Günlük Piyasa Bülteni

Hazine Bölümü'müzün tecrübe ve birikiminden yola çıkarak Günlük Piyasa Analizleri yapılmakta ve siz değerli yatırımcılar ile paylaşılmaktadır.

Günlük hazırlanan bültenleri otomatik almak için Ad Soyad ve e-Posta adresinizi girerek "BÜLTENE KAYIT OL" demeniz yeterli.

Güncel Piyasa ve Döviz Haberleri 23/06/2020 - Salı

Borsa İstanbul: Çanlar kimin için çalıyor?

  • Türk mali piyasaları yeni haftayı beklentilerimize paralel temkinli iyimser bir şekilde karşıladı. 
  • Döviz cephesinde dalga boyunun kısalması, yabancı oyuncu eksikliği ve elbette yurtiçi yerleşiklerin dövizle olan aşkına karşı otoritelerin almış olduğu önlemler, uzun bir süredir konsantrasyonumuzu hisse senedi piyasasına çevirmemize neden olmuştu.  
  • BDDK’nın döviz kurunun yükselmesine karşı aldığı sert önlemler, gerekse de özel bankaların da kredi piyasasında daha fazla boy göstermesi için yürürlüğe koyduğu ‘aktif rasyosu’, bankacılık endeksinin son rallide sınai endeksinin gerisinde kalmasına neden olmuştu. 
  • Son 3 aylık dönemde, özellikle covid-19 şokunun atlatıldığı 20 Mart sonrasına bakarsak, Bankacılık endeksi %25 değer kazanırken, Sınai Endeksi %47 değer kazanmıştı (bakınız grafik). 
  • Avrupa’da hisse senedi endekslerinin dün olumsuz bir gün geçirmesine rağmen, içeride, uzun bir süredir olumsuz bir performans kaydeden banka hisselerine ilk defa ciddi alım gelmesi, Borsa İstanbul’un dün olumlu ayrışmasına neden oldu: BIST100 endeksi son 4 ayın zirvesine yükseldi. 
  • Bu eğilimin arkasında aşağıda grafikten de görüleceği üzere bankacılık endeksinin elbette ucuz olması ve devamında, ABD'de Halkbank davasına bakan savcı Preet Bharara değiştirilmesi etkili oldu.  
  • Alman fintech firması Wirecard, bilançosunda olan 1,9 milyar Euro'luk nakidin aslında olmadığı, muhasebe oyunları ile gizlendiği haberine, Lufthansa’nın 10 milyar dolarlık yardım paketi üzerinde mutabakat (şimdilik) sağlanamaması haberi eklenince, Avrupa borsaları satıcılı bir günü geride bıraktı. 
  • USD/TRY kuru şimdilik sakin eğilimini sürdürmeye devam etse de, (agresif bir yükseliş beklemesek de) 6,84-6,85 bandında enerjinin her geçen gün biraz daha biriktiğini düşünüyoruz. 
  • ABD doları son günlerde kaydettiği kazanımlarının bir kısmını geri verdi. Bu ihtimale dün de değinmiştik. Bu bağlamda, 2 hafta önce 1,1425 seviyesini test eden akabinde 1,12’nin altına inen EUR/USD paritesi, dün yeniden 1,1270 seviyesine toparlandı.  
  • Yatırımcıların, hatta merkez bankalarının bile göz bebeği olan altının ons fiyatı dün 1,760 dolara dayanarak son 8 yılın zirvesini test etti. Aşağıda 1,680 , yukarıda ise 1,765 dolar seviyesi oyun alanını çizglerini teşkil ediyor. Geçildiği yöne hareketin ivme kazanmasını bekliyoruz. Orta / uzun vadeli bir bakış açısı ile, yukarı yönlü bir atağa daha fazla ihtimal veriyoruz. 
  • Bir tarafta normalleşme eğilimi, bir tarafta ise OPEC+ ülkelerinin arz kesintileri ile arz ve talep dengesizliğini üzerinden atan Brent petrolün varil fiyatı 43 dolar ile Covid-19 sonrası dönemin zirvesine yükseldi. Kısa vadede 45 dolar seviyesi hedef sahasına girebilir. 
  • Dün TCMB ve TÜİK tarafından açıklanan tüketici güven endeksi, Haziran'da 62,6 değerini alarak 2019 Nisan ayından bu yana en yüksek seviyede açıklandı. Veri, virüsün etkilerinin de azalmaya başladığını gösterdi. 
  • Dün gece, Trump’ın ticaret danışmanı Navarro, Çin ile varılan ticaret antlaşmasının geçersiz olduğunu belirterek soru işaretlerine neden olsa da, Trump attığı tweet ile anlaşmanın devam ettiğini belirtti.
  • ABD borsalarının geceyi ılımlı yükseliş ile tamamlaması ardından, sabah saatlerinde Asya piyasalarında da %1’e varan yükselişler ile görünüm olumlu.  
  • Borsa cephesinde yavaş yavaş rengimiz değişmeye başlayacak. 115bin seviyesi üzerinde, ivme kaybederek, yükselişin devam etmesini beklesek de, düzeltme ihtiyacının belirmeye başlayacağını düşünüyoruz. USD/TRY kuru şimdilik yatay ama enerji birikiyor.  
  • Bugün Avrupa'da PMI rakamlarını takip edeceğiz.


Ø  Borsa İstanbul

TL faiz oranının son dönemlerde yatırımcılara negatif reel bir getiriye sunması ardından yatırımcılar tıpkı yurtdışında olduğu üzere getiri arayışına yöneldi. 23 Mart sonrası dönemde, virüsün yarattığı travmanın yavaş yavaş atlatılması ile, BIST100 endeksi de küresel iyimserliğe ayak uydurmuştu. Bu dönemde, BDDK’nın almış olduğu sert önlemler ile borsanın lokomotifi bankacılık hisseleri yerine sınai cephesi oldu.

Lakin, 23 Mart baz alınırsa (3 ay öncesi) Bankacılık endeksinin %25, ana endeksin %37, sınai endeksi ise %47 değer kazandığının altını çizmek gerekiyor. 

Kademeli olarak yaşanan yükseliş eğiliminin teknik  bir bakış açısı ile doyum noktasına doğru gelmeye başladığını görüyoruz. Bu bağlamda, düzeltmenin çok da uzak olmadığını düşünmeye başladık.

1592889760b43ea136aca616bc72f964a7377e7a58_1_1200.jpg 15928897617bc3260445ce743773f49278e672df68_2_1200.jpg 15928897613b29c172035c7e3f280b161709501230_3_1200.jpg

Emre Değirmencioğlu (@emredegirmenci5)
Grup Müdürü • Group Manager
Hazine Bölümü • Treasury Department
Yasal Uyarı: Bu e-postada yer alan yorumlar, kişisel bilgi ve tecrübelere dayanarak ve/veya güvenilir olduğuna inanılan kamuya açık kaynaklardan derlenerek hazırlanmıştır. Bu yayındaki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan, her ne surette olursa olsun kullanımı olumsuz etkileyecek her türlü sonuçtan dolayı Kıbrıs İktisat Bankası Ltd. ve ayrıca her ne nam altında olursa olsun her ne akitle bağlı olursa olsun her türlü çalışanı ve bu yazının yazarı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz ve/veya bu bilgiler, hiçbir surette gönderenleri ilzam etmez ve/veya sorumlu kılmaz. Kullanan ancak kendi bilgi, inisiyatif ve değerlendirmesi ile hareket etmelidir.