GBPUSD kısa pozisyonumuz devam ediyor). 
  • Yeni gün başlangıcına, Asya piyasalarının da Powell öncesi kırmızılar bağladığını görüyoruz. Japonya'da bu sabah açıklanan çekirdek enflasyon rakamı ağustos ayında yavaşlamaya işaret etse de, merkez bankasının %2 olan hedefinin oldukça üzerinde kalmaya devam etti. Veri ardından politika yapıcıların on yıllardır süren büyük parasal teşviki aşamalı olarak kaldırma konusunda baskı altında olduklarını düşünüyorum. Japonya borsası Nikkei %2 düşüşle bu sabah ön sırada koşuyor. ABD tahvil getirileri 14 yılın en yüksek seviyelerinin altında istikrar kazanırken, bu sabah 2 yıllık tahvil getirisinin yeniden %5 seviyesinin üzerine yükseldiğini görüyoruz. Brent cinsi ham petrolün varil fiyatı güçlenen dolar ve Çin merkezli küresel büyümeye ilişkin endişelerin artmasıyla üst üste ikinci haftayı da düşüş yolunda tamamlamaya aday görünüyor. USDTRY kurunun dün 25,30 seviyesini test etmesi ardından sabah erken saatlerdeki ilk işlemlerde 26,00 seviyesine toparlandığını not edelim. 
  • Gözler her ne kadar Powell'ın konuşmasını takip edecek olsa da, bugünün veri takviminde Türkiye'de açıklanacak kapasite kullanım oranı ve reel kesim güven endeksi; dışarıda ise Almanya'da büyüme, IFO iş dünyası güven endeksi ve ABD'de Michigan Üniversitesi güven endeksi takip edilebilir. 
 

Emre Değirmencioğlu (@emredegirmenci5)
Grup Müdürü • Group Manager
Hazine Bölümü • Treasury Department
Yasal Uyarı: Bu e-postada yer alan yorumlar, kişisel bilgi ve tecrübelere dayanarak ve/veya güvenilir olduğuna inanılan kamuya açık kaynaklardan derlenerek hazırlanmıştır. Bu yayındaki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan, her ne surette olursa olsun kullanımı olumsuz etkileyecek her türlü sonuçtan dolayı Kıbrıs İktisat Bankası Ltd. ve ayrıca her ne nam altında olursa olsun her ne akitle bağlı olursa olsun her türlü çalışanı ve bu yazının yazarı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz ve/veya bu bilgiler, hiçbir surette gönderenleri ilzam etmez ve/veya sorumlu kılmaz. Kullanan ancak kendi bilgi, inisiyatif ve değerlendirmesi ile hareket etmelidir.