Günlük Piyasa Bülteni

Hazine Bölümü'müzün tecrübe ve birikiminden yola çıkarak Günlük Piyasa Analizleri yapılmakta ve siz değerli yatırımcılar ile paylaşılmaktadır.

Günlük hazırlanan bültenleri otomatik almak için Ad Soyad ve e-Posta adresinizi girerek "BÜLTENE KAYIT OL" demeniz yeterli.

Güncel Piyasa ve Döviz Haberleri 13/07/2023 - Perşembe

CDS risk primi düşüyor: Türkiye yüzünü yeniden Batıya dönüyor

  • Edvin Lefevre’nin yazdığı ve tarihin en ünlü spekülatörlerinden Jesse Lauriston Livermore’un hayatını kendi ağzından anlatan “Bir Borsa Spekülatörünün Anıları” isimli kitabın benim kütüphanemde yeri ayrıdır. Livermore'un efsane sözleri arasında "Uzun pozisyon almanın da, kısa pozisyon almanın da doğru bir zamanı vardır. Elbette balığa gitmenin de." der. Ben de geçen hafta Livermore'u dinledim.
  • Aylar önce kalem aldığımız "USDTRY: Bu âşk fazla sana" başlıklı yazımızda nedenleri ile sıraladığım analizime paralel açtığımız uzun USDTRY pozisyonundan çıkmamız ardından bir sonraki hamleyi doğru okumak, oldukça yıpratıcı geçen ilk 6 aydan sonra biraz da zihin yatırımı yapma adına kenara çekilmek itiraf etmeliyim ki oldukça iyi geldi. 
  • Son günlerde cereyan eden gelişmeleri birlikte okuyunca, USDTRY uzun pozisyondan çıkmamızın da isabet olduğunu düşünüyoruz. Sizlerden ayrı kaldığımız bayram sonrası dönemde pek çok gelişme veya makroekonomik veri açıklansa da, aralarında en ön sıraya çıkan gelişme kanımca yüzünü yeniden Batı'ya dönen Türkiye olmuştur. 
  • Dış politikada eksenin Batı'ya doğru dönme sinyalleri, hâliyle Türk mali piyasalarını da olumlu etkilemeye başladı. Batı ile artacak dirsek temasının sermaye girişlerine destek olacağı beklentisi ile CDS risk primi 430 baz puan sınırına kadar gerileyerek Kasım 2021'den bu yana en düşük seviyeyi test etti. Olumlu havanın hisse senetlerinde de alım getirdiğini not edelim. Bu hafta özellikle banka hisselerinin işlem gördüğü XBANK endeksinin ~ %10 yükseldiğini not düşmek gerekiyor. Her ne kadar USDTRY uzun pozisyondan çıksak da, örneğin Mehmet Şimşek isminin zikredilmesi ile çift haneli getiri seviyelerden aldığımız Türkiye dolar cinsi eurobond pozisyonumuzu ise korumaya devam ediyoruz.  
  • Yüzünü yeniden Batıya dönen Türkiye'nin, İsveç'in NATO üyeliğine verdiği desteğin de altı yayınlanan sonuç bildirgesine ele alınırken, Rusya'ya karşı NATO'nun duruşunun yanı sıra, Sn. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD'li mevkidaşı Biden ile yüz yüze görüşürken, ikili ilişkiler, güvenlik konularında işbirliği ve özellikle Ege'de barış da ön plana çıkarıldı. F-16 konusunun da yeniden sıcak gündem maddesi olduğunun altını çizmek gerekiyor! 
  • Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek ile TCMB Başkanı Erkan Suudi Arabistan'a giderek Maliye Bakanı Muhammed el-Cedan ile ikili görüşme yaparak bugün Türkiye'ye geri dönmesi bekleniyor. Bakan Şimşek daha önce Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar'a ziyarette bulunmuştu. Bu ziyaretlerin, haftaya Sn. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yapacağı ziyaret öncesi hazırlık anlamına geldiği kanaatindeyiz. Türkiye'nin IMF yerine rotayı açık bir şekilde Ortadoğu'ya çevirerek finansal kaynak aradığını söylersek pek de yanılmayız diye düşünüyorum. Keza, IMF'nin sonucu tam da başarılı olamayan acı reçeteleri sonrasında boşluğu Çin ve Ortadoğu kaynaklı sermaye hareketlerinin aldığını gözlemliyoruz. Neden diye sorarsanız bunun da cevabınını bu hafta açıklanan ödemeler dengesinde yattığını açık bir şekilde söyleyebiliriz.
  • TCMB'nin açıkladığı Mayıs ayı ödemeler dengesi istatistiklerinde adet alarm zillerinin çaldığını not etmek gerekiyor. Rakamların dili ile konuşursak, net hata ve noksan kaleminden 7,4 milyar dolar çıkış olmuş. Daha basit bir anlatımla, sistem dışına para çıkmış. Resmi rezervlerde ise bir ayda yaşanan kaybı 16,58 milyar dolar olduğunu görüyoruz. Bu noktada, Bakan Şimşek'in rasyonel zemine dönme çağrısının da ne kadar gerekli olduğunu bir kez daha anlıyoruz.  
