Günlük Piyasa Bülteni

Hazine Bölümü'müzün tecrübe ve birikiminden yola çıkarak Günlük Piyasa Analizleri yapılmakta ve siz değerli yatırımcılar ile paylaşılmaktadır.

Günlük hazırlanan bültenleri otomatik almak için Ad Soyad ve e-Posta adresinizi girerek "BÜLTENE KAYIT OL" demeniz yeterli.

Güncel Piyasa ve Döviz Haberleri 05/01/2021 - Salı

ABD Georgia'da yapılacak senatörlük seçimi piyasaları gerdi

  • Küresel mali piyasalar, dün yeni yılın ilk iş gününü iyimser bir şekilde karşıladı. Özellikle, merkez bankalarının ultra-gevşek para politika duruşlarını 2021’de devam ettireceği, likidite koşullarının destekleyici, hatta faiz oranlarının çok uzun bir süre düşük seyredeceği beklentisi, itici güç olmaya devam etti.
  • Brexit kör düğümünün de çözülmesi ile, dün sabah saatlerinde İngiltere borsası önderliğinde Avrupa borsaları yükselirken, yıllık raporumuzda da belirttiğimiz üzere, kıymetli metallar, özellikle de gümüş seneye roket hızında bir başlangıç yaparak %4 değer kazandı.
  • İçeride ise, TÜİK’in açıkladığı Aralık ayı enflasyonu beklentilerin üzerinde açıklansa da, TCMB’nin proaktif duruşu, ve yapılan faiz artışı, büyük bir etki yaratmadı. Çekirdek TÜFE yılı %14,30, TÜFE %14,60; üretici enflasyonu ise döviz kurunun gecikmeli etkisini yansıtarak %25,15 arttı (bakınız grafik).
  • Maliyet yönlü baskıların (döviz kuru gecikmeli etkisi, emtia fiyatlarında (baz metaller) sert yükseliş) TCMB’yi rahatsız edeceğini düşünsek de, ilave bir faiz artışı beklemiyoruz.
  • Türkiye'de imalat PMI (büyümenin öncü göstergesi) Aralık ayında büyüme devam etse de, büyüme hızı son 6 ayın en düşük düzeyine gerilediğini gördük. Faiz oranlarının yılın son çeyreğinde artması, kredi talebinin daralması ile ekonomik aktivite üzerinde baskı yarattığını düşünüyoruz (bakınız grafik).
  • Dün süpriz yapan enflasyon rakamlarına rağmen, günün büyük bir bölümünde yurtdışı iyimser havanın ağır bastığına şahit olduk. USDTRY kuru 7,35-7,40 bandında salınırken, BİST100 endeksi günü %1,3 artışla tamamladı. Türkiye’nin yabancı nezdinde risklerini gösteren CDS primi ise 300 seviyesinde kaldı.
  • Avrupa borsalarında yaşanan iyimser hava, ABD açılışı ile yerini satışlara terk etti. Her ne kadar ultra gevşek para politikasının devamı piyasaların ana temasını oluştursa da, ABD’de bugün düzenlenecek senatörlük seçimi, siyasi belirsizliğin ağır basmasına neden oldu.
  • ABD'nin Georgia eyaletinde bugün senatörlük seçimi yapılacak. Toplam 100 sandalyeli Senato’da, 2 sandalye için yapılacak seçimi Demokratların alması durumunda, hem Kongre hem de Senato kontrollerine geçecek. Buna da ‘mavi dalga’ deniyor (Biden'ın hayata geçirmek istediği yasal düzenlemelerin akıbeti açısından kritik önem taşıyor). Öte yandan, 1 sandalyenin Cumhuriyetçiler tarafından alınması durumunda, Senato Cumhuriyetçilerde kalacak.
  • Yeni gün başlangıcında ise, Reuters haberlerine göre, Katar’a uygulanan ambargo kalkıyor. Katar'ın Suudi Arabistan, ve diğer üç Arap ülkesiyle üç yıldır süren anlaşmazlığında bir dönüm noktasına ulaşıldığı, ve anlaşmazlığın sona ermesini amaçlayan bir anlaşmanın Salı günü Suudi Arabistan'da imzalanacağını okuyoruz. Türkiye Dışişleri, gelişmelerden memnuniyet duyduklarını açıkladı.
  • OPEC + toplantısı bugün de devam ediyor. Suudi Arabistan, ülkelerin covid nedeniyle yeni kapanma (lockdown) ihtimaline karşın üretim artışını savunmazken, Rusya ise talebin toparlanmasını gerekçe göstererek daha yüksek üretim çağrısını yinelemesi, adeta toplantıyı kilitledi. Rusya’nın ısrarı Brent petrolün varil fiyatını dün 3 dolar birden aşağıya çekti.
  • İngiltere Başbakanı Boris Johnson, virüs tehdidinin yeniden tırmanmasını kontrol altına almak adına ulusal kilitlenme emri verdi. İngiltere’nin yeniden karantina kararı alması ile dün 1,37 seviyesini test eden GBPUSD paritesi, 1,36 seviyesinin altına çekildi.
  • ABD borsaları geceyi %1,5 civarında düşüşle tamamlarken, yeni gün başlangıcında Asya borsalarında da hava parçalı bulutlu. ABD borsalarının vadeli endekslerinde ise yatay bir görünüm var.
  • Mali piyasaların takviminde, bugün içeride Aralık ayı reel efektif döviz kuru, dışarıda ise Almanya perakende satışlar, işsizlik oranı; ABD’de ise ISM endeksi takip edilebilir.
  • Bitcoin aşırı alım bölgesinde sert dalgalanma kaydetti: Dün fiyatı 27-33bin dolar arasında geldi gitti. Ethereum son 11 günde dolara karşı %115 değer kazandı. Kripto paralarda son dönemlerde yaşanan sert hareket, düzeltme ihtiyacının da her geçen gün arttığını düşündürüyor.


