Günlük Piyasa Bülteni

Hazine Bölümü'müzün tecrübe ve birikiminden yola çıkarak Günlük Piyasa Analizleri yapılmakta ve siz değerli yatırımcılar ile paylaşılmaktadır.

Günlük hazırlanan bültenleri otomatik almak için Ad Soyad ve e-Posta adresinizi girerek "BÜLTENE KAYIT OL" demeniz yeterli.

Güncel Piyasa ve Döviz Haberleri 01/12/2020 - Salı

Ay sonu fırtınası sert oldu. Yeni ayda güneş ısıtıyor

  • CNN.Money tarafından açıklanan Korku ve İştah (Fear and Greed) endeksi, 1 yıl aradan sonra yeniden aşırı iştah seviyesine yükselerek, hisse senedi piyasalarında beklediğimiz kar satışları ve düzeltmenin de adeta habercisi oldu.
  • Ayın son, haftanın ise ilk iş günü, bu bağlamda kar satışlarının gölgesinde tatsız bir şekilde tamamlandı.
  • Küresel olarak uygulanan ultra gevşek para politikasına paralel, dünyada faizlerin sıfır olduğunu bir ortamda, MSCI Dünya Hisse Senedi endeksinin ve endüstriyel metal fiyatlarının tüm zamanların zirvesinde olduğunu unutmayalım. Bu istek, dönem dönem kar satışları ile kesilse de, ana trendin değişmesi zor görünüyor.
  • Bu bağlamda, bol paranın adresi getiri arayışı ile hisse senetleri olunca, dün ay sonu portföy dengeleme ve zirve seviyelerine gelmiş enstrümanlarda kar alma isteği, hemen hemen her yerde kendisini hissettirdi.
  • İçeride ise, dün sabah saatlerinde TÜİK tarafından açıklanan büyüme rakamlarına manşet bazda veya nicelik olarak bakarsak adeta şapka çıkarmak gerekiyor. Lakin, nitelik olarak alt detaylara indiğimizde, yılın üçüncü çeyreğinde yakalanan %6,7 oranında büyümenin istihdamı canlandıramadığı gibi, tarihin belki de en pahalı büyümesi olduğunu düşünüyoruz (bakınız grafik)!
  • Genellikle, bu tip manşet olarak güçlü hele bir de dünyanın bu kadar zor bir dönemden geçtiği ortamda sağlanan (neler pahasına) büyümeye karşı siyasilerden gelen süslü açıklamalara çok alışığız. Dün adeta ezber bozan, Hazine ve Maliye Bakanı Elvan, büyüme ile ilgili yaptığı açıklamada “oluşabilecek riskleri göz ardı etmiyoruz” diyerek temkinli yaklaşımı dikkat çekti.
  • Özetle, dün dışarıda ay sonu portföy dengeleme, kar satışlar, içeride ise manşeti güzel kompozisyonu sıkıntılı büyüme rakamları, Türk mali piyasalarına yaramadı. Üzerine, kükreyen yeni vaka sayılarının getirdiği karantina endişesi de eklenince, BİST100 endeksi günü %3,4 oranında gerileyerek tamamlarken, USD/TRY ise dün ön plana çıkardığımız 7,76  - 8,05 bandının alt tarafını bir kez daha test etti.
  • Dün akşam saatlerinde, yeni kısıtlama önlemlerini açıkladı. Haftaiçi 21:00 – 5:00 arasında; haftasonu ise sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Alınan önlemlerin ekonomik faaliyet üzerinde etkisi olacağı kuşkusuz. Lakin, hafta içerisinde iş hayatının devam ediyor olması, piyasa etkisinin de sınırlı kalacağını çağrıştırıyor.
  • Yurdışı cephede, borsaların topyekun kırmızılara büründüğü dünkü özel günde, altının ons fiyatı dün bültenimizde ön plana çıkardığımız 1,760 seviyesine kadar gerileyerek duruldu. Haftayı eğer 1,760 üzerinde kapatırsa, düşüş ivmesinin bittiğine kanaat getireceğiz (bakınız grafik).
  • EUR/USD paritesi, dün oldukça önemli bir seviye olarak gördüğümüz 1,20 seviyesini 1,2003 ile test etmesi ardından bu seviyeden ‘kırmızı kart’ görerek ayı 1,1950 seviyelerinde tamamladı. Dün de dediğimiz üzere, 1,20 üzerine yerleşirse (teyit bekleyin) 1,23’lü seviyeleri rahatlıkla konuşabileceğiz.
  • Sterlin cephesinde AB ile devam eden ticaret görüşmeleri balıkçılık hususunda tıkanırken, müzakereler  devam ediyor. GBP/USD paritesi, dün benzer bir şekilde gün içinde 1,3384 seviyesine varan bir yükseliş kaydetse de, sınırın diğer tarafına geçemedi. Dün de konuştuğumuz üzere, 1,34 üstü (olası bir anlaşma durumunda) 1,40’a varan hızlı bir yükselişin yakıtını ateşleyebilir!
  • Dün içeride yaşanan kar satışları, belki de ay sonu nedeniyle portföy dengeleme isteği ve karantina korkusunun, mevcut temkinli ve iyimser havayı terse çevirmeyeceğini öngörüyoruz.
  • Bugün piyasaların gündemi oldukça yoğun görünüyor. Dünya genelinde açıklanan büyümenin öncü göstergesi olan PMI rakamları, ve FED Başkanı Powell'in akşamüzeri başlayacak konuşması önemle takip edilecek.
  • Her ne kadar piyasalar cephesinde yaşanan satışlara temkinli bir şekilde yaklaşsak da, İran cephesinde jeopolitik risklerin de tırmandığını görüyoruz! İran'ın nükleer çalışmalarının mimarı olan Muhsin Fahrizade, geçtiğimiz günlerde uğradığı suikast sonucu hayatını kaybetmişti. Al Arabiya gazetesi, İran Devrim Muhafızları Komutanı Muslim Şahdan'ın Pazar gecesi öldürüldüğünü öne sürdü.
  • ABD borsalarının da dün günü düşüşle tamamlaması ardından yeni ay ve gün başlangıcında piyasalarda fırtına ardından güneşin yeniden açtığını görüyoruz. Asya borsalarında %1,5’e varan yükselişleri, ABD borsalarının vadeli işlemleri %1’e yakın yükselişle takip ediyor.
  • Bugün Borsa İstanbul’un da dünkü kayıplarını telafi edeceğini düşünüyoruz. USD/TRY cephesinde 7,84 seviyesinin üstünde hareket sertleşebilir. Altında kalırsa, bir kez daha 7,76 ve devamında 7,50 seviyesinin gündeme gelebileceğini düşünüyoruz (bakınız grafik).
 

