Günlük Piyasa Bülteni

Hazine Bölümü'müzün tecrübe ve birikiminden yola çıkarak Günlük Piyasa Analizleri yapılmakta ve siz değerli yatırımcılar ile paylaşılmaktadır.

Günlük hazırlanan bültenleri otomatik almak için Ad Soyad ve e-Posta adresinizi girerek "BÜLTENE KAYIT OL" demeniz yeterli.

Güncel Piyasa ve Döviz Haberleri 26/10/2023 - Perşembe

Türk hisse senetlerindeki volatilite hızla artıyor: Tahterevalli

  • Türk mali piyasalarında belki de hayat belirtisi gösteren, Merkezi Kayıt Kuruluşu'na (MKK) göre 8 milyon yatırımcıyı kucaklayan Borsa İstanbul'da volatilite son dönemlerde 'vahşi' bir hâl aldı. Finansal okuryazarlığı düşük, halka arzlarda 1-2 tavan peşinde koşan yatırımcıların sığındığı ve mevcut ortamda enflasyona karşı yegane koruma sağlayan hisse senetleri, cumhurbaşkanlığı seçiminin geride kalması ardından geçen 153 günde neredeyse %100 değer kazanması sonrasında son haftalarda 'tatsız' bir seyir izliyor. 
  • Son 2 haftada yaklaşık %12 gerileyen ana endekste TAB Gıda'nın devasa halka arzının yarattığı para çıkışı, bu bağlamda havuzdan boşalan suyun dolduran suya göre daha kuvvetli olması (bu noktada da yabancı yatırımcı eksikliğini ön plana çıkardık) ve elbette jeopolitik cephede artan risklerin de belirleyici olduğunu eklemiştik. Akabinde, içinde bulunduğumuz haftanın ilk iş gününde, çok nazik bir döneme tekabûl eden Sn. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İsveç'in NATO üyeliği protokolünü imzalaması sonrasında Türkiye - Batı ilişkilerine yönelik yeniden yeşeren ümitlerin de yardımı ile %6'nın da üzerinde değer kazanan endeks, dün devre kesicilerin 2 kez çalıştı günde %7'den daha fazla değer kaybetti.  
  • Tahterevalli misali bir inen bir çıkan borsa cephesinde dün emin olamamakla birlikte, Sn. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Hamas için "Tüm Batı Hamas'ı bir terör örgütü olarak görüyor. Hamas bir terör örgütü değil, topraklarını ve vatanını koruma mücadelesi veren bir kurtuluş ve mücahitler grubudur. Buradan sesleniyorum; Ey İsrail sen bir örgüt olabilirsin, bu Batı'nın sana borcu çok. Ama Türkiye'nin sana borcu yok" şeklinde konuşması etkili oldu. İsveç'in NATO üyeliği protokolünün onaylanması sonrası Batı ile ilişkilere yönelik beklentilerin yarattığı iyimser hava ile sert yükselen BIST100 ana endeksi, dünkü söylemlerden olumsuz yönde etkilendiğini düşünüyoruz. Geride bıraktığımız haftalarda teknik bir bakış açısıyla BIST100 endeksinde 7,550 puan seviyesinin öneminden söz etmiş ve aşağıda bir sonraki hedef seviyesinin de 6,940 olabileceğini söylemiştik. Hâlen daha aynı noktadayız (bakınız grafik). 
  • Her ne kadar BIST100 endeksinde dün çok sert bir düşüş görsek de, kamunun söz sahibi olduğu alternatif piyasalarda göreceli olarak sakin bir seyir izlendi. USDTRY kuru günlük TL faizin işaret ettiği ölçüde kamunun da kontrolünde kuzey yolculuğuna devam ederek 28,15 seviyesine dayanırken, piyasa faizlerinde ise 2 yıl vadeli gösterge tahvilin bileşik faizinin %33 seviyesine iyice yaklaştığını gördük. Yabancı indinde Türkiye'nin 5 yıl vadeli risklerini gösteren CDS risk primi 412 baz puan ile sakin bir seyir izlediğini de not edelim.  
  • Hazine ve Maliye Bakanı Sn. Şimşek, Körfez ziyaretinin son durağı olan Riyad’da Future Investment Initiative Institute’un düzenlediği panelde konuştu.
  • Şimşek “Yeni normal, sağlam politikalarla güveni inşa etmek. Bu, nihayetinde portföy ve doğrudan sermaye girişlerine yol açacak. Sermaye girişleri dezenflasyon sürecini hızlandıracak, lirada reel değer kazancını yaratacak” dedi. Para politikası çatısında son yıllarda sorunlar olduğunu belirten Şimşek, "politikayı yeniden inşa ediyoruz” ifadelerini kullandı. Sn. Bakan'ın açıklamalarından faiz artırımlarının süreceği sinyalini alırken, orta-uzun vadede ise tesis edilecek güven ile yaşanacak fon girişlerinin TL'de reel değerlenme yaratacağına dikkat çekmesi de bizim dikkatimizden kaçmadı. TL'nin değerlenmesi cari işlemler dengesi açısından pek de arzu edilen bir durum olmasa da, veriler şu ana kadar yabancı yatırımcıların da henüz istenilen düzeyde Türkiye'ye gelmediğini gösteriyor.  
