Günlük Piyasa Bülteni

Hazine Bölümü'müzün tecrübe ve birikiminden yola çıkarak Günlük Piyasa Analizleri yapılmakta ve siz değerli yatırımcılar ile paylaşılmaktadır.

Günlük hazırlanan bültenleri otomatik almak için Ad Soyad ve e-Posta adresinizi girerek "BÜLTENE KAYIT OL" demeniz yeterli.

Güncel Piyasa ve Döviz Haberleri 31/05/2022 - Salı

AB Rus petrolünü yasakladı!

  • Küresel mali piyasalar, Cuma günü ABD'de açıklanan ve soğuma emareleri gösteren enflasyon verisinin yarattığı iyimserliğin (FED'in sanıldığı kadar agresif olmayacağı) rüzgârını arkasına alarak yeni haftaya moralli bir şekilde başladı. Üzerine, dün sabah Çin'in de açıkladığı destek paketi eklenince, günün ilk yarısı küresel piyasalarda temkinli ancak iyimser bir şekilde tamamlandı. 
  • Günün ikinci yarısında ise, iyimserlik dozunun azaldığına şahit olduk. ABD'de enflasyon soğuyor çığlıkları ile şaha kalkan piyasalar, bu sefer de karşılarında Almanya'da yıllık bazda %8,7 ile yeni bir rekora ulaşan TÜFE enflasyonunu buldular.  
  • Enflasyon verisi öncesi, Reuters anketine katılan analistler, enflasyonun Avrupa'nın büyüme motoru olan Almanya'da %8 seviyesine yükseleceğini tahmin etmişlerdi. Enflasyonun rekor kırması, dün de bültenimizde belirttiğimiz üzere, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) beklenenden daha erken sahneye çıkıp faiz artırım kervanına katılacağı düşüncesinin kamçılayarak Avrupa hisse senedi piyasalarında satışların görülmesine neden oldu.  
  • Elbette, faizin artacağı yere para akar prensibinden hareketle, EURUSD paritesi düşüşün keskin bir hâl aldığı ve 2016 yılından gelen teknik destek/direnç seviyesi olan 1,08'in kıyısına kadar yükselerek son 1 ayın en yüksek düzeyine ulaştı. Alman tahvil getirileri, tüketici fiyatlarının yarım yüzyıldaki en yüksek hızda artmasının ardından sert bir şekilde %1,05 seviyesine  yükseldi. Almanya'nın piyasa faizlerinde görülen sert yükselişi, piyasanın, Temmuz ayında ECB'den faiz artırımı beklediği yönünde okundu. EURUSD paritesinde 1,0840 seviyesinin üzerinde haftalık kapanış durumunda alıcı konuma geçeceğiz. 
  • Brent tipi ham petrol vadeli işlemleri, Avrupa Birliği'nin Rus petrol ithalatını yasaklama kararı alması ardından iki ayın varil başına 122,50 dolar ile zirvesine ulaştı. Bunun ithalatın 2/3'ünü kapsadığı belirtildi. Dün bültenimizde 123 dolar seviyesine varan bir yükselişin ilk etapta beklentiler dahilinde olduğunu paylaşmıştık. 123 dolar seviyesi teknik mânâda oldukça önemli bir seviye. Geçilmesi durumunda daha da yukarıda 129,2 dolar seviyesini hedefleyeceğiz.  
  • İçeride ise USDTRY kuru haftaya yükseliş eğilimi ile başladı. Cuma günü sert bir şekilde 16,20 seviyelerinin diplerine kadar gevşeyen USDTRY kuru, 'beklenen' haberin gelmemesi nedeniyle yönünü yeniden yukarıya çevirerek dün gün boyu 16,40 seviyesinin kıyısında dalgalandı. Teknik mânâda 14,67 / 14,95 alım 16,20 / 16,46 satım işlem bandını değerlendirdikten sonra şu anda kenarda bekliyoruz. Enflasyona Endeksli Tahvil (EET) veya faiz koridorunun üst bandına yönelik bir hamle gibi beklenti uyaran ama bir türlü gelmeyen hamlelerin gecikmesi, kur ve borsa üzerinde birlikte yukarı yönlü bir baskı kuruyor.  
