Günlük Piyasa Bülteni

Hazine Bölümü'müzün tecrübe ve birikiminden yola çıkarak Günlük Piyasa Analizleri yapılmakta ve siz değerli yatırımcılar ile paylaşılmaktadır.

Günlük hazırlanan bültenleri otomatik almak için Ad Soyad ve e-Posta adresinizi girerek "BÜLTENE KAYIT OL" demeniz yeterli.

Güncel Piyasa ve Döviz Haberleri 04/11/2020 - Çarşamba

Anketler tutmadı. Trump yarışa ortak hatta....

  • Son 14 seçimin 13'ünde Florida'yı kazanan aday başkanlığı kazandı. Florida'da Trump'ın kazandığını bültenimizi yazdığımız vakitlerde okuduk. Kritik eyaletlerden biri olarak görülen Pensilvanya'da oyların %50si sayıldı. Trump önde gidiyor. Pek çok uzmana göre, Pensilvanya'yı kazanan aday, ipi göğüsleyecek. Oy sayısında Trump, delege sayısında Biden önde gidiyor. 
  • Trump'ın kazanma ihtimalinin artması, hem de Senato'da Cumhuriyetçilerin kontrolünü sürdürecek gibi görünmesi, "mavi dalga" ihtimali dün satın alan piyasalarda ilk tepkinin olumsuz olmasına neden oldu. Günün ilk saatlerinde, Biden'ın önde gitmesi ile 1,1765 seviyesine kadar yükselen EURUSD paritesi, sandıklar açıldıkça kazanımlarını geri vererek 1,16 seviyesine doğru geriledi.  
  • Özetle, rahat bir Biden zaferini fiyatlayan piyasalarda, ilk sonuçlar olumsuz. Haliyle, Biden'dan ürken Türk mali piyasaları açısından da, sürecin bir miktar olumlu olacağını not düşmekte yarar görüyoruz. Posta yolu ile kullanılan pek çok oy nedeniyle, sayım işlemleri uzayacak gibi görünüyor. Henüz kesin bir kanıya varmamak gerektiğini not düşelim.  
  • Dün TÜİK, Ekim ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Enflasyonun artmaya devam ettiğini, döviz kurunun üretici cephesinde maliyetleri arttırdığını, bunun da önümüzdeki aylarda TÜFE'ye yansıyacağını görüyoruz. Genele yayılan enflasyonist baskıya rağmen, TCMB'nin politika faizinin tüm rakamların altında %10,25'te tutmasını izah edemiyoruz (bakınız grafik).
  • TCMB dün döviz karşılığı swap piyasasında kullandığı faiz oranını 150 baz puan artırarak %11,75'ten %13,25'e getirdiğini açıkladı. Bu adım ile ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti daha da yukarı giderek %13,94 seviyesine geldi. Lakin, faiz dolaylı yollardan artsa da, 1 hafta vadeli repo faizi olan politika faizini sabit tutmayı tercih eden TCMB'nin adımları işe yaramadığı gibi, kredibilite kaybı bir yana, ters de tepiyor.  
  • Dün bir tarafta mavi dalga ihtimali, diğer tarafta kurun kaderine terk edildiği inanışının artması ile USDTRY 8,55 ; EUR/TRY 10,00 ; GBP/TRY ise 11,00 seviyesini aşarak rekor kırdı.  
  • Lakin, akşamüzeri, Türk mali piyasalarda hızlı bir toparlanma yaşandı. Somut bir neden göremesek de, ABD seçimleri öncesi TL aleyhine alınan pozisyonların bir kısmının kapatılması ve dedikodu da olsa, TCMB'nin olağanüstü toplanıp faiz artırımı yapacağı haberleri etkili oldu. USDTRY kuru 8,40 seviyesinin altına gerilerken, yurtdışı hisse senetlerinin olumlu havası içeride de hissedildi: BİST100 endeksi günü %1,5 oranında artışla bitirirken, Banka endeksi %5'e yakın kazançla günü tamamladı. 
  • Yeni gün başlangıcında, ABD ilk seçim sonuçlarına paralel piyasalar yön bulmaya çalışıyor. ABD borsalarının vadeli işlemlerinde, özellikle de teknoloji hisselerinde %3'e varan yükselişler görülüyor. Asya'da, Kore ve Japonya borsaları artıda. Lakin, dolar endeksi, dünkü kayıplarını telafi etmiş. Kıymetli metaller dünkü kazanımlarını koruyamamış. ABD 10 yıllık tahvil faizi, ilk etapta %0,95 seviyesine yükselerek son 4 ayın zirvesini test etmesi ardından hızla %0,79 seviyesine geriledi. Kafalar görüldüğü gibi net değil! 
  • Öte yandan, Trump'ın kazanma ihtimalinin belirmesi ile, son zamanlarda hırpalanan Türk Lirası ve Rus Rublesi, güne daha iyimser bir şekilde başlarken, bu sefer de Meksika Pezosu ve Çin Yuan'ı baskı altında işlem görüyor.

