Günlük Piyasa Bülteni

Hazine Bölümü'müzün tecrübe ve birikiminden yola çıkarak Günlük Piyasa Analizleri yapılmakta ve siz değerli yatırımcılar ile paylaşılmaktadır.

Günlük hazırlanan bültenleri otomatik almak için Ad Soyad ve e-Posta adresinizi girerek "BÜLTENE KAYIT OL" demeniz yeterli.

Güncel Piyasa ve Döviz Haberleri 20/04/2020 - Pazartesi

BDDK Aktif Rasyosu ve TCMB swap haberleri ile renklenen haftasonu

  • Haftanın son iş gününde, küresel mali piyasalarda risk iştahının toparlandığına şahit olduk.
  • ABD Başkanı Trump’ın kademeli de olsa koronavirüse yönelik uygulanan izolasyonu gevşeteceği yönünde açıklama, piyasalara destek çıktı.
  • Ekonomik aktivitenin yavaş da olsa yeniden çalışmaya başlayacak olması, normalleşmenin ilk sinyali olarak algılanarak hisse senedi endekslerinde alımları tetikledi.
  • Öte yandan, Gilead ve Moderna şirketlerinin pandemiye karşı ilaç çalışmaları da umut verici bir gelişme olarak küresel piyasaların yüzünü güldürdü.
  • Bu iki gelişmenin yansıması kendisini hisse senedi endekslerinde gösterdi: Avrupa borsa endekslerinde yükseliş %4'e; ABD’de ise %3’e vardı.
  • Risk algısının iyileştiği teyit edilince, olan sarı metale oldu. Geride bıraktığımız hafta onsu 1,746 dolar ile son yılların rekorunu kıran altın, artan risk iştahı ve haliyle gerileyen güvenli liman ihtiyacı nedeniyle 1,670 dolar seviyesine kadar gevşedi.
  • Kısa vadede sert bir yükseliş kaydetmiş olan altında aşağı yönlü düzeltmenin devam edeceğini düşünüyoruz. Senaryo analizimin için aşağıdaki grafiğimizi incelebilirsiniz.
  • Türk mali piyasaları da, Cuma günü olumlu havadan nasiplenmeye çalıştı. Küresel borsaların ralli yaptığı günde, BIST100 endeksi günü %2 primli tamamlarken, USD/TRY kuru, Cuma günü sabah saatlerinde test ettiği 6,95 seviyesinden günün ikinci yarısı 6,83 seviyesine kadar gevşese de, kazanımlarını koruyamayarak günü 6,93 seviyesinden tamamladı.
  • Haftasonu ise Türk Mali piyasalarını ilgilendiren önemli gelişmeler yaşandı. Hatırlanacağı üzere, Sn. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Maliye Bakanı Sn. Albayrak, özel bankaları, koronavirüs ile mücadelede yeteri kadar kredi vermedikleri için sert bir şekilde eleştirmiş, “iyi bir sınav vermediklerini” belirtmişlerdi.
  • Bu minvalde, kamu ve özel banka ayrımı yapılmasından duydukları moral bozukluğunu BDDK ile toplantı düzenleyerek dile getiren özel bankalara, BDDK haftasonu yeni bir düzenleme ile geri dönmüş oldu.
  • BDDK, bankaların aktif rasyosu için bir düzenlemeye gitti ve bu düzenlemeye uyulmaması halinde de yaptırım uygulayacağını açıkladı. Ortaya konulan formülü incelediğimiz zaman, BDDK’nın bankalara kredilerinizi büyütün dediğini görüyoruz.
  • Bankalar, mevduatın krediye dönüştüğü güvenilir kurumdur. Asıl amaçları, kaynak sağlayan mevduat müşterisinin parasını en güvenilir ve geri dönecek şekilde kredi olarak gönüllülük esasına göre sattığı ve aracılık faaliyetinden kazanç sağladığı yerdir.
  • Verilen aktif rasyosu formülüne göre, bankalardan, döviz mevduatlarını artırmaması; öte yandan, TCMB ile Swap işlemlerini artırası isteniyor.
  • BDDK, bilanço dışı olan swap kalemini aktif rasyosunun pay kısmına koyarak açıkca TCMB ile swap yapın, rasyonuz yukarı gelsin sinyali vermiş.
  • Yan etki olarak da, bankaların elinde var olan müşteri döviz mevduatlarını (DTH)’ları TCMB ile swap yaparak, TCMB’nin brüt döviz rezervlerini güçlendirmeyi amaçlamış.
  • Bir taşla pek çok kuş vurmayı hedefleyen aktif rasyosunu ile ilgili hazırladığımız görseli ve açıklamaları aşağıda takip edebilirsiniz.
  • Cumartesi günü Aktif Rasyosunu inceleyerek geçirirken, Pazar günü ise TCMB Başkanı Sn. Uysal, "Merkez bankaları ile swap görüşmeleri yapıyoruz" dedi.
  • Hatıralanacağı üzere, son günlerde IMF’nin kısa vadeli destek hattına baş vurmayacaklarını açıklayan otoriteler, Merkez Bankaları ile swap hattı kurulması için çalışıyordu.
  • Hatta, Japonya Başbakanı Abe ile Sn. Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı görüşmede, TCMB ile BOJ arasında bir swap imkanının konuşulmuş olabileceğini bile düşünmüştük.
  • Elbette, henüz rakam telaffuz edilmese de, “Olaylar gelmeden gölgeleri gelir” diyen Samuelson aklımıza geliyor.
  • Mesela, dün Sn. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Trump ile koronavirüs kapsamında (ekonomik anlamda) ortak mücadeleyi ele almış. Bu minvalde, acaba TCMB ile FED arasında bir swap hattı kurulması da görüşülmüş olabilir mi?
  • Özetlemek gerekirse, TCMB’nin bürt döviz rezervleri son haftalarda ciddi bir şekilde eriyor. Rezervlerin güçlendirilmesi şart. IMF’nin kısa vadeli destek hattını istemeyen yetkililerin yurtdışı Merkez bankaları ile swap hattı tesis etmesi, TL üzerinde var olan baskıyı azaltabilir.
  • Haberin gecikmemesi durumunda (swap hattına yönelik), USD/TRY kurunun 6,80 seviyesini hedefleyeceğiz; aksi takdirde yukarda 7 seviyesinin çok yakın bir zamanda test edilebileceğini öngörüyoruz (bakınız grafik).
  • Çin’e karşı öfkenin dünya genelinde büyüdüğünü görüyoruz. Virüsün biyolojik bir silah olduğu veya labaratuvardan kaçtığı gibi komplo teorilerinin artmaya başladığını ve bunun da Çin üzeride baskı kurduğunu görüyoruz. Başkan Trump, bilinçli bir ihmal tespit edilirse, bedel ödeteceklerini söyledi.
  • Petrol fiyatlarında düşüş eğilimi bol arz düşük talep nedeniyle devam ederken, küresel mali piyasalar haftayı sakin bir başlangıç ile karşılıyor. ABD borsalarının vadeli işlemlerinde hafif çapta eksiler görülürken, Asya endekslerinde ise %1’e varan düşüşler var.
  • Yukarda da değindiğim üzere, içerde gözler swap haberleri üzerinde olacaktır. Gecikmesi, TL ve TL cinsi varlıklar üzernde baskıyı yeniden artırabilir. Çarşamba günü TCMB'nin olağan faiz toplantısı da bu haftanın önemli gelişmleri arasında takip edilecektir.