  • Öte yandan, TCMB toplantısı ardından kamunun şefkatli ama görünmez elini döviz piyasasının üzerinden çekmesi sonrasında TCMB'nin net döviz pozisyonunun hızla iyileşmeye devam ettiğinin de altını çizelim. 9 Haziran'dan bu yana TCMB bilanço içi döviz pozisyonu yaklaşık 20 milyar dolar yükseliş kaydetmiş. USDTRY kurunu tutmak adına kamunun tam saha defans yapmaktan vazgeçmesi ve kurun 26 seviyesinde denge bulmasına izin verilmesi sonrasında Haziran ayı ile birlikte ödemeler dengesinde var olan dengesizliklerin de yavaş yavaş yerini toparlanmaya terk edeceğini öngörüyoruz. Yaz ayları için kura yönelik negatif bir beklentimizin de olmadığını not edelim. USDTRY uzun pozisyonumuzdan çıkmamızı da bu eksende değerlendirmek gerekiyor. 
  • Yaşanan iç gelişmelere paralel Türkiye'nin CDS risk priminde yaşanan gerilemenin yanı sıra, dün ABD'de açıklanan TÜFE enflasyonunun da Haziran ayında (yıllık bazda manşet) %3,1 olan piyasa beklentisinin altında %3,0 seviyesinde gerçekleşmesi ve 2 yıldan fazla bir süredir en düşük yıllık artışını kaydetmesi, FED'in faiz artırma gereksiniminin gittikçe azaldığı şeklinde yorumlandı. Doların piyasa faizi olan 10 yıl vadeli devlet tahvil getirisi neredeyse 25 baz puan gerileyerek %3,8 seviyesine gevşerken, doların piyasa kuru olan sepet bazında DXY'nin de önemli bir teknik seviye olarak gördüğümüz 101 seviyesinin altına sarkması, teknik bir bakış açısıyla (haftalık kapanışı takip edeceğiz) ilave dolar zayıflığına sebebiyet verebilir. Bu bağlamda, EURUSD paritesi 1,1150 seviyesini, kraliyet aslanı Sterlin ise 1,30 seviyesini aşarak son 15 ayın zirvesine yükseldiler. Dolar getirisi ile ters korelasyona sahip altının ons fiyatı 1,960 dolar ile son 4 haftanın zirvesine yükselerek havlu atmadım mesajı verirken, Bitcoin 30bin dolar seviyelerinde zemin kuvvetlendirmeye devam ettiğini gördük. Brent cinsi petrol ise uzun bir aradan sonra yeniden 80 dolar seviyesine yükseldi. 
  • Beklentilere oranla daha olumlu gelen Amerikan enflasyon verisine piyasaların iyimser tepkisi gece saatlerine de devam etti. Amerikan hisse senetleri veriye alkış tutarcasına yükselirken, risk iştahı denince akla gelen teknoloji hisselerinin işlem gördüğü Nasdaq endeksi son 15 ayın en yüksek düzeyinde geceyi kapattı. Yeni gün başlangıcında olumlu havanın Pasifiğin diğer ucuna da sarktığını görüyoruz. Asya genelinde hâkim renk koyu yeşil. Gösterge endeks Tokyo borsası %1,5 yükselirken, Hong Kong borsası Hang Seng %2,6 yükseliş kaydetmiş. Mali piyasaların gündeminde her hafta Perşembe günü olduğu üzere içeride TCMB ve BDDK haftalık bültenini takip edeceğiz. Dışarıda ise, İngiltere ve Euro bölgesi sanayi üretimi, ABD işsizlik maaş başvuruları ve ABD ÜFE rakamlarına bakacağız.
 
 
>ABD Enflasyon

1689222236d79332e8356cbb4aa161f947b8734d9a_1_1200.jpg
 

Emre Değirmencioğlu (@emredegirmenci5)
Grup Müdürü • Group Manager
Hazine Bölümü • Treasury Department
Yasal Uyarı: Bu e-postada yer alan yorumlar, kişisel bilgi ve tecrübelere dayanarak ve/veya güvenilir olduğuna inanılan kamuya açık kaynaklardan derlenerek hazırlanmıştır. Bu yayındaki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan, her ne surette olursa olsun kullanımı olumsuz etkileyecek her türlü sonuçtan dolayı Kıbrıs İktisat Bankası Ltd. ve ayrıca her ne nam altında olursa olsun her ne akitle bağlı olursa olsun her türlü çalışanı ve bu yazının yazarı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz ve/veya bu bilgiler, hiçbir surette gönderenleri ilzam etmez ve/veya sorumlu kılmaz. Kullanan ancak kendi bilgi, inisiyatif ve değerlendirmesi ile hareket etmelidir.