Günlük Piyasa Bülteni

Hazine Bölümü'müzün tecrübe ve birikiminden yola çıkarak Günlük Piyasa Analizleri yapılmakta ve siz değerli yatırımcılar ile paylaşılmaktadır.

Günlük hazırlanan bültenleri otomatik almak için Ad Soyad ve e-Posta adresinizi girerek "BÜLTENE KAYIT OL" demeniz yeterli.

Güncel Piyasa ve Döviz Haberleri 06/05/2020 - Çarşamba

BDDK, TL’nin yurtdışına akışını daha da engelledi! 

  • BDDK, dün gece saatlerinde aldığı ani bir karar ile, yurtdışına TL akışını daha da sınırlandırdı. Bankaların, her ne suretle olursa olsun, yurtdışına TL vermesini, özkaynaklarının %0,5'i ile sınırlandırıldı.  
  • BDDK’nın dün almış olduğu karar, yurtdışına TL akışını engelleyip döviz talebini sınırlandırmayı amaçlasa da, 2018 kur krizinden bu yana alınan bu tip önlemlerin pek de işe yaradığını söylemek güç. Dahası, karar, düzgün çalışan bir sistemin işleyişini olumsuz etkileyerek döviz talebini daha da tırmandırabilir. Yasaklamalar her daim ters tepki vermiştir.
  • Küresel mali piyasalar dün iyimser bir günü geride bıraktı. Bir tarafta devletlerin COVID-19  izolasyonlarını gevşeteceği beklentisi, öte yandan küresel para otoritelerinin devam eden destekleyici duruşu ve haliyle ekonomik aktivitenin hareketlenmesi ile serbest düşüşünü durduan petrol, iyimserliği destekliyor.
  • Dün, virüs krizine karşı, önde gelen Merkez bankalarının almış olduğu genişleyici adımlara ilk tepki Alman Yüksek Mahkemesinde geldi. Mahkeme, Avrupa Merkez Bankası’nın tahvil alımlarında (parasal genişleme) yetkisini aştığı yönünde karar vererek geri adım atması için 3 ay süre tanıdı.
  • Bu gelişmeyi hem ortak para birimi EUR, hem de AB'nin birliğini açısında tehlikeli olarak yorumluyoruz. Virüsün kaldırdığı toz bulutu oturunca, İngiltere’nin izlediği yola mesela İtalya ve İspanya gibi ülkelerin de girme olasılığı azımsanmayacak kadar yüksek görünüyor. EUR/USD paritesinde 1,0830 seviyesine dikkat edelim (bakınız grafik).
  • Dün bültenimizde, yukarda sıraladığımız küresel iyimserliğe paralel, hisse senedi piyasalarının iyimser tarafta kalacağını, lakin içerde, USD/TRY kuru üzerinde son 5 aydır bitmek bilmeyen baskının daha da aratabileceğini savunuştuk.
  • Dün, dolar karşısında 7,10 seviyesine kadar TL’nin değer kaybettiğini gördük. Özellikle, küresel havanın ılımlı olduğu ve gelişmekre olan ülke para birimlerinin de iyimser tarafta kaldığı bir günde, TL’nin negatif ayrışması düşündürücü (bakınız grafik).
  • Haftabaşı bültenimizde, TCMB’nin rezervlerinin hızla azaldığı, emanet olarak alınan dövizlerin (swap) düşüldüğünde, rezervlerin eksiye geçtiğini ve bunun da TL’nin koruma kalkanını zayıflattığını yazmıştık.
  • TCMB Başkanı Uysal’ın bir Pazar günü, “Merkez Bankaları ile swap görüşmesi yapıyoruz” demesinden bu yana geçen sürede henüz bir ilerleme sağlanamaması (yurtdışından döviz getirilememesi) da, TL varlıklar üzerinde baskı kuruyor.
  • Yeni gün başlanıgıcında, küresel mali piyasalarda hafif de olsa satıcılı bir eğilim görülüyor. İçeride ise tüm gözler, döviz kuru üzerinde olmaya devam edecektir.
 

Ø  EUR/USD

Alman Yüksek Mahkemesi, Avrupa Merkez Bankası’nın tahvil alımlarında (parasal genişleme) yetkisini aştığı yönünde karar vererek geri adım atılması için 3 ay süre tanıdı. Karar, EUR üzerinde baskı kurdu. Teknik manada, 1,0830 seviyesi karar verici olacaktır. 1,0870 seviyesi zarar kes düşünülerek aşağıda 1,07’Ii seviyeler hedeflenebilir.

15887421127e8057c09e81911bfab41f057e819e88_1_1200.jpg
 
Ø  USD/TRY

5 aydır kesitisiz bir şekilde yükselen USD/TRY kuru, dün 7,1 seviyesini test etti. Yukarda, tüm zamanların zirvesi olan 7,24’ün artık kıyısındayız.

1588742112e76d42559db20b2e7706a464c372d72e_2_1200.jpg

Ø  Reel Efektif Döviz Kuru
 
TCMB Nisan ayı reel efektif döviz kurunu açıkladı. Reel kur, en basit anlatımı ile, enflasyon etkisinden arındırılmış döviz kur seviyedir. Veri, geçmiş hakkında bilgi sunduğundan, önemli bir piyasa etkisine de neden olmuyor. Yine de, çıplak gözle bakıldığında, TL’nin zayıfladığını görüyoruz.

  1588742112ec1c762064f99e6809c9fdf0c74e7440_3_1200.jpg

Ø  Finans dışı kesiminin net döviz borcu  

TCMB'nin açıkladığı verilere göre finans dışı kesimin net döviz pozisyonu Şubat itibarı ile 170,4 milyar USD seviyesine geriledi (Ocak 175,9 milyar dolar). Yurt dışı kaynaklı finansmanın kesintiye uğraması (borcun roll edilememesi) veya TL'de devam eden sert değer kaybının daha şiddetlenmesi, şirketler açısından kambiyo zararı anlamına geliyor.

158874211340e61fbc0764a59552a48b227c8f12ea_4_1200.jpg

Emre Değirmencioğlu (@emredegirmenci5)
Grup Müdürü • Group Manager
Hazine Bölümü • Treasury Department
Yasal Uyarı: Bu e-postada yer alan yorumlar, kişisel bilgi ve tecrübelere dayanarak ve/veya güvenilir olduğuna inanılan kamuya açık kaynaklardan derlenerek hazırlanmıştır. Bu yayındaki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan, her ne surette olursa olsun kullanımı olumsuz etkileyecek her türlü sonuçtan dolayı Kıbrıs İktisat Bankası Ltd. ve ayrıca her ne nam altında olursa olsun her ne akitle bağlı olursa olsun her türlü çalışanı ve bu yazının yazarı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz ve/veya bu bilgiler, hiçbir surette gönderenleri ilzam etmez ve/veya sorumlu kılmaz. Kullanan ancak kendi bilgi, inisiyatif ve değerlendirmesi ile hareket etmelidir.