>Enflasyon

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Ekim ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Buna göre, TÜFE, Ekim ayında bir önceki aya göre %2,13, bir önceki yılın aynı ayına göre %11,89 artış kaydederek son 4 ayın zirvesine yükseldi. Bir önceki aya göre %3,03 artan gıda enflasyonu, geçen yılın aynı ayına göre %16,51 artış kaydederken, 13 ayın en yüksek enflasyonu görüldü. Ana gruplar arasında en yüksek artış ise, %27,40 ile çeşitli mal ve hizmetler grubunda gerçekleşti. Ekim 2020’de, endekste bulunan 418 maddeden, 52 maddenin ortalama fiyatında düşüş gerçekleşirken, 42 maddenin ortalama fiyatında değişmedi; 324 maddenin ortalama fiyatında ise artış gerçekleşti.

Öte yandan, üreticiye yansıyan enflasyonun (ÜFE) da hızla yükseldiğini görüyoruz. Kurun korkusuz yükseldiği bir ortamda, maliyet kaynaklı baskıların da dikkate alınması ile, Ekim ayında, bir önceki aya göre %3,55, bir önceki yılın aynı ayına göre ise %18,20 artış kaydetti. TCMB’nin yakından takip ettiği çekirdek enflasyon göstergelerinden C endeksi, yıllık %11,48 artış kaydederek 5 aynı en yüksek değerini aldı.

Yurtiçi ÜFE’deki artış, ister istemez bir noktada TÜFE’ye sirayet edecek. TCMB’nin politika faizinin %10,25 ile tüm bu rakamları gerisinde kalmasının elbette izahı çok zor.

1604468665e22eaf51e724e20b229ee7fb3a8e4d5e_1_1200.jpg
 

> Finans kesimi dışındaki şirketlerin döviz açık pozisyonu 

TCMB verilerine göre, finans kesimi dışındaki şirketlerin döviz açık pozisyonu Ağustos ayında bir önceki aya nazaran 570 milyon dolar açılarak 165,2 milyar dolar oldu. Veri, Ağustos ayına kadar olan dönemi gösteriyor. TL’nin son haftalarda dolar karşısında ivme kazanan değer kaybı, şirketlere kambiyo zararı olarak geri dönerek finansal tablolarına üzerinde olumsuz etkiler doğurmaya devam edecektir.

160446866570f5915a0a670eed6f5a5ec2d87abbd3_2_1200.jpg  

> ODD - Otomobil Satışları

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) verilerine göre, otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı, 2020 yılı Ocak-Ekim döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre %78,1 artarak 588,354 adet olarak gerçekleşti. Otomobil satışları, Ekim ayında 94,733 artış kaydederek geçen yılın aynı ayına göre %93 artış kaydetti. Taşıt faiz oranlarının, Temmuz ayında dip yapmasına paralel başlayan güçlü talep, son aylarda ivme kaybetse de, korunmaya devam ediyor. Özellikle, covid nedeniyle, tedarik zincirinde yaşanan aksamalar, ve beraberinde ertelenmiş talebin realize olması, bu eğilimde etkili oluyor.  

160446866592cc67130fe0b1b44f7d39aa4ac8efe0_3_1200.jpg  

Emre Değirmencioğlu (@emredegirmenci5)
Grup Müdürü • Group Manager
Hazine Bölümü • Treasury Department
Yasal Uyarı: Bu e-postada yer alan yorumlar, kişisel bilgi ve tecrübelere dayanarak ve/veya güvenilir olduğuna inanılan kamuya açık kaynaklardan derlenerek hazırlanmıştır. Bu yayındaki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan, her ne surette olursa olsun kullanımı olumsuz etkileyecek her türlü sonuçtan dolayı Kıbrıs İktisat Bankası Ltd. ve ayrıca her ne nam altında olursa olsun her ne akitle bağlı olursa olsun her türlü çalışanı ve bu yazının yazarı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz ve/veya bu bilgiler, hiçbir surette gönderenleri ilzam etmez ve/veya sorumlu kılmaz. Kullanan ancak kendi bilgi, inisiyatif ve değerlendirmesi ile hareket etmelidir.