Günlük Piyasa Bülteni

Hazine Bölümü'müzün tecrübe ve birikiminden yola çıkarak Günlük Piyasa Analizleri yapılmakta ve siz değerli yatırımcılar ile paylaşılmaktadır.

Günlük hazırlanan bültenleri otomatik almak için Ad Soyad ve e-Posta adresinizi girerek "BÜLTENE KAYIT OL" demeniz yeterli.

Güncel Piyasa ve Döviz Haberleri 04/09/2023 - Pazartesi

Atatürk'ün kızları tarih yazdı!

  • Dünya 1 numarası A Milli Kadın Voleybol Takımımız, Avrupa Şampiyonası tarihinde 3. defa, ilk altın madalyayı kazanmak için dün akşam sahaya çıktı. Filenin Sultanları, namağlup geldikleri finalde, Sırbistan'ı 3-2 yenerek tarihinde ilk kez Avrupa şampiyonu oldu. Turnuvanın en değerli oyuncusu (MVP) seçilen Melissa Vargas dün kaydettiği 41 sayı ile gönülleri feth ederken, Ebrar Karakurt ve takım arkadaşlarının muhteşem oyunu gözyaşlarının da adeta sel olmasına neden oldu. Bu şampiyonluk, uluslararası arenada ülkemizin voleybol yeteneklerini bir kez daha gözler önüne serdi ve bu kahramanları bir nesil için ilham kaynağı hâline getirdi. Bundan sonra gözünü daha da yükseklere diken kadın milliler, Erik Dalını Olimpiyatlarda da bizlere dinlettireceğini düşünüyorum! İyi ki varsınız!   
  • Küresel mali piyasaları haftayı hareketli bir seyirle tamamladı. Özellikle, her ayın ilk cuması açıklanan ve ABD ekonomisinin gidişatı hakkında önemli ipuçları verdiğine inanılan istihdam raporu ilk nazarda piyasaların yüzünü güldürdü. Verinin detayına baktığımda, ağustos ayında tarım dışı bordrolu çalışan sayısı beklentinin üzerinde artış kaydederken, enflasyon açısından önemli bir gösterge olan ortalama saatlik gelirler ise %4,3 ile beklentilerin altında kaldı. İşsizlik oranı ise sert bir %3,5'den %3,8'e yükseliş kaydetti. 
  • Verinin ilk yorumu, istihdam piyasasının soğumaya başlaması ile FED'in de artık faiz artırımlarını durdurması gerektiği şeklinde ele alınırken, risk iştahının da hafif de olsa yukarı yönlü kıpırdadığını gördük. Lâkin, günün son işlem saatlerine, zayıf istihdam raporuna daha tam olarak sevinemeyen piyasalar, karşılarında yine ABD'de açıklanan ve ekonominin gidişatı hakkında güncel döneme yönelik kuvvetli 'taze' bir veri olan imalat sanayi PMI endeksini bulunca, kazanımlarını koruyamayarak haftayı bir nebze de olsun moralsiz bir şekilde tamamladı.  
  • ABD'de önde gelen endeksler haftayı yatay bir kapanış sergileyerek tamamlarken, doların piyasa kuru olan sepet bazında DXY 104,3 seviyesine yükselerek kazanım serüvenini peş peşe 7. haftaya taşıdı. DXY'nin değer kazanması ile EUR 1,0780 ; GBP ise 1,2590 seviyesinin altında kapanış kaydederek aşağı yönlü beklentimizi teyit edercesine haftayı tamamladı. Sterlin cephesinde hâlen daha 1,30 seviyesinin üzerinde açtığımız kısa pozisyonu koruyoruz. Güçlü PMI verisi ardından ABD dolarının piyasa faizi olan 10 yıllık tahvil getirisinin de yeniden %4,20 seviyesine yanaşması ile altının ons fiyatı 3. haftayı da önemli bir değişim göstermeden 1,940 dolar seviyesinin etrafında kalarak tamamladı. 
  • Türk mali piyasalarında ise temkinli de olsa iyimser havanın korunmaya devam ettiğini söyleyebiliriz. Hareketli ve heyecanlı tek piyasa olan hisse senetleri haftanın son iş gününü %1,75 bankacılık endeksi ise %1,6 yukarıda tamamladı. Faiz enflasyonun altında kaldığı sürece hisse senetlerine yönelik ilgi özellikle de küçük yatırımcıların 'hücumu' ile devam etmesini bekliyoruz. Reel faizin negatif olmasının yarattığı ilginin bir müddet daha devam edebileceğini göz ardı etmesem de, değerlemelerin geldiği seviye itibariyle tonumuzun temkinli olduğunun da altını çizmekte yarar görüyoruz.  