Ø  Fear and Greed Index

Korku ve İştah endeksi CNN.Money tarafından hazırlanıyor. 7 değişik piyasa göstergesi kullanılarak hazırlanan endeks, bir sene ardından yeniden aşırı iştah seviyesine yükseldi. Küresel endekslerde yaklaşan düzeltmenin habercisi olarak takip edilebilir. Pek çok hisse senedi fiyatının aşırı şişmiş/alınmış olması nedeniyle, portföy oluşturmak isteyen yatırımcıların, olası geri çekilmelerde tetikte olması akıllıca bir yatırım davranışı olacaktır. Olası düzeltmede, elektrikli araç ve yeşil enerji hisseleri radarımızda olacaktır (Li Auto, Workhorse, Nio, Plug Power, Blink).

1606802075031f475eae61bf8c47c2c59870263fa9_1_1200.jpg  

Ø  XAUUSD

Altının ons fiyatı, haftalık grafiklerde, 50 haftalık hareketli ortalamaların geçtiği seviye olan 1,760’ın kıyısında duruldu ve hafif de olsa yukarı yönlü tepki verdi. Dün mevcut seviyelerden kademeli alıma başladık.

16068020752b493c708ba666e7ca0dd1698b59a60d_2_1200.jpg  

Ø  USDTRY

USDTRY kurunda, aşağıda 7,76 - 8,05 arasını gri bölge olarak görüyoruz. Bugün, gözümüz 7,84 seviyesinde (sari daire). Üzerinde gecelik kapanış, yeniden 8,05 seviyesini gündeme getirebilir. Olası aşağı düzeltmede, 7,76 ve 7,50 seviyeleri radar menzilinde olacaktır. 7,84’ü takip edelim.

160680207581feccb6065988951dbd3b519cae50e1_3_1200.jpg  

Ø  Büyüme

Yılın üçüncü çeyreğinde, geçen yılın aynı dönemine göre %6,7; bir önceki çeyreğe göre ise %15,6 oranında manşet olarak etkileyici oranda bir büyüme kaydedildi. Pandemi ile mücadele kapsamında atılan adımların iç talep kaynaklı bir büyümeyi ateşlediği aşikar lakin, her ilacın bir şifa bir de yan etkisi var misali, bu etkileyici performans TL’de değer kaybı, finansal istikrarsızlık, cari açık ve en önemlisi istihdama çare olamamış.

16068020750b30665d50269764cedaa97df76d1a0e_4_1200.jpg  

Emre Değirmencioğlu (@emredegirmenci5)
Grup Müdürü • Group Manager
Hazine Bölümü • Treasury Department
Yasal Uyarı: Bu e-postada yer alan yorumlar, kişisel bilgi ve tecrübelere dayanarak ve/veya güvenilir olduğuna inanılan kamuya açık kaynaklardan derlenerek hazırlanmıştır. Bu yayındaki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan, her ne surette olursa olsun kullanımı olumsuz etkileyecek her türlü sonuçtan dolayı Kıbrıs İktisat Bankası Ltd. ve ayrıca her ne nam altında olursa olsun her ne akitle bağlı olursa olsun her türlü çalışanı ve bu yazının yazarı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz ve/veya bu bilgiler, hiçbir surette gönderenleri ilzam etmez ve/veya sorumlu kılmaz. Kullanan ancak kendi bilgi, inisiyatif ve değerlendirmesi ile hareket etmelidir.