Günlük Piyasa Bülteni

Hazine Bölümü'müzün tecrübe ve birikiminden yola çıkarak Günlük Piyasa Analizleri yapılmakta ve siz değerli yatırımcılar ile paylaşılmaktadır.

Günlük hazırlanan bültenleri otomatik almak için Ad Soyad ve e-Posta adresinizi girerek "BÜLTENE KAYIT OL" demeniz yeterli.

Güncel Piyasa ve Döviz Haberleri 25/01/2021 - Pazartesi

Aşı mı, Aşılanma mı? Gümüş mü, Altın mı?

  • Geride bıraktığımız haftanın ikinci yarısında küresel mali piyasalar, virüs etkisi ile (mutant virüslerin daha bulaşıcı olması) satıcılı bir seyir izlerken, risk iştahının da azaldığına şahitlik ettik.
  • Hatırlanacağı üzere, geride kalan yılının Kasım ayında, aşı haberlerinin peş peşe açıklanması ile, risk iştahı ciddi şekilde artmış, piyasalar yılı coşkulu bir yükselişle tamamlamıştı. Biz ise, aşı haberine sevindiğimiz kadar, pek çok kez aşıdan ziyade, aşılanma sürecine önem verdiğimiz belirtmiştik.
  • Bunun da arkasını, tedarik zincirinde yaşanacak güçlükler, göreceli fakir ülkelerin aşıya ulaşımında yaşayacağı zorluklar, aşı olmak istemeyen (klinik olarak yetersiz deneyler) ve direnç gösterecek aşı karşıtı kişiler ile doldurmuştuk.
  • Piyasalar ise, aşılama ile birlikte, pandeminin hız keseceğini ve normalleşmenin sürat kazanacağına inanırken, başta petrol olmak üzere, pandeminin kaybedenleri adeta şaha kalkmıştı. Brent cinsi petrolün varil fiyatı son 10 haftada %60 değer kazanarak risk iştahının boyutunu yansıttı.
  • Lakin, aşılama pek çok ülkede başlasa da, ekteki grafikten de görülebileceği üzere, en yüksek yüzdeye ulaşan İsrail 100 kişinin 40’nın aşılarken, İsrail ardıdan gelen İngiltere ancak 100 kişide 9,3 kişiyi aşılayabildi!
  • Demek ki, sürecin başarıya varması ve ‘herd immunity - sürü bağışıklığı’ kazanılması için uzun bir süre gerektiği gibi, küresel anlamda başarı sağlanması için de nüfusun %70’inin aşılanması gerekiyor.
  • Bu nedenle, aşılanma faaliyetinin küresel olarak ivme kazanması için önümüzde bir zaman penceresi bulunuyor. Bu zaman içerisinde de, iyimser havanın dönem dönem sert bir şekilde kesilmesini (kar satışları, düzeltmeler) çok da yadırgamamak gerekiyor.
  • Geçen hafta, Avrupa ve Asya’da izolasyon önlemlerini daha da sıkılaşması, bu hafta, İsrail’in uluslararası havalimanını 1 hafta boyunca kapatması, ABD Başkanı Biden ve İngiltere Başbakanı Johnson’un can kayıplarının artma ihtimalinden söz etmesi, petrol rallisini sekteye uğrattı. Cuma günü bir ara %3’ün üzerinde gerileyen Brent cinsi petrol, yeni haftayı da düşüşle karşılıyor.
  • Her ne kadar petrol fiyatlarının bu sabah yüzü yine gülmese de, geçen haftanın ikinci yarısında piyasaları domine eden bozuk ruh hali, bu sabah yerini daha iyimser bir başlangıca terk etti.
  • Asya piyasalarında Kore ve Hong Kong borsası %2 yükselişle başı çekerken, ABD borsalarının da vadeli işlemlerinde %1’e varan kazanımlar görülüyor.
  • Bu eğilimde, her ne kadar Cumhuriyetçiler, 1,9 trilyon dolarlık salgın yardım önerisini ‘pahalı’ olarak görerek, Kongre'nin 900 milyar dolarlık yardım paketine daha yeni onay verdiğini ileriye sürerek endişelerini dile getirseler de, “bekleyemeyiz” diye Başkan Biden yönetiminin paket için bastırması etkili oluyor.
  • Türk mali piyasaları da, yurtdışında esen olumsuz havaya karşı duramayarak Cuma günü satışlara boyun eğdi. BİST100 endeksi bankacılık endeksi önderliğinde (XBANK % - 2,3) düşerken, USDTRY kuru, TCMB toplantısı ardındanı test ettiği 7,34 seviyesini koruyamayarak haftayı 7,40 seviyesinin hemen üzerinde tamamladı.
  • USDTRY kurunda, TCMB’nin güçlü politika metni ve TL faizin koruma kalkanı ile aşağı yönlü seyrini (Sn. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yüksek faiz söylemine rağmen) kademeli olarak korunmaya devam edeceğini düşünüyoruz. USDTRY kurunda, yeni haftanın da 7,41 seviyelerinden başladığını görüyoruz. TL lehine pozisyonlarımızı, 7,52-7,54 seviyesine kadar korumaya gayret edeceğiz.
  • Bu hafta, her ne kadar faiz oranlarında bir değişiklik beklenmese de, Çarşamba gecesi sonuçlanacak FED’in olağan faiz toplantısı takip edeceğiz. “Tam destek” yönlendirmesini kuvvetlendirerek  korunmasını bekliyoruz.
  • Bitcoin, 42bin dolar seviyesine varan soluksuz ralli ardından, otoritelerden gelen açıklamalara paralel son günlerde 28-30 bin seviyelerine kadar geri çekilerek yön ararken, Ethereum, dünyanın en büyük türev borsası CME’de 8 Şubat’ta vadeli işlemleri başlayacak olmasının getirdiği itici güç ile, bu sabah 1,400 doları aşarak tüm zamanların zirvesine yükseldi.
  • 2021 yılında, gerek değerli metal olarak, gerekse de, sanayide kullanımı yaygınlaşan gümüşü büyük bir heyecan ile portföyümüzde tutmaya devam edeceğiz. Aşağıdaki grafiklerden, altın ve gümüşün ABD TÜFE endeksinden arındırılmış (Ocak 2000 = 100) reel fiyatını görebilirsiniz. Hangisine yatırım yapmak isterdiniz?
  • Pademinin gölgesinde, Dünya Ekonomik Forumu, Çin Başkanı Xi'nin açılış konuşmasıyla sanal olarak başlıyor. Makro cephede, içeride reel sektör güveni ve kapasite kullanımı; dışarıda ise, Almanya IFO endeksi takip edilebilir.
 

