Günlük Piyasa Bülteni

Hazine Bölümü'müzün tecrübe ve birikiminden yola çıkarak Günlük Piyasa Analizleri yapılmakta ve siz değerli yatırımcılar ile paylaşılmaktadır.

Günlük hazırlanan bültenleri otomatik almak için Ad Soyad ve e-Posta adresinizi girerek "BÜLTENE KAYIT OL" demeniz yeterli.

Güncel Piyasa ve Döviz Haberleri 20/02/2020 - Perşembe

Bir gece ansızın gelebiliriz!

  • Türk mali piyasalarında dün günün en önemli gelişmesi, TCMB’nin olağan Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı idi. TCMB, politika faizini beklentilere paralel 50 baz puan indirerek %10,75 seviyesine çekti (son 6 toplantıda 1325 baz puan indirim gerçekleşti). 
  • Karar ardından yayımlanan kısa politika metninde, enflasyondaki seyrin yılsonu tahmini ile büyük ölçüde uyumlu olduğu değerlendirildi. Son dönemde açıktan fazlaya dönen cari dengedeki iyileşme de politika metninde yer buldu.  
  • Dün karar öncesi gün boyu 6,06-6,09 bandında işlem gören USD/TRY kuru, bu sabah erken saatlerde 6,10 seviyesini test etmiş. Bültenimizi yazdığımız sabah erken vakitlerde gün 6,09 seviyelerinden salınan USD/TRY kurunda, yukarda 6,10 seviyesinin her hangi bir nedenle geçilmesi durumunda alım isteğinin hızlanacağını düşünüyoruz (bakınız grafik). 
  • Tahvil piyasasında gösterge 2 yıllık faizi dün günü 20 baz puan düşüşle %11,05’den tamamlarken, faiz eğrisinin uzun tarafında bir miktar satış baskısı hissedildi. Yabancı nezdinde Türkiye risk algısını yansıtan Türkiye’nin 5 yıl vadeli CDS primleri 260 baz puan seviyesinde salınırken, Borsa İstanbul 100 endeksi son iki gündür satış baskısına boyun eğerek 119binli seviyelere geriledi.  
  • Bu arada Borsa İstanbul endeksinden iki sıfır atılmasına karar verildiğini de not edelim. BIST-100 endeksi, 6 basamak ve 2 küsurat ile dünyada en büyük endeks değerleri arasında yer alıyor.  
  • TCMB toplantısı ardından akşam saatlerinde FED’in 28-29 Ocak tarihlerinde gerçekleştirdiği FOMC toplantısının tutanaklarını yayımladı. FED üyeleri, işgücü piyasasının güçlü; büyümenin ise ılımlı bir düzeyde devam ettiği görüşünü yineledi.  
  • Hemen hemen artık herkesin gündeminde geniş bir yer alan koronavirüs, küresel büyümeye yönelik bir risk teşkil ettiği FED politika metninde de yer bulmuş. Üyeler, mevcut parasal duruşun devam etmesinin enflasyonun %2 hedefinin altında seyretmeye devam ettiği ortamda uygun olduğunu düşünüyor. 
  • Koronavirüs tehlikesi artmaya devam ettikçe, büyük ve önde gelen merkez bankalarının faiz indirimi dahil piyasa dostu duruşlarını güçlendirmeye devam edeceklerini düşünüyoruz. FED’den bu yıl için faiz indirim beklentileri henüz bitmedi.  
  • Bu sabah itibari ile koronavirüse nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 2,118 olurken, enfekte olan kişi sayısı 74,574 yükseldi. Çin Merkez Bankası, ekonomik cephede virüsün verdiği tahribatı savuşturmak adına bir yıl vadeli gösterge kredi faizini 10 baz puan düşürerek %4,15’ten %4,05’e çekti. 
  • ABD borsaları dün geceyi yükselişle tamamlarken, bu sabah Asya piyasalarında da yükseliş eğilimli bir seyir var. Faiz oranları inen Çin cephesinde Şangay borsası neredeyse virüsün tahribatını savuşturmuş görünüyor (9 günde %14 düşen endeks, son 12 günde %11,25 yükseliş kaydetti). 
  • Küresel cephede dolar rüzgarının tüm sürati ile devam ettiğini söylemek gerekiyor. ABD 10 yıllık devlet tahvil faizleri (güvenli liman) %1,55 ile düşük seyrini korurken, dolar endeksi 100 seviyesine dayandı.  
  • Altının ons fiyatı bu sabah 1,610 dolar seviyesine yükseldi. Gelinen seviyenin 2013 yılından bu yana ne yüksek seviyeye olduğunu not etmek gerekiyor. Teknik manada, altında yükseliş eğilimli seyrin yavaş da olsa ivme kaybetmeye aday olduğunu düşünüyoruz (bakınız grafik).
  • Dolar, yen karşısında son altı ayın en büyük kazanımını elde ederken, güçlü dolar, zayıf Avrupa sonucunda EUR/USD paritesi 1,08 seviyesinin hemen altında işlem görürken, teknik manada 1,07- 1,08 bandını EUR lehine uzun pozisyon açmak için kolluyoruz.
  • Gelelim Türk mali piyasalarına. Dün TCMB’nin faiz indirimi piyasa beklentilerini ile uyumlu olması nedeniyle geniş çaplı bir etki doğurmadı. Her ne kadar TL açısından reel bir getiriden söz edemiyor olsak da, TCMB’nin faiz indirimlerine devam edeceği ve tek haneli seviyeleri hedefleyeceğini öngörüyoruz. 
  • Kurun yeniden yükselişe geçmesi ister istemez ithal mal fiyatları üzerinden enflasyon geçişkenliği yaratacaktır. Petrol her ne kadar arkadan itici bir güç olsa da, koronavirüs ile ilgili ilk olumlu haberde zincirlerini yukarı yönlü kıracaktır. Öte yandan, kıpırdayan ekonomik aktivite nedeniyle, cari işlemler dengesinin de yeninden açığa dönmeye başlayacak olması, döviz talebi de doğuracaktır.  
  • Buraya kadar olanlar, bildiğimiz ve ölçebildiğimiz riskler. Bir de bildiğimiz bilinmeyenler var. Rusya ile müttefik olunmayacağını anlaşılması nedeniyle, İdlip’e askeri sevkiyat devam ediyor. Türkiye’nin ay sonuna kadar Rusya destekli Suriye rejim güçlerine vermiş olduğu ültimatoma uyulmaması durumunda askeri hareketin başlayacağını görüşü her geçen gün biraz daha ağırlık kazanmaya başladı. 
  • ABD’nin Türkiye tezlerini desteklemeye devam ettiği bir ortamda, pragmatik bir kişiliğe sahip Sn. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın nasıl bir karar alacağının hep birlikte izleyeceğiz. Sn. Cumhurbaşkanı Erdoğan dün TBMM'de yaptığı konuşmada, Suriye'ye yönelik önceki operasyonların hemen öncesinde de söylediği "bir gece ansızın gelebiliriz" söylemini İdlib için de tekrarladı. 
  • Ankara'nın Kremlin’den makul bir çözüm bulamadan gelmesi ardından, Rusya'nın hava saldırısı ile Türkiye sınırına sivil akın devam ediyor. Birlemiş Milletler, gelişmeleri en büyük insani facia olarak nitelendirirken, Rusya ile tamam mı devam mi aşamasında olduğumuzu ve bıçağın kemiğe dayandığı noktaya çok yakın olduğumuzun altını çizmek istiyoruz.
  • Haliyle, Rusya destekeli rejim güçleri ile göğüs göğüşe bir çarpışma, Türk mali piyasalarında yarar sağlamayacaktır.   
  • Bugün hem Türkiye hem de Euro Bölgesinde Şubat ayı tüketici güven endeksi açıklanacak.

