Günlük Piyasa Bülteni

Hazine Bölümü'müzün tecrübe ve birikiminden yola çıkarak Günlük Piyasa Analizleri yapılmakta ve siz değerli yatırımcılar ile paylaşılmaktadır.

Günlük hazırlanan bültenleri otomatik almak için Ad Soyad ve e-Posta adresinizi girerek "BÜLTENE KAYIT OL" demeniz yeterli.

Güncel Piyasa ve Döviz Haberleri 19/07/2022 - Salı

Apple'ın açıklamaları moral bozdu. Kriptolarda toparlanma eğilimi görülüyor!

  • Küresel mali piyasalarda tehlikeli kokteyl (enflasyon ve resesyon) kaygıları sürse de, geçen hafta Cuma günü açıklanan kuvvetli ABD perakende satışlar verisi ve beraberinde uzun vadeli enflasyon beklentilerinin gevşemesi, yeni haftanın ilk gününün iyimser bir şekilde kucaklamasına neden oldu. Lâkin, Bloomberg'e göre, Apple, potansiyel bir ekonomik gerileme ile başa çıkmak için bazı birimlerde gelecek yıl işe alım ve harcama büyümesini yavaşlatmayı planladığı haberi moralleri bozdu. 
  • Haftayı temkinli iyimser bir seyirle kucaklayan küresel mali piyasalar, günü aynı heyecan ile tamamlayamadı. ABD ekonomisinin tehlikeli kokteylden uzaklaştığını gösteren 'ikna' edici verilere kadar, piyasaların rahata kavuşmasını zor görünüyor. 
  • Rusya'nın Gazprom şirketi, Avrupa'daki müşterilerine, olağanüstü koşullar nedeniyle gaz tedarikini garanti edemeyeceğini söyledi. Moskova'nın Ukrayna'yı işgali üzerine uygulanan yaptırımlara karşı Rusya'nın doğalgaz 'kılıcını' çektiğini rahatlıkla görüyoruz. Rus devlet doğalgaz tekeli 14 Haziran'dan itibaren arz üzerinde geriye dönük olarak mücbir sebep (force majeure) ilan ettiğini söyledi. Rus gazını Almanya ve ötesine taşıyan ana boru hattı olan Kuzey Akım 1'in (Nord Stream 1) yıllık kapsamda 10 günlük çalışma süreci perşembe günü bitecek. 
  • Büyük resimde ise, Moskova'nın Ukrayna'daki savaş nedeniyle Rusya'ya uygulanan yaptırımlara misilleme olarak boru hattını bakım döneminin sonunda da başlatılmayacağı korkuları, Avrupa bölgesini durgunluğa sürükleme riski taşıyan bir enerji krizini artırdığını düşünüyoruz. Bu minvalde, Perşembe gününden sonra Avrupa'ya gaz akışının başlaması, EUR açısından da pozitif bir gelişme olacağını düşünüyoruz.  
  • Geride bıraktığımız hafta, ABD ile Avrupa arasında daha da açılması beklenen faiz makasına paralel 0,9950 seviyesine kadar gerileyerek parite seviyesinin 20 yıl sonra altına düşen EUR, dün 1,01 seviyelerine kadar toparlandı. Yine de, EUR'nun oldukça kaygan bir zeminde ilerlediğini görüyoruz. Gözler bu hafta Perşembe günü Avrupa Merkez Bankası'nda (ECB) olacaktır. ECB 2011'den bu yana faiz artırımını âdeta unuttu. Perşembe günü 25 baz puan faiz artırımı ile sahalara geri dönmesini bekliyoruz. Yukarıdaki paragraftan da anlaşılacağı üzere, Avrupa'nın gaz sorunu nedeniyle zorlu bir kışa hazırlanırken, enflasyon sorunu nedeniyle eli kolu bağlanan ECB'nin işi pek de kolay görünmüyor! 
  • Türk mali piyasaları Bayram tatilinden dün olumlu havayla geri döndüğünü gördük. Küresel iyimserlikle BİST100 endeksi günü %3'e yakın yükselişle tamamlarken, Bankacılık endeksi ise artış %4,4 olarak gerçekleşti. Bankacılık endeksinde, 4 haftadır devam eden sert satışlar sonrasında dün gelen sert alımları, aşağı yönlü beliren düşüş senaryosunun da savuşturulmasına neden oldu. USDTRY kurunda ise 17,50 seviyesinin kamunun yoğun desteğiyle savunduğuna dün şahit olduk. 