Ø  Aşı mı, Aşılanma mı?

İsrail, her 100 kişiden neredeyse 40 kişiyi aşılarken (grafiğin sağ tarafı), önde gelen ülkelerde ise aşılanma oranında en iyi durumda olan ülke her 100 kişiden yaklaşık 9 kişiyi aşılayan İngiltere olarak görülüyor (grafiğin sol tarafı). Sürü aşılanması için nüfusun %70’inin aşılanması gerekiyor. Bunu küresel çapta düşünürsek, yol uzun ve mutant virüslere paralel süreç de çetrefilli bir şekilde ilerliyor.

1611552623f4c6f17b78071c041941b24e08c8df8f_1_1200.jpg
 
161155262311314160c3fb04491949eb66fc7e02a3_2_1200.jpg

Ø  Gümüş mü, Altın mı?

Her iki kıymetli madenin dolar olarak fiyatlandığı düşünülürse, ABD TÜFE enflasyonundan arındırılarak reel olarak takip etmek gerektiğini düşünüyoruz. Okurlarımız yıllık raporumuz hemen hatırlayacaktır.

Orta vadeli görünümü yakalayabilmek adına, aşağıdaki her iki grafik de önemli sinyaller veriyor. Tarihsel açıdan bakılırsa, gümüşün ucuz, altının ise çok da ucuz olmadığı görülüyor.

Bu bakış açısı ile, gümüşü bu sene çok daha fazla seviyoruz. Günlük iniş çıkışlara bakmadan, sene içerisinde beklediğimiz yükselişi bir noktada yakalayacağına inanıyoruz.

 
1611552623cefe5c079155dce5537102169293cfbc_3_1200.jpg
 
16115526231d50b4bdd5be7f47fe0b4f21f7c3165a_4_1200.jpg

Emre Değirmencioğlu (@emredegirmenci5)
Grup Müdürü • Group Manager
Hazine Bölümü • Treasury Department
Yasal Uyarı: Bu e-postada yer alan yorumlar, kişisel bilgi ve tecrübelere dayanarak ve/veya güvenilir olduğuna inanılan kamuya açık kaynaklardan derlenerek hazırlanmıştır. Bu yayındaki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan, her ne surette olursa olsun kullanımı olumsuz etkileyecek her türlü sonuçtan dolayı Kıbrıs İktisat Bankası Ltd. ve ayrıca her ne nam altında olursa olsun her ne akitle bağlı olursa olsun her türlü çalışanı ve bu yazının yazarı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz ve/veya bu bilgiler, hiçbir surette gönderenleri ilzam etmez ve/veya sorumlu kılmaz. Kullanan ancak kendi bilgi, inisiyatif ve değerlendirmesi ile hareket etmelidir.