Günlük Piyasa Bülteni

Hazine Bölümü'müzün tecrübe ve birikiminden yola çıkarak Günlük Piyasa Analizleri yapılmakta ve siz değerli yatırımcılar ile paylaşılmaktadır.

Günlük hazırlanan bültenleri otomatik almak için Ad Soyad ve e-Posta adresinizi girerek "BÜLTENE KAYIT OL" demeniz yeterli.

Güncel Piyasa ve Döviz Haberleri 09/09/2021 - Perşembe

Üretim tüketime yetişemezken, ÜFE-TÜFE makası dünyayı zorluyor!

  • Dün Türk mali piyasaları, güne, TCMB Başkanı Kavcıoğlu'nun Alman İş Ortakları toplantısında yaptığı konuşma ile başladı. 
  • Başkan, kısa vadede enflasyon görünümünde etkili olan geçici unsurların etkisini yitireceğini, son çeyrekte enflasyonun düşüş eğilimine gireceğini, yılın kalanında gıda enflasyonunun manşet enflasyonun altında kalmaya devam etmesini beklediğini söyledi. Hatırlanacağı üzere, Ağustos enflasyonu ardından manşet veriler yerine çekirdek enflasyondaki gerilemenin iletişimde ön planda yer alacağının altını çizmiştik. 
  • Gıda fiyatlarının yükselişinde, Ağustos'taki fiyat artışlarının son 10 yıldaki artışların 3-4 katını aştığını söyleyen TCMB Başkanı, ÜFE-TÜFE enflasyon farkında hammadde fiyatlarında artış, üretimin tüketime yetişememesi ve uluslararası nakliye fiyatlarında artışın etkili olduğunu belirtti. 
  • Kavcıoğlu’nun konuşması esnasında, USDTRY kuru durmaksızın yükselerek, 8,48 seviyesine varan bir yükseliş kaydetti. Bazı yorumculara göre, iletişimde gıda kaynaklı enflasyonun ön plana çıkması ve bu nedenle çekirdek göstergelerdeki iyileşmeye işaret edilmesi, Eylül ayında bir faiz indirim sinyali olarak görüldü. 
  • Bize göre, en az enflasyon kadar faiz diyen TCMB'nin Eylül ayında faiz indirmesi, bu kadar aydır bindiği dalı kesmesi manasına gelecektir. Faiz indiriminin, Ekim ayındaki baz etkisinin ortaya çıkması ile gündeme gelmesini bekliyoruz. İsabetli bir kararın Kasım ayında alınması daha sağlıklı olacaktır. 
  • Hülasa, dün Başkan Kavcıoğlu'nun konuşmasını, TL'de yaşanan değer kaybının tek nedeni olarak görmenin yanlış olacağını düşünüyoruz. Keza, ABD borsaları da geceyi sert düşüşler ile tamamlarken, doların piyasa kuru olan DXY değer kazandı. Bunun da arkasında, son dönemlerde bültenimizde ön plana çıkardığımız üzere, enflasyon yüksek seyretmeye devam ederken ekonomik faaliyetlerin ivme yitirmesi. 
  • Piyasaların yavaş da olsa enflasyon tehdidinin geçici bir unsur olmadığını kabul etmeye başladıklarını hissediyoruz. Mesela Türkiye'de TÜFE %19,25 seviyesine yükselirken, ÜFE ise %46 seviyesine dayandı. Aradaki makasın arkasında yatan ana neden yukarıda da değindiğimiz üzere, covid nedeniyle üretimin tüketimi karşılayamaması! Mesela, bu sabah Çin'de açıklanan veriye göre, TÜFE ile ÜFE arasında açılan makas çok açık bir şekilde görülebiliyor: Yıllık TÜFE %0,8 artış kaydederken, ÜFE artışı ise %9,5! 
  • Dün yaşanan piyasa türbülansın arka planında, ABD'de önde gelen bankaların hisse senedi piyasaları ile ilgili pahalı olduğu yorumunun da yattığını not etmek gerekiyor. Hisse senedi piyasaları ile ilgili olarak olumsuz yorumlar, artan vaka sayıları, can kayıpları ve bir türlü zirve yapamayan enflasyon da eklenince, küresel risk iştahında bozuldu. 
  • Türk mali piyasaları, son dönemlerde yurtdışından olumlu anlamda ayrışmış, TL'nin faiz avantajı hep ön planda kalmıştı. Opsiyon piyasaları da, TL aleyhine bir pozisyonlanmanın olmadığını gösterince, yorumlarımızda, kısa vadeli döviz alım ihtiyaçlarının 8,28 seviyelerinden karşılanmasını salık vererek, uzun pozisyon için ise 8,51-8,52 seviyesinin üzerinde haftalık kapanış teyidinin beklenmesi gerektiğini teknik grafikler aracılığıyla belirtmiştik. Halen daha aynı noktadayız. Gözler bu haftanın kapanış kurunda olacaktır. 
  • Bugün gözler Avrupa Merkez Bankası'nın olağan Eylül ayı toplantısında çevildi. Hafta içinde, bültenimizde belirttiğimiz üzere, toplantıya atfedilen önem büyük. Keza, pek çok ECB yetkilisi, enflasyonun Avrupa'da da multi yılların zirvesine yükselmesi nedeniyle teşviklerin geri alınması konusunda seslerini yükseltti. Somut bir karar çıkması durumunda, piyasa yansımasının da büyük olacağını düşünüyoruz. Özellikle EURUSD paritesinde bugün her iki yöne de sert bir dalgalanma bizi bekliyor olabilir. 
  • Dünkü piyasa türbülansında yaşanan risk off modu, kıymetli madenlere ilave bir satış baskısı getirdi. Altın 1,830 , gümüş ise 24,75 dolar seviyesindeki dirençlerini aşamayarak, sırası ile 1,787 ve 23,90 seviyelerine geri çekildi. Bültenlerimizi takip eden okurlarımız, her iki enstrümanda da teknik seviyeler aşılmadan alıcı konuma geçmeyeceğimizin altını çizdiğini hatırlayacaktır. Halen daha kenarda bekliyoruz.  
  • Yeni gün başlangıcında, dünden sarkan olumsuzluk Aysa piyasalarına da sirayet etmiş. Şangay borsası yatay bir seyir izlerken, diğer bölge borsalarında hakim renk kırmızı. ABD borsalarını da vadeli işlemlerinde düşüşler göze çarpıyor.  
  • Mali piyasaların gündemi ECB toplantısında kilitlenmiş olsa da, makro cephede her hafta Perşembe günü olduğu üzere ABD işsizlik maaşı başvuruları takip edilecektir. 