  • Bu bağlamda, her perşembe günü olduğu üzere, TCMB'nin ve BDDK'nın bugün açıklayacağı haftalık rapor ve verileri enine boyuna irdeleyeceğiz. Elbette bugün TCMB'nin TSİ14.00'de sonuçlanacak olağan Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının sonuçlarını yakından takip edeceğiz. Bizim görüşümüz 250 baz puan artırım yönünde olsa da, piyasada 500 baz puan artırımla politika faizinin %35 seviyesine geleceğine de ihtimal verenlerin sayısı az değil. 2023 sonu beklentisi ise %37,50 - 40 bandında şekilleniyor.  
  • Yurtdışında ise tüm dikkatler jeopolitik riskler üzerinde olmaya devam ederken, İsrail ile Hamas arasındaki çatışmaların 19. gününde Tel Aviv'in ABD'nin kara harekatını erteleme talebini kabul ettiğini bizzat Amerikan WSJ haberi gündemine taşıdı. Kara harekatının ertelenmesi haberine rağmen, yatırımcıların pek de rahatlamadıklarını görüyoruz. Keza, güvenli limanlara yönelik alımların da devam ettiğini not edelim. Bu minvalde, risk algısını ölçtüğümüz bu tip dönemlerin bir numaralı yatırım aracı olan altının ons fiyatı yeniden 1,990 dolar seviyesine dayanırken, Brent cinsi petrolün varil fiyatı da bu haftanın ilk yarısında kaydettiği kayıplarını telafi etmeye başladı.  
  • ABD'de açıklanan şirket finansalları karmaşık bir seyir gösterdi. Alphabet (Google) hisseleri, yatırımcıların bulut bölümünde büyümenin durmasından hayal kırıklığına uğramasıyla Mart 2020'den bu yana en kötü seansını geçirerek bir gecede %9,5 düştü. Teknoloji hisselerinin işlem gördüğü Nasdaq endeksi geceyi %2,4 düşüşle tamamladı. Yeni gün başlangıcında Asya'da hava olumsuz. Hisse senetleri 11 ayın en düşük seviyelerine gerilediğini görüyoruz. MSCI'nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerini kapsayan en geniş endeksi %1 düştü. Japonya'nın Nikkei %2 düştü. ABD vadeli işlemlerinde de bu sabah yine düşüş eğilimi hâkim. 
  • ABD faiz oranlarının yüksek kalacağı korkusuyla Hazine getirilerinin yeniden zirvelere doğru yükselmesiyle doların da değer kazandığını görüyoruz. ABD konut satışlarındaki toparlanma tahvil piyasasındaki endişelerin son tetikleyicisi olduğunu not edelim. Piyasaların amiral gemisi 10 yıllık ABD Hazine tahvil getirisi gece boyunca 11 baz puan yükselerek yeniden %5 sınırına dayanması da keyifleri kaçırdı. Doların piyasa kuru olan DXY bir kez daha kritik bir seviye olarak gördüğümüz 107,2 seviyesine doğru ilerlerken, EUR 1,0545 , Sterlin ise 1,21 seviyesinin altına geriledi. Japon Yeni dolar karşısında 150,4 seviyesine kadar değer kaybederek son 1 yılın en zayıf seviyesine işlem görürken, tehlike çanlarının da JPY için çaldığını not edelim. 
  • Makro cephede ise, TCMB'nin yanı sıra bugün TSİ15:15'te sahne alacak olan Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) uzun bir süreden sonra depo faiz oranını %4,0 ; refinansman oranını ise %4,50 seviyesinde sabit bırakması bekleniyor. Başkan Lagarde, enflasyonla savaşın bitmediği yönünde bir söylem ile dizginleri sıkı tutmaya çalışma gayreti içinde olabileceğini düşünsek de, piyasa tahmincileri, bu sabah itibariyle 2024 yılında ECB'den 64 baz puan faiz indirimi bekliyor. 
 
>BIST100

Teknik bir bakış açısı ile, adım adım 6,940 seviyesine doğru ilerliyoruz.

1698294808ecfdcfbcd335ed04485eceeb8fe705b4_1_1200.jpg   

Emre Değirmencioğlu (@emredegirmenci5)
Grup Müdürü • Group Manager
Hazine Bölümü • Treasury Department
Yasal Uyarı: Bu e-postada yer alan yorumlar, kişisel bilgi ve tecrübelere dayanarak ve/veya güvenilir olduğuna inanılan kamuya açık kaynaklardan derlenerek hazırlanmıştır. Bu yayındaki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan, her ne surette olursa olsun kullanımı olumsuz etkileyecek her türlü sonuçtan dolayı Kıbrıs İktisat Bankası Ltd. ve ayrıca her ne nam altında olursa olsun her ne akitle bağlı olursa olsun her türlü çalışanı ve bu yazının yazarı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz ve/veya bu bilgiler, hiçbir surette gönderenleri ilzam etmez ve/veya sorumlu kılmaz. Kullanan ancak kendi bilgi, inisiyatif ve değerlendirmesi ile hareket etmelidir.