Günlük Piyasa Bülteni

Hazine Bölümü'müzün tecrübe ve birikiminden yola çıkarak Günlük Piyasa Analizleri yapılmakta ve siz değerli yatırımcılar ile paylaşılmaktadır.

Günlük hazırlanan bültenleri otomatik almak için Ad Soyad ve e-Posta adresinizi girerek "BÜLTENE KAYIT OL" demeniz yeterli.

Güncel Piyasa ve Döviz Haberleri 14/07/2020 - Salı

Altın / Gümüş Rasyosu

  • Dün küresel mali piyasalar, yeni gün ve haftayı Asya liderliğinde oldukça iyimser bir seyir ile karşıladı. Akabinde, iyimserlik tüm coğrafyaya yansıdı.
  • Lakin, ABD piyasaları, kapanışa doğru tüm kazanımlarını geri verdi! ABD’nin California eyaletinde, virüs vakalarındaki görülen artış nedeniyle restoran, bar ve sinema salonu gibi işletmelerde kapalı mekan faaliyetlerinin durdurulması talimatı, ekonomik aktiviteye yönelik soru işaretlerinin yeniden tırmanmasına neden oldu.
  • Risk iştahında gün boyu yaşanan artış ile dolar küresel bazda değer kaybederken, EUR/USD paritesi 1,1320 seviyesinin yavaş yavaş üzerine yerleşerek 1,1370 ile son bir ayın en yüksek seviyesini test etti.
  • Hatırlamak gerekirse, EUR’da 1,15 hatta devamında 1,17 beklentisi ile uzun pozisyondayız. EUR/GBP cephesinde EUR lehine uzun pozisyondayız. Sterlin cephesinde olası yükselişleri, (dolar karşısında 1,27-1,28) satış fırsatı olarak değerlendireceğiz.
  • Kıymetli metaller cephesinde dün gümüş adeta şaha kalkarak %3 değer kazandı. Gümüşün bir adım öne çıkması ile gün içerisinde 1,810 dolara kadar yürüyen altın fiyatları, kazanımlarını koruyamayarak yeniden 1,800 dolar seviyesine çekildi. Bu eğilim bir müddet daha korunabilir (bakınız grafik).
  • İçeride, risk iştahındaki artış ile tahvil faizleri ve CDS primleri gerilerken, coşkulu iyimserlik hisse senedi piyasasını %3 yükselişle 118,400 puan seviyesine kadar itti. USDTRY kuru 6,86 civarında bitkisel hayatta kalmaya dün de devam etti.
  • Dün açıklanan verilere göre cari işlemler dengesi Mayıs'ta 3,76 milyar dolar açık verirken, sanayi üretimi bir önceki aya göre toparlanma kaydetse de, yıllık bazda %19,9 daralma kaydetti. Cari işlemler dengesindeki yılın ilk 5 ayında verilen 16,7 milyar dolar açık bizleri huzursuz ederken, öncü bir veri olan sanayi üretimi, büyüme için iyi sinyaller veremedi.
  • TCMB Temmuz ayı beklenti anketi (piyasa katılımcılarının tahminleri) sonuçlarını açıkladı. Yıl sonu TÜFE enflasyon beklentisi %9,54'ten %10,22'ye, yıl sonu USDTRY kuru beklentisi ise 6,99'dan 7,02'ye yükseldi.
  • Dün akşam ABD piyasalarına uğrayan tatsız havanın, bu sabah Pasifiğin diğer tarafına da yansıdığını görüyoruz.
  • Anketlere göre, rakibi Biden karşısında, Trump’ın seçim kazanma ihtimalinin neredeyse yok derecede az görülmesi, Trump’ı agresifleştirmeye başladı.
  • ABD ile Çin arasında Güney Çin Denizi'nde hakimiyet sahasına ilişkin tartışmalar ve artan tansiyon bu sabah küresel piyasaların olumsuz havasını anlatmaya yetiyor: Asya piyasalarında %1 civarında düşüşler görülüyor.
  • Küresel cephede dün yaşanan coşkulu iyimserliğin ardından bugün kar satışlarının etkili olmasını bekliyoruz. Dünyadan biraz daha kopuk bir seyir izleyen Türk mali piyasalarında USDTRY’nin 6,86 seviyesinde yatay seyri devam edecek gibi görünüyor.
  • Borsa İstanbul cephesinde bugün hafif çapta kar satışları görülebileceğini düşünsek de, ana yönün halen daha yukarıya olacağını düşünüyoruz. Beklentimiz 124-130bin aralığı.
  • Mali piyasaların gündeminde bugün ABD'de açıklanmaya başlanacak bilanço sezonu, Citigroup ile start alıyor.

    Ø  Altın / Gümüş Rasyosu

    Ardı arkası kesilmeyen bol, ucuz, ve uzun vadeli paranın da yardımı ile dünyada iyimserlik devam ederken, emtia piyasasında yükseliş daha da belirgin bir hal almaya başladı. Altının 9 yılın zirvesi olan 1,820 dolara kadar yükselip 1,800 dolar civarında soluklanmaya başlaması ile gümüş hızlı bir atak yaparak dün %3’ün üzerinde değer kazanarak 19 dolar/ons seviyesinin üzerine yükseldi. Gümüşün yükselişine dün bakır, alüminyum ve demir cevheri de eşlik etti.

    Yatırımcılar tarafından yakından takip edilen Altın-Gümüş oranı, tek bir ons altın almak için kaç ons gümüş verilmesi gerektiğini gösteren oranı temsil ediyor. Grafikten de görülebileceği üzere, pandemi nedeniyle Mart ayında yaşanan ve 124 seviyesini aşan bu oran (altın, gümüşe göre aşırı bir talep görmüş), yeniden pandemi öncesi seviyelere geri döndü. Gümüş fiyatlarının şimdilik daha yüksek bir potansiyel sunması nedeniyle, altın bir müddet daha yatay bir seyir izleyebilir.
15947230853c52803478aeaf8520180c185c52adc3_1_1200.jpg
Emre Değirmencioğlu (@emredegirmenci5)
Grup Müdürü • Group Manager
Hazine Bölümü • Treasury Department
Yasal Uyarı: Bu e-postada yer alan yorumlar, kişisel bilgi ve tecrübelere dayanarak ve/veya güvenilir olduğuna inanılan kamuya açık kaynaklardan derlenerek hazırlanmıştır. Bu yayındaki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan, her ne surette olursa olsun kullanımı olumsuz etkileyecek her türlü sonuçtan dolayı Kıbrıs İktisat Bankası Ltd. ve ayrıca her ne nam altında olursa olsun her ne akitle bağlı olursa olsun her türlü çalışanı ve bu yazının yazarı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz ve/veya bu bilgiler, hiçbir surette gönderenleri ilzam etmez ve/veya sorumlu kılmaz. Kullanan ancak kendi bilgi, inisiyatif ve değerlendirmesi ile hareket etmelidir.