Günlük Piyasa Bülteni

Hazine Bölümü'müzün tecrübe ve birikiminden yola çıkarak Günlük Piyasa Analizleri yapılmakta ve siz değerli yatırımcılar ile paylaşılmaktadır.

Günlük hazırlanan bültenleri otomatik almak için Ad Soyad ve e-Posta adresinizi girerek "BÜLTENE KAYIT OL" demeniz yeterli.

Güncel Piyasa ve Döviz Haberleri 30/05/2023 - Salı

Sun-Tzu: Muzaffer komutanlar önce savaşı kazanır, sonra savaşa girer

  • Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunu yaklaşık %52 oy oranı ile Sn. Cumhurbaşkanı Erdoğan kazandı. Konu seçime gelince, Sn. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dahi bir stratejist olduğunu bir kez daha görürken, muhalefet cephesinde ise, "değişmeyen tek şey değişimdir" diyen İstanbul Belediye Başkanı İmamoğlu'nu ve "mücadele ettik, etmeye de devam edeceğiz" diyen CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nu bundan sonraki süreçte nasıl bir yol haritasının beklediğini hep birlikte göreceğiz. 
  • Seçim galibiyeti sonrası Kısıklı'da yaptığı ilk açıklamasında dikkatleri 2024 yılı Mart ayında yapılacak yerel seçimlere çeken Sn. Cumhurbaşkanı Erdoğan "İstanbul'u kazanmaya hazır mıyız?" ifadesini kullanmak suretiyle hemen 'kolları sıvadığını' görüyoruz. Seçim sürecinin aslında bitmemiş olduğu anlamına gelen bu açıklama ardından izlenen 'mevcut' ekonomik politikalarının devam etme ihtimalinin de göz ardı edilmemesi gerekeceğini düşünüyoruz. 
  • İktidarını üçüncü on yıla uzatan Sn. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hâlâ milyonlarca kişinin üzerinde sahip olduğu etkiyi seçim sonuçları bir kez daha gösterirken, birçok kişi Erdoğan'ın sorunları çözebilecek en iyi kişi olduğuna inanıyor. Pek âlâ, gelelim en çok merak edilen konuya: bundan sonra nasıl bir yol haritası izlenecek? Erdoğan'ın ilk kez Beştepe'de gerçekleştirilen "Balkon Konuşması'nda" ekonomi politikasının şifreleri için verdiği "uluslararası itibara sahip bir finans yönetimi tasarlıyoruz" açıklaması dün Türk mali piyasalarını hareketlendirdi.  
  • Borsa İstanbul gerek bu açıklama, gerekse de demokrasi şölenine dönen ve önemli bir belirsizliğin geride kalması sonrasında normalleşme ümitleri ile günü %4 artıda tamamlarken, Türk mali piyasaları, uluslararası itibara sahip bir kişinin şifresini Mehmet Şimşek olarak çözdüğünü düşünüyoruz. 2018 yılında görevini Berat Albayrak'a teslim etmesi ardından son günlerde Twitter mecrasında görünen Şimşek'in ekonominin koltuğuna (direksiyonuna) ne formatta oturacağının da önem arz edeceğini düşüyoruz. Yeni kabinenin Cuma günü açıklanması bekleniyor. 
  • Ekonomi ekibine, finans çarı Mehmet Şimşek gibi piyasa dostu teknokrat bir kişinin atanma olasılığının bile heyecan yarattığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Her ne kadar turizm sezonuna yönelik iyimser beklentiler, dost Körfez ülkelerinden gelen swap işlemleri zorlu bir süreçten geçen Türkiye ekonomisine biraz zaman kazandırıyor olsa da, ortada büyük bir kaynak sorunu olduğu gerçeğini de göz ardı etmememiz gerekiyor. Hangi metrikle bakılırsa bakılsın, TCMB rezervleri IMF'den borç alınan 2002 seviyesine dönerek eksi değer alırken, izlenen yol haritasının (heterodox) mevcut şekli ile ne kadar daha  devam ettirilebileceğini kestiremiyoruz. Bu minvalde, yeni yönetimi ve politikalarını (ortodox ?) merakla takip edeceğiz.  
  • Dün hisse senedi piyasalarında görülen iyimserlik döviz piyasasına hâliyle uğramadı. Kur cephesinde TCMB'nin tam saha presinin devam ettiğini işitiyoruz: dün de bankalardan döviz satın almakta kurumsal müşteriler güçlük yaşarken, interbankta USDTRY kuru 20,10 seviyesine yükselerek yeni bir rekor kırdı. Döviz piyasasının kalbinin attığı Kapalıçarşı'da ise kurun 21,00 seviyesinin eteğinde geniş bir makasla işlem gördüğünü not edelim. Seçim sonrasında dün yurtdışı piyasaların büyük bir bölümünün tatil nedeniyle kapalı konumda olmasına paralel Türkiye'nin yabancı indinden risklerini yansıtan 5 yıl vadeli CDS tarafında bir kotasyon göremedik (en son 650 baz puan seviyesinde idi). Bu sabah USDTRY kurunun güne 20,15 seviyesinden başladığını not edelim. Uzun bir süredir savunduğumu üzere, oldukça değerli kalan TL'nin kayda değer oranda değer kaybetmesinin -ekonomik dengesizlikleri gidermek adına- bir gereklilik olduğunu düşünüyoruz. Yukarıda 24 seviyelerine doğru bir hareketi pek de ihtimal dışı tutmuyoruz.
  • Küresel mali piyasaların büyük bir kısmı dün tatil konumunda olsa da, ABD'de borç tavanı krizinde mutlu sona ulaşılması ardından sınırlı olsa da iyimserlik görüyoruz. Direnişin parası Bitcoin yeniden 28bin dolar seviyesine yükselirken, altının ons fiyatı 1,945 dolar civarındaki önemli direnç seviyesini test ediyor. Geçen hafta 1,945 dolar seviyesinin önemini grafiksel olarak izah etmiştik. 1,945 dolar üzerinde haftalık bir kapanış göremezsek, daha aşağı seviyeleri konuşmaya başlayacağız. Hazır yeri gelmişken, her ne kadar ons altın gevşemeye devam etse de, diğer tarafta USDTRY kurunda devam eden yükselişin de yardımı ile gram bazında altın 1,260 TL ile rekor seviye olan 1,295 TL'nin altında (7 çeyrektir kesintisiz yükseliyor) işlem görüyor. 
  • ABD'de Cuma günü açıklanan enflasyon verisi ve Michigan Üniversitesi güven endeksinin kuvvetli sonuçlanması, 13-14 Haziran tarihinde düzenlenecek olağan FED toplantısında 1 adet daha 25bp faiz artırımını gündeme taşıyınca, dolar geniş bantta kuvvetlendi. Hatırlanacağı üzere FED'in politika faizi 2008 küresel kriz dönemin öncesinde ve %5,25 seviyesinde bulunuyor. Vadeli faiz işlemleri (ya da piyasa tahmincileri), 14 Haziran toplantısında çeyrek puan faiz artırımına bu sabah itibariyle %59 ihtimal tanıyor. Bu minvalde, dört haftadır kesintisiz yükseliş kaydeden doların piyasa kuru olan DXY (doların 6 farklı para birimine göre değeri) yeni haftayı piyasaların sessizliğine paralel yatay bir seyirle karşılasa da, EURUSD paritesinde aşağı yönlü eğilim ağır basıyor. EUR'nun 1,0730 seviyesinin üzerine bir an önce atamaması durumunda, soluğu daha da aşağıda ve 1,05 seviyeside alma ihtimalinin arttığını düşünüyoruz. Benzer bir şekilde kraliyet aslanı (GBPUSD) için de aşağıda 1,2140 seviyesinin test edilme ihtimalinin arttığını düşünüyoruz.  
  • ABD borç tavanı iyimserliği ile ABD borsalarının vadeli işlemlerini hafif de olsa yükselirken, yeni gün başlangıcında, Asya piyasalarında bir miktar da olsa satış baskısının hâkim olduğunu not edelim. Mali piyasaların gündeminde bugün Türkiye'de açıklanacak dış ticaret dengesi, ABD'de ise tüketici güven endeksi takip edilebilir.


