Günlük Piyasa Bülteni

Hazine Bölümü'müzün tecrübe ve birikiminden yola çıkarak Günlük Piyasa Analizleri yapılmakta ve siz değerli yatırımcılar ile paylaşılmaktadır.

Günlük hazırlanan bültenleri otomatik almak için Ad Soyad ve e-Posta adresinizi girerek "BÜLTENE KAYIT OL" demeniz yeterli.

Güncel Piyasa ve Döviz Haberleri 06/08/2020 - Perşembe

Altın/Gümüş rasyosu ezber bozdu: Söz altınsa, sükut gümüştür

  • Evvelki gün, off-shore piyasalarda, Türk Lirası faiz oranının dört haneli seviyelere (%1,050) yükselerek TL sıkışıklığının Londra piyasalarında ne kadar büyük çapta hissedildiğinde söz etmiştik.  
  • Bayram öncesi alınan spekülatif yönde uzun USD/TRY pozisyonların TL takasını gerçekleştirmekte zorlanan pek çok yabancı kurum, neticesinde önce hisse senedi, ardından tahvil, ve en son çare olarak USD/TRY cephesinde satışa geçmiş, TL likidite yaratarak ihtiyacını gidermişti.
  • Off-shore piyasada roketleyen gecelik TL faiz ve akabinde dolar satışları ile 6,90 seviyesine kadar gevşeyen USD/TRY kuru, dün sabah, TL sıkışıklığının giderilmesi ve faizlerin normalleşmesi ile yönünü gün boyunca yukarıya çevirerek, akşam üzeri 7,05 seviyesine varan bir yükseliş kaydetti.
  • Fiyat mekanizmasının yeniden işlevini görmesi veya piyasa dinamiklerinin geri dönmesi ile başlayan gerçek döviz talebi, kuvvetle muhtemel cari açık kaynaklı, kur cephesinde yaşanan yükselişi bir yere kadar anlatmaya yetiyor.
  • Kur cephesinde görülen yukarı yönlü hareket, alternatif piyasaları da etkiledi: 2 yıllık devlet tahvilinin bileşik faizi son 4 ayın zirvesi olan %12 seviyesine yükselirken, BIST100 endeksi dışarda var olan büyük ve coşkulu risk iştahına tam anlamıyla ayak uyduramadı.
  • Yurtdışı cephede, içeride olduğu kadar hareketli bir gün yaşandı. Dünyada açıklanan ve büyümenin öncü göstergesi olarak kabul edilen PMI verilerinin olumlu tarafta gelmesime ilaveten, ABD petrol stoklarının azalmaya devam edeceğine ilişkin beklentilerin de desteği ile, Brent petrolün varil fiyatı 46 dolara kadar yükseldi. Devamı var mı sorusuna şimdik hayır demek istiyoruz (bakınız grafik).
  • Öte yandan, 15 trilyon dolar eksi faizle işlem gören tahvil stoğuna daha da negatif reel getiriye dönen ABD tahvilleri de eklenince, %0 getirili altın yatırımcıların göz bebeği olarak dün de keşfedilmemiş sularda yolculuğuna devam etti.
  • Yarışta geride kalan gümüşün ise ‘kükremesi’ devam ediyor. Dün itibariyle, bir ons altın almak için verilmesi gereken gümüş miktarını gösteren altın/gümüş rasyosu, 2017 seviyelerine gerileyerek adeta yaşanan resesyonun da bittiğini gösterdi (bakınız grafik).
  • Dün içeride, Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) tarafından açıklanan Temmuz ayı verisi, araç satışlarının patladığını gösterirken, ekonominin tüketim tabanlı olarak ısındığına yönelik endişelerimizi de bir kez daha teyit etmiş oldu. Devam eden ithal talebinin acısı, kendisini cari işlemler açığında gösterecektir (bakınız grafik).
  • ABD dolarının değerini gösteren dolar endeksi (DXY) dün 92 seviyelerine kadar gerileyerek 2 seneyi aşkın bir zaman diliminin en değersiz seviyesine geldi. Dolar zayıflığına paralel, kıymetli metaller, hisse senetleri hatta kripto paralar bile büyük bir parti havası ile değer kazanmaya devam ediyor. Biri müziği kapatarak, ışıkları açana kadar… (çok da uzak olmadığını düşünüyoruz).
  • Mesela, küresel piyasaların kılavuz kargası, ABD’de en büyük 500 şirketin işlem gördüğü  S&P500 endeksi, FED’in ultra gevşek para politikasına ilaveten, mali kanaldan da yeni teşvik paketlerinin onaylanacağına ilişkin beklenti ile, Şubat ayında görülen tüm zamanların zirvesinin minik bir adım gerisinde ve kuzeye ilerlemeye devam ediyor.
  • Kamunun müdahalesinin devam etti bir ortamda, dünyada hemen hemen her finansal varlık dolara karşı değer kaybederken, içeride ise Türk Lirası, dolara karşı 7,05 seviyesini dün test ederek “herkes gider Mersin’e ben tersine…” misali değer kaybetmeye devam ediyor.
  • TL'deki değer kaybı baskısına paralel tahvil faizleri de yükselmeye başlarken, hem mevduat hem de kredi faizlerinde hafif de olsa yukarı yönlü kıpırdanmanın da başladığını görüyoruz!
  • Kısa vadeli faizlerde yaşanan artış eğilimi, önemli bir sinyal olarak okunmalıdır. Yakın bir zamanda, mevcut tablonun sürdürülebilir hale gelmesi için otoriteler tarafından da bazı adımların hızla atılması gerektiğini düşünüyoruz.
  • Aksi takdirde, tüm zamanların en yüksek seviyesini gören TL sepet kura, USD/TRY kuru da yakın zamanda eşlik edecektir.
  • ABD borsalarının geceyi yükseliş eğilimi ile tamamlaması ardından sabah saatlerinde Asya piyasalarında karmaşık bir eğilim hakim. İngiltere Merkez Bankası’nın olağan toplantısı bugün günün en önemli gelişmesi olarak takip edilecektir. Günün ikinci yarısında ise, ABD’de açıklanacak işsizlik maaşı başvurularını takip edeceğiz.

