Günlük Piyasa Bülteni

Hazine Bölümü'müzün tecrübe ve birikiminden yola çıkarak Günlük Piyasa Analizleri yapılmakta ve siz değerli yatırımcılar ile paylaşılmaktadır.

Günlük hazırlanan bültenleri otomatik almak için Ad Soyad ve e-Posta adresinizi girerek "BÜLTENE KAYIT OL" demeniz yeterli.

Güncel Piyasa ve Döviz Haberleri 25/02/2022 - Cuma

Atatürk: Yurtta sulh, cihanda sulh

  • Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri harekatı devam ediyor. Okuduğumuz raporlara göre, askeri ve istihbarat uzmanları, Başkent Kiev'in kısa bir süre içerisinde 'düşeceğini' tahmin ettiklerini söylüyorlar. Askeri harekat devam ederken, Batı'nın Ukrayna'yı adeta 'yüzüstü' bıraktığını da not etmek gerekiyor. Rusya'nın net ve kararlı tavrına rağmen, Nato üyelerinde gelen eleştiriler ve yaptırımların dozunun yeteri kadar sert olmaması harekatın bu sabah dozunun arttığına işaret ediyor. 
  • Dün akşam geç saatlerde ABD Başkanı Biden, Rusya'ya yönelik yeni yaptırım paketini açıkladı. Uluslararası para transfer sisteminden yani Swift'ten  Rusya'nın çıkarılmaması ve Avrupa'nın Rusya gazına olan bağlılığı nedeniyle enerji sektörü başta olmak üzere önemli devlet şirketlerine yaptırım uygulanmaması, gece geç saatlerde küresel piyasaların gün içerisinde kaydettiği olumsuz hareketinin önemli bir kısmının terse dönmesine neden oldu. 
  • Sabah saatlerinde harekatın başlaması ile jeopolitik risk zamanlarının bir numaralı yatırım aracı olan altının onsu 1,974 dolar ile son 17 ayın; Brent cinsi petrolün varil fiyatı ise 106 dolar ile son 8 yılın yeni en yükseğine çıkması ardından gece geç saatlerde sırası ile 1,878 ve 97 dolara kadar geriledi. Benzer bir şekilde güne %3,5 civarında düşüşle başlayan ABD'nin teknoloji hissesi Nasdaq, geceyi tüm kayıplarını telafi ederek %3,5 yükselişle tamamladı.  
  • Dolar'ın genel hatları ile güçlü, Ruble, TL ve EUR'nun ise değer kaybetme ihtimalinin devamı göz ardı edilmemelidir. Avrupa'nın başta doğalgaz alımı olmak üzere Rusya ile ekonomik ve ticari ilişkisi EUR üzerinde baskı kurmaya devam edebilir. EUR/USD paritesi birkaç hafta önce 1,1480 seviyesini test etmesi ardından dün 1,11 seviyesinin dibini test ederek son 1,5 senin en düşük seviyesine gerilediğini de not etmek gerekiyor.    
  • Ön planda olan altın, petrol ve ABD dolarının dün sert dalgalandığı günde, içeride de benzer bir eğilim kaydedildi. Rusya - Ukrayna savaşında en çok değer kaybeden gelişmekte olan ülke para birimi dün maalesef Türk Lirası oldu. Kamunun süregelen desteği ile uzunca bir süredir 13,60 seviyelerinde yatay seyreden USDTRY kuru, 13,90 teknik seviyesini dün yukarı yönlü geçmesi ile gün içerisinde 14,65 seviyelerine varan bir yükseliş kaydetti. Lakin, dün yine, teyide muhtaç olsa da, kamunun 3 milyar dolar olduğu iddia edilen döviz piyasasına desteği ile USDTRY kuru gece saatlerinde 13,98 seviyesine varan bir geri çekilme kaydetti. 
  • Veri akışının çok yoğun ve haber kirliliğinin de bir o kadar karmaşık ve yorumlaması zor olduğu bir ortamda volatilitenin de yüksek dozunu korumasını bekliyoruz. Savaş hali ve beraberinde gelişmelerin nereye evrileceğinin kestirilmemesi, piyasalarda ciddi anlamda panik havası yaratmaya aday olduğun unutmamak gerekiyor. Örneğin dün Rusya borsa endeksi bir günde %30 son 5 günde %54 düştüğünü göz ardı etmemek gerekiyor. Basit bir matematik ile piyasa değeri (market cap) 119 milyar dolar olan Rus borsasında son günlerde silinen değeri varın siz hesaplayın!  
  • Rusya'nın yabancı indinden risk primini gösteren 5 yıllık vadeli CDS risk primi dün 900 baz puana yükselerek tüm zamanların, bener bir şekilde Türkiye'nin riski ise 614 baz puana yükselerek covid sonrası dönemin en yüksek seviyesine geldi. CDS risk priminde 300 baz puan üzerini en basit tabirle 'facia' olarak yorumlanıyor. BİST100 endeksi dün günü %8,2 düşüşle tamamladı. Türkiye'nin 10 yıl vadeli gösterge bileşik faizi 2 tam puna yükselerek %24,50 seviyesine geldi. Rusya ve Ukrayna'nın Türkiye açısında en önemli turizm / ihracat koridorları olması, ithalat tarafında da enerji ve tahıl nedeniyle, özetle, başta turizm devamında ise enerji faturasının hem enflasyon hem de cari açık kanadından olumsuz etkisi yakın bir zamanda mutlaka hissedilecektir.  