  • Hazine ve Maliye Bakanlığı Haziran ayı merkezi bütçe verilerini açıkladı. Buna göre, bütçe dengesi 31,1 milyar açık verirken, faiz dışı bütçe dengesi ise 18,3 milyar TL açık verdi. Bu sonuçla yılın ilk yarısında bütçe dengesi 62,8 milyar, faiz dışı denge ise 112,6 milyar TL fazla vermiş oldu. Neredeyse hiperenflasyona doğru adı adım gidildiği bir ortamda, bütçe verilerinin de şişkin olduğunu görüyoruz. Bütçe rakamlarının detayları okurlarımızı boğmak istemesek de, Kur Korumalı Mevduat'ın (KKM) bütçeye maliyetinin Haziran ayında 16,1 milyar TL, toplamda ise 37,2 milyar TL olduğunu not edelim. 1 trilyon TL'yi aşan KKM'nin asıl etkisinin ise önümüzdeki aylarda görüleceğini düşünüyoruz. 
  • Avrupa aşırı sıcaklarla boğuşmaya devam ederken, can kayıpları ve orman yangınlarında belirgin bir artış görülüyor. Sıcakların neden olduğu enerji talebi de gözlerden kaçıyor. ABD Başkanı Biden'ın ziyareti sonrası Suudi Arabistan cephesinden henüz bir ses çıkmamasına paralel Brent cinsi ham petrolün varil fiyatını 106 dolar seviyesine dayandı. Geride bıraktığımız hafta Perşembe günü 94,50 dolara kadar gerileyen Brent son 3 günde %12 yükseldi. Ülkelerin enerji maliyetlerinin artması, enerji ithal eden ülkeler açısından cari açık anlamına gelirken, hanehalkı bütçesi açısından ise (enflasyon) kuşkusuz olumsuz bir gerçekleşme.  
  • Kasım 2021'de neredeyse 5 bin dolar seviyesine kadar dayanan Ethereum, geçen 31 haftalık zaman diliminde %80'den fazla gerileyerek 880 dolar seviyesine kadar düşüş sergilemişti. Son günlerde ise kripto paralarda yaşanan düşüşün yerini toparlanma isteğine terk ettiğini görüyoruz. Özellikle Ethereum, kurumsal talebin de yardımıyla dün 1,630 dolar seviyesine kadar yükseldi. Bitcoin cephesinde ise 21,600 dolar seviyesinin üzerinde kalıcılığı olumlu olarak okuyacağız. Takipteyiz! 
  • Kripto paralar yukarı yönlü kıpırdanırken, kıymetli madenler cephesinde tatsız havanın ise korunduğunu görüyoruz. Altının ons fiyatı 1,700 dolar seviyesinin hemen üzerinde salınırken, uzun bir süredir dikkat çektiğimiz aşağıda 1,685 dolar seviyesine doğru düşüşün de artık kıyısında olduğumuzu düşünüyoruz. Gümüş ise teknik olarak önemli bir seviye olan 18,60 civarında tutunamazsa, daha da aşağıda 16 dolar seviyesinin diplerine kadar gevşeme potansiyeli göz ardı edilmemelidir.  
  • ABD borsaları, iyi başladıkları günü, Apple'in işe alımları yavaşlatacağına ilişkin açıklaması ardından %1'e yakın düşüşle tamamlamadı. Yeni gün başlangıcında ise, Asya borsalarında genel hatları ile düşüş eğilimli seyir görülüyor. Mali piyasaların gündeminde, bugün içeride konut satışları, dışarıda ise Euro Bölgesi enflasyon, ABD yeni konut satışları ve ABD inşaat ruhsatları takip edilecektir. Sn. Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran'ın başkenti Tahran'da . İran Cumhurbaşkanı Reisi ile görüşecek. Akabinde ise Rusya Devlet Başkanı Putin'in de Tahran'a geleceğini ve iki liderle üçlü zirve formatında görüşeceğini not ederek bültenimizi tamamlayalım.
 

Emre Değirmencioğlu (@emredegirmenci5)
Grup Müdürü • Group Manager
Hazine Bölümü • Treasury Department
Yasal Uyarı: Bu e-postada yer alan yorumlar, kişisel bilgi ve tecrübelere dayanarak ve/veya güvenilir olduğuna inanılan kamuya açık kaynaklardan derlenerek hazırlanmıştır. Bu yayındaki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan, her ne surette olursa olsun kullanımı olumsuz etkileyecek her türlü sonuçtan dolayı Kıbrıs İktisat Bankası Ltd. ve ayrıca her ne nam altında olursa olsun her ne akitle bağlı olursa olsun her türlü çalışanı ve bu yazının yazarı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz ve/veya bu bilgiler, hiçbir surette gönderenleri ilzam etmez ve/veya sorumlu kılmaz. Kullanan ancak kendi bilgi, inisiyatif ve değerlendirmesi ile hareket etmelidir.