Günlük Piyasa Bülteni

Hazine Bölümü'müzün tecrübe ve birikiminden yola çıkarak Günlük Piyasa Analizleri yapılmakta ve siz değerli yatırımcılar ile paylaşılmaktadır.

Günlük hazırlanan bültenleri otomatik almak için Ad Soyad ve e-Posta adresinizi girerek "BÜLTENE KAYIT OL" demeniz yeterli.

Güncel Piyasa ve Döviz Haberleri 07/09/2020 - Pazartesi

ABD seçimleri yaklaşıyor: Kar satışları mı trend değişikliği mi?
 
  • Geride bıraktığımız hafta, ABD’de açıklanan ISM imalat endeksinin Kasım 2018’den beri en yüksek seviyesine çıkması ve beraberinde ABD ekonomisinin sağlığı açısından en kaliteli veri olduğuna inanılan resmi istihdam raporunun gücünü koruması, zayıf ABD dolarına adeta hayat verdi. 
  • Haftalardır piyasaları soluksuz da olsa yukarıya taşıyan teknoloji hisseleri ve beraberinde kıymetli metaller, geride bıraktığımız hafta nihayet yorgunluk emareleri sergiledi. 
  • ABD’de 3 Kasım’da düzenlenecek seçimler öncesinde korunan gergin siyasi ortam, ve Trump’ın aradaki farkı kapatmaya başlaması, aşırı seviyelere gelen piyasalarda soru işaretlerini artırarak kar satışlarını tetikledi. 
  • Muazzam ralliden sonra yaşananları, belki de sağlıklı olarak yorumlamak gerekiyor. Pandemi nedeniyle teknolojinin hayatımızda daha çok var olduğunu kabul etmekle birlikte, Nasdaq’ın Mart ayında yaşanan piyasa çöküşünü baz alırsak dipten son 114 günde %82 yükseldiğini not etmek gerekiyor. 
  • ABD’de faizin %0 olduğu bir ortamda, %82 yükselen Nasdaq endeksi, son 2 iş gününde %10 kadar geriledi. Altın ve gümüş gibi pandemi sonrasında ışıldayan kıymetli metaller de bu haftayı önemli destek seviyelerine kadar gerileyerek tamamladı. 
  • Küresel iyimserlik genel hatları ile korunmakla birlikte, kıymetli metaller ve teknoloji hisselerinde geçen hafta yaşanan türbülansın bir müddet daha devam etmesini olası görüyoruz. Yaşananlar, bir düzeltme ya da kar satışlarını ötesine geçip kalıcı bir tabloya işaret ederse, yer altında biriken enerji aniden depreme neden olabilir.
  • ABD istidam verisi sonrası ABD dolarında beklentimize paralel satış baskısını durduğuna şahit olduk. Cuma günü bültenimizde ön plana çıkardığımız neredeyse tüm seviyeler test edildi. 
  • EUR/USD ve GBP/USD pariteleri kritik destek seviyeleri olarak gördüğümüz sırası ile 1,1780 ve 1,3195 seviyelerine gelerek hafif de olsa destek bulsa da, teknik manada, her iki enstrümanda da yönün aşağıya olduğunu düşünüyoruz (bakınız grafik). 
  • Benzer bir şekilde, altının ons fiyatı 1,920 dolar seviyesindeki desteğini test etti ve haftayı üzerinde kapatmayı şimdilik başardı. Teknik görünümü pek de sevimli bulmadık. Gümüş cephesinde ise, aşağıda 26,25 seviyesinin belirleyici olacağını düşünüyoruz (bakınız grafik). 
  • Türk mali piyasaları, geride bıraktığımız haftanın genelinde, gergin seyreden jeopolitik risk algısı nedeniyle huzursuz bir seyri izledi. 
  • Cuma günü açıklanan reel efektif döviz kuru, daha basit bir anlatımla enflasyon ya da diğer aşınma etkilerinden arındırılmış döviz kuru, Türk Lirası’nın tarihin en zayıf düzeyinde olduğunu teyit etti. 
  • Bu bağlamda olmasa da, USD/TRY kuru, Cuma günü 7,45 seviyelerine yükselerek tüm zamanların en değersiz konumuna geldi. IIF’den Robin Brooks’un analizine göre, USD/TRY cephesinde, mevcut ekonomik dinamikler ele alınarak hesaplanan fair value (makul değerin) 7,50 olduğunu daha önce yine paylaşmıştık. Neredeyse artık kıyısına kadar geldik.  
  • Son dönemde dünyadan negatif ayrışan Türk mali piyasaları, jeopolitik risklerin biraz düzelmesi durumunda, bir süre daha sakin bir seyir izleyebileceğini düşünüyoruz. Lakin, Doğu Akdeniz’de suların her geçen gün daha da ısındığını unutmamak gerekiyor. 
  • Türkiye'nin NATO girişimi olan görüşmelere katılma isteğine karşın Yunanistan'ın masaya gelmek istememesi, bir nebze de olsun Türkiye’nin elini kuvvetlendirebilir. 
  • ABD seçimleri öncesinde Trump’ın arayı kapatmaya başlaması ve dolar alehine alınan muazzam düzeyde kısa pozisyonların yarattığı ‘aşk’ kısa bir sürede yerini ‘nefrete’ bırakabileceği yönündeki uyarımız yinelemek isteriz. 
  • Şu anda yaşananları hemen hemen herkes kar satışları ve düzeltme olarak yorumlasa da, pek çok enstrümanda aşırı alım bölgesine geçildiği unutulamamalıdır. Ultra gevşek paranın amacından çıkarak finans piyasalarında yarattığı getiri avı devam ederken, biz süreci hakemin uzatma dakikalarını oynatmasına benzetiyoruz! 
  • Olumsuz ABD kapanışı ardından, yeni günü ve haftayı karşılayan Asya piyasalarında hakim renk kırmızı. Bugün ABD piyasaları İşçi Günü nedeniyle kısmi kapalı konumda olacak. Veri akışı oldukça zayıf görünüyor.