  • USDTRY kuru 26,72 seviyesine yükselirken, yabancı indinden Türkiye'nin risklerini gösteren 5 yıl vadeli CDS risk primi ise 373 baz puan seviyesine gerileyerek 2021 yılından bu yana en düşük seviyede işlem görüyor. İyimser havanın yardımı ile Türkiye'nin eurobond fiyatları yükselirken, getirilerinin de gerilemeye devam ettiğinin altını çizelim. Kamu bankalarının benchmark (5 yıl vadeli) USD bazında yurtdışı eurobond ihracına hazırlandıklarını da işitiyoruz.  
  • Bu arada, haftanın son iş günü İstanbul Sanayi Odası (ISO) tarafından açıklanan Ağustos ayı imalat sanayi PMI verisinin 49 değerini alarak bu yılın en düşük seviyesine gerilerken, peşpeşe ikinci ayda da daralma ile genişlemenin ayrıştığı eşik 50 değerin altında kalarak imalat sanayindeki ivme kaybının sürdüğü sinyalini verdi. Veriyi genel gidişat ile (ekonominin soğuması lâzım) uyumlu olarak okuyoruz. Daha basit bir anlatımla, Türkiye ekonomisi ivme kaybediyor! 
  • İstanbul Ticaret Odası (İTO) Ağustos ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Buna göre, TÜFE'nin eşleniği niteliğindeki geçinme endeksi aylık %8,8 artış kaydederken, yıllık gerçekleşmeyi de %74,2 seviyesine taşıdı (hatırlayınız geçen ay da endeks %9,8 artış kaydetmişti!). Bu rakamlar yıllık enflasyon son 6 ayın en yüksek düzeyine ulaştığına işaret ederken, İTO ile TÜİK enflasyon verileri arasında kuvvetli bir korelasyon kalmasa da, bugün açıklanacak resmî enflasyon verisinin de yukarı yönlü sürpriz yapabileceğini (Reuters anketi ağustos: %7 ; yıllık %56) düşünüyoruz! Hatırlatmak gerekirse geçen ay resmî enflasyon %9,49 artış kaydetmişti.  
  • TCMB ve BDDK, Zafer Bayramı tatili nedeniyle haftalık verilerini perşembe yerine cuma günü açıkladı. Buna göre, TCMB'nin brüt döviz ve altın rezervleri bir önceki haftaya göre 0,2 milyar artış kaydetse de, net döviz pozisyonda yaşanan günlük değişim (swaplar ve hazine dövizleri hariç) bozulmanın devam ettiğini gösteriyor. Rakamların dili ile konuşursak, temmuz ortasından bu yana, swap hariç net rezervler 10,2 milyar dolar azalış kaydederek eksi 67,5 milyar seviyesine geriledi (bakınız grafik).
  • 25 Ağustos ile biten haftada, yurtiçi yerleşiklerin DTH rakamlarında ciddi mânâda artış yaşandığını görüyoruz. Gerçek ve tüzel kişilerin döviz mevduatları 4,7 milyar dolar artarken, yurtiçi yerleşiklerin TL mevduatında da azalma olması, KKM'den çıkan paranın döviz mevduatına gittiğini gösteriyor! Bu arada yeri gelmişken not edelim ki TCMB'nin 750bps faiz artırdığı haftada KKM hacminde 39 milyar TL'lik bir azalma gördük.  
  • Yabancının TL varlıklara olan ilgisine bakarsak yine söz konusu haftada uzun bir aradan sonra ilk kez ciddi miktarda bir çıkış görüyoruz. Hisse senetlerinde 341 milyon dolar, tahvilden ise 20 milyon dolarlık bir çıkış yaşanmış. Son 3 haftada yaşanan ~ 530 milyon dolar çıkış hisse senedi piyasasında yaşanan bir nebze de olsun zigzag eğilimi anlatıyor!
  • Yeni gün ve hafta başlangıcında Asya piyasalarında hâkim rengin yeşil olduğunu görüyoruz. Çin'de yaşanan ivme kaybı ve emlak sektöründe baş gösteren ciddi sorunlar ardından peşpeşe gelen önlemler moralleri yükseltiyor. Cuma günü Çin Merkez Bankasından ekonomiyi teşvik adına zorunlu karşılık oranında 200 baz puan indirim gelmişti. Çinli emlak devi Country Garden ödemelerinde yeniden yapılanma ve konut satışlarında toparlanma ile Asya'da risk iştahı olumlu etkilendi.  Hong Kong borsası %2,6 yükselişle başı çekerken, ABD borsalarının da vadeli işlemlerinde küçük de olsa artılar dikkat çekiyor. ABD ekonomisi yavaş da olsa ivme kaybederken, Avrupa ve Çin'de tablonun daha da olumsuz olduğunu not etmek gerekiyor. Bu nedenle ABD Doları cinsi finansal varlıkların olumlu tarafta işlem görmelerini bekliyoruz. Bugün ABD mali piyasaları (Labor Day) tatil nedeniyle kapalı konumda olacak. Cuma günü ise Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Fitch'in Türkiye değerlendirmesini takip edeceğiz. Türkiye'nin B (negatif) olan notunda görünümün iyileşeceğine neredeyse kesin gözüyle bakıyoruz.
 

