Günlük Piyasa Bülteni

Hazine Bölümü'müzün tecrübe ve birikiminden yola çıkarak Günlük Piyasa Analizleri yapılmakta ve siz değerli yatırımcılar ile paylaşılmaktadır.

Günlük hazırlanan bültenleri otomatik almak için Ad Soyad ve e-Posta adresinizi girerek "BÜLTENE KAYIT OL" demeniz yeterli.

Güncel Piyasa ve Döviz Haberleri 03/10/2023 - Salı

Avrupa'nın hasta adamı (ekonomisi): Almanya

  • Hasta Adam ifadesini bir ülke için ilk kez Rus Çarı I. Nikolay, art arda gelen savaşlar nedeni ile toprak kaybeden ve Avrupa'nın ekonomik denetimine giren Osmanlı İmparatorluğu için kullandı. Bugünlerde ise Almanya Avrupa'nın hasta ekonomisi olarak ön planda koşuyor. 
  • Her ayın ilk günü olduğu üzere dün de dünya genelinde açıklanan imalat sanayi PMI verileri yakından takip edildi. PMI, ekonominin içinde bulunduğu dönemi gösteren 'taze' bir veri olarak piyasalar tarafından önemle gidişatı anlamak için yön gösterici olarak takip ediliyor. Bu bağlamda, dün açıklanan veriler, ABD ile Avrupa arasında ayrışmanın devam ettiğini gösterdi. PMI verilerinde 50 üzeri bir seviye büyüme, 50 altı ise daralma olarak kabul ediliyor. Almanya PMI endeksi 39,6 seviyesine gerilerken, ABD'de ise PMI verisi 49,8 değerini aldı. Her ne kadar her iki ülkede de ekonomiler büyüme göstermese de, ayrışmanın da Almanya aleyhine olduğu çok aşikâr.  
  • PMI verileri ardında EURUSD paritesi beklentimiz ile (yön olarak) uyumlu bir şekilde 1,0460 seviyesine kadar geriledi. Söz konusu seviye 2023 yılının en düşük seviyesi! Teknik mânâda daha da önce ön plana çıkardığımız 1,04 seviyesinin dibi kollanabilir. Çeyrek dönem sonu nedeniyle 1,2150 seviyesinden kapattığımız GBPUSD kısa pozisyonumuz sonrası dün kraliyet aslanı 1,2090 desteğini de aşağı yönlü kırdı. Sterlin açısından da daha da aşağıda 1,1765 seviyesi takip edilebilir. 
  • FED'in şahin tonu ve beraberinde hâlen daha bir kez daha faiz artırımına soyunabileceklerine yönelik endişeler, faiz hadlerinin de küresel çapta yüksek seretmesine neden oluyor: daha uzun ve daha yüksek! Bu minvalde, güçlü dolar temasının da devam ettiğini not etmemiz gerekiyor. Bu sabah itibariyle dolar endeksinin (DXY) daha önce ön plana çıkardığımız 107,20 seviyesine dayadığını görüyoruz. Amerikan 10 yıllık tahvil getirisi de bu bağlamda %4,70 seviyesine gelerek son 16 yılın yeni zirvesini bir adım daha kuzeye taşıdı. 
  • Faiz getirisi olmayan altın için geçen haftalarda vermiş olduğumuz riskler aşağıya yönlü görüşümüzde haklı çıktı. Altının ons fiyatı dün 1,818 dolar seviyesine kadar geriledi. Teknik bir bakış açısıyla ön plana çıkardığımız 1,808 dolar seviyesinin de arkasında duruyoruz. Gümüşün ons fiyatı ise 21 dolar seviyesinin altına sarkarken, yine teknik mânâda 20 dolar seviyesinin öneminin göz ardı edilmemesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu bağlamda, altında 1,808 dolar, gümüşte ise 20 dolar seviyesi sıkı bir zarar kes stratejisi uygulanacaksa alım yönünde kullanabilir! 
  • Türkiye cephesinde de dün açıklanan veriler yakından takip edildi. ISO imalat sanayi PMI endeksi Eylül ayında 49,6 düzeyinde gerçekleşerek üst üste üçüncü ayı da eşik değer olan (büyüme ile daralma) 50'nin altında yer alarak imalat sanayide zayıf seyrin sürdüğünü işaret etti. Veriyi mevcut ekonomik politikalar ile uyumlu olarak okuyoruz. Öte yandan, BloombergHT eylül ayı tüketici güven endeksinin ise tıpkı TÜİK endeksi gibi bir önceki aya göre artış kaydettiğini gördük. OVP sonrası bu eğilimi de makûl buluyoruz. 
  • Hazine ve Maliye Bakanı Sn. Mehmet Şimşek ve ekibinin yarın finansın kalbi olan Londra'da yatırımcılarla buluşması önem arz editor. Daha önce de söz ettiğimiz üzere, yabancı yatırımcılar ile gerçekleştirilen bu roadshow ardından Türkiye'nin eurobond ihracına gideceğine neredeyse kesin gözüyle bakıyoruz. Kamu tarafında ise bankaların Hazine'nin eurobond ihracı ardından 5 yıl vadeli dolar cinsi benchmark ihraca gelebileceğini de kulislerden işitiyoruz.  
  • Bugünün menüsünde sabah saatlerinde TÜİK'in açıklayacağı Eylül ayı enflasyon rakamları bulunuyor. Piyasa tahminleri aylık TÜFE artışının %5 civarında olacağına ve yıllık gerçekleşmeyi de %62 seviyesine çekeceğine işaret ediyor. USDTRY kuru haftanın, ayın ve çeyrek dönemin ilk iş gününde 27,45 civarında sakin bir seyir izleyerek tamamladı. Yön kontrollü bir şekilde kuzeye işaret etmeye devam ederken, enflasyondan kaçan yatırımcıların sığındığı Borsa İstanbul cephesinde ise yükseliş eğilimini korunuyor. CDS risk primi ise 392 puan ile önemli bir değişim kaydetmeden yatay seyrini koruduğunu gördük. 
  • ABD borsaları geceyi sakin bir eğilim kaydederek tamamlarken, bu sabah Asya piyasalarında hava kasvetli. Gösterge endeks Tokyo borsası %1,4 düşüşle son 4 ayın dibine inerken, Hong Kong borsası %3 düşüşle başı çekiyor. JPY dolar karşısında 149,85 seviyesine kadar gelerek Japon yetkilileri müdahale için zorlamaya devam ediyor! JPY adeta saatli bomba. ABD'de yarın açıklanacak JOLTS istihdam raporu ve cuma günü tarım dışı istihdam raporu ise haftanın en önemli verileri olarak takip edilecektir.

