Günlük Piyasa Bülteni

Hazine Bölümü'müzün tecrübe ve birikiminden yola çıkarak Günlük Piyasa Analizleri yapılmakta ve siz değerli yatırımcılar ile paylaşılmaktadır.

Günlük hazırlanan bültenleri otomatik almak için Ad Soyad ve e-Posta adresinizi girerek "BÜLTENE KAYIT OL" demeniz yeterli.

Güncel Piyasa ve Döviz Haberleri 25/07/2024 - Perşembe

Teknoloji hisseleri önderliğinde panik: YEN kükredi, VIX 3 ayın zirvesinde!

  • ABD'de hayal kırıklığı yaratan ve beklentiyi karşılayamayan Google (Alphabet) ve Tesla bilançoları ardından bu sabah olumsuz havanın küresel çapta hissedildiğine şahit oluyoruz. Dün geceyi risk iştahı denince akla gelen ve teknoloji hisselerinin işlem gördüğü ABD'nin Nasdaq endeksi, Alphabet ve Tesla'nın vasat kazançlarının "Muhteşem Yedili" hisselerinin zaten yüksek değerlemelerindeki yatırımcı güvenini sarsmasıyla %4'e yakın düşerek 2022'den bu yana en kötü tek günlük düşüşü yaşadı. Son iki haftada Nasdaq'ın kaydettiği düşüşün %7 seviyesine ulaştığını da hazır yeri gelmişken not edeyim! 
  • Bu sabah Asya piyasalarında da ya da küresel teknoloji hisselerindeki düşüşün ivme kazandığını görüyoruz. Yatırımcılar riskli varlıklardan çıkarken, güvenli limanlara akın etmeye devam ediyor. Şöyle ki, uzun bir süredir devamlı kan kaybeden ve yüksek dolar faizi karşısında ezilen yaralı aslan Japon Yen'i, Japonya Merkez Bankası'nın haftaya Salı günü faiz artırmaya hazır olduğu yönünde artan inanışların da yardımı, ya da piyasa aktörlerinin daha az riskli varlıklara yönelmesiyle destek buluyor. Bültenlerimizde teknik bir bakış açısıyla Japon Yeninide dolar karşısında 158 seviyesinin aşağıya geçilmesi ile büyük bir değer kazancı yaşanacağına dikkat çekmiştik. Nitekin, YEN dolar karşısında bu sabah 152 seviyelerine kadar gelirken, son iki haftada neredeyse %10 değer kazandı. Öte yandan pek trade etmediğimiz ve bültenimizde yer vermediğimiz İsviçre Frangı'nın da güvenli liman edası ile alımlara sahne olduğunu görüyoruz. 
  • Teknoloji hisseleri önderliğinde yaşanan global kaçıştan kıymetli madenlerin ve kripto para birimlerinin de nasibini aldığını görüyoruz. Şöyle ki, geçen haftalarda 2,484 dolar seviyesine kadar yükselen ve rekor kıran altının ons fiyatı  100 dolardan daha fazla gerileyerek bu sabah 2,370 dolar seviyesine kadar düştü. Altında haftalık kapanışın 2,360 dolar seviyesinin altında olması, beraberinde daha sert bir düşüşü getirebileceğini göz ardı etmemek gerekiyor. Piyasa dinamiklerini anlamakta zorlandığımız gümüş cephesinde ise teknik bir bakış açısı geliştirerek 29 dolar seviyesine dikkat çekmiş, altında kapanışlarda sert aşağı yönlü bir hareket beklediğimizi paylaşmıştık. Bu bağlamda, dün 29,30 dolar civarında salınan gümüş, sert satışlara sahne olarak 27,80 dolar seviyesine kadar geriledi. Petrol fiyatları, Çin ekonomisindeki yavaşlama endişeleri nedeniyle talebin azalmasıyla birlikte altı haftanın en düşük seviyelerinde kaldı. 
  • Gerek altın gerekse de hisse senetlerine yönelik olumlu tonumuzu henüz kaybetmiş değiliz. Yaşananları biraz da kâr satışları olarak yorumlamak istiyoruz. Takdir edeceğiniz üzere gerek ABD ekonomisi ve gerekse de siyaseti açısından büyük bir değişimin arifesindeyiz ve piyasalar olumsuz gelişmelere daha büyük bir tepki verebiliyorlar! Dün ABD'de açıklanan Temmuz ayı imalat sanayi PMI verisi beklentilere oranla zayıf sonuçlanırken, hizmet sektörü PMI verisinin ise kuvvetli geldiğini gördük. PMI verileri birlikte okunursa, üretimin zayıf, tüketim ise kuvvetli olması ABD ekonomisi açısından yüksek faizlerin üreticiyi zorladığı yönünde bir sonuca işaret ediyor. PMI verileri ardından 18 Eylül FED toplantısına yönelik faiz indirim beklentisi %100 ihtimal olarak fiyatlanırken, 7 Kasım ve 18 Aralık tarihlerinde de FED'den faiz indirimi bekliyoruz (3x25baz puan).
