Günlük Piyasa Bülteni

Hazine Bölümü'müzün tecrübe ve birikiminden yola çıkarak Günlük Piyasa Analizleri yapılmakta ve siz değerli yatırımcılar ile paylaşılmaktadır.

Günlük hazırlanan bültenleri otomatik almak için Ad Soyad ve e-Posta adresinizi girerek "BÜLTENE KAYIT OL" demeniz yeterli.

Güncel Piyasa ve Döviz Haberleri 13/01/2021 - Çarşamba

ABD tahvil ihraçları sorunsuz geçiyor. Nerede kalmıştık?

  • ABD’de gerçekleşen ‘mavi dalga’ senaryosunun piyasa yansıması sert oldu. Biden’in altyapı projeleri için gerekli trilyonlarca dolar finansman ihtiyacı (bütçe açıkları), piyasa faizleri üzerinde baskı kurunca, geçen haftanın ikinci yarısından itibaren borsalar hariç, kıymetli madenler, ve kripto paralar sarsıldı.
  • Elbette, son 2 gündür, ABD’de devam eden milyarlarca dolar hazine ihaleleri de, tahvil faizleri üzerinde baskı kurması, ABD dolarının da değerlenmesine neden oldu.
  • Dün, bu gelişmeleri inceleyerek, ABD piyasa faizleri veya ABD dolarında yaşanan değer kazancının kalıcı olmayacağını, tahvil ihraçlarının piyasa üzerinde baskı kurarak, geciken kar alma isteğini tetiklediğini, ihalelerin bitmesi ile Perşembe günü ‘güneşin’ yüzünü göstereceğini söylemiştik.
  • Piyasaların risksiz faiz, ve gösterge olarak takip ettiği ABD 10 yıllıkların dün akşam %1,18 ile pandemi sonrası dönemin en yükseğini test etmesi ardından, ihalenin sorunsuz geçmesi, ve FED yetkililerinden gelen tahvil alımlarının bu yıl azaltılmadan süreceği açıklaması, faizin bu sabah %1,11 seviyesine geri çekilmesine neden olurken, kara bulutların da dağılmaya başladığını görüyoruz.
  • Doların piyasa faizi olan 10 yıllıklarda görülen rahatlama, DXY’nin (dolar endeksi) yönünü hemen aşağıya çevirmesine neden oldu: Sterlin dolar karşısında hızla 1,37 ; EUR ise 1,22 seviyesinin üzerine yükseldi.
  • Tahvil faizleri ile ters korelasyona sahip kıymetli madenler de; Cuma günü yaşadıkları sert satış ardından toparlanmaya başladı. Gümüşte her düşüşü alım fırsatı olarak görmeye devam ettiğimizin altını çizelim (bakınız grafikler).
  • Yaşanan piyasa türbülansının oturması bir tarata, sıkı arz koşullarının devam edeceği beklentisi diğer tarafta yer alınca, Brent cinsi petrol son 10 ayın zirvesine yükseldi. Aşı iyimserliği ile yıla iyi bir başlangıç yapan Brent’de kazanımlar bu yıl %10’u aştı.
  • Bültenlerimizde kıymetli metallere son dönemde artan yatırımcı ilgisi ile geniş bir yer veriyoruz. Eğer kıymetli metallerde yükseliş devam edecekse, emtia ihraç eden ülke para birimlerini de daha yakından takip etmek gerektiğini düşünüyoruz. Bu bağlamda, dönem dönem, Kanada Doları, Norveç Kronu, ve Avustralya Dolarında da yer vermeye başlayacağız.
  • TCMB’nin enflasyonu kontrol edebilmek adına şok faiz artışları; dışarıda ise ABD faizlerinde yaşanan yükseliş hariç risk iştahının genel anlamda korunmasına rağmen (farkındaysanız borsalarda yükseliş devam ediyor), USD/TRY kurunda son günlerde devamlı bir şekilde 7,50 seviyesinin test edilmesi bizleri düşündürüyor. Ana yönün aşağıya olduğu görüşüne sarılarak, kur cephesinde olası yükselişleri TL alım fırsatı olarak görmeye devam edeceğiz (bakınız grafik).
  • AB Büyükelçileri ile bir araya gelen Sn. Cumhurbaşkanı Erdoğan, AB ile ilişkileri rayına oturtmaya hazırız mesajını verdi. Elbette bu mesaj önemli olsa da, Mart ayından düzenlenecek AB Liderler Zirvesi öncesinde somut adımlar atılması gerektiğini de düşünüyoruz.
  • Bu sabah Reuters haberlerinde, ABD Kongre Binasının baskınından dolayı (kalkışma) Başkan Trump'ı görevden alma çabalarına Cumhuriyetçilerin de destek verdiğini okuyoruz. 20 Ocak sonrası Trump'ın yargılanma riski artmış durumda.
  • ABD borsalarının geceyi yükselişle tamamlaması ardından, sabah saatlerinde Pasifiğin diğer ucunda da hava iyimser: Kore, ve Japonya borsaları %1 artışla işlem görüyor.
  • Bugünün veri takviminde içeride sanayi üretimi, ve perakende satış rakamlarını takip edeceğiz.  ABD'de ise TÜFE enflasyonu ön plana çıkıyor. Bugün 30 yıllık tahvil ihracı ile ABD’de yükselen piyasa faizleri sendromunun da rahatlayacağı; güneşin ise fırtınadan sonra yüzünü göstermeye başlayacağını düşünüyoruz.
  • Kripto paralarda ise, aşırı alım bölgesinden beklediğimizi aşağı yönlü seyir devam ediyor. Bitcoin’de dip ile tepe arasında %50 düzeltme seviyesi 23bin; Ethereum’da ise 725 dolarda bulunduğunu not edelim.

