Günlük Piyasa Bülteni
Hazine Bölümü'müzün tecrübe ve birikiminden yola çıkarak Günlük Piyasa Analizleri yapılmakta ve siz değerli yatırımcılar ile paylaşılmaktadır.
Günlük hazırlanan bültenleri otomatik almak için Ad Soyad ve e-Posta adresinizi girerek "BÜLTENE KAYIT OL" demeniz yeterli.
Güncel Piyasa ve Döviz Haberleri 07/01/2020 - Salı
Önemli Not: Her ne kadar gündem fevkalade yoğun olsa da, günlük olarak kaleme aldığımız piyasa bültenimize ara vererek yeni yıl tahminleri hazırlamak için biraz zihinsel yatırıma ihtiyacımız var. Önümüzdeki 2 hafta bülten yayımlamayarak 2019 özeti ve 2020 beklentilerini şekillendirmeye çalışacağız.Kraliyet aslanı kükredi!
- Haber akışı ve gündem bugün o kadar yoğun ki, hangisine öncelik vereceğimize biz de şaşırdık.
- Peşinen şunu söyleyelim: Küresel anlamda belirsizliker azalıyor. İngiltere seçimleri ve ABD-Çin ticaret savaşında gelinen nokta, belirsizliklerin azalma eğiliminde olduğuna işaret ediyor. Aynı şeyi Türkiye açısından ise söyleyemiyoruz. ABD – Türkiye ilişkilerinde yaşanan aşınmaya ilaveten AB ile de diplomasi anlamında zorlu bir sürece giriyoruz.
- İngiltere’de dün sonuçlanan seçimlerde, Muhafazakar partinin 1987 yılından bu yana en büyük başarıya imza attığı görülüyor. Parlamentoda tek başına hükümet olmak için gerekli 325 sandalyenin çok ötesinde (resmi sandık çıkış anketlerine göre) 368 sandalye kazanması öngörülürken, Sterlin ise adeta şaha kalktı (bakınız grafik).
- Sterlin dolar karşısında sadece bu ay %4,5 değer kazanırken, Brexit belirsizliği ile yıllardır olması gereken değerinden çok uzak kalan Sterlin’in bundan sonra yönünü daha da yukarıya çevirmesini öngörüyoruz. Sterlin açısından ileriye dönük olarak artık 1,40’lı seviyelerin sadece bir rakam / seviye olduğunu söylemek pek de hatalı olmayacaktır.
- Doğu Akdeniz’de sular ısınıyor. Türkiye’nin Libya’nın tanınmış hükümetiyle imzaladığı deniz yetki alanı mutabakatının artçı sarsıntılarını her geçen gün hissetmeye devam ediyoruz. Fransa, İtalya ve Kıbrıs, Doğu Akdeniz’de askeri tatbikat başlatırken, ABD Senatosunda daha önce 3 kez engellenen sözde “Ermeni Soykırımı Tasarısı” dün akşam oybirliği ile geçti. Yasa tasarısı 1915-1923 arasında 1.5 milyon Ermeni'nin Osmanlı Devleti tarafından soykırıma uğradığını kabul edip, bunu anmayı bir ABD politikası olarak görüyor. Gelişmeleri, zaten sorunlu olan ABD-Türkiye ilişkilerini daha da germeye aday olacak nitelikte yorumluyoruz.
- Hatırlanacağı üzere, Demokratların çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi tarafından Ekim ayında büyük çoğunlukla kabul edilen Ermeni Soykırımı yasa tasarısı, Trump'ın çabalarıyla Senato'daki Trump yanlısı Cumhuriyetçi senatörler tarafından defalarca engellenmişti.
- Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki faaliyetleri, Barış Pınarı Harekatı ve elbette Rus yapımı S-400 füzelerinin NATO şemsiyesi için alınmasına şiddetle karşı çıkan ABD Senatosu, Ankara’yı adeta cezalandırma isteğinin bir parçası olarak attığı dün akşamı hamleye benzer adımların yeni yılda da gelmesine ihtimal tanıyoruz.