  • Bu sabah Asya piyasalarında da sancılı bir seyre tanıklık ediyoruz. Her ne kadar Çin hisseleri, ülkenin merkez bankasının uzun vadeli faiz oranlarında sürpriz bir indirim yapmasına rağmen, genele yayılan satışların gölgesinde borsalar kırmızılara boyandı. Hong Kong'un Hang Seng endeksi teşvik adımlarına adeta omuz silkerken (%1,4 geriledi), gösterge endeks Tokyo borsası, bir tarafta teknoloji hisselerinde satışlar, diğer tarafta kükreyen yaralı aslan YEN'in gölgesinde (değerli YEN ihracat odaklı ekonomiyi zorluyor) %3 geriledi! MSCI'nin Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerinin en geniş endeksi %0,7 değer kaybederken, Güney Kore'nin KOSPI endeksi %2 düştü. Tayvan piyasaları ise tayfun nedeniyle ikinci gün de kapalı konumda kaldı. 
  • Yaşanan teknoloji kaynaklı panik nedeniyle, Wall Street'in korku endeksi (VIX) üç ayın en yüksek seviyesine yükselirken, yatırımcılar, nakit veya likiditesi yüksek kısa vadeli tahvillere sığındı. ABD'nin iki yıllık tahvil getirisi dün neredeyse altı ayın en düşük seviyesini test etti. Kanaatimce, yukarıda da söz ettiğim üzere, asıl hareket Japon Yeninden yaşandığını lütfen göz ardı etmeyin! Japon Merkez Bankası'nın faiz artıracağı inancının kuvvetlenmesinin yanı sıra, YEN'in dolar başına son 2 haftada 161 seviyesinden 152 seviyesine toparlanması, düşük faizli para birimini sat, yüksek faizli para birimini al (düşük faizli para YEN, yüksek faizli Türk Lirası) olarak adlandırılan carry trade olgusunu da zedelerken, USDTRY kuru dün günü 32,80 seviyesine kadar inmesi ardından bu sabah 33,10 seviyesine kadar yükseldi! 
  • TCMB'nin 2023 yılı genel seçim öncesi 65 milyar dolara kadar yükselerek rekor kıran lokal bankalarla yaptığı swap işlemleri, bu hafta 0,14 milyar dolara kadar gerileyerek kapandı. Net rezervlerin artması sonrası şimdi sıra yurtdışı bankalarla yapılan swap işlemlerine geldi. Dün TCMB tarafından yapılan açıklamada, döviz rezervlerinin yönetimi kapsamında dış yükümlülüklerini azaltmak amacıyla uluslararası depo alım sözleşmelerini gözden geçirdiğini, bu kapsamda geçen yıl Suudi Arabistan'dan alınan 5 milyar dolar tutarındaki depo alım işlemini sonlandırdığını açıkladı. TCMB, depo bakiyelerinin azaltılması yoluyla dış yükümlülüklerin son dönemde yaklaşık 7 milyar dolar karşılığı iyileştiğini de ekledi. KKM bakiyesinin de hızla azaldığını düşünürsek, TCMB'nin de hızla normalleşmeye devam ettiğini büyük bir mutlulukla söyleyebiliriz. 
  • Mali piyasaların gündeminde, her Perşembe olduğu üzere, TCMB ve BDDK'nın haftalık bültenleri bulunuyor. Türkiye cephesinde kapasite kullanım oranı ve reel kesim güven endeksi; dışarıda ise sabah saatlerinde Almanya IFO endeksi, günün ikinci yarısında ise ABD'de açıklanacak büyüme ve işsizlik maaşı başvuruları önemle takip edilecektir.
 

*USDJPY ve XIV

172188199552f76c06a7601bfc04c80fc75d730d21_1_1200.jpg
 

Emre Değirmencioğlu (@emredegirmenci5)
Grup Müdürü • Group Manager
Hazine Bölümü • Treasury Department
Yasal Uyarı: Bu e-postada yer alan yorumlar, kişisel bilgi ve tecrübelere dayanarak ve/veya güvenilir olduğuna inanılan kamuya açık kaynaklardan derlenerek hazırlanmıştır. Bu yayındaki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan, her ne surette olursa olsun kullanımı olumsuz etkileyecek her türlü sonuçtan dolayı Kıbrıs İktisat Bankası Ltd. ve ayrıca her ne nam altında olursa olsun her ne akitle bağlı olursa olsun her türlü çalışanı ve bu yazının yazarı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz ve/veya bu bilgiler, hiçbir surette gönderenleri ilzam etmez ve/veya sorumlu kılmaz. Kullanan ancak kendi bilgi, inisiyatif ve değerlendirmesi ile hareket etmelidir.