Günlük Piyasa Bülteni

Hazine Bölümü'müzün tecrübe ve birikiminden yola çıkarak Günlük Piyasa Analizleri yapılmakta ve siz değerli yatırımcılar ile paylaşılmaktadır.

Günlük hazırlanan bültenleri otomatik almak için Ad Soyad ve e-Posta adresinizi girerek "BÜLTENE KAYIT OL" demeniz yeterli.

Güncel Piyasa ve Döviz Haberleri 14/04/2021 - Çarşamba

ABD enflasyonu korkulduğu kadar 'ısırmadı'; jeopolitik riskler azalıyor

  • Hem jeopolitik risk algısında iyileşme, hem de makro cephede açıklanan veriler, dün tedirgin ve yoğun başlayan günün ılımlı sonuçlanmasına neden oldu. 
  • İlk önce piyasaların merakla beklediği ABD TÜFE enflasyonuna bakalım. Hatırlarsanız, Cuma günü %4,2 seviyesine yükselen ve 2011 senesine dönen ABD üretici enflasyonu sonrası gözler dün ABD'de TÜFE enflasyonunu çevrilmişti. 
  • Manşet TÜFE, Mart ayında, piyasa beklentisi olan %2,5 seviyesinin hemen üzerinde %2,6 olarak gerçekleşirken, benzer bir şekilde %1,5 olması beklenen çekirdek enflasyon da %1,6 olarak sonuçlandı. Manşet TÜFE 31 ayın zirvesine yükselse de, çok daha yüksek bir enflasyondan çekinen piyasalar, veriyi olumlu bile karşıladı! 
  • Doların sepet değerini gösteren DXY, veri ardından son 3 haftanın en düşük seviyesine gerilerken, paranın piyasa faizi olan ABD gösterge 10 yıllık devlet tahvillerinin getirisi de kabaca 7 puna azalarak %1,61 seviyesine gevşeyerek piyasaların üzerinde var olan stresi de bir ölçüde azalttı. 
  • Haliyle, uzun bir süredir ABD faizlerinin artmasından müzdarip olan kıymetli metaller, dün korkulan ölçüde açıklanmayan veriye olumlu tepki verdi. Her ne kadar 'araf' seviyeler olarak nitelendirdiğimiz gümüşte 25,30 ve altında 1,750 seviyelerinden her iki emtia da henüz belirgin bir şekilde uzaklaşamasa da, en azından gelinen seviyelerin olumlu karşılıyoruz ve yukarı yönlü isteğin korunduğu şeklinde yorumluyoruz. Yine de, ABD'de enflasyonist bir sürecin içinde olduğumuzu göz ardı etmeyelim! 
  • Dün ABD enflasyon verisi kadar, Rusya - Ukrayna krizinde, Başkan Biden ile Başkan Putin arasında gerçekleştirilen telefon görüşmesi de iyimser havaya olumlu anlamda katkı koydu. Biden'ın, Rusya'nın Ukrayna sınırındaki askeri yığınağı ve faaliyetlerinden duydukları endişeleri dile getirerek tansiyonu düşürmeye çağrısı yaparken, üçüncü bir ülkede görüşme teklifinde bulunması da, jeopolitik risk algısını azalttı. 
  • Bunun da tezahürü olarak, Rus Rublesi dün %2'ye yakın değer kazanırken, gelişmekte olan ülke para birimleri de bu süreçten olumlu faydalandı. Hatırlarsanız, hafta başında kritik bir seviye olan 8,18 üzerini test eden ve 8,2250 seviyesine kadar uzanan USDTRY kuru, dün risklerin bir nebze de olsun azalması ile 8,12 seviyelerine varan bir geri çekilme kaydetti. 
  • Son günlerde, artan jeopolitik risklerin yanı sıra, Rusya'nın Ukrayna'ya IHA satışından memnuniyet duymaması ve Türkiye'ye uçuş kısıtlama getirmesi, (Rusya'nın turizm kartını çekmesi ile turizm hisseleri baskı altında kaldı), şirazesinden çıkan vaka sayıları ve can kayıplarına paralel dün olası bir tam kapanmayı fiyatlayan Borsa İstanbul 100 endeksi, gerek ABD enflasyon verisinin korkulan düzeyde açıklanmaması, gerekse de jeopolitik tansiyonun azalması ile günü hafifçe artıda tamamladı. 
  • İki hafta uygulanacak kısmı kapanma kararını açıklayan Sn. Cumhurbaşkanı ardından Sağlık Bakanlığı Koca, yeni vaka sayısının dün 59,187 ile yeni bir rekor kırdığını açıkladı. Turizm sezonu öncesinde, vaka sayılarını artması keyifleri kaçırıyor. Bu arada vaka/test oranı %20'ye dayandı! 
  • Takdir edersiniz ki, cari açığı fonlamak için döviz girişine ihtiyacımız var. Sıcak para olarak adlandırdığımız portföy yatırımlarının Merkez Bankası Başkanı değişimi sonrası ülkeyi hızla terk etmesi, TCMB net rezervlerinin Şubat sonu itibarıyla kabaca 37 milyar dolar civarında ekside olması, beraberinde turizmin de katkı sağlamaması durumunda, ödemeler dengesinin zorlanacağını düşünüyoruz! 
  • Jeopolitik rislerde bir nebze de olsun azalma, ABD'de enflasyonun korkulduğu kadar şu aşamada 'ısırmaması' içeride endişe edilenin aksine tam kapanma kararı alınmaması sonrası gözler yarın sonuçlanacak TCMB'nin olağan Nisan ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına çevrildi. 
  • Piyasa öngörüsü, politika faizinin %19 seviyesinde sabit tutulacağı yönünde. Mevcut gelişmeleri de değerlendirdiğimizde, bu yönde bir karar, USDTRY kurunu psikolojik 8 seviyesinin altında teknik bir bölge olan 7,99'a kadar itebilir. Yukarıda ise 8,18 seviyesi bütün haşmetiyle korunmaya devam ediyor. Politika kararı kadar, politika metnine serpiştirilecek kelime öbekleri de önemle irdelenecektir. Mesela, şahin bir üslup olan "gerekirse ilave sıkılaştırma da yapılacaktır" ibaresine acaba yine yer verilecek mi?. 
  • Sabah saatlerinde, Japonya'da açıklanan çekirdek makine siparişlerinin  beklenmedik bir şekilde düşüş kaydetmesi, gösterge endeks Tokyo borsasının negatif ayrışmasına neden olurken, geriye kalan Asya bölgelerinde ise hakim renk yeşil.  
  • ABD enflasyonunun çılgınca yükselmediğinin anlaşılması ardından, küresel hisse senedi piyasaları Çarşamba gününü yeni bir rekor seviyeye yükselerek tamamlaması sonrası, sabah saatlerinde ABD borsalarının vadeli işlemlerinin dinlenmeye geçtiğini görüyoruz. 
  • Bugün ABD'de şirket bilançoları ile bilanço sezonu açılıyor. İlk etapta, Goldman Sachs gibi büyük bankaların bilançolarında Archegos gibi tahribat yaratan hedge fonların izleri aranacak.  

