Günlük Piyasa Bülteni

Hazine Bölümü'müzün tecrübe ve birikiminden yola çıkarak Günlük Piyasa Analizleri yapılmakta ve siz değerli yatırımcılar ile paylaşılmaktadır.

Günlük hazırlanan bültenleri otomatik almak için Ad Soyad ve e-Posta adresinizi girerek "BÜLTENE KAYIT OL" demeniz yeterli.

Güncel Piyasa ve Döviz Haberleri 01/04/2020 - Çarşamba

1987'den bu yana yaşanan en kötü çeyrek!

  • TCMB, dün, yeni önlemler açıklandı. Paketin genelinin amacı, koronavirüsün ekonomik ve finansal cephe üzerindeki yarattığı yıkıcı etkiyi hafifletmek. TCMB, bu kapsamda, piyasa likiditesine destek vererek reel sektöre yönelik kredi kanallarını açık tutmak istiyor. 
  • Özellikle, TCMB'nin piyasadan tahvil almaya gideceği yönünde haber, ikincil piyasa faizlerinde bir miktar da olsun gevşemeye neden oldu. Toplam büyüklüğü yaklaşık 130 milyar TL olan İşsizlik Sigortası Fonu'nun neredeyse tamamına yakını tahvillerden oluşuyor.  
  • Hükümetin, kısa çalışma ödeneğinin bu fondan karşılanacağı, haliyle tahvillerin de satılması anlamına geliyor. Tahvillerin satılması, ikincil piyasa faizleri üzerinde yukarı yönlü baskı kuracağından, Piyasa Yapıcısı bankalara doğrudan TCMB'ye satmanın önü açılıyor.  
  • Lakin, her ilacın bir şifa etkisi kadar yan etkisi de olduğu unutulmamalıdır. TCMB’nin piyasadan direk tahvil alacağı haberi likidite ve ikincil piyasa faizin yükselmemesi için olumu olsa da, piyasaya verilecek TL likiditenin sterilize edilmemesi durumunda, TL likiditesi dövize yönelebilir. TCMB açısından, döviz rezervlerin son dönemlerde azalma eğiliminde olması,  kurun yukarıya gidebileceği bir senaryoda risk arz edebilir.  
  • Daha basit bir anlatımla, piyasa faizleri üzerinde baskı oluşturulmadan kredi büyümesine destek sağlamak ve kamunun nakit pozisyonunu artırmak, farklı bir yöntemle olsa da, parasal bir genişlemedir. Lakin, içinden geçtiğimiz bu nazik dönemde, insanı hem sağlık hem de ekonomik olarak ‘yaşatmak’ ilk tercih olmalıdır. Bu yönüyle bakıldığında, alınan tedbirler yerindedir. 
  • Dün gözümüze çarpan bir diğer önemli konu, küresel çapta devam eden dolar talebi nedeniyle FED, dünyada merkez bankaları ile repo imkanı başlatma kararı oldu. FED’in amacı, dolar talebine karşı ABD tahvillerinin satılarak faizlerde yaşanan volatilitenin önüne geçmek ve küresel dolar talebine cevap vermek. 
  • Küresel anlamda FED’in adımı bir miktar olumlu olsa da, repo imkanından faydalanmak için ABD tahvillerinin teminat olarak verilmesi gerekiyor. Basitçe repo: Tahvili getir, doları götür; vadede doları getir tahvilini geri al ve böylelikle dolar ihtiyacını karşıla olarak özetlenebilir.  
  • İlk nazarda, FED haberi, içerde de olumlu anlamda yankı bulsa da, Türkiye'nin bu imkandan çok sınırlı yararlanabileceğinin belli olması, havayı bozdu. TCMB, son yıllarda elindeki Amerikan tahvillerinin büyük bir kısmını sattı. Bir ara 50 milyar dolara kadar çıkan ABD tahvil stoku şu anda kabaca 2,8 milyar dolar civarında.  
  • Dün, TCMB ve FED haberleri ile gün içinde bir ara 6,55 seviyesinde doğru gerileyen USD/TRY kuru, TCMB’nin FED’in repo imkanından yeterince faydalanamayacağı ve içerde tahvil alım haberinin kur üzerinde baskı kurabileceği gerçeği ile yönünü yukarıya çevirdi (bakınız grafik). 
  • Dün ilk çeyreğin ve ayın son günüydü. Küresel mali piyasaların genelinde dengeli bir seyir görülürken, içerde Borsa İstanbul ayı uzun bir süredir takip ettiğimiz 88bin destek seviyesinin üzerinde tamamladı. Borsanın ucuz olduğunu ve portföylerde ağırlık artırılabileceğini düşünüyoruz (bakınız grafik). 
  • Yeni ayın ilk gününe, küresel piyasalar, 1987'den bu yana en kötü çeyreği geride bırakarak başlıyor. Dow Jones içerisinde işlem göre Boeing hisseleri, ilk çeyrekte %50 düştü! Özellikle, virüsün kriz üssü haline gelen ABD’de Başkan Trump'ın önümüzde oldukça zorlu iki hafta var yönünde çıkışı, yatırımcı algısını zedeledi. 
  • Petrol fiyatları yılın ilk çeyreğini %65 düşüşle 22 dolar civarından tamamlaması ardından petrol savaşlarına yönelik Başkan Trump önderliğinde görüşmeler dikkat çekiyor. Hatırlanacağı üzere, Rusya ile Suudi Arabistan’ın ters düşmesi ardından petrol fiyatları da paraşütsüz bir şekilde düşmüştü. Talebin neredeyse yok olduğu bir ortamı arz bolluğu ile perçinlemek, ihracatçı şirket ve ülkeler açısından sürdürülemez bir tabloya işaret ediyor. 
  • Mali piyasaların gündeminde bugün tüm dünyada açıklanacak imalat sanayi PMI rakamlarını takip edeceğiz. İçerde ise İTO’nun Mart ayı enflasyon rakamları ile TİM ihracat rakamları takip edilebilir.
 
