Günlük Piyasa Bülteni

Hazine Bölümü'müzün tecrübe ve birikiminden yola çıkarak Günlük Piyasa Analizleri yapılmakta ve siz değerli yatırımcılar ile paylaşılmaktadır.

Günlük hazırlanan bültenleri otomatik almak için Ad Soyad ve e-Posta adresinizi girerek "BÜLTENE KAYIT OL" demeniz yeterli.

Güncel Piyasa ve Döviz Haberleri 04/07/2022 - Pazartesi

Algı değişiyor: ABD'de resesyon algısı ivme kazanırken, faiz indirimi fiyatlanıyor!


  • Haziran ayının ortasında %3,5 seviyesine yükselerek son 11 senenin zirvesine test eden ABD dolarının piyasa faizi 10 yıllık devlet tahvili getirisi, Cuma günü %2,79 seviyesine kadar sert bir gerileme kaydetti (son 1 ayın en düşük seviyesi). Elbette, trilyonlarca dolar büyüklüğünde devasa bir piyasada veya dünyanın bir numaralı güvenli limanında gerçekleşen bu denli sert bir geri çekilmeyi normal karşılamamak gerekiyor.
  • Pandemi döneminde politika hatası yaparak enflasyon için "geçicidir" diyerek şirazesinden çıkmasına seyirci kalan FED, güle oynaya 40 yılın zirvesine çıkan enflasyonu dizginlemek adına agresif bir şekilde faiz artırım döngüsüne girince, resesyon endişeleri de yüksek perdeden telaffuz edilmeye başlandı. Cuma gecesi ABD tahvil piyasasında hızlanan alımlar sonrasıda gerilemeye başlayan 10 yıllık faiz, FED'in 2023 yılı ilk çeyreğinde faiz indirimine gidebileceği fiyatlanması ile ivme kazandı. Daha geçen haftaya kadar 75 baz puan faiz artırımları havada uçuştuğunu unutmayalım! Kafalar oldukça karışık ve bu öngörüsüzlüğün bir süre daha tüm ihtişamı ile devam edeceğini öngörüyoruz. Öte yandan, savaş ve bunun getirdiği jeopolitik riskler de mevcut bulanık tablonun tuz biberi olmaya devam edecek gibi görünüyor. 
  • Enflasyonda henüz tepe noktasının görüldüğünden emin olamasak da, artan resesyon endişelerinin ivme kazanması, stagflasyon riskini de artırırken, risk iştahını keskin bir şekilde Cuma günü azaldığına tanıklık ettik. Bu minvalde, Cuma günü ABD'de açıklanan imalat sanayi ISM endeksi iki yılın dibinde sonuçlanarak resesyon kaygılarının daha da pekişmesine neden oldu. ABD Doları güvenli liman algısı ile küresel bazda değer kazanırken, doların piyasa kuru olan DXY haftayı 105,1 ile 2003 yılı Ocak ayında bu yana en yüksek seviyede tamamladı.
  • Doların güçlenmesine paralel, GBPUSD paritesi, haftalardır üzerine basarak işaret ettiğimiz 1,2080 teknik seviyesinin kıyısından haftayı tamamladı. 1,2080 seviyesinin altında haftalık bir kapanış; oldukça sert bir düşüşü de beraberinde getirebileceğinden endişe ediyoruz (pandemi dönemimde 1,14 ile 35 yılın dibi test edilmişti).
  • Kıymetli metaller cephesinde öngördüğümüz düşüş ise geçen hafta da devam etti. Güç kazanması için 22 dolar seviyesindeki yatay desteğini kıramayan gümüş, daha da aşağıda dip ile tepe noktasının %50 düzeltme seviyesi olan 20,80 dolarda da tutunamayınca, haftayı 19,80 seviyesinde veya daha basit bir yaklaşımla son bir yılın dibinde tamamladı. Yüksek dolar ve yükselen faiz oranları, geçen hafta faiz getirisi olmayan altını son 6 ayın en düşük seviyesini kadar ittikten sonra, yeni haftaya da 1,800 dolar seviyesinin kıyısında başladığını görüyoruz. Küresel ekonomik yavaşlama korkuları aynı zamanda endüstriyel metalleri de zayıflattı: Bakır, Mart ayındaki zirvesinden %25 gerileyerek 17 ayın en düşük seviyesine indiğini not edelim.