  • Küresel mali piyasalar dün günün aydınlık saatlerini panik havasıyla; ABD yaptırımlarının çok sert olmadığı algısı ile de karanlık saatleri toparlanma ile geçirdi. Lakin, savaşın tüm süratiyle devam ediyor olması hatta her an yeni siyah kuğuların da görülebilecek olması nedeniyle temkinlilik dozunu elden bırakmamak gerekiyor. Örneğin dün Çin'in Tayvan karasularına girdiği iddia edildi!  
  • Bu tip belirsizlik dönemlerinde, gün içi volatiltesine bakmaksızın altın ve dolar gibi varlıkların portföylerde bulundurulması gerektiğini unutmama gerekiyor. Petrolün dünkü sert zigzag hareketi arkasında ABD'nin stratejik rezervlerini kullanma kartını masaya koymasının yattığını düşünüyoruz. Lakin, dün 97 dolara kadar gerileyen petrolün varil fiyatının bu sabah yeniden 102 dolar seviyesine dayandığını görüyoruz. Benzer bir şekilde, altının da 1,878 dolardan 1,915 dolara toparlandığını not etmek gerekiyor. Altında 1,960 dolar üzeri kapanışı önemsiyoruz! Gümüş dün 25 doların üzerine doğru ilk denemesinde başarılı olamadı. Teknik manada haftalık kapanış 25,50 dolar üzerinde olursa, tonumuz da hızlı bir şekilde 'al' yönünde değişecektir. 
  • Kamunun süregelen desteği ve işlemcilerin iddialarına göre dün 3 milyar doları bulan piyasaya arz yönlü likidite sağlanması ile USDTRY kuru 14,65 seviyesinden 13,98 seviyesine varan hızlı bir geri çekilme ile güne tamamladı. TL'deki değer kaybı dikkatleri Kur Korumalı Mevduat (KKM) üzerine çeviriyor. Bilindiği üzere, dönem faizi olan yıllık %14+3=%17 üzerine kur farkını Türkiye Hazinesi yani vergi ödeyenler karşılayacak. Kur yükseldikçe de KKM'ın maliyetinin de büyüdüğünü görüyoruz. BDDK'nın en son açıkladığı 14 Şubat verileri (TL 368,9 milyar) sonrası neredeyse son 10 gündür KKM verileri açıklanmıyor! 
  • Dün her hafta Perşembe günü olduğu üzere TCMB'nin haftalık para ve banka istatistiklerini takip ettik. 18 Şubat ile biten haftada, kur ve parite etkisinden arındırılmış rakamlara göre yurtiçi yerleşik gerçek kişilerin döviz mevduatları 0,8 milyar dolar, tüzel kişilerin döviz mevduatları ise 7 milyar dolar azalmış. Şirketlerde vergi istisnası öncesinde ciddi miktarda KKM ürününe talep olduğunu gördük. Buna karşı TCMB'nin brüt döviz rezervleri 2,3 milyar dolar azalırken, altın rezervleri fiyat artış etkisi ile 1,5 milyar dolar artış gösterdi. Brüt rezervlerdeki düşüşün kamunun dış borç ödemesi nedeniyle olduğunu düşünüyoruz. 3 milyar dolar Sukuk ihracından gelecek para ile önümüzdeki hafta rakamların yeniden normalleşmesini bekliyoruz. 
  • Bugüne dönersek, gözler her ne kadar sıcak bölgede olsa da veya FED'in geçen haftalarda konuşulan seri faiz artırımları bir nebze de olsun ikinci plana atılmışken, yine de bugün ABD'de günün ikinci yarısında açıklananacak FED'in enflasyon konusunda favori endeksi olan kişisel tüketim ve harcama verisi (PCE) yakından takip edilecektir.
  • Genel hatları ile riskin ne zaman hafifleyeceğini şu an itibariyle öngörmek oldukça zor. Kısa vadede tedirgin seyrin korunmaya devam etmesini bekliyoruz. Dün geceyi ABD borsalarının hafif sayılabilecek yaptırımlar ile kayıplarını 180 derece telafi ederek geceyi olumlu bir şekilde tamamladıklarını not etmiştik. Yeni gün başlangıcında, Asya piyasalarında hava yumuşamış! Gösterge endeks Tokyo borsası %1,7 yukarıda işlem görürken, ABD borsalarının vadeli işlemlerinin %0,5 civarında gerilediğini görüyoruz. 


Emre Değirmencioğlu (@emredegirmenci5)
Grup Müdürü • Group Manager
Hazine Bölümü • Treasury Department
Yasal Uyarı: Bu e-postada yer alan yorumlar, kişisel bilgi ve tecrübelere dayanarak ve/veya güvenilir olduğuna inanılan kamuya açık kaynaklardan derlenerek hazırlanmıştır. Bu yayındaki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan, her ne surette olursa olsun kullanımı olumsuz etkileyecek her türlü sonuçtan dolayı Kıbrıs İktisat Bankası Ltd. ve ayrıca her ne nam altında olursa olsun her ne akitle bağlı olursa olsun her türlü çalışanı ve bu yazının yazarı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz ve/veya bu bilgiler, hiçbir surette gönderenleri ilzam etmez ve/veya sorumlu kılmaz. Kullanan ancak kendi bilgi, inisiyatif ve değerlendirmesi ile hareket etmelidir.