>DXY

Ön plana çıkardığımız 107,2 seviyesine neredeyse geldik. Dolar endeksi son 11 haftadır kesintisiz bir şekilde yükseklere son 11 ayın da zirvesinde işlem görüyor. Bir sonraki hedef seviye 109 olacaktır.

1696308190a26bc41963c854dc82226a3d6079fbe6_1_1200.jpg  

>EURUSD

Zayıf Almanya PMI verileri ardından EURUSD paritesi yönünü aşağıya çevirerek 1,0460 seviyesini test etti. Söz konusu seviye 2023 yılının en düşük seviyesi! Teknik mânâda daha da önce ön plana çıkardığımız 1,04 seviyesinin dibi kollanabilir. Not düşmek gerekirse, 1,04 EUR'nun son dönemlerin en düşük seviyesi olan 0,9540 ile akabinde test ettiği zirve olan 1,1270'in %50 düzeltme seviyesine tekabûl ediyor.

1696308191ba59b879b9ddfc004ca1eccebf99f418_2_1200.jpg  

 
>XAGUSD

Gümüşün ons fiyatı ise 21 dolar seviyesinin altına sarkarken, yine teknik mânâda 20 dolar seviyesinin öneminin göz ardı edilmemesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu bağlamda, gümüşte 20 dolar seviyesi sıkı bir zarar kes stratejisi uygulanacaksa alım yönünde kullanabilir!

  16963081916d164f890cee6e4e7ee7872949ea34f7_3_1200.jpg   

Emre Değirmencioğlu (@emredegirmenci5)
Grup Müdürü • Group Manager
Hazine Bölümü • Treasury Department
Yasal Uyarı: Bu e-postada yer alan yorumlar, kişisel bilgi ve tecrübelere dayanarak ve/veya güvenilir olduğuna inanılan kamuya açık kaynaklardan derlenerek hazırlanmıştır. Bu yayındaki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan, her ne surette olursa olsun kullanımı olumsuz etkileyecek her türlü sonuçtan dolayı Kıbrıs İktisat Bankası Ltd. ve ayrıca her ne nam altında olursa olsun her ne akitle bağlı olursa olsun her türlü çalışanı ve bu yazının yazarı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz ve/veya bu bilgiler, hiçbir surette gönderenleri ilzam etmez ve/veya sorumlu kılmaz. Kullanan ancak kendi bilgi, inisiyatif ve değerlendirmesi ile hareket etmelidir.