  • Cuma günü 108 dolar seviyesine kadar gerileyen Brent petrolün varil fiyatı, Libya'daki üretim kısıtlamaları ve Norveçli petrol ve gaz işçileri arasında planlı bir grevin de yardımı ile teknik seviyeden aldığı desteğin de yardımı ile yeni haftayı 111 dolar seviyesinden karşılıyor. Düşüşten söz edebilmek adına aşağıda 108 dolar altında gecelik bir kapanış bekliyoruz. Yukarıda ise 123 dolar geçilmeden uzun pozisyon kovalayamayacağız. Doğal gaz cephesinde ise, 6,55 usd/mmbtu seviyesinin aşağı yönlü geçilmesi sonrasında, karamsar hava korunmaya devam ediyor. Daha da aşağıda psikolojik 5 dolar seviyesine kadar geri çekilme göz ardı edilmemelidir.
  • Türk mali piyasalarında da kafalar karışık! BDDK'nın son almış olduğu karar şirketlere döviz sattırmada tam da başarılı olmayınca, USDTRY kuru geçen hafta başında test ettiği 16,00 psikolojik seviyesi koruyamayarak haftanın son işlem gününde 16,80 seviyesine geri döndü. Borsa cephesinde, yine BDDK'nın almış olduğu kararların kredi piyasasını kilitlemesi ardından ekonomide ani duruş riskinin de belirmesi sonrasında, BDDK'nın kararını kısmen de olsa güncelleneceği beklentisi ile borsa günlerdir devam eden sert düşüşünü durdurarak haftanın son işlem gününde hafif de olsa yükseldi. Bankacılık endeksinde teknik bir bakış açısıyla aşağıda 1,920 seviyesine (geride bıraktığımız hafta test edildi) azami bir şekilde dikkat etmekte fayda görüyoruz.
  • Ticaret Bakanı Muş, Haziran ayı geçici dış ticaret verilerini açıkladı. Buna göre, ihracat geçtiğimiz yılın aynı ayına göre %18,5 artışla 23,4 milyar dolar,  ithalatının ise 31,6 milyar dolar olarak gerçekleşti. İthalat içerisinde enerji kaleminin 8,1 milyar dolarlık payla bu ay da önemli bir yer tuttuğunu görüyoruz. İhracat rakamlarına şapka çıkarırken, ithalat rakamlarının da göz ardı edilmemesi gerektiğini düşünüyoruz!
  • ABD borsalarının, oldukça sert geçen yılın ilk yarısı sonrası Cuma günü yılın ikinci yarısına iyimser bir başlangıç yapması ardından bu sabah havanın yeniden bozduğunu görüyoruz. ABD borsalarının vadeli işlemlerinden %0,7 civarında düşüşler görülürken, Asya piyasalarının gösterge endeksi Tokyo borsasında görülen hafif çaplı yükselişi saymazsak, genel hatları ile diğer bölgelerde satıcılı seyir ağır basıyor.
  • Bugüne döndüğümüzde ise, TÜİK'in açıklayacağı enflasyon verisi gündemin ilk sırasında yer alıyor. Enflasyonun haziran ayında %5 civarında artarak yıllık gerçekleşmeyi %80 seviyesine taşıması bekleniyor. Ayrıca, finans kesimi dışındaki şirketlerin döviz varlık ve yükümlülüklerini de yakından takip edeceğiz.  
  • Bugün ABD piyasaları Bağımsızlık Günü nedeniyle kapalı konumda olacak. Çarşamba günü FED toplantı tutanakları, cuma günü ise her ayın ilk cuması olduğu üzere, ABD ekonomisinin sağlığı açısından bir numaralı veri olarak kabul edilen tarım dışı istihdam verisi önemle takip edilecektir.

>Brent Petrol

Cuma günü 108 dolar seviyesine kadar gerileyen Brent petrolün varil fiyatı, Libya'daki üretim kısıtlamaları ve Norveçli petrol ve gaz işçileri arasında planlı bir grevin de yardımı ile teknik seviyeden aldığı desteğin de yardımı ile yeni haftayı 111 dolar seviyesinden karşılıyor. Düşüşten söz edebilmek adına aşağıda 108 dolar altında gecelik bir kapanış bekliyoruz. Yukarıda ise 123 dolar geçilmeden uzun pozisyon kovalayamayacağız.

