Günlük Piyasa Bülteni

Hazine Bölümü'müzün tecrübe ve birikiminden yola çıkarak Günlük Piyasa Analizleri yapılmakta ve siz değerli yatırımcılar ile paylaşılmaktadır.

Günlük hazırlanan bültenleri otomatik almak için Ad Soyad ve e-Posta adresinizi girerek "BÜLTENE KAYIT OL" demeniz yeterli.

Güncel Piyasa ve Döviz Haberleri 23/06/2022 - Perşembe

Tüketici güveni veri tarihinin en düşüğüne gerilerken, gözler bugün PPK'da

  • Küresel mali piyasalar, dün de bültenimize dile getirdiğimiz üzere, yüksek enflasyon, daha da sıkılaşmaya doğru ilerleyen merkez bankaları ve buna bağlı olarak artan resesyon kaygılarının gölgesinde bir türlü önlerini görmeyerek mehter takımı misali kararsız bir patikada yürüyor. Salı gününü ciddi mânâda iyimser tamamlayan küresel mali piyasalar, dün kötümser başladıkları günü kötü tamamladı. 
  • Dün enerji piyasasında yaşanan gelişmeler ön plana çıktı. Hatırlanacağı üzere, Brent petrolde 123 dolar seviyesinden beklediğimiz geri çekilmeye paralel, brent petrolün varil fiyatı dün yaklaşık 7 dolar daha düşüş kaydederek 107,80 seviyesine varan bir geri çekilme kaydetti. Doğalgaz kontratlarında düşüş oranı ise daha sınırlı olurken, teknik bir bakış açısıyla, düşüşün ivme kazanması, 6,55 usd/mmbtu seviyesinde bulunan önemli desteğin kırılması ile gerçekleşeceğini düşünüyoruz.
  • Petrol ve doğalgaz fiyatlarının gerilemesi, hanehalkı ve elbette devletlerin enerji faturalarını azaltması yani bizler için enflasyon, makro cephede ise cari açığın daralması için iyi bir gelişme. Lâkin, petrole ve doğalgaza olan talebin düşmesinin arkasında yatan ana nedenin ise resesyon korkuları olduğunu düşünüyoruz. Dedim ya, kafalar her yerde karışık! Bu arada, ABD Başkan Biden, akaryakıtta uygulanan verginin geçici olarak kaldırılmasını talep ederken Kongrenin buna karşı çıktığını da not edelim. Biden'dan seçimler yaklaşırken yeni açılımlar bekliyoruz.
  • Petrol ve doğalgaz fiyatlarının yükselmesi nedeniyle gerileyen borsalar, dün FED başkanı Powell'ın konuşması öncesinde, enerji fiyatlarında yaşanan düşüşe pek de olumlu tepki veremediğini görüyoruz. Yatırımcılar karamsar olunca, piyasa dediğin olgunun da dibinde insan olunca, momentum da ister istemez düşüş yönünde ağır basıyor. Yukarıda da değindiğim üzere, artma eğiliminde olan faizler ve buna bağlı sıkılaşan parasal durumlar ve hâlen daha her yükselişi satış için fırsat gören ve dolara sığınma yönüne giden piyasa oyuncuları, diğer bir taraftan ise savaşı takip etmeye devam ediyor. Özetle, piyasaların pek de tadı tuzu olduğunu söyleyemiyoruz. 
  • Dün, karanlık gökyüzünü aydınlatır mı diye, bir ümit günün ikinci yarısında, ABD Senatosu Bankacılık Komitesine hitaben konuşan başkan Powell'ı dinledik. Başkan yeni bir şey söylemekten imtina ederken, FED'in 40 yılın en yüksek seviyesine çıkan enflasyonu düşürmekte oldukça kararlı olduğunu yineledi. Herkesin yararına olan güçlü bir istihdam piyasası koşullarına sahip olmak istiyorsak, enflasyonu düşürmek şart diyen Powell, politika yapıcıların bu hedef doğrultusunda 'hızlı hareket ettiğini' söyledi. Faiz artırımlarının seyrine yönelik olarak ise, çekirdek enflasyonun geçen ay hafif de olsa gerilediğine dikkat çekerken, faiz artırımlarına devam etmenin uygun olacağını ancak faiz artırımlarının hızının açıklanacak ekonomik verilere ve ekonomik görünüme bağlı olmaya devam edeceğini söyledi.
  • Yeni bir şey söylemese de, ekonominin güçlü olduğuna dikkat çekmesi ile borsalar dün güne başladıkları %1 civarında kayıplarını açılışta telafi ederken, faiz artışlarının gerekli olduğu ve hızlı hareket edileceğine vurgu yapılması üzerine yeniden geceyi düşüşle tamamladı. Kafalar gerçekten karışık ve olumsuz haberlere tepki dozunun çok daha yüksek olduğunu görüyoruz.
  • İçeride ise dün günün en önemli gelişmesi Kaşıkçı cinayeti sonrası gerilen ilişkiler ardından Suudi Arabistan veliaht prensi Salman'ın Türkiye ziyareti idi. Elbette zirvede neler konuşulduğunu bilmesek de, kulislerde swap anlaşması hakkında ilerleme olduğuna yönelik haberler okuduk. USDTRY kuru 17,35 seviyelerinde kamunun da desteği ile yatay seyrini sürdürmeye dün de devam ederken, BIST100 endeksi günü önemi bir değişim kaydetmeden tamamladı. 
