Günlük Piyasa Bülteni

Hazine Bölümü'müzün tecrübe ve birikiminden yola çıkarak Günlük Piyasa Analizleri yapılmakta ve siz değerli yatırımcılar ile paylaşılmaktadır.

Günlük hazırlanan bültenleri otomatik almak için Ad Soyad ve e-Posta adresinizi girerek "BÜLTENE KAYIT OL" demeniz yeterli.

Güncel Piyasa ve Döviz Haberleri 30/03/2022 - Çarşamba

Barış umudu :)

  • Türkiye'nin ev sahipliğinde dün İstanbul'da düzenlenen Rusya ile Ukrayna arasında müzakerelerden ilerleme sağlandığı yönünde haberlerin gelmesi, küresel mali piyasalarda iyimserlik yarattı. Görüşme ardından tarafların 'yapıcı' yönde ilerleme sağlandığına ilişkin açıklamaları ve Rusya'nın başta Kiev yakınlarında olmak üzere askeri operasyonunun ölçeğini keskin bir şekilde 'azaltacağını' belirtmesi, güvenli liman olarak görülen kıymetli madenler, petrol ve dolar üzerinde baskı kurarken, hisse senetleri, EUR ve GBP kazanımlarını artırdı.
  • İlk nazarda, haberin patlak vermesi ile barış umudunu iyice satın alan küresel mali piyasalarda altının ons fiyatı 1,890 dolar seviyesine varan bir geri çekilme kaydederken, kuzey denizi petrolü Brent 104 dolar seviyesinin diplerine kadar gevşedi. Bunun bir yansıması olarak da doların piyasa kuru olan sepet DXY evvelki gün test ettiği 99,25 seviyesinden bu sabah 98 seviyesinin diplerine kadar gevşedi. Altın cephesinde haftalık kapanışın 1,930 dolar seviyesinin altında olmasını olumsuz olarak yorumlayacağız. Benzer bir şekilde, Brent cinsi petrolde ise 103 dolar seviyesinin altında yükseliş eğilimi sorgulanacaktır. 
  • Dün ilk nazarda esen olumlu hava, müzakerelerin 'kalıcı' bir ateşkes olmadığını anlaşılması ardından yerini volatiliteye kısmen de olsa terk ettiğini gördük. Yine de, bardağın dolu kısmını görmek isteyen piyasalarda, dolar, küresel çapta değer kaybederken, hisse senetleri yükseliş kaydetti. Bunun içeriye de yansıması aynı düzeyde oldu. Türkiye, ilk nazarda Montrö Boğazlar Sözleşmesinin gereğini yaparak devamında ise Rusya ve Ukrayna arasında arabulucu konumuna gelmesi, hatta, kritik jeopolitik konumu nedeniyle yeni dünya düzeninde vazgeçilmez olduğunun iyice anlaşılması ve yine garantör ülke sıfatının önerilmesinin de yardımı Türk Lirası dün adeta hayata dönerek 14,85 seviyesindeki 'çakılı defans' hattından kurtularak (!) 14,60 seviyesine varan bir geri çekilme kaydederken, BİST100 endeksi günü %1,6 oranında yükselişle tamamladı.
  • Rusya'ya yönelik yaptırımlar neticesinde Putin'in enerji ihracatında ruble talep etmesi, Batı'nın ise buna şimdilik yanaşmaması nedeniyle enerji piyasasından gergin havanın devam etmesini bekliyoruz. Bir noktada barış sağlansa da, soğuk savaşın uzun bir süre korunacağını düşünüyoruz.  USDRUB paritesi, savaş öncesinde 75, savaşın patlak vermesi ardından 150 seviyesini test etmesi sonra bu sabah 85 seviyesine kadar gevşedi. Her ne kadar piyasa sağlıklı çalışmasa da, rublenin değer kazandığını görüyoruz. Bu arada, Rusya'nın gelecek hafta vadesi dolacak 2 milyar dolar tutarında eurobondunu ruble olarak geri almayı da teklif ettiğini not etmek gerekiyor. Rusya'nın 5 yıllık CDS risk priminin 3binli seviyelerden 2bin seviyesinin diplerine kadar gevşediğini görüyoruz.
  • Resesyon kaygılarına rağmen, dün jeopolitik risklerde bir nebze de olsun ilerleme sağlandığı yönünde haberler ile Avrupa borsaları günü %2'ye yakın artıda tamamlarken, ABD borsaları da geceyi %1,5 civarında yükselişle tamamladı. Dünden kalan iyimserlikle bu sabah Japonya hariç, Asya genelide de hava ılımlı yükselişlere sahne olurken, Japonya borsasında %1,5 civarına düşüşün arkasında, Japonya'da açıklanan perakende satışların, genişletilmiş COVID-19 kısıtlamalarının hizmet sektöründeki işletmeleri etkilemesi ve bu çeyrekte tüketime dayalı bir toparlanma beklentileri konusunda şüphe uyandırması nedeniyle beş ay içinde ilk kez Şubat ayında düştü.