 
Ø  ABD tahvil faizi geriliyor, kıymetli metaller yükseliyor

Tahvil faizleri ile ters korelasyona sahip kıymetli madenler (faiz yükseldikçe, faiz getirisinden mahrum kalıyorsunuz) dünden bu yana yükselmeye başladı. Grafikten de görüleceği üzere, ABD tahvil ihraçlarının sorunsuz atlatılması (son ihale bu akşam) 10 yıllık tahvil faiz üzerindeki baskıyı aldı.

1610515602c766034e711c7badf2e88c53953721f0_1_1200.jpg  

Ø  XAUUSD

Altın cephesinde, tahvil faizlerinde yükseliş eğiliminin durması ile kısa vadede yukarıda ilk etapta 1,887 devamında ise 1,922 seviyeleri takip edilebilir. Büyük resimde ise, 1,818 seviyesinin altına doğru bir hareket veya 1,955 üzerine bir yükseliş görmeden, majör bir değişim beklemiyoruz.

16105156034c373cbb1e8de6c805270cbcbb545e38_2_1200.jpg  

Ø  XAGUSD

Bu sene portföyümüzde gümüşü devamlı bir şekilde taşımaya karar verdik. Sanayide kullanımı artan, ve bu yılın ana teması olan temiz enerjinin de ana iletken maddesi olan gümüşte, her düşüşü alım fırsartı olarak görerek dün de ağırlık artırdık. Kısa vadede teknik seviyeler aşağıdaki gibi görülse de, bizim uzun vadeli beklentimiz çok daha yukarılara işaret ediyor. Var bir hayalimiz!

1610515603c870f465a2ca1d53d813c1442f3245c1_3_1200.jpg  

Ø  USDTRY

USDTRY kurunda aşağı yönlü beklentimizi koruyoruz. Bu nedenle, görülmesi durumunda, 7,55 – 7,64 bandını takip ederek dolar satıp TL alacağız.

1610515603e31b2c0e1415b19b67254f306b8d628b_4_1200.jpg  
 
Emre Değirmencioğlu (@emredegirmenci5)
Grup Müdürü • Group Manager
Hazine Bölümü • Treasury Department
Yasal Uyarı: Bu e-postada yer alan yorumlar, kişisel bilgi ve tecrübelere dayanarak ve/veya güvenilir olduğuna inanılan kamuya açık kaynaklardan derlenerek hazırlanmıştır. Bu yayındaki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan, her ne surette olursa olsun kullanımı olumsuz etkileyecek her türlü sonuçtan dolayı Kıbrıs İktisat Bankası Ltd. ve ayrıca her ne nam altında olursa olsun her ne akitle bağlı olursa olsun her türlü çalışanı ve bu yazının yazarı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz ve/veya bu bilgiler, hiçbir surette gönderenleri ilzam etmez ve/veya sorumlu kılmaz. Kullanan ancak kendi bilgi, inisiyatif ve değerlendirmesi ile hareket etmelidir.