  • Gözler bugün TCMB'nin olağan PPK toplantısına çevrildi. Piyasa anketlerine baktığımızda, genel beklentinin %14 seviyesinden olan politika faizinin sabit bırakılacağı yönünde olsa da, düşük bir ihtimalle de olsa, faiz indirim ihtimali tamamen göz ardı edilmemelidir. Enflasyonun dolu dizgin yükselmeye devam ettiği bir ortamda, TL'nin koruma kalkanının daha da inceltilmesi, hele bir de tüm dünya (büyüğünden küçüğüne) faiz artırımına soyunmuşken, kur üzerinde ciddi mânâda baskı kurabileceğini öngörüyoruz. Bir zamanlar yan kulvarda koşan Çekya, enflasyon sorununa paralel dün faiz oranını 125 baz puan artırarak %7 seviyesine yükseltti. Türkiye'nin 5 yıl vadeli CDS risk primi 800 baz puan; Çekya'nın ise 38 baz puan seviyesinde bulunuyor. Daha basit bir anlatımla, 1 milyon dolar eurobondun sigorta değeri Türkiye'de 80,000 dolar; Çekya'da ise 3,800 dolar!
  • Faiz konusunda devam eden ısrar, reel negatif getiri ve bununla birlikte multi yılların zirvesine yükselen ve hâlen daha da zirve yapmayan enflasyon, tüketici güvenini veri tarihinin en düşük seviyesine itti. Dün TÜİK ve TCMB tarafından açıklanan tüketici güven endeksi Haziran ayında bir önceki aya göre sert bir şekilde gerileyerek  63,41 ile (veri tarihinin) en düşük seviyesine geriledi. Endeksinin 100'den büyük olması tüketici güveninde iyimser durumu aksi ise kötümser durumu göstermekte. Aşağıdaki grafikten de görülebileceği üzere, verinin alt kalemlerine baktığımızda, hanenin maddi durumu beklentisi ve genel ekonomik durum, 12 ay öncesine göre mevcut dönemde ve gelecek 12 aylık dönemde ciddi bir bozulma kaydettiğini görüyoruz. Yüksek enflasyon ve buna paralel harcanabilir gelirin âdeta erimesi, tüketici güvenini ciddi mânâda zedelemiş!
  • Enerji piyasasında yaşanan aşağı yönlü harekete, kıymeti madenlerin de eşlik ettiğini görüyoruz. Gümüş bu sabah 21,30 dolar seviyesine gerilerken, altının da ons fiyatı 1,830 dolar seviyesinden işlem görüyor. Her iki emtiada da pozisyonlanmamız oldukça cılız. Teknik bir bakış açısıyla, sahalara sırası ile haftalık kapanış ile teyit edilmesi durumunda 22 dolar ve 1,870 dolar seviyelerinin aşılması ile geri döneceğiz. 
  • Gram altın, ons altının yavaşça da olsa gerilemesini, USDTRY kurundaki yükseliş ile telafi etmeye devam ettiğini görüyoruz. Altının ons fiyatı 1,023TL seviyesinde ve tüm zamanların zirvesine ve önemli bir teknik bölgenin etrafında iyice sıkıştı. Yukarı yönlü hareketin devam edip etmeyeceğini yarın haftalık kapanış ile göreceğiz. Bu haftanın da 1,023TL civarında tamamlanması veya yeni bir zirve görülememesi, yukarı yönlü isteğin sorgulanmasına neden olacaktır.
  • Yeni gün başlangıcında, Asya piyasasında karmaşık bir seyir hâkim. Gösterge endeks Tokyo borsası yatay, Şangay ve Hong Kong %0,7 oranında yükselirken, Kore ve Tayvan borsasında %1 civarında düşüş görülüyor. ABD'deki durgunluk (resesyon) endişesi, Japonya ve küresel fabrikalar için görünümü karartmaya devam ediyor. Japonya'nın fabrika faaliyeti büyümesi, Çin'in COVID-19 frenlemelerinin tedarik zincirlerini bozmasıyla Haziran ayında dört ayın en düşük seviyesine geriledi. ABD borsalarının da vadeli işlemlerinde hafif de olsa düşüşler görüyoruz. 
  • Doların piyasa kuru olan DXY, 104 seviyelerinde ve göreceli olarak yatay bir seyir izlerken, dün İngiltere'de %9,1 seviyesine yükselen enflasyona paralel İngiltere'nin daha da fazla faiz artırımına ihtiyaç duyması ile büyümenin daha da kötüleşeceği beklentisi Sterlin üzerinde baskı kuruyor. GBPUSD paritesinde risk aşağı yönlü görünüyor. Avrupa'nın faiz artırım kervanına önümüzdeki aylarda başlayacağına artık kesin gözüyle bakılmasına rağmen, EURUSD paritesi 1,05'li seviyelerde zayıf seyrini korumaya devam ediyor. Japon Yeni, tıpkı Türk Lirasında olduğu üzere akıntıya karşı kürek çekmesine paralel dün sabah dolar karşısında 136,70 seviyesine kadar gerileyerek 1998'den bu yana en zayıf seviyeyi test etmesi ardından bu sabah 135,50 seviyesine toparladı. Yen'de zayıflığın devam etmesini bekliyoruz.
  • Mali piyasaların gündeminde, içerde öğle saatlerinde TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) olağan faiz toplantısını takip edeceğiz. Her Perşembe olduğu üzere TCMB'nin açıklayacağı para ve banka istatistikleri önemle takip edilecek. Dışarıda ise Almanya, ABD ve Euro bölgesi PMI ; ABD işsizlik maaş başvuruları takip edilebilir.