>DXY


16854178078665a1d8f0402d19fde0a935da8d02ed_1_1200.jpg
  

>EURUSD

1685417807e80a30e34852702928e30fd7cce5a8c4_2_1200.jpg  

>GBPUSD

168541780773a5e4bf7689caee6b4cf94489f462ec_3_1200.jpg   

>JPYUSD

16854178078029edcb035d6332e3359376159943c3_4_1200.jpg  

>XAUUSD

 
1685417808f6ecba93e7d11c255ca3574467666414_5_1200.jpg
 

Emre Değirmencioğlu (@emredegirmenci5)
Grup Müdürü • Group Manager
Hazine Bölümü • Treasury Department
Yasal Uyarı: Bu e-postada yer alan yorumlar, kişisel bilgi ve tecrübelere dayanarak ve/veya güvenilir olduğuna inanılan kamuya açık kaynaklardan derlenerek hazırlanmıştır. Bu yayındaki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan, her ne surette olursa olsun kullanımı olumsuz etkileyecek her türlü sonuçtan dolayı Kıbrıs İktisat Bankası Ltd. ve ayrıca her ne nam altında olursa olsun her ne akitle bağlı olursa olsun her türlü çalışanı ve bu yazının yazarı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz ve/veya bu bilgiler, hiçbir surette gönderenleri ilzam etmez ve/veya sorumlu kılmaz. Kullanan ancak kendi bilgi, inisiyatif ve değerlendirmesi ile hareket etmelidir.