>Yabancı Yatırımcının Hisse Senedi Portföyünde Haftalık Değişim

Haziran başından bu yana hisse ve tahvil portföyünü 2 milyar dolar artıran yabancı yatırımcı, son 2 haftada 527 milyon dolar satış yapmış. 

  16938007384384d3096a6e129b9bb4d9f3418d35f8_1_1200.jpg
 

>TCMB Net Pozisyonunda Günlük Değişim

  169380073815598401733b60126132bfb31e93be72_2_1200.jpg


>TCMB Rezervleri

TCMB'nin swap ve hazine dövizleri hariç net rezervleri temmuz ortasından bu yana 10,2 milyar dolar azaldı.
 
169380073877fba6dd7115f3d13ce665a17eefc0d6_3_1200.jpg
 

>KKM

KKM hacminde yaşanan 39 milyar TL'lik azalma KKM'den çıkış olduğunu gösterirken, devlet katkı payının büyüklüğünü tam olarak bilmediğimiz için net olarak ne kadar çıkış olduğunu da not edemiyoruz.
 
16938007398b47ada26cf1292c651b41638189368e_4_1200.jpg
 

>DTH

Yurtiçi yerleşik gerçek kişilerin döviz mevduatları (DTH) 3,2 milyar dolar, tüzel kişilerin ise 1,6 milyar dolar artış kaydetti. Öte yandan yurtiçi yerleşiklerin TL mevduatında da azalma olması, KKM'den çıkan paranın dövize (DTH) gittiğini gösteriyor! Son verilere DTH göre stok rakamı = 178,6 milyar dolar!

  1693800739ae5805f581b06ec53387795bdf35dbdf_5_1200.jpg
 

Emre Değirmencioğlu (@emredegirmenci5)
Grup Müdürü • Group Manager
Hazine Bölümü • Treasury Department
Yasal Uyarı: Bu e-postada yer alan yorumlar, kişisel bilgi ve tecrübelere dayanarak ve/veya güvenilir olduğuna inanılan kamuya açık kaynaklardan derlenerek hazırlanmıştır. Bu yayındaki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan, her ne surette olursa olsun kullanımı olumsuz etkileyecek her türlü sonuçtan dolayı Kıbrıs İktisat Bankası Ltd. ve ayrıca her ne nam altında olursa olsun her ne akitle bağlı olursa olsun her türlü çalışanı ve bu yazının yazarı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz ve/veya bu bilgiler, hiçbir surette gönderenleri ilzam etmez ve/veya sorumlu kılmaz. Kullanan ancak kendi bilgi, inisiyatif ve değerlendirmesi ile hareket etmelidir.