Ø  EUR/USD

EUR/USD paritesinde fiyat yukarıya giderken, göstergenin aşırı alım bölgesinde sat sinyali vermesi ve aşağıya yönelmesini, fiyatın yukarı yönlü bir seyir izlediği ortamda uyuşmazlık olarak nitelendirerek parite açısından olumsuz olarak yorumlamış ve EUR aleyhine bir ton kullanmıştık. Yorumlarımızı korumaya devam ediyoruz. Yukarda 1,1965 seviyesi üzerinde kalıcılık sağlayamayan paritede, son haftalarda yaşanan zayıf seyrin devam edeceği ve aşağıda 1,1780-1,18 bölgesi geçildikten sonra yönün hız kazanacağını düşünüyoruz. Böyle bir durumda, aşağıda 1,15 seviyelerine kadar düzeltmenin önünü açılabilir.

1599458727c87e06167326dc3439f69712dfdd9d60_1_1200.jpg
 
Ø  GBP/USD 

Dolar zayıflığından beslenen Sterlin, geride bıraktığımız haftalarda 1,35 seviyesine varan bir yükseliş kaydetmesi ardından, İngiltere’de devam eden Brexit belirsizlikleri ve birlikten anlaşmasız çıkış ihtimalinin yeniden dile getirilmesi, rekor seviyelere çıkan bütçe açıkları ve yeniden artan vaka sayıları ile yönünü aşağıya çevirdi. Teknik manada, 1,3195 seviyesine dikkat etmek gerekiyor. Tıpkı EUR/USD paritesinde olduğu üzere, fiyat yukarı giderken, göstergenin aşağı yönelmesi uyuşmazlık olarak karşımıza çıkmış, ve aşağı yönlü seyir beklentimizi desteklemişti. 1,3195 seviyesinin aşağı yönlü geçilmesi durumunda, daha da aşağıda 1,27/1,28 seviyeleri gündeme gelecektir.

159945872708eab1dadb627f571a3c86ca9cc7f466_2_1200.jpg  
Ø  XAU/USD

Altının ons fiyatı, günlük bir bakış açısı ile son denemelerinde 1,970 seviyesini yukarı yönlü geçemeyince, aşağıya yönelmiş ve haftayı 1,920 dolar seviyesini test ettikten sonra kritik bölgede tamamlamıştı. Haftalık grafiklerde, 1,920 – 1,940 dolar bölgesi karar verici konumda olacaktır. Aşağısında, 1,865-1,830 aralığı hedeflenebilir.

1599458728412ceb12a1da5109cec6d61dd70c1372_3_1200.jpg  

Ø  XAG/USD

EUR, GBP ve Altının aksine, gümüş haftayı önemli teknik seviyenin aşağısında tamamladı. Cuma günü 26,25 seviyesine kadar inen ve 27,50 seviyesindeki desteğini kıran gümüşte, zayıf seyir korunabilir. Haftalık bir bakış açısı ile, 28,80 seviyesi üzerinde kapanış görmezsek aşağı yönlü isteğin korunduğuna ikna olacağız. 26,25 seviyesinin aşağı yönlü geçilmesi ise ilk etapta 23 seviyelerine varan bir düşüşün önün açacaktır. 26,25 altında kısa pozisyon ; 28,80 üzerinde ise uzun pozisyon düşünülebilir. Arası, gri bölge.

15994587283af12d7b919ffd6f69351d96480ad850_4_1200.jpg  
Emre Değirmencioğlu (@emredegirmenci5)
Grup Müdürü • Group Manager
Hazine Bölümü • Treasury Department
Yasal Uyarı: Bu e-postada yer alan yorumlar, kişisel bilgi ve tecrübelere dayanarak ve/veya güvenilir olduğuna inanılan kamuya açık kaynaklardan derlenerek hazırlanmıştır. Bu yayındaki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan, her ne surette olursa olsun kullanımı olumsuz etkileyecek her türlü sonuçtan dolayı Kıbrıs İktisat Bankası Ltd. ve ayrıca her ne nam altında olursa olsun her ne akitle bağlı olursa olsun her türlü çalışanı ve bu yazının yazarı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz ve/veya bu bilgiler, hiçbir surette gönderenleri ilzam etmez ve/veya sorumlu kılmaz. Kullanan ancak kendi bilgi, inisiyatif ve değerlendirmesi ile hareket etmelidir.