- Diğer bir deyişle, her ne kadar ABD Başkanı Trump ile Sn. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yakın ilişkisi, ülkeler arasındaki siyasi gerilimi veya tahribatın boyutunu törpülse de, halen daha ABD Senatosunda hazır bekleyen yaptırımların yasalaşmayacağını kesin olarak reddedemiyoruz
- Dün sonuçlanan yılın son TCMB Para Politikası Kurulu toplantısı, 200 baz puan daha faiz indirimine sahne oldu. 2018 yılında toplam olarak 1125 baz puan artırılan politika faizi, 2019 yılında 1200 baz puan düşürüldü. Faiz indirim sürecinde son demlerde olduğumuzu rahatlıkla söyleyebiliriz. Enflasyon cephesinde ise tam anlamıyla başarının yakalandığını söylemek halen daha güç.
- Her hafta Perşembe günü açıklanan haftalık para ve banka istatistiklerine göre yurtiçi yerleşiklerin döviz tevdiat hesapları (DTH) 6 Aralık ile biten haftada yükselmeye devam etti. Gerçek kişilerin DTH’ları 120,5 milyar dolar ile tüm zamanların zirvesinde salınırken, sistemdeki toplam DTH miktarı (gerçek ve tüzel) 194,5 milyar dolar ile rekor seviyelerde seyrediyor. Raporu, gerçek kişilerin azalan TL reel getirisine paralel yatırım tercihi olarak dövizi güvenli liman olarak gördükleri yönünde yorumluyoruz.
- Twitter hesabından açıklama yapan ABD Başkanı Trump, “Çin ile büyük bir anlaşma yapmaya yakınız, onlar da biz de bunu istiyoruz” diyerek sabah saatlerinde piyasalara adeta mavi boncuk dağıttı. Trump’ın gümrük tarifesini erteleyen birinci faz ticaret anlaşmasına onay verdiği yönünde haberin detaylarında, Çin ürünlerine yönelik var olan tarifelerin yarıyarıya düşürüleceği, Çin’in ise 2020’de daha fazla tarım ürünü ithal edeceğini okuyoruz.
- Gelişmelere karşı, ABD borsaları geceyi %1’e yakın artıda tamamlarken, bu sabah Asya hisse senedi piyasalarında coşkulu bir kutlama var. Gösterge endeks Tokyo borsası % 2,6 pirm yaparken, Şangay borsası ise %2 primli.
- ABD-Çin uzlaşısı ve İngiltere seçilerinin Brexit belirsizliğini bitirecek şekilde sonuçlanması ardından küresel risklerin azalması ile güvenli limalara olan talep de azalıyor. Ay başında 99 seviyesine dayanan dolar endeksi, bu sabah 96,8’e gerilerken, risk algısındaki güçlenmenin bir diğer emaresi olarak ABD 10 yıllık devlet tahvili getirileri de %1,91’e yükseldi (ay başında %1,70 seviyesinde idi). Artan risk iştahı ile Japon Yeni 109,6 seviyesine yükselirken, altının da değer kaybettiğini not etmek gerekiyor.
- Mali piyasaların gündeminde bugün içerde büyümenin öncü göstergesi olarak takip edilen sanayi üretimi; dışarda ise ABD perakende satışlar verisi takip edilebilir.
İngiltere’de dün sonuçlanan seçimlerde, Muhafazakar partinin 1987 yılından bu yana en büyük başarıya ulaşarak Parlamentoda tek başına hükümet olmak için gerekli 325 sandalyenin çok ötesinde (resmi sandık çıkış anketlerine göre) 368 sandalye kazanması öngörülürken, Sterlin adeta şaha kalktı.
Sene başında 2019 yılın için Altın ve Sterlin’i ön plana çıkarmıştık. Altın bir yere kadar bizleri mutlu ederken, Sterlin heyecanımızdan ise hiç vazgeçmedik.
Brexit belirisizlği nedeniyle uzun bir süredir siyasi arenası fırtınlara sahne olan İngiltere, tarihinde dördüncü kez Aralık soğuğunda gittiği sandıktan Muhafazakar partiyi tek başına sandıktan iktidar olarak çıkardı.