> XAUXAG rasyosu

Bir ons altın almak için kaç ons gümüş verilmesi gerektiğini gösteren rasyosu, kritik bir seviye olarak gördüğümüz 68,55 civarında yön arıyor. Rasyonun 68 seviyesinin aşağısına doğru geçmesi, gümüşün elini kuvvetlendirecektir.

1618375210e5e52e974e441f46caaf45d9d644f356_1_1200.jpg

> Bitcoin

Bitcoin'de $62bin seviyelerinde olan tüm zamanların zirvesinin dün egale edilmesi sonrası (biraz geç de olsa) 70 bin hedefimize doğru ilerliyoruz.

161837521174c24ed6ec65917c9707f1f09ceaa4c4_2_1200.jpg

Emre Değirmencioğlu (@emredegirmenci5)
Grup Müdürü • Group Manager
Hazine Bölümü • Treasury Department
Yasal Uyarı: Bu e-postada yer alan yorumlar, kişisel bilgi ve tecrübelere dayanarak ve/veya güvenilir olduğuna inanılan kamuya açık kaynaklardan derlenerek hazırlanmıştır. Bu yayındaki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan, her ne surette olursa olsun kullanımı olumsuz etkileyecek her türlü sonuçtan dolayı Kıbrıs İktisat Bankası Ltd. ve ayrıca her ne nam altında olursa olsun her ne akitle bağlı olursa olsun her türlü çalışanı ve bu yazının yazarı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz ve/veya bu bilgiler, hiçbir surette gönderenleri ilzam etmez ve/veya sorumlu kılmaz. Kullanan ancak kendi bilgi, inisiyatif ve değerlendirmesi ile hareket etmelidir.