>USDTRY

USDTRY kurunda, yukarıda da değindiğim üzere, aşağıda 8,28 yukarıda ise bu hafta kabaca 8,52 seviyesi oyun alanın çizgilerini oluşturuyor. 8,52 seviyesi üzerinde temiz bir haftalık kapanış, piyasa kontrolünün alıcıların eline geçtiğini gösterecektir. 8,28-8,50 bandı içerisinde TL'nin faiz avantaj ön planda olacaktır. Bu bölgeyi al sat amaçlı kısa vadeli trade işlemleri için kullanacağız. 8,28 altında TL lehine, 8,52 üzerinde ise USD lehine pozisyon alacağız.

16311623413c1d008013ce9d4479448a78a8617402_1_1200.jpg
 
Emre Değirmencioğlu (@emredegirmenci5)
Grup Müdürü • Group Manager
Hazine Bölümü • Treasury Department
Yasal Uyarı: Bu e-postada yer alan yorumlar, kişisel bilgi ve tecrübelere dayanarak ve/veya güvenilir olduğuna inanılan kamuya açık kaynaklardan derlenerek hazırlanmıştır. Bu yayındaki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan, her ne surette olursa olsun kullanımı olumsuz etkileyecek her türlü sonuçtan dolayı Kıbrıs İktisat Bankası Ltd. ve ayrıca her ne nam altında olursa olsun her ne akitle bağlı olursa olsun her türlü çalışanı ve bu yazının yazarı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz ve/veya bu bilgiler, hiçbir surette gönderenleri ilzam etmez ve/veya sorumlu kılmaz. Kullanan ancak kendi bilgi, inisiyatif ve değerlendirmesi ile hareket etmelidir.