Altın

Güvenli liman olarak güçlenen ve 2013 yılından bu yana en yüksek seviyeye gelen altında, olası bir düzeltmenin çok da uzak olmadığını düşünüyoruz. Bu bağlamda, eğer sayımımız doğru ise, yukara 1,630-1,635 seviyelerine doğru bir harekette, altın pozisyonumuzu realize edeceğiz.

15821844558ff764dfde0f1abba35ec4677fdbd9bc_1_1200.jpg

USD/JPY

5 senelik düşüş trendi yukarı yönlü kırıldı. Küresel olarak güçlenen dolar, Japon Yen’i karşısında dün ani ve sert bir yükseliş kaydetti. Yen’deki sert düşüş, Japon Yen’in güvenli liman konumunu sorgulattı! Teknik manada, 114 seviyesine doğru ilerliyoruz.

15821844556e5af916da432702ab4405545882012c_2_1200.jpg

USD/TRY
 
5,9850 seviyesinden kurtulan USD/TRY kuru günlerdir 6,06 seviyelerine demir atması ardından, son günlerde bültenlerimizde belirttiğimiz 6,10 seviyesi bu sabah test edildi.

15821844551d310f9c0eb8f2ea004c2e3596f60577_3_1200.jpg
Teknik manda, 6,10 seviyesinin üzerinde başka bir dünya var. Bu nedenle, 6,10 seviyesinin kolay geçilmeyeceğini öngörüyoruz. Geçilmesi durumunda, yukarda ilk etapta 6,14 seviyesi radar menziline girecektir.

15821844565f52b67adcdecce2a03387503f3b816a_4_1200.jpg
Emre Değirmencioğlu (@emredegirmenci5)
Grup Müdürü • Group Manager
Hazine Bölümü • Treasury Department
Yasal Uyarı: Bu e-postada yer alan yorumlar, kişisel bilgi ve tecrübelere dayanarak ve/veya güvenilir olduğuna inanılan kamuya açık kaynaklardan derlenerek hazırlanmıştır. Bu yayındaki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan, her ne surette olursa olsun kullanımı olumsuz etkileyecek her türlü sonuçtan dolayı Kıbrıs İktisat Bankası Ltd. ve ayrıca her ne nam altında olursa olsun her ne akitle bağlı olursa olsun her türlü çalışanı ve bu yazının yazarı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz ve/veya bu bilgiler, hiçbir surette gönderenleri ilzam etmez ve/veya sorumlu kılmaz. Kullanan ancak kendi bilgi, inisiyatif ve değerlendirmesi ile hareket etmelidir.