  • Japonya Merkez Bankası'nın yükselen faizleri durdurmak adına geçici alımlar da dahil olmak üzere piyasada boy gösterdiğini de not edelim. ABD faizleri ile Japon 10 yıllık faizleri arasında makasın ABD lehine daha da açılması paralel (ABD %2,34 ; Japonya %0,21) Japon Yeni dolar karşısında hafta başı 125 seviyesine varan bir değer kaybı ile son 7 senenin en değersiz konumuna gelmişti. 
  • Dünkü zirveden çıkan Rusya'nın ilk adım olarak Kiev ve bazı büyük şehirlerdeki operasyonlarını keskin bir şekilde azaltma kararına ABD şüphe ile yaklaşsa da, barış umudunun küresel mali piyasalarda ana tema olmaya devam edeceğini düşünüyoruz. Bitcoin haftasonu 45,500 dolar seviyesindeki direncini kırması ardından son günlerde 48,200 dolar seviyesindeki 200 günlük ortalamasına takıldı. Teknik manada, 48,200 seviyesinin geçilmesi durumunda yukarda 52bin seviyesini hedefleyeceğiz. 
  • Müzakerelerde yaşanan iyimserliği bir kenara bırakıp biraz da enflasyon ve faiz tarafına yani FED'e bakarak bültenimizi noktalayalım. Dün bültenimizde belirttiğimiz ve detaylı incelediğimiz üzere, ABD'de kısa vadeli faiz oranları uzun vadeli faiz oranlarının üzerine yükselerek verim eğrisi iyice düz bir görünüm alırken hatta bazı vadelerde terse bile döndü. Dün bültenimizde hatırlanacağı üzere 5 ve 10 yıllık ABD tahvil getirilerini incelemiş ve 5 yıllık getirinin 10 yıllık getiriyi aştığını göstermiştik. Konu oldukça sıcak ve her yerde işlendiğinden, bir kez daha kısaca ele almak isteriz. Kısa vadeli faizler ile 10 yıllık tahvil getirileri arasındaki fark ekonominin gelecekteki seyri hakkında önemli ipuçları sunduğuna inanılıyor. 2 yıllık tahvil getirisinin dün 10 yıllık tahvil getirisini aşması piyasalarda 'resesyon' endişelerini bir kez daha körükledi! 1990 yılından bu yana, yani neredeyse son 30 senede, 2-10 yıl arasındaki farkın kısa vade lehine dönmesi 3 kez olmuş (dördüncü de dün gerçekleşti) ve akabinde ekonomi 3 kere resesyona yani durgunluğa girmiş olduğunu altını çizelim. Tarih tekerrürden mi ibaret hep birlikte tecrübe edeceğiz.
  • Müzakerelerden ılımlı haberler gelse de, soğuk savaşın uzun bir süre devam edeceği, hatta FED'in üzerindeki jeopolitik belirsizlikten de kurtularak daha rahat para politikasını sıkılaştıracağı beklentisi, piyasalar üzerinde yeniden baskı kurabilir. Büyük bir iyimserlik içerisinde olmadığımızın altını bir kez daha çizmek isteriz! Bugünün veri takviminde, içeride ekonomik güven endeksi, dışarıda ise Alman TÜFE, ABD özel sektör istihdam ve büyüme verileri takip edilecek.
 

Emre Değirmencioğlu (@emredegirmenci5)
Grup Müdürü • Group Manager
Hazine Bölümü • Treasury Department
Yasal Uyarı: Bu e-postada yer alan yorumlar, kişisel bilgi ve tecrübelere dayanarak ve/veya güvenilir olduğuna inanılan kamuya açık kaynaklardan derlenerek hazırlanmıştır. Bu yayındaki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan, her ne surette olursa olsun kullanımı olumsuz etkileyecek her türlü sonuçtan dolayı Kıbrıs İktisat Bankası Ltd. ve ayrıca her ne nam altında olursa olsun her ne akitle bağlı olursa olsun her türlü çalışanı ve bu yazının yazarı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz ve/veya bu bilgiler, hiçbir surette gönderenleri ilzam etmez ve/veya sorumlu kılmaz. Kullanan ancak kendi bilgi, inisiyatif ve değerlendirmesi ile hareket etmelidir.