Ø  Enflasyon

TÜİK Aralık ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Buna göre TÜFE aylık bazda beklentilerin üzerinde %1,25, böylelikle de 2020 yılında resmen %14,60 artış kaydetti. Alt kalemlere baktığımızda, döviz kurunun enflasyon üzerinde genele yayılan bir baskı kurduğunu görüyoruz: Çeşitli mal ve hizmetler grubunda yıllık enflasyon %28,1, ulaştırma %21,1, gıda ise 20,61 artış kaydetti.

TCMB'nin yakından takip ettiği C tanımlı çekirdek enflasyon %14,3 artış kaydederek, TCMB’nin de son olarak yapmış olduğu faiz artırımını, ve agresif duruşunu teyit ediyor. Yurtiçi ÜFE, yani üreticiye yansıyan enflasyon, döviz kurundaki birikimli artışın etkilerinin yanısıra, gerek kıymetli madenler, gerekse de baz metallerdeki sert yükselişe paralel aylık %2,36, yıllık ise %25,15 artış kaydetti.

16098251636ea9a72ee7462b1868d79df6695f02e1_1_1200.jpg  

Ø  PMI

ISO ile Markit işbirliği ile yayımlanan Türkiye imalat sanayi PMI endeksi Aralık'ta 50,8 değerini aldı. Kasım ayında 51,4 idi. PMI verisinde, eşik değer olarak 50 seviyesi baz alınıyor. 50 seviyesinin üzeri büyüme, altı ise daralma olarak kabul ediliyor. Grafikten de görüleceği üzere, 2020’nin ikinci çeyreğinde başlayan dipten V tipi büyüme devam etse de, ya da son 7 aydır PMI endeksi 50 seviyesinin üzerinde kalsa da, Aralık gerçekleşmesi, son 6 ayın en düşük verisi, ve büyüme hızında ivme kaybı olduğunu gösteriyor. Kuvvetle muhtemel, faiz oranlarında yaşanan sert yükseliş, kredi alma iştahını da düşürerek büyümenin yavaşlamasına neden oldu.

1609825163946a236cdbb6e27e570cbe910d5135b3_2_1200.jpg  
Emre Değirmencioğlu (@emredegirmenci5)
Grup Müdürü • Group Manager
Hazine Bölümü • Treasury Department
Yasal Uyarı: Bu e-postada yer alan yorumlar, kişisel bilgi ve tecrübelere dayanarak ve/veya güvenilir olduğuna inanılan kamuya açık kaynaklardan derlenerek hazırlanmıştır. Bu yayındaki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan, her ne surette olursa olsun kullanımı olumsuz etkileyecek her türlü sonuçtan dolayı Kıbrıs İktisat Bankası Ltd. ve ayrıca her ne nam altında olursa olsun her ne akitle bağlı olursa olsun her türlü çalışanı ve bu yazının yazarı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz ve/veya bu bilgiler, hiçbir surette gönderenleri ilzam etmez ve/veya sorumlu kılmaz. Kullanan ancak kendi bilgi, inisiyatif ve değerlendirmesi ile hareket etmelidir.