165691125857a10edebc18e35c75d7edc8a12de5ef_1_1200.jpg .  



>Doğalgaz

Doğal gaz cephesinde ise, 6,55 usd/mmbtu seviyesinin aşağı yönlü geçilmesi sonrasında, karamsar hava korunmaya devam ediyor. Daha da aşağıda psikolojik 5 dolar seviyesine kadar geri çekilme göz ardı edilmemelidir.

1656911258ca90f2de252f436c02481f4260461dd8_2_1200.jpg

>GBPUSD

Doların güçlenmesine paralel, GBPUSD paritesi, haftalardır üzerine basarak işaret ettiğimiz 1,2080 teknik seviyesinin kıyısından haftayı tamamladı. 1,2080 seviyesinin altında haftalık bir kapanış; oldukça sert bir düşüşü de beraberinde getirebileceğinden endişe ediyoruz. Pandemi dönemin 1,14 seviyesi ile 35 yılın dibi test edilmişti!

1656911258ea243dc94593081ebf5e4356aa2611c7_3_1200.jpg

 
> İTO Enflasyon

İstanbul Ticaret Odası (İTO) verilerine göre İstanbul’da Haziran'da perakende fiyatlar %4.03 artış kaydederken, yıllık enflasyonu %94,19 ile son 24 yılın zirvesine taşıdı. Benzer bir şekilde, toptan eşya fiyatlarının ise %8,17 arttığını ve üreticinin yıllık enflasyonunun ise %87,98 olduğunu görüyoruz. Bir önceki aya göre, ulaştırma grubu %5,16 ile en sert artışı kaydederken, gıda grubundaki aylık artış oranı %3,79 oldu. Enflayon verisinin hiperenflasyon tezimizi desteklediğini not etmek gerekiyor. Not edelim ki, bugün açıklanacak resmi enflasyonunun aylık bazda %5,2 artacağı, yıllık bazda ise %80 seviyesine yaklaşacağı tahmin ediliyor.

1656911259f7e5ff5e561307011b4d6ec5f9865ced_4_1200.jpg

>İmalat Sanayi PMI Endeksi

Büyümenin öncü göstergesi olan İmalat Sanayi PMI endeksi, 2022 yılı Haziran ayında üst üste dördüncü ayda da eşik değerin altında kalarak 48.10 değerini aldı ve imalat sektörünün yavaşlamasına işaret etti. Eşik değer olan 50’nin üzerinde ölçülen tüm rakamlar sektörde iyileşmeye işaret ediyor. Açıklanan veri Covid-19'dan bu yana gerçekleşen en belirgin düşüş olarak da kayıtlara geçti. Verinin alt detaylarında, girdi maliyetleri ve ürün fiyatlarındaki enflasyonist baskılar neticesinde yüksek seyrin sürdüğü görüldü. Talep yetersizliği ve fiyat yönlü baskılar, imalat PMI verisinin geri çekilmesinde etken rol oynadı.

16569112598eb1a4cddcc035526482a99c1d7ef303_5_1200.jpg

Emre Değirmencioğlu (@emredegirmenci5)
Grup Müdürü • Group Manager
Hazine Bölümü • Treasury Department
Yasal Uyarı: Bu e-postada yer alan yorumlar, kişisel bilgi ve tecrübelere dayanarak ve/veya güvenilir olduğuna inanılan kamuya açık kaynaklardan derlenerek hazırlanmıştır. Bu yayındaki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan, her ne surette olursa olsun kullanımı olumsuz etkileyecek her türlü sonuçtan dolayı Kıbrıs İktisat Bankası Ltd. ve ayrıca her ne nam altında olursa olsun her ne akitle bağlı olursa olsun her türlü çalışanı ve bu yazının yazarı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz ve/veya bu bilgiler, hiçbir surette gönderenleri ilzam etmez ve/veya sorumlu kılmaz. Kullanan ancak kendi bilgi, inisiyatif ve değerlendirmesi ile hareket etmelidir.