USD/TRY

USD/TRY kurunda, son günlerde vurgu yaptığımız seviyeler dün gece test edilip aşıldı. Daha yalın bir anlatımla, USD/TRY kuru 6,62 seviyesine dayanarak Eylül 2018’den bu yana en yüksek seviyede yükseldi. Teknik manada yükseliş baskısının devam etme ihtimali var. Yukarda 6,66 seviyesi (6,60 üzerinde kalıcılık koşulu ile) test edilebilir. Güç göstergeleri aşırı alım bölgesinde. Bu noktada alımdan ziyade satım tarafında yer almak daha mantıklı bir yatırım davranışı olacaktır.

15857206648dfa0939b31346fbcdd62f7ae328c43f_1_1200.jpg

Borsa İstanbul

Senelerdir devam eden yükseliş trendi, her şeye rağmen devam ediyor. Uzun bir süredir ön plana çıkardığımız 88bin seviyesinin üzerinde aylık kapanış görüldü. Borsa ucuz ve uzun vadeli olarak portföylerde ağırlık artırılabileceğini düşünüyoruz.

158572066429c6006fa161d1da7eeddefa39735767_2_1200.jpg

Emre Değirmencioğlu (@emredegirmenci5)
Grup Müdürü • Group Manager 
Hazine Bölümü • Treasury Department
Yasal Uyarı: Bu e-postada yer alan yorumlar, kişisel bilgi ve tecrübelere dayanarak ve/veya güvenilir olduğuna inanılan kamuya açık kaynaklardan derlenerek hazırlanmıştır. Bu yayındaki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan, her ne surette olursa olsun kullanımı olumsuz etkileyecek her türlü sonuçtan dolayı Kıbrıs İktisat Bankası Ltd. ve ayrıca her ne nam altında olursa olsun her ne akitle bağlı olursa olsun her türlü çalışanı ve bu yazının yazarı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz ve/veya bu bilgiler, hiçbir surette gönderenleri ilzam etmez ve/veya sorumlu kılmaz. Kullanan ancak kendi bilgi, inisiyatif ve değerlendirmesi ile hareket etmelidir.