>Tüketici güven endeksi çöktü


Endeks, veri tarihinin en düşük seviyesine gerilerken, hanenin maddi durumu beklentisi ve genel ekonomik durum, 12 ay öncesine göre mevcut dönemde ve gelecek 12 aylık dönemde ciddi bir bozulma kaydettiğini görüyoruz. Yüksek enflasyon ve buna paralel harcanabilir gelirin âdeta erimesi, tüketici güvenini ciddi mânâda zedelemiş!

1655958232ded918e0997886ecf007ed3b29c491d5_1_1200.jpg  

>Brent Petrol

Brent petrol, 123 dolar seviyesinden kırmızı kart görmesi sonrasında dün 107,80 seviyesine kadar geriledi. Düşüş devam ederse, bir sonraki durak 103,60 seviyesi olarak görülüyor.

16559582338de0ad9f578e9a32d1a412fade2dbe4b_2_1200.jpg  

>Doğalgaz

Doğalgaz son 8 iş gününde değerinin 1/3 kaybetti. Teknik bir bakış açısıyla, düşüşün ivme kazanması, 6,55 usd/mmbtu seviyesinde bulunan önemli desteğin kırılması ile gerçekleşeceğini düşünüyoruz.

16559582334017a7bf9c9da46d44f6e257c49f6a08_3_1200.jpg  

Emre Değirmencioğlu (@emredegirmenci5)
Grup Müdürü • Group Manager
Hazine Bölümü • Treasury Department
Yasal Uyarı: Bu e-postada yer alan yorumlar, kişisel bilgi ve tecrübelere dayanarak ve/veya güvenilir olduğuna inanılan kamuya açık kaynaklardan derlenerek hazırlanmıştır. Bu yayındaki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan, her ne surette olursa olsun kullanımı olumsuz etkileyecek her türlü sonuçtan dolayı Kıbrıs İktisat Bankası Ltd. ve ayrıca her ne nam altında olursa olsun her ne akitle bağlı olursa olsun her türlü çalışanı ve bu yazının yazarı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz ve/veya bu bilgiler, hiçbir surette gönderenleri ilzam etmez ve/veya sorumlu kılmaz. Kullanan ancak kendi bilgi, inisiyatif ve değerlendirmesi ile hareket etmelidir.