Başbakan Boris Johnson’un, daha önce Brüksel’den yeşil ışık alan ama İngiltere Parlamentosundan “halka son bir kere daha soralım” diye kırmızı kart gören planı önünde artık bir engel kalmadı. Anlaşmasız bir Brexit ihtimalinin devreden çıkması ardından Kraliyet Aslanının daha sert kükreyeceğini öngörüyoruz.
Sterlin dolar cephesinde artık 1,40’lı seviyelerin sadece bir rakam olduğu söylenebilir. Gelişmeleri bir takip edelim, detaylı analiz paylaşacağız.

USD/TRY
TCMB’nin olağan toplantısından gelen faiz indiriminin piyasa beklentisinin bir tık ötesine geçse de, bizim öngörümüz ile bire bir uyuşması, kur cephesinde beklentinin gerçekleşmesi bağlamında önemli bir etki doğurmadı. Yada, FED’in bir önceki gün piyasaları mutlu eden toplantısı ardından, TCMB’nin faiz indirim sürecinde son kalan kurşunlarını da tüketmesi piyasalarda şimdilik önemli bir etki doğurmadı. Dün bültenimzde, USD/TRY kuru ile ilgili güç göstergelerinin aşırı alım bölgesine geldiğini söyleyerek gelişmlere dikkat çekmiştik. Nitekim, TCMB toplantısı öncesinde 5,80 seviyelerinden 5,77’lere kadar inen USD/TRY kuru, geceyi 5,79 seviyesinde tamamladı. USD/TRY açısından uzun pozisyon taşıyanların 5,7650 seviyesini zarar kes olarak takip etmeleri akıllıca bir yatırım davranışı olacaktır.
Türk Lirası açısından S-400 füzlerinin kaldırdığı toz bulutunun ardından ABD ile ilişkiler, Akdeniz’de hidrokarbon arayışları nedeniyle AB ile ilişkilere yönelik endişeler radar menzilinde olacaktır. Her ne kadar risker ufukta görülse de, piyasa fiyatlamasının bugün için henüz oluşmadığı ve volatiletinin düşük seyrettiğini söylemek gerekiyor. Unutmamak gerekir ki, sigorta, risk belirince alınacak bir enstrüman değildir!

TCMB Politika Faizi vs TÜFE Enflasyonu
Enflasyon görünümünün sınırlı da olsa faiz indirimine izin vermesi ardından, dün sonuçlanan TCMB’nin yılın son olağan Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı 200 baz puanlık bir faiz indirimine daha sahne oldu.
Bu bağlamda, son 4 toplantıda TCMB politika faizini 1200 baz puan indirdi. Diğer bir deyişle, geçen sene yaşanan kur şoku ardından %24 seviyesine çıkarılan politika faizi, yarı yarıya düştü (%12).
Son açıklanan Kasım ayı enflasyon verisi ile, enflasyon cephesinde düşüş eğiliminin durması, TCMB’nin de faiz indirim sürecinde sona yaklaşıldığını izlenimi yaratıyor.
TCMB, 2018 yılında toplam olarak 1125baz puan artırdığı politika faizini 2019 yılında 1200 baz puan düşürdü. 2017 yılını %11,92 ile kapatan enflasyon, bunca gürültüye rağmen kuvetle muhtemel 2019 yılını da %11’li seviyelerde tamamlayacak.

Emre Değirmencioğlu (@emredegirmenci5)
Grup Müdürü • Group Manager
Hazine Bölümü • Treasury Department
Yasal Uyarı: Bu e-postada yer alan yorumlar, kişisel bilgi ve tecrübelere dayanarak ve/veya güvenilir olduğuna inanılan kamuya açık kaynaklardan derlenerek hazırlanmıştır. Bu yayındaki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan, her ne surette olursa olsun kullanımı olumsuz etkileyecek her türlü sonuçtan dolayı Kıbrıs İktisat Bankası Ltd. ve ayrıca her ne nam altında olursa olsun her ne akitle bağlı olursa olsun her türlü çalışanı ve bu yazının
yazarı
hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz ve/veya bu bilgiler, hiçbir surette gönderenleri ilzam etmez ve/veya sorumlu kılmaz. Kullanan ancak kendi bilgi, inisiyatif ve değerlendirmesi ile hareket etmelidir.