Aktif Rasyosu

1587358283731c0bdd500040902061735f54749598_1_1200.jpg

USDTRY

USDTRY kurunda Cuma günü oldukça dalgalı bir gün yaşandı. Yurtışı piyasaların olumlu havasına paralel 6,95'den 6,83'e inen kur haftayı 6,93'den tamamladı. TCMB Başkanı Uysal'ın Merkez Bankaları ile swap anlaşması için görüştükleri haberi, kuşkusuz döviz rezervlerinin azaldığı bir ortamda olumlu. Lakin, somut haberlere ihtiyaç duyuluyor. Gelmesi durumunda, ilk etapta 6,80 seviyesinin hedefleneceğini düşünüyoruz. Aksi takdirde,psikolojik 7 seviyesi pek de uzak görülmüyor.

15873582836935a80ffbac660443bc351ac54b8529_2_1200.jpg  
Ons Altın

Başkan Trump'ın açıklamaları ve beraberinde virüse karşı ilaç çalışmalarına yönelik olumlu açıklamalar, haftanın son iş gününde moralleri toparlarken, güvenli liman edası ile değer kazanan altın da sert bir satışa boyun eğdi. Teknik manada, düşüşün devam edebileceğini düşünüyoruz. 1,687 seviyesinin altında, sırası ile 1,592 seviyesine kadar düzeltme devam edebilir.

1587358283d297663036ae5d979912c0c19d44f961_3_1200.jpg 1587358284dbe586465ea10ddbf75b72af68d32891_4_1200.jpg
 
TCMB Beklenti Anketi

TCMB Nisan ayı beklenti anketi sonuçlarını açıkladı. Covid-19 sınırlamaları sonrası ilk anket olması nedeniyle önemli. Bu anket sonuçlarının TCMB'nin tahminleri olmadığı, piyasa katılımcılarının tahminleri olduğunu belirtmekte yarar var. 60 tahmincinin tahmin medyanları verilmiştir. Buna göre:
 
Yıl sonu TÜFE enflasyon beklentisi %9.98'den %9.76'ya geriledi. Resmi hedef %8.5
12 ay sonrasına ilişkin TÜFE enflasyon beklentisi %9.51'den %9.70'e yükseldi.
24 ay sonrasına ilişkin TÜFE enflasyon beklentisi %8.51'den %8.62'ye yükseldi,
Yıl sonu USDTRY kuru beklentisi 6.51'den 6.93'e; 12 ay sonrası beklentisi 6.66'dan 7.11'e yükseldi.
2010 yılı GSYH büyüme beklentisi %3.3'ten eksi %0.6'ya geriledi.


Emre Değirmencioğlu (@emredegirmenci5)
Grup Müdürü • Group Manager
Hazine Bölümü • Treasury Department
Yasal Uyarı: Bu e-postada yer alan yorumlar, kişisel bilgi ve tecrübelere dayanarak ve/veya güvenilir olduğuna inanılan kamuya açık kaynaklardan derlenerek hazırlanmıştır. Bu yayındaki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan, her ne surette olursa olsun kullanımı olumsuz etkileyecek her türlü sonuçtan dolayı Kıbrıs İktisat Bankası Ltd. ve ayrıca her ne nam altında olursa olsun her ne akitle bağlı olursa olsun her türlü çalışanı ve bu yazının yazarı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz ve/veya bu bilgiler, hiçbir surette gönderenleri ilzam etmez ve/veya sorumlu kılmaz. Kullanan ancak kendi bilgi, inisiyatif ve değerlendirmesi ile hareket etmelidir.