Ø  Altın / Gümüş Rasyosu

Bir ons altın almak için verilmesi gereken gümüş miktarını gösteren altın/gümüş rasyosu, 2017 seviyelerine geriledi. Grafiği, yaşanan resesyonun bittiği yönünde okumak mümkün. 

1596690510f1ba367d0345ff2893e1d3b37e0609fe_1_1200.jpg  
Altının ons fiyatı dün 2,055 dolar seviyesine yükselerek 2,176 dolar seviyesindeki hedefe doğru yol almaya devam ediyor. 

1596690511e8e36efcd9b9ad289ebda9ffdc61d52e_2_1200.jpg
Gümüşün ise daha hızlı koştuğunu görüyoruz. Dün, 26,20 seviyesinde bulunan önemli direncini aşan gümüş, 27 dolar/ons seviyesin de aşarak 30 dolar olan bir sonraki hedefe doğru ilerlemeye devam ediyor. Her iki varlık sınıfı, yaşanan dolar zayıflığında aşırı alım bölgesine geçse de, henüz sat sinyali oluşmadığını da söylemek gerekiyor.

1596690511c2020f20c6618643f8cb00a36b0dfd6b_3_1200.jpg Ø  ODD verisini cari açık için olumlu okuyamıyoruz!

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) verilerine göre Temmuz ayında otomotiv pazarı geçen yılın aynı ayına göre %388 büyüyerek 87,400 oldu. Bu hareketin arkasında gerileyen kredi faizleri ve ertelenen talep olduğunu kabul etsek de, ekonominin ısınmaya başladığını, ithalat talebini cari işlemler açığını daha da artıracağından endişe ediyoruz.

15966905118d559822e67d61509327a413f5ae3f0a_4_1200.jpg  
Ø  Finans Dışı Kesimin Net Döviz Pozisyonu

TCMB verilerine göre, finans dışı kesimin net döviz pozisyonu, Mayıs sonu itibariyle -165,1 milyar dolar oldu (bir önceki aya göre 2,1 milyar dolar azaldı).

Kısa vadeli pozisyon ise +13,8 milyar dolar olurken, bir önceki aya göre 3,6 milyar dolar artış kaydedildi.

Veriyi, finans dışı kesimin TL cinsi varlıklarının oldukça üzerinde bir döviz yükümlülüğe sahip olduklarını ancak kısa vadede bu kapsamdaki riski yönettikleri yönünde okuyoruz.

  1596690511edf7f221ccdeecc01f91353026d102c7_5_1200.jpg

Ø  Brent

Dünyada açıklanan olumlu PMI verilerine ilaveten Amerikan’da petrol stoklarının azalmaya devam edeceğine ilişkin beklentilerin de desteği ile Brent cinsi ham petrol varil fiyatı 46 dolara kadar yükseldi. Grafik boşluk kabul etmez söylemi ile, Mart ayında yaşanan aşağı yönlü kopuşun da teknik bir bakış açısı ile tamamlandığını, artan vaka sayıları da göz önüne alınırsa, bu yükselişin yeterli olduğunu düşünüyoruz. Eğer herhangi bir nedenle yükseliş devam edecekse, yukarıda bir sonraki durak 52 dolar olarak görülüyor.

159669051242e008195539e3115c5bae718c3ada15_6_1200.jpg

Emre Değirmencioğlu (@emredegirmenci5)
Grup Müdürü • Group Manager
Hazine Bölümü • Treasury Department
Yasal Uyarı: Bu e-postada yer alan yorumlar, kişisel bilgi ve tecrübelere dayanarak ve/veya güvenilir olduğuna inanılan kamuya açık kaynaklardan derlenerek hazırlanmıştır. Bu yayındaki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan, her ne surette olursa olsun kullanımı olumsuz etkileyecek her türlü sonuçtan dolayı Kıbrıs İktisat Bankası Ltd. ve ayrıca her ne nam altında olursa olsun her ne akitle bağlı olursa olsun her türlü çalışanı ve bu yazının yazarı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz ve/veya bu bilgiler, hiçbir surette gönderenleri ilzam etmez ve/veya sorumlu kılmaz. Kullanan ancak kendi bilgi, inisiyatif ve değerlendirmesi ile hareket etmelidir.