  • EET ürününde sessizliğin (!) hâkim olması, faizlerin yükselme ihtimali azaltınca, dün hisse senetleri süreçten olumlu etkilenirken, Cumadan sarkan olumlu havanın da itici gücü ile BİST100 endeksi günü %3,6 artıda tamamladı. Tahvil faizlerinde bir miktar gevşeme olmasını da aynı kapsamda ele almak gerekiyor: 2 yıl vadeli gösterge tahvilin bileşik faizi %1 baz puandan daha fazla gerileyerek %26 seviyesinin diplerine geldi. 5 yıl vadeli CDS risk primi ise 735 seviyelerinden 711 seviyelerine varan küçük de olsa bir geri çekilme kaydetti. 
  • Gümüşün ons fiyatının teknik mânâda oldukça önem verdiğimiz 21,85 / 22 dolar bandında sıkıştığı ve bir türlü yukarı yönlü hareket etmekte isteksiz olduğunu görüyoruz. Fonların pozisyon değişimi gümüş aleyhine (kısa pozisyonlar) devam ederken, altında ise çok az artış olduğunu görüyoruz. Doların endeksinin (DXY) veya ABD 10 yıllık tahvillerin geri çekilmesi nedeniyle bir süredir teknik seviyelerde direnmeye çalışan altın ve gümüş için halen daha beklemede olduğumuzun altını çizmek istiyoruz. Bitcoin ise dün bültemizde altını çizdiğimiz üzere teknik olarak sıkıştığı üçgenden çıkarak bu sabah 32bin dolar seviyesine kadar yükseldi. Yukarı yönlü hareketin devam etmesini bekliyoruz.  
  • Dün tatil konumunda olan ABD piyasaları bugün yeniden açılacak. Bir tarafta Almanya'da coşan enflasyon, diğer tarafta ise petrol fiyatlarındaki yükseliş,  enflasyonist baskıları yeniden hatırlatacağının altını çizmek gerekiyor. Çin'de bu sabah açıklanan PMI rakamları daralmaya işaret etse de beklentilere göre daha iyi sonuçlandı. Çin'in teşvik adımları ve izolasyon önlemlerinin bitiyor olması, küresel mali piyasaları üzerinde rahatlatıcı bir etki doğurabilir. Asya piyasalarında ve ABD borsalarının vadeli işlemlerinde hâkin renk yeşil. 
  • Bugünün veri takvimi oldukça yoğun görünüyor. Türkiye'de açıklanacak 1. çeyrek büyüme verileri (beklenti %7) ve dış ticaret verileri (beklenti $6 milyar açık) günün ilk yarısında takip edilebilir. ABD'de enflasyonda en kötüsü geride kaldığı görüşü ardından Almanya'da durumun kötü olduğuna işaret eden enflasyon verisi ardından bugün Euro Bölgesi enflasyon verileri de piyasaların merceğinde olacaktır. ABD'de Chicago PMI ve tüketici güven endeksi de akşamüzeri açıklanacak.  
 

>Brent

Teknik mânâda 123 dolar seviyesi büyük önem arz ediyor. Yukarı yönlü geçilmesi durumunda, 129 dolar seviyelerini konuşacağız.

165397141246bd4a0bbf5e5ad897ac7eda01290824_1_1200.jpg  

Emre Değirmencioğlu (@emredegirmenci5)
Grup Müdürü • Group Manager
Hazine Bölümü • Treasury Department
Yasal Uyarı: Bu e-postada yer alan yorumlar, kişisel bilgi ve tecrübelere dayanarak ve/veya güvenilir olduğuna inanılan kamuya açık kaynaklardan derlenerek hazırlanmıştır. Bu yayındaki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan, her ne surette olursa olsun kullanımı olumsuz etkileyecek her türlü sonuçtan dolayı Kıbrıs İktisat Bankası Ltd. ve ayrıca her ne nam altında olursa olsun her ne akitle bağlı olursa olsun her türlü çalışanı ve bu yazının yazarı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz ve/veya bu bilgiler, hiçbir surette gönderenleri ilzam etmez ve/veya sorumlu kılmaz. Kullanan ancak kendi bilgi, inisiyatif ve değerlendirmesi ile hareket etmelidir.